poepen in het uiterste hoekje van bak

Wanneer je kat het naast de bak doet, op meubilair of op andere plekken, kun je in dit forum je vraag kwijt. Ook voor katten die sproeien.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
R1ck
Huiskat
Huiskat
Berichten: 94
Lid geworden op: 25 mei 2019 10:54

poepen in het uiterste hoekje van bak

Bericht door R1ck » 16 jan 2020 17:51

Hallo mede-poezenliefhebbers,

Ondanks mijn vraag in dit subforum, heb ik het geluk dat Nika al haar behoeften netjes in de bak doet.

Zoals de titel verraadt, doet ze haar nummer 2 echter altijd in de uiterste hoek, rechts achterin de bak. Daarna probeert ze haar uitwerpselen te begraven, wat uiteraard net wel of net niet mogelijk is.

Potentiële gevolgen:
- vieze pootjes waarmee ze rondloopt, om vervolgens op verschillende plaatsen op mijn vloer te snuffelen en graafbewegingen te maken. Ik moet er dan met groene zeep of met een biologisch kattenbakschoonmaakmiddel achteraan om de geur van de vloer weg te nemen, zodat ze haar rust weer terugvindt.
- de uitwerpselen worden niet volledig begraven, met een stank in huis ten gevolge. Ze is er zelf ook niet tevreden over, want nadat ze uiteindelijk de bak uitstapt, draait ze om, ruikt ze even en stapt de bak weer in voor een tweede poging. Uiteindelijk geeft ze op en gaat daarna zo ver als mogelijk van de bak weg liggen.

Ze is dus wel heel hygiënisch, maar ze kiest niet de meest geschikte plek. Stress voor haar, stank voor ons allebei (al ruim ik het meteen op als ik het merk en zet ik de airpurifier even op turbo). Kortom, ik handel zoals het goed personeel betaamt.

Om een vraag voor te zijn: ik heb volgens mij de grootst mogelijke kattenbak die er bestaat, De PeeWee EcoDome (L 66,5 x B 48,5 x H 46,5 cm) waarvan ik de binnenbak verwijderd heb, omdat houtkorrels niet werden gewaard en ik klontvormig grit gebruik.
Volgens ervaringen waarover ik gelezen, wordt de EcoDome met plezier gebruikt door Main Coons, het grootste kattenras. De Siberische kat is geloof ik het op een na grootste ras, waarvan een vrouwtje (Nika is een poes) kleiner is/wordt dan een kater. Hij zou dus groot genoeg moeten zijn

Zou ze dit doen, om haar verschillende behoeften te scheiden? Meestal gebeurt dit namelijk wel, maar zeker niet altijd. Soms poept ze wel in het midden of plast ze ook lekker achter in de bak.

Om nog een vraag voor te zijn: ik heb, ondanks de 'y-bakken = x-katten + 1'-regel, maar 1 bak in mijn appartement staan. Als ik een tweede moet stallen, dan moet de TV het huis uit, bij wijze van. De EcoDome blijft een flinke bak. En ik weet niet of overstappen op de GelderDome gewaardeerd wordt door Vitesse. Mijn mede-Nijmegenaren zullen er de humor wel van inzien. Maar alle gekheid op een stokje...

- Zou een tweede bak dit oplossen, aangezien Nika niet altijd haar type ontlasting scheidt? Ik zit er ook niet op te wachten om hetzelfde probleem op twee plekken te hebben. Ze is gewend om alles op dezelfde bak te doen en doet daar niet zichtbaar moeilijk over.
- Zou een zelfreinigende kattenbak als de 'Litter Robot 3 Open Air' een oplossing zijn? Zijn er kattenliefhebbers op het forum met ervaringen? Nika zou de overstap waarschijnlijk wel maken en aan geluid is ze gewend, aangezien de airpurifier naast de kattenbak staat en deze aanslaat als ze begint te graven. Het blijft een dure gok.

Alvast bedankt, ook voor het doorlezen van mijn uitvoerige vraag!

Groetjes, Nika & Rick
Nika, geboren 11-02-2019, Sibeertje

Gebruikersavatar
Zotvanpoezen
Cheetah
Cheetah
Berichten: 861
Lid geworden op: 19 sep 2018 16:19
Locatie: Pajottenland /Vlaams Brabant

Re: poepen in het uiterste hoekje van bak

Bericht door Zotvanpoezen » 17 jan 2020 15:41

Hoi Rick,
Ik denk dat het echt beter is om een tweede bak te plaatsen. Sommige katten (ook die van mij :lol: ) willen nooit plassen en poepen op dezelfde bak.
Ik heb dus 1 "poepbak" en de rest zij "plasbakken" :grin: . Ik heb wel het geluk dat ze meestal buiten hun ding doen. Tenzij het slecht weer is of 's morgens bij het opstaan dringend "moeten" ;-)
viewtopic.php?f=5&t=32802fotoalbum (fotoalbum)

Kopje van Filou (9- 2011), Duvel (4-2012) en Froufrou (7-2015)

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5418
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: poepen in het uiterste hoekje van bak

Bericht door Rik » 17 jan 2020 15:55

R1ck schreef:
16 jan 2020 17:51
Zoals de titel verraadt, doet ze haar nummer 2 echter altijd in de uiterste hoek, rechts achterin de bak.
...
Ze is gewend om alles op dezelfde bak te doen en doet daar niet zichtbaar moeilijk over.
Schijnbaar doet ze daar dus wel moeilijk over :grin:

Of het met een nieuwe bak beter gaat is nooit een garantie. Maar je kunt het ook gewoon zelf proberen door een extra bak even tijdelijk neer te zetten. En dat hoeft echt geen officiële bak van €30 te zijn. Kan ook gewoon een teil of cementbak o.i.d. zijn. Mocht het helpen dan kun je altijd nog kijken of je een beter plek kunt maken ('in' een meubel ofzo).
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
kittentjes
Jaguar
Jaguar
Berichten: 604
Lid geworden op: 25 mei 2016 10:49

Re: poepen in het uiterste hoekje van bak

Bericht door kittentjes » 18 jan 2020 11:11

Saar van mij doet ook alles in uiterste hoeken en inderdaad drollen liggen er parmantig en geurend bovenop....ook met 2 bakken!
Ik denk dat het gewoon echt de voorkeur van de kat is om alles lekker in hoekjes te deponeren.


Verstuurd vanaf mijn SM-A600FN met Tapatalk

Moos & Saar 16-5-2016
Siep 23-3-2019

Gebruikersavatar
R1ck
Huiskat
Huiskat
Berichten: 94
Lid geworden op: 25 mei 2019 10:54

Re: poepen in het uiterste hoekje van bak

Bericht door R1ck » 18 jan 2020 16:39

Hoi allemaal,

Bedankt voor jullie reacties!

Hoe gaat jullie overigens om met kattengrit? Nika geeft er op den duur de brui aan. Er gaat 18kg in de bak en als ik hem was, kan ik zo'n 10kg weggooien. Met twee bakken verdubbel ik het gebruik van het grit niet niet.

Ik heb nooit overwogen om het kattengrit na het wassen van de bak er weer terug in te gooien en aan te vullen met schoon grit overigens. Er blijven namelijk altijd wel kleine stukjes achter, maar ook geurtjes, dus dat leek mij geen optie.

- Gooien jullie het grit voor het wassen van een kattenbak weg?

Het geld is niet het probleem. Wat ik lastiger vind, is het gewicht naar het vuil dragen (met het risico dat je iets raakt en het grit over de vloer gaat). Dat is me tweemaal overkomen. :ewall: Zo niet waar je op zit te wachten! Daarnaast is het een heel gepriegel om al het grit netjes in de vuilniszak te krijgen, omdat een vuilniszak maar nét groot genoeg is om om de rand van het begin van de grote bak te passen. Ook dat is meerdere malen verkeerd gegaan.
En je begrijpt hoe interessant Nika het vindt als het grit over de vloer gaat. Die duikt erin en voor je er erg in hebt ligt het overal. Soms is ze echt een ster in "helpen"! :lol:

Zoals jullie kunnen lezen, bestaat er een frisse tegenzin om dergelijke uitdaging te verdubbelen. Maar als Nika zich daar beter bij voelt, is dat natuurlijk de moeite waard. En als ze met poeppootjes uit de bak stopt, dan komen er bacteriën op plaatsen waar je ze liever niet hebt.

Ik ga overwegen of een tweede bak de oplossing biedt of dat we toch de litter robot gaan proberen (geen 2e bak nodig, minder gedoe met grit, maar wel beduidend duurder en moeilijker schoon te maken dan een kattenbak).

Misschien moet ik haar gewoon leren om naar de toilet te gaan. ;-)

Groetjes,

Nika en Rick
Nika, geboren 11-02-2019, Sibeertje

Gebruikersavatar
Coraline
Huiskat
Huiskat
Berichten: 27
Lid geworden op: 09 dec 2019 23:06

Re: poepen in het uiterste hoekje van bak

Bericht door Coraline » 19 jan 2020 13:24

Die bestaan, ja, hulpmiddelen om jouw kat naar het toilet te kunnen gaan 😄!

Qua vuilniszakken heb ik per ongeluk een huishoudcontainerzak gekocht. Die is véél groter dan de reguliere zak. Is dat geen oplossing om het grit met minder knoeien weg te gooien? En een platte kar om de zak op te leggen?

Bij mij ontlasten mijn 2 poezen vaak achterin, maar ook middenin. Wel bedekken ze alles zo goed mogelijk. En in de ene bak poepen ze. Daarna lopen ze naar de andere bak en dan plassen ze. Maar het is niet zo dat de ene bak alleen maar om te plassen is.
De derde bak staat in de hal van de woonkamer en die gebruiken ze alleen voor overdag. In de nacht kunnen zij daar ook bij, maar die negeren zij dan.

Grit gooi ik weg als ik de bak schoon schrob. Zelf vind ik dat ook een zalig moment, alles lekker nieuw en schoon. Jackie komt dan controleren en herinrichten.
Vóór hun woonde ik met iemand die een poes had. Deze poes poepte altijd als de bak nét verschoond was. Dat doen mijn katten niet. Die vinden zichzelf verstoppen onder de losse kap veel leuker en dan elkaar uitdagen als ik aan het schoonmaken ben.

Gebruikersavatar
kittentjes
Jaguar
Jaguar
Berichten: 604
Lid geworden op: 25 mei 2016 10:49

Re: poepen in het uiterste hoekje van bak

Bericht door kittentjes » 19 jan 2020 18:57

Ik doe wel langer met de bak, maar dan gooi ik ook alles leeg. Ik sleep de hele bak gewoon naar de container dus geen zak die kan scheuren en de container houdt het wel.

Verstuurd vanaf mijn SM-A600FN met Tapatalk

Moos & Saar 16-5-2016
Siep 23-3-2019

Gebruikersavatar
R1ck
Huiskat
Huiskat
Berichten: 94
Lid geworden op: 25 mei 2019 10:54

Re: poepen in het uiterste hoekje van bak

Bericht door R1ck » 19 jan 2020 22:16

Coraline schreef:
19 jan 2020 13:24
Die vinden zichzelf verstoppen onder de losse kap veel leuker en dan elkaar uitdagen als ik aan het schoonmaken ben.
Ik schep 2 tot 3 keer per dag haar bak schoon en dan komt ze ook altijd kijken. Enerzijds vindt ze het niet leuk dat ik wat ze begraven heeft weer tevoorschijn haal. Daarna kruipt ze ook altijd in de kap van de bak. Ze houdt haar personeel goed in de gaten! :lol:
Nika, geboren 11-02-2019, Sibeertje

Gebruikersavatar
R1ck
Huiskat
Huiskat
Berichten: 94
Lid geworden op: 25 mei 2019 10:54

Re: poepen in het uiterste hoekje van bak

Bericht door R1ck » 19 jan 2020 23:09

Een betere, grotere zak met een karretje is wel een goed idee! Wij hebben zo’n ondergrondse afval container, dus ik kan er nooit teveel in doen. Maar uiteindelijk weegt een zak wel 15 kg.
Helaas kan ik vanwege die container ook niet mijn bak daarin legen..

Ik neig steeds meer naar de litter robot 3. Vanwege zijn ronde design, zijn er geen hoeken en kan ze net zo draaien als ze wil. De ruimte is groter dan mijn huidige bak, maar door de bolvorm, heb je minder oppervlakte nodig om met grit te bedekken. Het zal even wennen zijn, maar Nika is veel te nieuwsgierig, dus ik verwacht dat ze de auto clean cyclus met belangstelling komt bekijken. (Zijn geweldige filmpjes en reviews over trouwens). Verder zit er een hele handleiding bij hoe je je kat(ten) moet introduceren aan het apparaat. Stap voor stap en in hun eigen tempo. Niet dat er een andere mogelijkheid is, want katten doen niets tegen hun zin in.

En gelukkig mag je hem op proef nemen (in de USA lees ik 3 maanden, in Nederlandse shops lees ik 2 weken). Als het niets wordt, dan gaat hij terug. Hij is uit de voorraad momenteel, dus ik heb nog even bedenktijd.
Nika, geboren 11-02-2019, Sibeertje

Plaats reactie