Poes blijft na jaar verhuizen nog steeds weglopen

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
Plaats reactie
Tweerodemonsters
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 mei 2019 10:17

Poes blijft na jaar verhuizen nog steeds weglopen

Bericht door Tweerodemonsters » 15 mei 2019 10:49

Dag allemaal,

Na lange tijd voor ons gevoel alles uit de kast te hebben getrokken zijn we toch een beetje ten einde raad!
Onze lieve poes Nola is bijna 6 jaar oud en woont bij ons samen met onze kat (8 jaar).
Poes is altijd al een avontuurlijk type geweest: enorm nieuwsgierig, niet snel bang, veel jagen en rondrennen. We hebben altijd al vermoed dat ze hele einden rondtrekt als ze buiten is, maar we wisten nooit precies hoever. Ze is wel vaker een nacht en soms zelfs twee weggebleven, maar ook altijd weer uit haarzelf teruggekomen. Ze is gechipt en gesteriliseerd.

Sinds een dik jaar zijn we verhuisd binnen dezelfde stad. Dit is niet de eerste verhuizing (2e keer) die ze heeft meegemaakt en vorige keer ging het eigenlijk direct heel erg goed. Onze kater moet altijd eerst enorm wennen, maar poes vind het prachtig en interessant (zolang wij in het begin maar in de buurt zijn). We hebben hen altijd eerst een tijd binnen gehouden.
Deze verhuizing leek ook goed te gaan, ze had al snel haar eigen plekjes in huis en gedroeg zich hetzelfde als anders. Omdat ze een enorme buitenkat is was ze al snel onrustig en probeerde naar buiten te ontsnappen. We hebben haar na drie weken voorzichtig naar buiten gelaten, maar alleen als wij er bij waren. Dat ging hartstikke goed en rustig aan mocht ze zelfstandig stukjes verder. Ze kwam elke dag thuis en op den duur hebben we het kattenluikje gewoon open gezet zodat ze kon komen en gaan wanneer ze wilde. Dit ging hartstikke goed.
Echter kwam ze na een paar maanden ineens niet meer thuis (voorjaar 2018). Een vreselijke tijd waarin we haar vier maanden lang elke dag op elk mogelijke manier hebben gezocht. Na wel honderd tips die op niks uitliepen hebben we haar via een oplettende wandelaar teruggevonden in een natuurgebied redelijk dicht achter ons oude huis. Hier heeft ze hoogstwaarschijnlijk 4 maanden doorgebracht. Toen we haar weer zagen kwam ze direct luid mauwend naar ons toegerend en was door het dolle heen om ons weer te zien (en andersom natuurlijk!!). Ze heeft zich hartstikke goed gered, zag er ook helemaal niet uit als een zwerfkat. Blijkbaar heeft ze zich goed gered met jagen en misschien lieve wandelaars die haar wat hebben gevoerd.

Weer terug thuis hebben we geprobeerd haar binnen te houden, ons idee was 6 weken. Hoewel ze thuis enorm knuffelig is en zich goed lijkt te vermaken, wordt ze echt heel onrustig als ze niet naar buiten mag en ze heeft op meerdere manieren weten te ontsnappen (het kattenluikje weten te forceren, via een raampje met hendeltjes die ze gewoon opzij weet te duwen op den duur, via de deur als een bezoeker even niet oplet en de deur van de gang en voordeur tegelijkertijd open heeft staan). Vervolgens is ze weer dagenlang weg en moeten we haar weer zoeken. We vinden haar telkens in hetzelfde gebied terug.

Inmiddels hebben we voor ons gevoel alles geprobeerd: ze heeft inmiddels een gps tracker waardoor we haar kunnen ophalen wanneer ze te ver weg loopt. Wat ons opvalt is dat ze echt alleen wegloopt wanneer het gaat schemeren of donker is. Overdag blijft ze altijd lekker in de buurt en komt ze weer thuis. Ook valt het op dat ze altijd precies dezelfde route loopt naar het natuurgebied. Niet de meest logische weg, maar een enorme omweg (via drukke wegen, wat we doodeng vinden!). We laten haar nu overdag dus lekker buiten spelen en halen haar op wanneer het gaat schemeren (als ze op dat moment niet al gewoon zelf thuis is gekomen). We lopen dan met haar terug naar huis, in de hoop dat ze op den duur zelfstandig weer naar huis loopt. Hier lijkt echter nog geen verbetering in te komen. We laten haar af en toe iets langer buiten om te kijken of ze uit haarzelf weer naar huis loopt, maar dit blijkt helaas niet te werken voor haar.
Ook proberen we haar te leren om thuis te komen d.m.v. een belletje. In haar gps tracker zit een belletje die we tegelijkertijd bij elk voermoment af laten gaan, zodat ze het belletje gaat associeren met eten. Dit lijkt ze als ze thuis is al goed te snappen en rent direct naar haar voerbakje. Als ze buiten is lijkt het voor haar alleen niet te werken (ze komt dan niet naar huis).
We hebben ook geprobeerd om haar wat bekender te maken hier in de nieuwe buurt door met haar te gaan wandelen. Ze lijkt dit heerlijk te vinden. Er zijn wel veel andere katten hier in de buurt waar ze over het algemeen niet dol op is, misschien dat dit haar erg tegen staat als wij er niet bij zijn?
Verder hebben we geprobeerd: Feliway, meer eigen plekjes voor haar creëren in huis, meer maar haar spelen en knuffelen, elke keer voeren of snoepje geven als ze thuis komt, de eetmomenten 'spannender' voor haar maken.

Helaas hebben we DE oplossing nog niet gevonden. We doen nu elke avond als we haar binnen hebben gehaald het kattenluikje op slot, maar dit vinden we eigenlijk heel erg zielig voor haar (juist omdat ze zo'n avontuurlijk dier is) en voor onze andere kat. Op deze momenten raken ze beiden gefrustreerd en vliegen ze elkaar in de haren. We vinden het helemaal geen probleem dat ze naar dat natuurgebied loopt, maar we willen wel heel graag dat ze ook weer thuis komt! We kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat ze de weg heen wel weet maar de weg terug niet!
We hebben echt het idee dat ze zich ook gelukkig voelt thuis, ze knuffelt enorm veel en is erg aanhalig, dus we kunnen ons ook niet voorstellen dat daar het probleem ligt!

Herkent iemand dit probleem? En heeft iemand enig idee wat we hier mee kunnen doen?
We overwegen om een kattengedragsdeskundige in te schakelen, heeft iemand daar ervaring mee??
We zijn vooral op zoek naar een goede oplossing waarbij we zo weinig mogelijk vrijheid beperken van onze poes (de tuin afzetten vinden we namelijk toch wel zielig, ze heeft echt veel bewegingsvrijheid nodig).
Ik hoor heel graag jullie tips en adviezen!! Alvast dank!

Groetjes

Plaats reactie