Twee verschillende karakters?

De ene kat blaast en gromt (opeens) naar de ander. Soms van het ene op het andere moment om een (schijnbaar) onverklaarbare reden en soms als er een nieuwe kat/kitten wordt geintroduceerd.
Plaats reactie
cs2912
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 08 feb 2019 20:20

Twee verschillende karakters?

Bericht door cs2912 »

Hi allemaal,

Een jaar geleden hebben wij twee (binnen)katten uit het asiel geadopteerd, beiden angsthaasjes uit dezelfde ruimte. Beiden zijn gecastreerd/-steriliseerd.
Bobbie (kat A) --> 1,5 jaar oud, kater
Nola (kat B) --> 2 jaar oud, poes

In het begin zaten ze samen op een kamer (+/- 16M2) maar kat A was al snel geinteresseerd in de rest van het huis. Als wij niet thuis zijn, hebben ze toegang tot deze kamer, overloop, volledige zolder en de gang beneden (ik schat in totaal zo'n 65 M2).

Kat A is vrij aanhankelijk: slaapt regelmatig bij ons op bed, komt naar beneden zodra wij thuis komen, volgt ons vaak door het huis en is heel actief/speels. Kat B daarintegen blijft vooral op die specifieke kamer in een hoekje, kunnen we nauwelijks "lokken" met eten en lijkt weinig interesse in ons te hebben. Soms wanneer we eten komen brengen (twee keer per dag) komt ze naar ons toegelopen en vindt ze het fijn geaaid te worden, verder zoekt ze dit nauwelijks op. Als ze ergens ligt kunnen we haar wel aaien maar bij snelle bewegingen schrikt ze snel en bij vreemden blaast ze. Ze komt dus ook niet naar beneden als wij thuis komen (en zo ver we weten ook nauwelijks als we niet thuis zijn).

Nu valt het me de laatste tijd steeds meer op dat kat A vrij dominant gedrag vertoont naar kat B. Voorbeeld: zojuist zat kat B op de trap en bleef kat A continue in de buurt en dreigend op kat B afgelopen. Kat B blaast dan, gromt even en heeft haar oren plat. Kat A gaat weer terug en doet over een paar seconde hetzelfde. Wordt soms ook geslagen.

Verder, als wij Kat B aandacht geven, komt kat A direct aangerend (zelfde geldt voor eten). Maar ook als kat B uit "haar hoekje" in de kamer komt, is kat A direct getriggerd en lijtk het alsof hij het gevoel heeft dat kat B zijn grondgebied betreedt.

Lang verhaal kort: kat A lijkt dominant gedrag te vertonen over kat B, waardoor kat B angstig blijft. Kat B gedraagt zich namelijk vrijer wanneer de rest van het huishouden beneden is met de deur dicht. Dan horen we kat B de trap oplopen naar de zolder, miauwen en spelen.

Hebben jullie wellicht een idee waar dit vandaan zou kunnen komen? En of wij hierbij kunnen helpen?

Alvast bedankt! :grin:
Gebruikersavatar
Mleen
Poema
Poema
Berichten: 262
Lid geworden op: 26 jul 2018 11:49

Re: Twee verschillende karakters?

Bericht door Mleen »

Je kunt door spelen een kat heel veel zelfvertrouwen geven. Speel dagelijks een half uurtje met beide katten apart en na een tijdje ook samen. Hier hadden we er ook eentje die wat angstig was in het begin, maar die hebben we met veel aanmoediging en spelen helemaal uit haar schulpje getrokken.
Spookje & Nina 17-06-2018
Sammy* 2000-2014
Mikky* 2000-2012
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6285
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Twee verschillende karakters?

Bericht door Rik »

Helemaal met Marleen eens. Je zult regelmatig wat 1:1 tijd met Nola moeten hebben om haar weer wat zelfvertrouwen terug te geven.

Ik verwacht overigens niet dat het echt dominant gedrag is van Bobbie maar dat dat wel zo overkomt op Nola. Bobbie wil natuurlijk ook gewoon een speelmaatje en kan haar soms natuurlijk wat 'speels' benaderen (wat niet in dank afgenomen wordt door Nola). En ja... als er aandacht uitgedeelt wordt dan wil Bobbie daar natuurlijk bij zijn. Heel natuurlijk. Maar Nola moet dus zoveel zelfvertrouwen terugkrijgen dat ze er gewoon naast kan blijven en zich niet weggedrukt voelt.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Plaats reactie