Murphy heeft epilepsie

Voor vragen m.b.t. katten met epilepsie.
Gebruikersavatar
Russian mob
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 12 okt 2019 14:52

Re: Murphy heeft epilepsie

Bericht door Russian mob » 01 mar 2020 15:19

Wat vervelend zeg, epilepsie is echt zo’n nare aandoening.

Wellicht heb je hier nog iets aan. Mijn oude lapjeskat heeft op haar 14e voor het eerst een status epilepticus gehad. Vermoeden was toen een hersentumor, scan een jaar later bleek een niet operabele abnormaliteit in de hersenen. Goedaardig, maar wel progressief. Dus uiteindelijk dodelijk.

Na de status is ze 1,5 jaar vrij geweest van aanvallen op 1-1,5 tabletje phenoral en de eerste maand icm prednoral. Helaas kwamen de aanvallen zoals verwacht stukje bij beetje weer terug en is eerst de phenoral opgebouwd naar de maximale dosering. Mijn kat werd hier echt naar van. Het schijnt best een aanslag op de lever e.d. te zijn. Ook hier verminderde eetlust en eigenlijk niks meer willen doen.

Als oplossing is de phenoral terug afgebouwd en is er ook levetiracetam voor in de plaats gekomen. Dit heeft ontzettend goed geholpen. Mijn kat was op levetiracetam zelfs meer de oude (van voor de status) dan op phenoral. Helaas duurde het niet heel lang voordat de aanvallen ook daar doorheen braken. We hebben nog geprobeerd om de juiste mix te vinden samen met phenoral. Maar de aanvallen begonnen dagelijks te worden en op het eind meerdere keren per dag.
De neuroloog had bij aanvang al gewaarschuwd dat levetiracetam niet bij alle katten langdurig werkt. Dus ik hoop dat jouw lieveling er wel langdurig baat bij mag hebben. Voor de tijd dat het werkte, heeft het mijn kat in ieder geval goed gedaan. Alles bij elkaar is dit een paar maanden geweest.

Gebruikersavatar
Trolley
Huiskat
Huiskat
Berichten: 24
Lid geworden op: 14 jan 2019 07:53

Re: Murphy heeft epilepsie

Bericht door Trolley » 04 mar 2020 21:50

Dank je wel voor het delen van je verhaal Russian mob. Wat een verdriet zeg, meerdere keren per dag een toeval. Niet leuk om je kat zo oud te zien worden en te moeten laten gaan. Wanneer was dit?

Ik herken zeker wel wat je zegt met de dosering van phenoral. En ik ben er ook een beetje bang voor dat Murphy een poes is waar de medicatie -welke dan ook- nooit écht optimaal gaat werken. (Ze is niet voor niks vernoemd naar de wet van Murphy ;-)) Voor nu gaat het weer de goede kant op; ze is afgelopen weekend gestart met de levetiracetam, en heeft nu bijna 3 weken geen toeval meer gehad. Ze eet inmiddels weer (iets té) goed. Ze is nog niet helemaal haar vrolijke zelf (ze spint en mauwt nog niet en haar staart hangt), maar ik hoop heel hard dat dat snel weer komt.

Uiteindelijk is er niet meer getest op een alvleesklierontsteking, omdat Murphy zich al een stuk beter voelde tegen de tijd dat we bij de dierenarts waren. Mocht het nog eens gebeuren, laat ik eerder bloed prikken.

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 1601
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51

Re: Murphy heeft epilepsie

Bericht door Synemios » 04 mar 2020 23:02

Van epilepsie bij katten heb ik niet veel verstand.
Bij mensen weer wel mijn moeder en zusje hadden het, toch is ook die behandeling niet hetzelfde geweest.
En bij katten ligt het toch weer anders, en misschien is dat ook wel per kat verschillend wat goed werkt of niet,

Fijn om te lezen dat het beter gaat en hopelijk is ze snel weer volledig zoals het zijn moet,

Prikken voor alvleesklierontsteking heeft weinig zin als de klachten al een stuk verminderd zijn inderdaad.
Wij hebben ook wel eens te vroeg laten prikken, de test was toen negatief maar een week later toen ze een stuk zieker was dus wel positief.
Bij Lizzy zie ik het aankomen blijkbaar.
Luna(8) Lizzy(8) Timmy(3) Indy(3) Tommy(3)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Gebruikersavatar
Russian mob
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 12 okt 2019 14:52

Re: Murphy heeft epilepsie

Bericht door Russian mob » 13 mar 2020 14:31

Trolley schreef:
04 mar 2020 21:50
Dank je wel voor het delen van je verhaal Russian mob. Wat een verdriet zeg, meerdere keren per dag een toeval. Niet leuk om je kat zo oud te zien worden en te moeten laten gaan. Wanneer was dit?
Zeker niet leuk. Het is nu bijna 1,5 jaar geleden en ik wist sinds die status dat ze palliatief was. Ik heb nog heel veel bonustijd gehad met haar bovenop de prognose van 2 tot max. 6 maanden. We hebben alles geprobeerd en het mocht niet meer baten. Dus er bleef helaas nog maar 1 ‘optie‘ over om haar aanvalsvrij te krijgen.

Nogmaals, voor mijn kat heeft de levetiracetam (combi) tijdelijk heel goed gewerkt. Dat tijdelijke kan meer aan haar progressieve hersenafwijking gelegen hebben dan aan het type medicijn. Fijn om te horen dat jouw Murphy er ook gelijk goed op lijkt te reageren. Nu duimen dat de aanvallen lang weg gaan blijven.

Gebruikersavatar
Trolley
Huiskat
Huiskat
Berichten: 24
Lid geworden op: 14 jan 2019 07:53

Re: Murphy heeft epilepsie

Bericht door Trolley » 26 mar 2020 10:50

Dank voor jullie reacties :-) @Russion mob, wat fijn dat je nog (deels stabiele) bonustijd hebt gehad met je kat!

Murphy zit inmiddels een maand aan de phenoral én levetiracetam. Dat gaat vooralsnog oké; ze heeft in die maand twee toevallen gehad. Vanochtend de laatste; die was twee weken na de vorige (bij de één na laatste zat er een maand tussen zelfs!). Eens in de twee weken een toeval zou voor Murphy een heel mooi streven zijn. Wat ik wel jammer vind, is dat ze toch iets minder in balans is dan voorheen. Ze spint helaas niet meer en lijkt wat ontevredener in die zin dat ze een uur voor etenstijd al begint te 'etteren' (krabben aan de bank, stoelen, deuren). Verder is ze alert, heel speels en over het algemeen best vrolijk. Vooralsnog blijven we de combi phenoral en levetiracetam testen.

Plaats reactie