Operatie kaak

Voor vragen over bek, gebit, tandvlees- en kaakaandoeningen bij de kat.
Plaats reactie
Jonesy
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 08 nov 2018 23:42

Operatie kaak

Bericht door Jonesy » 09 nov 2018 00:18

Dag allemaal,
Wij staan momenteel voor een lastige beslissing. Onze 15 jaar oude lieve knuffelkater heeft een kwaadaardige tumor in zijn kaak. Wij hebben hem 4 jaar geleden uit het asiel gehaald met slecht gebit, nierfalen en asmathische bronchitis. Nu vier jaar verder hebben we een blakend gezonde levenslustige kater, is hij officieel geen nierpatient meer dankzij goed dieet en zijn zijn longen schoon. Hij eet goed, heeft energie, is speels en een heerlijke knuffelaar. Bij zijn laatste gebitssanering werd een ontsteking aan twee kiezen geconstateerd, deze zijn getrokken en hij heeft een anti-bioticakuur gehad. De ontsteking ging niet over en inmiddels weten we dat hij een kwaadaardige tumor heeft in zijn linker onderkaak. In het Medisch Centrum voor Dieren is een ct-scan gemaakt en in eerste instantie leek het duidelijk dat er niets meer aan te doen was, slechts palliatieve zorg, later werden we gebeld dat het toch operabel zou zijn. Vandaag dus langs geweest voor uitgebreidt gesprek hierover. Het zou dan een gedeeltelijke amputatie zijn van de linkerhelft van de onderkaak. Na een herstelperiode met sondevoeding van 1 a 2 weken zou hij dan weer kans hebben op nog wat goede jaren (hopen we). Voor de operatie zou dan nog een scan gemaakt worden om te kijken of er uitzaaiingen zijn (dan gaat de operatie uiteraard niet door) en of de tong aanhechting hetzelfde blijft. Daar ligt voor ons sowieso de grens. Functionaliteit van tong moet volledig behouden blijven en ook moet de tong niet buiten zijn bekkie gaan hangen. Het lijkt een positief verhaal, het zou volledig verwijderd kunnen worden, maar het is ook een ingrijpende operatie voor een (15-jarige) kat. Zijn kwaliteit van leven is onze eerste prioriteit maar we gunnen hem uiteraard nog een zo lang mogelijk fijn leven. Niets doen zal binnen een paar maanden tot euthenasie kunnen leiden.
Heeft iemand ervaring met een soort gelijke operatie en vooral met de gevolgen ervan voor de kat?

Gebruikersavatar
Zotvanpoezen
Panter
Panter
Berichten: 406
Lid geworden op: 19 sep 2018 16:19
Locatie: Pajottenland /Vlaams Brabant

Re: Operatie kaak

Bericht door Zotvanpoezen » 09 nov 2018 15:03

Hallo, ik heb (gelukkig) geen ervaring met het probleem van jouw kater. Ik wou gewoon even zeggen hoe fantastisch ik het vind dat je een oudere kat uit het asiel gehaald hebt en hem zo goed verzorgd hebt! Ik hoop dat je iemand vind met ervaring die je kan helpen met je beslissing . Die operatie zal ongetwijfeld pijnlijk en stressvol zijn. Hij moet sterk en gezond genoeg zijn om dit mee te maken. Sterkte allebei!
viewtopic.php?f=5&t=32802fotoalbum (fotoalbum)

Pootje van Filou (9- 2011),Duvel (4-2012) en Froufrou (7-2015)

Gebruikersavatar
Minoumi
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 07 okt 2018 20:36

Re: Operatie kaak

Bericht door Minoumi » 19 nov 2018 21:40

Mijn vorige kat, Pien, had een plaveiselcelcarcinoom in haar kaakje. Ze was toen 13.
We hebben verschillende meningen van dierenartsen gevraagd en ze is toen ook aangemeld voor radiotherapie danwel een gedeeltelijke kaakamputatie in Utrecht.
Uiteindelijk heb ik gekozen om het niet te doen. Voor mij speelde de afstand wel heel erg mee, artsen in onze omgeving deden die operatie/behandeling niet. Het meerdere keren op en neer (ruim een uur) in de auto was voor Pien zo stressvol dat we er vanaf zagen. De kosten waren zeker naar de 3000 euro gegaan. Dat had ik er best voor over gehad hoor, maar je moet het wel kunnen missen.
Het is wel al 10 jaar geleden, wellicht is er veel veranderd?
Qua meningen van dierenartsen liep het heel erg uiteen. De ene arts gaf aan nog een prima leven te hebben met die amputatie, de andere arts vond het niet katwaardig.

Pien heeft nog een half jaar geleefd maar het was een nare tumor, het at haar wangen helemaal open en ik heb me achteraf niet schuldig gevoeld dat ik de operatie niet heb laten uitvoeren, wel dat ik te lang gewacht heb met euthanasie. Het dagelijks pijnmedicatie geven was ook erg stressvol.

Anyway, dat is een ander verhaal, ik ben heel benieuwd wat je gaat kiezen en hoe het gaat verlopen! Sterkte!

Jonesy
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 08 nov 2018 23:42

Re: Operatie kaak

Bericht door Jonesy » 20 nov 2018 12:12

Beste Minoumi en Zotvanpoezen,

Allereerst heel erg bedankt voor jullie reactie.

Inderdaad was het een hele moeilijke beslissing, maar het consult in het MC Dieren had ons hoop gegeven. Wij hebben ook nog een second opinion aan gevraagd, eerst in Utrecht bij de Universiteits Kliniek, maar die wilden dat niet doen, daarna bij de Specialistische Dierenkliniek in Utrecht en die ondersteunden de mening van het MC Dieren.
Vorige week maandag 12 november zijn wij daar met Jonesy naar toe gegaan voor de operatie. Wij hadden toen nog steeds twijfel of het kanker was of toch een woekerende ontsteking. Er was de week ervoor wel een ct-scan gemaakt, maar geen biopt genomen omdat de internist bang was dat zijn kaak dan zou breken. Daarom is er eerst weer een ct-scan gemaakt van zijn borstkas (geen uitzaaiingen gevonden) en van zijn kaak (tumor bleek weer iets gegroeid en werd herkend als kwaadaardig) en is er gekeken naar zijn tong, die zou volledig functioneel en intact blijven. Wij hebben toen gekozen om de operatie meteen door te laten gaan.
Bij Jonesy is toen een deel van zijn linkeronderkaak verwijderd waarbij geprobeerd is de volledige tumor weg te halen. Wij mochten hem de volgende dag weer mee naar huis nemen, hij was goed door de operatie heen gekomen, wel enorm gezwollen aan de linkerkant en onderkant van zijn koppie en uiteraard zwaar onder de invloed. Met een sonde in zijn slokdarm en een fentanylpleister onder zijn rode jasje en met veel instructies over de nazorg zijn we naar huis gegaan. Het voeden via de sonde ging gelijk goed, maar de eerste dagen waren erg moeilijk. Het is echt heel naar om je geliefde kat zo te zien en ondanks pijnstilling en goede zorg niet zeker te weten of hij geen pijn heeft. Door de fentanylpleister vertoonde hij af en toe ook vreemd gedrag.
Afgelopen vrijdag is die pleister verwijderd. Wij zijn nu ruim een week verder, de zwelling is bijna weg. Af en toe likt hij al wat natvoer, wast zich weer zelf, spint en knuffelt weer en verder slaapt hij extra veel.
Komende vrijdag wordt het verband bij de sonde weer verschoond (dat wordt een keer per week gedaan). Wij geven hem zes keer per dag eten (iedere 3 uur) en dat gaat - bij hem dan - heel makkelijk en ook zijn medicijnen gaan door de sonde. We verwachten ook vrijdag een definitieve diagnose te horen, wat voor type kanker het was en of het nu helemaal weg is.

Ik heb geen spijt van de beslissing om te opereren. Het is een week moeilijk geweest, maar we hopen dat Jonesy nu nog een paar fijne jaren heeft bij ons.
Overigens zouden we het niet gedaan hebben als de volledige onderkaak verwijderd had moeten worden, wij vonden het essentieel voor zijn welzijn dat hij gewoon een bekkie heeft dat dicht kan en dat zijn tong niet naar buiten hangt.

Inderdaad zijn de kosten behoorlijk, rond €3000 inmiddels alles bij elkaar en vraagt het ook veel van je tijd (reistijd voor ons bleef binnen de 20 minuten, dat valt dus mee) maar dat alles hadden we er graag voor over.

Het is een lang verhaal geworden, ik hoop ook dat anderen die voor zo’n moeilijk besluit staan er iets aan zullen hebben. Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt hierover.

Tot zover, wordt vervolgd.

Gebruikersavatar
Zotvanpoezen
Panter
Panter
Berichten: 406
Lid geworden op: 19 sep 2018 16:19
Locatie: Pajottenland /Vlaams Brabant

Re: Operatie kaak

Bericht door Zotvanpoezen » 20 nov 2018 15:16

Hallo, ik ben blij te horen dat Jonesy wat beter gaat. Ik hoop dat de kanker niet terugkomt en dat je nog vele jaren van hem kunt genieten. Jullie hebben het allebei verdiend! Hopelijk horen we nog hoe het verder verloopt.Groetjes.
viewtopic.php?f=5&t=32802fotoalbum (fotoalbum)

Pootje van Filou (9- 2011),Duvel (4-2012) en Froufrou (7-2015)

Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6308
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Operatie kaak

Bericht door Dinky » 21 nov 2018 16:26

Dat klinkt inderdaad als een voorspoedige genezing van de operatie in ieder geval. Ik duim mee dat het zo goed zal blijven gaan!
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

Gebruikersavatar
Minoumi
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 07 okt 2018 20:36

Re: Operatie kaak

Bericht door Minoumi » 25 nov 2018 10:49

Wat enorm goed!!!

Sansan
Poema
Poema
Berichten: 367
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: Operatie kaak

Bericht door Sansan » 28 dec 2018 12:27

Hoe gaat het nu met jonesy?

Jonesy
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 08 nov 2018 23:42

Re: Operatie kaak

Bericht door Jonesy » 07 jan 2019 22:42

Het gaat goed met Jonesy!!

Er is definitief vast komen te staan dat het inderdaad om een plaveiselcelcarcinoom ging dat al was doorgedrongen tot diep in het kaakbot, maar ook dat de operatie was geslaagd, in die zin dat de randen van het snijvlak schoon waren en de tumor dus volledig is verwijderd. Dat is geen garantie dat het niet nog terug zou kunnen komen, maar het geeft wel hele goede hoop voor een langer en goed leven.

Jonesy heeft de operatie goed doorstaan. Na ongeveer tweeënhalve week sondevoeding hebben we de sonde laten verwijderen omdat hij steeds meer zelf ging eten en drinken. Zijn favoriete brokjes breken we nog steeds door de helft want kauwen gaat iets minder goed. Hoewel zijn bekkie goed sluit, staat het een beetje scheef omdat er geen tegendruk is vanaf de linkerkant. Hij lijkt daar zelf weinig last van te hebben.
Aan de linkerkant was zowel snor- als nek- en borsthaar weggeschoren en dat was voor hem wel even wennen, vooral die halve snor maakte dat hij bijvoorbeeld te ver met zijn neus het water inging als hij wat wilde drinken, met veel gespetter tot gevolg. Ook was er aan zijn linker zijkant een groot vlak kaal geschoren waar de morfinepleister was geplakt en heeft hij daar met wassen wat moeite mee.

Inmiddels is het haar en de snor weer grotendeels teruggegroeid.
Verder is het nog steeds een enorme levensgenieter, hij eet, drinkt, speelt, slaapt en vooral knuffelt weer net als vanouds.
Voor ons is dit echt de juiste beslissing geweest en hebben we met deze operatie en zo'n twee/drie weken weken echt intensieve verzorging - hopelijk - nog een paar goede jaren bij gekregen met hem.

Gebruikersavatar
Zotvanpoezen
Panter
Panter
Berichten: 406
Lid geworden op: 19 sep 2018 16:19
Locatie: Pajottenland /Vlaams Brabant

Re: Operatie kaak

Bericht door Zotvanpoezen » 08 jan 2019 06:58

Fijn om te horen dat de operatie geslaagd is en dat Jonesy zich nu weer goed voelt!
viewtopic.php?f=5&t=32802fotoalbum (fotoalbum)

Pootje van Filou (9- 2011),Duvel (4-2012) en Froufrou (7-2015)

Jonesy
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 08 nov 2018 23:42

Re: Operatie kaak; update plaveiselcel carcinoom

Bericht door Jonesy » 31 jan 2019 21:31

Dag allemaal,

Helaas vandaag slecht nieuws.
Vorige week vrijdag nog op controle geweest met Jonesy, alles zag er goed uit, bekkie nagekeken en lymfeklieren en koppie gevoeld, niets gevonden en naar huis gegaan met de bevestiging dat de tumor weg is en we nog een goede tijd tegemoet gaan.
Dinsdag meenden wij opeens toch een verdikking weer te voelen in zijn kaak en hebben we gelijk weer een afspraak gemaakt. Gister leek de verdikking al groter, vandaag bleek dat de tumor terug is, de verdikking in de kaak nog groter en zelfs al met blote oog zichtbaar in zijn bekkie. Er is nu niets meer aan te doen. Jonesy voelt zich nog goed, is nog steeds knuffelig en speels en eet goed, maar het groeit heel snel en heel aggressief. Volgens de specialist heeft hij nog 1 a 2 maanden, maar zo snel als het groeit durven we daar nauwelijks op te hopen. Dus ja, de operatie heeft ons nog tijd gegeven, anders zou hij de kerst niet hebben gehaald, maar helaas niet wat we hadden gehoopt.
Het is nu genieten en verwennen in de tijd die er nog is en vooral zorgen dat hij zich goed voelt.

Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6308
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Operatie kaak

Bericht door Dinky » 31 jan 2019 22:03

Ach wat erg om te lezen :-(
Ging het zo goed, nog geen week geleden schoon verklaard en dan nu ineens dit..... Geniet inderdaad nog van de tijd die jullie gegund is. Sterkte
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

Plaats reactie