Diarree, giardia test negatief

Forum voor vragen over overgeven, maagzuur, verstopping, diarree en andere spijvertering- en ontlastingproblemen.
Gebruikersavatar
Cats of Rotterdam
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 22 aug 2018 17:50

Diarree, giardia test negatief

Bericht door Cats of Rotterdam » 23 okt 2018 22:51

Vandaag zijn ik en mijn vriend naar de dierenarts gegaan want onze kittens zijn al 2,5 week aan de diarree. Dit is eigenlijk begonnen toen ze verhuisd zijn van de cattery naar ons. (Alhoewel de cattery sinds deze week ook last heeft van diarree bij de andere katten).

We hebben een snap test laten doen van ontlasting die wij 3 dagen lang hebben verzameld. Deze is negatief getest op Giardia, tot onze verbazing. Na alles wat we gelezen hebben wees het daar echt op namelijk. Een weeïge zoete geur (en geloof me, niet op een goede manier). Groen/gele/lichtbruine dunne diarree.

Verder zijn de ventjes hartstikke gezond. Ze eten en drinken goed, zijn actief, zien er goed uit. Ik hoorde dat ze er met die snap testen ook wel eens naast kunnen zitten, dus misschien is dat het? We hebben van de dierenarts Hills ID meegekregen, we hebben ze nu al 4 dagen aan de giardex gezet. Ik heb zoolac propaste gekocht. De DA heef ook finidiar meegegeven om de ontlasting dikker te maken.

Met de finidiar, het voer en de propaste zijn we vandaag begonnen in de ochtend. Bijna alles homeopatisch maar ik heb over al deze producten goede verhalen online gelezen dus ik dacht: Baadt het niet dan schaad het niet. Net lieten ze het echter alweer gaan. Allebei naast de bak, allebei diarree en bij Thor zelfs een klein beetje bloed erbij. Even afwachten maar of deze combinatie van middelen aanslaat. Een uitgebreide test naar een lab sturen was ons op dit moment nog wat te voorbarig (en prijzig). Mijn vriend is ook een beetje huiverig om antibiotica te gebruiken aangezien ze deze zomer (vanwege de hitte enzo) het best zwaar hebben gehad al als jonkies.

Het begint ons een klein beetje op te breken. Het zijn allebei zulke lieve ventjes maar op deze manier is een band opbouwen met ze lastig. Soms moeten we wel 3x per nacht opstaan om diarree op te ruimen, te dweilen, vacht schoon te maken en dan alles weer opnieuw. Wanneer we dit niet meteen doen gaan ze namelijk 'graven', met hun pootjes erin en komt alles onder te zitten. Begrijp me niet verkeerd, we hebben alles voor deze beestjes over, maar dit hadden we gewoon niet verwacht. Ik word gewoon nerveus als ik naar bed ga omdat ik bijna zeker weet dat het over een aantal uur weer zover is. Sorry voor het lange verhaal ik moest even mijn ei kwijt. Als iemand nog tips heeft dan hoor ik ze heel erg graag. We hopen dat we heel snel zorgeloos van onze ventjes kunnen genieten.

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk


Gebruikersavatar
Mleen
Lynx
Lynx
Berichten: 178
Lid geworden op: 26 jul 2018 11:49

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Mleen » 23 okt 2018 23:10

Ai! Ik snap dat je je zorgen maakt! Kan me zo voorstellen dat dit niet helemaal is wat je verwacht na het lange wachten op je katjes!

Ik heb geen pasklaar antwoord voor je, maar wilde wel even zeggen dat ik hoop dat je katjes er snel weer bovenop zijn en dat je dan echt kan gaan genieten van ze en een band opbouwen!

Dat gezegd hebbende zou ik, als ik in jouw schoenen stond, tóch een uitgebreidere test laten doen door de dierenarts! Ik heb geen idee wat ze allemaal zouden kunnen mankeren, maar al drie volle weken aan de diarree lijkt me ook niet goed voor beestjes die nog in de groei zijn!

Sterkte in elk geval, hopelijk gaat het snel beter!
Spookje & Nina 17-06-2018
Sammy* 2000-2014
Mikky* 2000-2012

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 4754
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Rik » 23 okt 2018 23:19

Ja, een snaptest kan er wel eens naast zitten.
Aanhoudende diarree bij katten is voor mij Giardia tenzij het tegendeel is bewezen. Eis dus een snap-test voor Giardia en wanneer deze negatief is , lever dan nog 2 opeenvolgende dagen ontlasting in gezien de cyclus van de cyste van 12 uur. (kosten 16.50 euro per test)
Je kunt vragen of ze bij de fokker al een test hebben gedaan. Als daar giardia wordt vastgesteld dan weet je het wel. Anders kun je nog een keer laten testen.

Verder zou ik gewoon met de kuur van panacur beginnen. Normaal ben ik tegen onnodig toedienen van medicijnen maar als je na een paar dagen vooruitgang ziet dan weet je het ook.

Zoals ik in het andere topic al aangaf:
Dat zal dus wel een panacur kuur worden 5-10(5)5-10(5)5-10. (5) staat voor dagen niet geven en 5-10 staat voor 5 dagen geven en als de diarree aanhoudt nog tot 8-10 dagen geven (altijd 2 dagen langer dan de diarree). Zo had ik het in ieder geval begrepen van iemand op barfplaats.
Antibiotica zou ik niet direct gebruiken. Giardia kan floreren bij een zwakker imuunsysteem en die ga je met antibiotica precies afbreken. Je moet alleen antibiotica geven als de katten echt ziek zijn van de giardia en dan in combinatie met een kuur zou deze die kunnen versterken. Maar je begint gewoon met de kuur.

Maar ik zou eerst even informeren bij de fokker of even een nieuwe test doen.


Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
Mleen
Lynx
Lynx
Berichten: 178
Lid geworden op: 26 jul 2018 11:49

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Mleen » 31 okt 2018 08:41

Hoe gaat het nu met jullie katjes?
Spookje & Nina 17-06-2018
Sammy* 2000-2014
Mikky* 2000-2012

Gebruikersavatar
Cats of Rotterdam
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 22 aug 2018 17:50

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Cats of Rotterdam » 31 okt 2018 09:09

Mleen schreef:Hoe gaat het nu met jullie katjes?
Hee Mleen! Eigenlijk best goed. De diarree wisselt af met echt goede drolletjes, en het is nu vaker vast dan diarree. De fokster heeft onlangs een test laten doen bij een lab waar ze uitgebreidere resultaten kunnen laten zien als alleen de snap test, dus we wachten nu even op het resultaat.

De boefjes zijn iets meer aan ons ritme gewend nu ook, wat betekend dat we gelukkig vaak niet meer 3x per nacht op hoeven om schoon te maken o.i.d. Ze gaan nu ook vaker op de bak maar als het echt diarree is doen ze het er nog wel buiten. Verder groeien, eten en spelen ze goed. Dus we wachten het bericht van de fokster gewoon eventjes af nu.

Dankjewel voor je berichtje Afbeelding

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk


Zoe_vdp
Huiskat
Huiskat
Berichten: 11
Lid geworden op: 05 dec 2018 11:52

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Zoe_vdp » 06 dec 2018 15:25

Hoihoi,

Mijn vriend en ik precies hetzelfde probleem hier thuis en worden er helemaal moedeloos van, ik vroeg me af aangezien het al een tijdje later is of jullie al van de diarree af zijn?

Wij hebben nu iets meer dan een maand onze 2 lieve poesje Milou en Lot en zij zijn al vanaf dag 1 bij ons aan de diarree. Eerst kregen we een ontwormingspilletje omdat ze misschien wormen zouden hebben, dat hielp niet. Tweede keer dat ik belde moest ik maar even met ze langs komen, toen zijn ze onderzocht maar zagen verder niks geks, alleen dat Milou wat te mager was en daarom moesten we gelijk met het medicijn flagyl beginnen wat dus tegen giardia is.
Na dat een week gebruikt te hebben zagen we nog steeds geen verbetering. En wij ze maar blijven schoonmaken met baby billen doekjes, de kattenbak iedere dag en dwijlen.
Uiteindelijk moest ik ontlasting langs brengen en was er positief op giardia getest.
Toen kregen we een kuurtje panacur, dat 5 dagen gebruikt, een week rust en weer 5 dagen. Helaas hierna nog steeds geen resultaat.
Ze zitten overigens ook al een maand op licht verteerbaar voer op advies van de dierenarts.
Vorige week heeft mijn vriend weer gebeld en kregen we een antibiotica kuurtje, deze een week gegeven en nog steeds hetzelfde verhaal. Ze gaan nu gelukkig wel een stuk minder vaak naar de kattenbak, dat was eerst 5/6 keer per dag diarree en nu 2 keer.

Ik ben er een beetje klaar mee om iedere keer weer allemaal troep in die lichaampjes te gooien en van dat dure kattenvoer te kopen dus hebben we besloten om ze vanaf morgen vers vlees te gaan geven. Gewoon een natuurlijk product en katten zijn ten slotte ook vlees eters, heel benieuwd of dit gaat helpen!

Sorry voor het lange verhaal maar je word hier zo verdrietig en hopeloos van!

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 4754
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Rik » 06 dec 2018 16:21

Welke ontworming hebben jullie meegekregen? Panacur? Antibiotica schijnt het wel te versterken maar ik denk dat je het anders had moeten doen.

Volgens mij is die 5 dagen te kort geweest. Volgens mij is het meest effectief om het volgend schema aan te houden. 5-10(5)5-10(5)5-10. (5) staat voor dagen niet geven en 5-10 staat voor 5 dagen geven en als de diarree aanhoudt nog tot 8-10 dagen geven (dus altijd 2 dagen langer nadat de diarree gestopt is). Dus ze moeten in die eerste week wel van die diarree af zijn.

Gelukkig heb ik er geen ervaring mee maar ik had op barfplaats gelezen dat dit de effectiefste methode is.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Zoe_vdp
Huiskat
Huiskat
Berichten: 11
Lid geworden op: 05 dec 2018 11:52

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Zoe_vdp » 06 dec 2018 16:26

Wij hebben inderdaad panacur gehad, ik heb gewoon het advies van de dierenarts opgevolgd en die hadden het dus blijkbaar zo bedacht. Ik heb geen enkele keer tijdens deze kuur gezien dat ze een andere ontlasting kregen.

Ik ben op de website van huisdierendokter terecht gekomen en zij hebben giardex pillen, deze zijn op basis van kruiden en ik las goede recensies. Is er hier iemand bekend mee?

Gebruikersavatar
Cats of Rotterdam
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 22 aug 2018 17:50

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Cats of Rotterdam » 06 dec 2018 21:37

Hoi Zoe, wat vervelend voor je! Ik weet wat je doormaakt nu. Een groot verschil is denk ik wel dat het bij ons dus geen Giardia is maar Tritrichomonas. Deze symptomen lijken erg op elkaar maar waar Panacur wel helpt tegen Giardia doet t dat niet met Tritrichomonas.

Volgens onze DA werkt Panacur niet bij iedere kat, er bestaat ook nog een ander middel metrodinazol geloof ik, wat ook zou werken tegen Giardia. Ik denk ook dat je de kuur misschien langer moet doorzetten, aangezien je zelf ook al aangaf dat het wel is verminderd qua hoe vaak ze poepen op een dag.

Aangezien ze het ook al hebben sinds dag 1 zou ik ook even bij de fokker of de plaats waar je ze vandaan hebt navraag doen. Grote kans dat de katten het daar namelijk ook hebben en die zijn misschien ook getest op Giardia? Dan heb je een iets beter beeld.

Als het Giardia is, veel schoonmaken, panacur of metrodanizol kuur en giardex zou je erbij kunnen geven ter ondersteuning.

Heel veel succes! Wij waren ook ten einde raad en zijn er gelukkig nu zo goed als vanaf. Het komt goed! echt waar.

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk


Zoe_vdp
Huiskat
Huiskat
Berichten: 11
Lid geworden op: 05 dec 2018 11:52

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Zoe_vdp » 07 dec 2018 13:01

Bedankt voor je reactie!
Van tritrichomonas had ik nog nooit gehoord dus heb het even opgezocht, wat bizar dat het zo erg op giardia lijkt.
Als ik kijk naar de symptomen daarvan kijk zouden die van mij het ook wel kunnen hebben, ook omdat het soms verward word met giardia en er bij de dierenarts toen een snaptest is gedaan en die zijn niet zo heel betrouwbaar.
Onze katjes zien er namelijk ook helemaal niet uit alsof ze ziek zijn en groeien goed, alleen dus die diarree..
Mijn vriend en ik hebben besloten het even aan te kijken omdat ik niet zo blij word van iedere keer medicijnen die als bijwerkingen ook nog eens diarree hebben.. Sinds gister hebben we ze op barf gezet ipv brokken.
Ben heel benieuwd of er verandering in komt!

Gebruikersavatar
Cats of Rotterdam
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 22 aug 2018 17:50

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Cats of Rotterdam » 07 dec 2018 14:20

Als het Tritrichomonas is groeien ze er vanzelf overheen, alleen kan dat wel 9 maanden duren voor het zover is. Wij hebben nu het juiste medicijn gekregen (vrij agressief wel) maar ze zijn er bijna vanaf nu. Wij waren daar ook huiverig over omdat ze inmiddels al zoveel gehad hadden, maar waren ook een beetje klaar met elke nacht 3 x opstaan om alles op te ruimen.

Bij Tritrichomonas is het belangrijk dat er zo min mogelijk eiwitten gegeven worden omdat de parasieten daar blijkbaar goed op leven ofzo. Dus diarree wordt dan nog wateriger. Dus met vlees geven zou dat dan oppassen worden. Je weet het pas echt zeker als je het door een laboratorium laat testen, alleen hangt daar vaak weer een prijskaartje aan.

Succes verder, ik hoop dat je snel verbetering ziet. Ik ben natuurlijk niet alwetend maar mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk


Zoe_vdp
Huiskat
Huiskat
Berichten: 11
Lid geworden op: 05 dec 2018 11:52

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Zoe_vdp » 08 dec 2018 19:06

Wauw hadden we dit maar eerder gedaan!! Ze hebben nu pas 2 dagen vers vlees gegeten en er komt nu al gewoon een goede drol uit, wat zijn we blij! Hopelijk blijft het ook zo

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 4754
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Rik » 08 dec 2018 20:00

Ja, Giardia is dol op koolhydraten.
Giardia voedt zich uitsluitend met koolhydraten die zich bevinden in de darm van de gastheer.
En laten die koolhydraten nou nét in al dat (kwalitatief mindere) kattenvoer zitten.

Ik zou nog wel even de panacur kuur afmaken en eventueel na 5 dagen rust weer herhalen. Want Giardia kan echt hardnekkig zijn.

Het verbaast mij ook dat niet meer mensen vers proberen bij bepaalde problemen zoals allergie en andere maag- en darmklachten.

Heb je ze echt op barf gezet (grote rauwe stukken) of KVV (verse vlees worsten uit diepvries)? Als je ze KVV geeft even kijken of het compleet is (anders afwisselen met diersoorten) en af en toe verschillende merken is ook van een te raden (voor het geval de samenstelling van een merk toch niet helemaal correct zou zijn).

Hopelijk blijven ze inderdaad een lekkere drol houden (die zijn ook doorgaans wat steviger en kleiner als ze op vers staan) en ben je van die Giardia af.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Zoe_vdp
Huiskat
Huiskat
Berichten: 11
Lid geworden op: 05 dec 2018 11:52

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Zoe_vdp » 08 dec 2018 20:28

Ja het zijn inderdaad van die vers vlees worsten uit de diepvries en dan compleet :) van het merk Haaks Barf
We hebben een aantal verschillende smaken.

Het is dat mijn moeder haar hond al vanaf pup zijnde vers vlees geeft en zij is hier zo blij mee, als hij aan de brokken gaat heeft hij meteen diarree.
Het probleem is vaak(ook met onze dierenarts) die willen liever hun brokken verkopen. Toen mijn moeder daar vertelde dat haar hond vers at waren ze daar niet heel enthousiast over.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 4754
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Diarree, giardia test negatief

Bericht door Rik » 08 dec 2018 20:46

Toen mijn kittens ging halen bij het gastgezin van het asiel werd er ook op gehamerd dat ik vooral brokken moest geven :( Want natvoer was slecht. Zelfs de medewerkers van het asiel zelf waren ook in die veronderstelling. Ik ben maar niet in discussie gegaan maar wist al dat ze bij mij na de kittentijd gewoon naar natvoer gingen en uiteindelijk naar KVV. Maar de misvatting dat brokken goed zijn leeft dus ook nog steeds bij "gespecialiseerde" instellingen.

Mijn eigen dierenarts heeft zich er niet zo over uitgesproken. Heeft het wel over wat risico's gehad maar stond er niet compleet afwijzend tegenover. En ik ben ook overtuigd van de voordelen van natuurlijker voer voor mijn katten.

Hier krijgen ze ook af en toe een eendagskuiken en kippennekje. Gewoon om ook hun tanden een keer goed te laten werken.

Haaksbarf zelf adviseert overigens om minimaal 4 diersoorten af te wisselen in een periode van drie weken. Nu hebben ze voor katten maar 4 verschillende soorten maar afwisselen is dus wel nodig. En gewoon af en toe een ander merk is voor vers vlees ook geen probleem en zelfs aan te raden. (Anders dan bij brokken) Hier koop ik het bij Animalfoodexpress en heb dan afwisselend KB mix, Alaska, BARFmenu en Haaksbarf. Tevens verkoopt de Welkoop hier ook BARFmenu cattery (die is compleet) en die haal ik dus ook wel eens apart.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Plaats reactie