Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Plaats reactie
Sanned
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 okt 2016 11:51

Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Bericht door Sanned »

Beste allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum en hoop dat jullie me kunnen helpen of zelf iets dergelijks hebben meegemaakt.

Sinds een week heb ik een kitten, ze is nu 9 weken oud.
Op haar geboorteadres kreeg ze verdunde koemelk en af en toe wat brokjes te eten (ze komt van de boerderij). Thuis ben ik doorgegaan met de brokjes maar heb de koemelk meteen laten zitten, dat leek me niet goed voor haar om eerlijk te zijn. De tweede avond wilde ik haar langzaam introduceren aan wat natvoer, dus een heel klein beetje gegeven verdund met water. Ik schrok me een hoedje want nadat ze dit ophad, ging ze heel raar lopen. Ze zette haar voorpootjes over elkaar heen en wiebelde met haar kop, dus echt een beetje een dronkemansloopje. Ben linea recta naar de dierenarts gegaan, waar ik die middag ook al langs was geweest voor het ophalen van ontvlooi- en ontwormspul. De dierenarts vond het heel gek, maar dacht dat het wellicht door het ontwormen kon komen. De volgende avond dus weer geprobeerd, zelfde hoeveelheid met wat water, maar wederom het wankelen. Dit duurt dan een halve minuut, ze gaat er ook heel sip bij liggen met haar hoofdje op haar voorpootjes. Daarna is ze weer de oude en dan is ze speels en knuffelig.

Ik heb het natvoer meteen laten varen, en geef haar nu alleen nog brokjes. Heb sinds gister de brokjes van Royal Canin speciaal voor kittens van 1-4 maanden, hiervoor had ik Perfect Fit voor kittens maar dat werd me afgeraden. Met brokjes lijkt ze nergens last van te hebben! Ik zie haar in ieder geval niet meer wankelend lopen.

Probleem 2 is dat ze nu een week last heeft van diarree. Dat schijnt normaal te zijn bij kittens, zeker omdat ik ook een paar keer van voer gewisseld ben. Maak ik me dus niet teveel zorgen over, alleen let ik heel goed op dat ze genoeg vocht binnenkrijgt (wat met brokjes niet automatisch gebeurt). Ze drinkt goed, maar om het helemaal op peil te houden, heb ik vanochtend haar brokjesvoer van Royal Canin aangelengd met wat water. En wat blijkt? Daar gaat ze dus weer van zwalken! Zo raar!

Ik ben inmiddels een paar keer bij de dierenarts geweest, en die vond het zo'n raar verhaal dat ze de filmjes die ik van haar loopje heb gemaakt, heeft doorgezet naar een neuroloog van de Faculteit Diergeneeskunde op de Universiteit Utrecht. Beiden vermoeden ze dat het gaat om een levershunt. De verhalen hierover zijn nogal vreselijk! Dus ik hoop heel erg dat het dat niet is. De dierenarts raadt aan met allerlei onderzoeken te starten, zoals een ammoniaktest via het bloed en echo's. Dat dat een handvol geld kost maakt me niks uit, maar ik vraag me wel af of ik dit lieve beestje van 9 weken al door al die ellende heen wil halen.

Ik vind het vooral raar dat ze alleen die gekke verschijnselen vertoont NA het eten. Brokjes gaat goed, zodra het meer 'volume' krijgt gaat ze zwalken. Daarnaast vind ik dat de diarree nu wel heel lang aanhoudt.

Verder doet ze echt alles wat een kitten moet doen: spelen, bokkensprongen maken, achter je voeten aan rennen, spinnen, nieuwsgierig zijn, en ze heeft dus een goede eetlust, drinkt goed en gaat netjes op de bak.

Ik maak me mega zorgen, maar loop inmiddels een beetje met mijn ziel onder mijn arm omdat ik het zo moeilijk vind in mijn eentje een beslissing te maken.

Daarom hoop ik hier wellicht wat reacties te krijgen. Zijn er mensen met dezelfde ervaringen? Mensen die ook een kat met mogelijke levershunt hebben gehad? Wat hebben jullie toen gedaan?

Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6545
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Bericht door Dinky »

Ik lees bij huisdierendokter dat je alleen zekerheid kan krijgen met ammoniaktest: http://www.huisdierendokter.nl/inlevershunt.html

Kwam ook elders een topic tegen waar werd gezegd levershunt maar was waarschijnlijk toch iets neurologisch: http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=73&t=1315088

Geen idee hoe zo'n ammoniaktest gaat maar denk dat ik dat nog wel zou doen om zekerheid te krijgen.
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

karolijn
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 26 apr 2016 17:24

Re: Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Bericht door karolijn »

Totaal geen ervaring met zowel levershunt en het zwalken, maar wat ik uit je verhaal kan halen, zal ik ook nog proberen natvoer te geven zonder extra water, of in kleinere porties geven.
Mijn katten hier heb ik ook in eerste instantie natvoer met water gegeven, maar daarna was het vaak kokhalzen en moeilijk doen, door proberen denk ik nu dat het natvoer samen met het water een te grote hoeveelheid was om comfortabel naar binnen te werken en te houden.
Nu is zwalken wel een stukje erger dan het er weer uit gooien, maar zeker met diarree lijkt me het natvoer proberen zonder extra water, of misschien zelfs elke keer maar een paar likjes/hapjes, een handig probeersel.

Laat je door mijn geen testen uitstellen ofzo!

Gebruikersavatar
Kimm
Poema
Poema
Berichten: 375
Lid geworden op: 07 okt 2015 16:55

Re: Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Bericht door Kimm »

Totaal geen ervaring met levershunt of deze verschijnselen. Ten eerste wel echt super goed van je dat je er meteen zo achteraan bent gegaan.

Ik heb wel ervaring, met mijn twee (toen nog) kittens die ik gekocht heb, met de dierenartsbezoeken. Vanaf dag een ellende. Er was van alles aan de hand en ik begrijp heel goed dat je dan op een gegeven moment met je ziel onder de arm loopt. Hier hadden ze vanaf dag een ook hele erge diarree. Door middel van een snaptest er achter gekomen dat het door de giardia parasiet kwam. Dat was echt geen pretje. Ik ben een half jaar ongeveer bezig geweest om ze over alle kwaaltjes heen te krijgen, en soms word je daar gewoon een beetje moedeloos van. Ik heb heel veel hulp en steun hier gehad, daar ben ik echt nog steeds dankbaar voor en was heel fijn.

Maar ik ben heel blij dat de kitten bij jou is gekomen en dat je je zorgen maakt en wilt zorgen dat de kitten beter word. Ik zou zeggen geef niet op en ga er achter aan. Zeker als zo'n ammoniaktest alleen een bloedtest is ofzo, maar nogmaals daar heb ik totaal geen verstand van. Verder kun je wat ontlasting (voor giardia 3 dagen ontlasting) meenemen naar de dierenarts voor onderzoek. Merk wel sinds ik te maken heb gehad met deze parasiet dat ik het heel vaak hoor. Maar wie weet heeft de diarree een hele andere reden.

Heel veel succes en beterschap, en hopelijk komt alles snel goed!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Groetjes Kim, en heel veel knuffeltjes van Moes en Mila

Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3042
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Bericht door Cari »

Een ammoniak test is inderdaad een kwestie van gewoon wat bloed afnemen en dat zou ik zeker doen.
Al is het alleen maar om te ontdekken dat dát het probleem niet is. Ik heb een kitten gehad waarvan de ammoniak niet eens meer te meten was, zo hoog. Helaas is de shunt nooit gevonden en ik heb hem moeten laten inslapen. Hij had echter altijd problemen en niet alleen na het eten. Wat de problemen bij een levershunt veroorzaken, zijn de eiwitten. Het is dus heel raar dat ze van kittenbrokjes geen last heeft (daar zit flink wat eiwit in), maar wel van met water aangelengd natvoer. En meteen na het eten is ook wat vreemd, want dan is er nog niets door de lever gegaan. Bij een levershunt wordt de ammoniak steeds hoger, waardoor de kat zichzelf vergiftigt. Dat effekt is niet na een paar minuten weg, het bouwt zich steeds verder op.
Diarree is zeker niet normaal voor een kitten, maar hartstikke foute boel! Een giardia-test zou ik ook direkt laten doen (is een snaptest met wat poep.
Ik raad je aan een algehele bloedtest te doen.
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld

Sanned
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 okt 2016 11:51

Re: Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Bericht door Sanned »

Dag allemaal,

Bedankt voor de reacties!! Erg fijn.

Ik heb het dit weekend even aangekeken. Inmiddels zijn er weer wat vorderingen, zowel positief als negatief.
Haar diarree is zo goed als over door overstappen naar Royal Canin, dus dat was een goede zet.
Het afgelopen weekend is ze wel wat achteruit gegaan: ze loopt nu de hele tijd een beetje gek.
Ze lijkt er geen last van te hebben, het ziet er niet naar uit dat ze pijn heeft gelukkig.
Ik ga vandaag naar de UU bellen voor het maken van een afspraak voor de ammoniaktest!

Sanned
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 okt 2016 11:51

Re: Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Bericht door Sanned »

Hallo allemaal, een korte update voor diegenen die benieuwd zijn: mijn kitten heeft gelukkig geen levershunt, maar wel hoogstwaarschijnlijk een parasiet. Dit blijkt uit bloedonderzoeken die we bij het UKG in Utrecht hebben laten uitvoeren. We zijn gestart met een antibioticakuur, hopelijk werkt deze en is de kleine kat er snel weer bovenop. Nogmaals bedankt voor de reacties die jullie geplaatst hebben! Groeten.

Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6545
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Bericht door Dinky »

Wat enorm fijn dat het geen levershunt blijkt te zijn!

Hopelijk slaat de AB inderdaad snel aan en kan je gaan genieten van het kitten in plaats van je zorgen moeten maken ;)
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 3711
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Bericht door Anne »

Dat is goed nieuws, wat fijn voor jullie :-P
Sterkte en beterschap!
grt Anne, Happy 11 Roedi 11 Bella 10 Joep 10 Hobbel 9 Polleke 9 Maxi 4 en Pito 0

rust zacht Nikki Hobbes Bartje Snoesje Destin Casper en Hummel

Bonita-che
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 21 jun 2018 07:56

Re: Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Bericht door Bonita-che »

Hallo allemaal ik heet bonita en heb 4 sphynxen . Nu heb ik 2 kleine baby’s van 6mnf 1 daarvan bij echt fokker en 1 bij vrouw thuis . Nu zag ik dit onderwerp en ja hoor het was net jinx die doet dit ook met natvoer . Niet met brokken maar over het algemeen diet hij rader als de andere 3 . Ik dacht eerst misschien lichtelijk doof dan us ook zijn Oriëntatie niet goed wat compleet doof us ie mirt . Nou al aantal keten dokter geweest fokker gebeld nou die kwam met brilliante plan laat maar inslapen krijg je een nieuwe 😮 ik denk ze us niet goed. Maar goed hou me nig rustig maar ok. Maandag weer naar dierenarts en laat testen op bloed, vitamine , amonnia test . Ben wel goed bezorgd . Hoe nu en wat als ie ziek is?

MarionThie
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 okt 2019 18:29

Re: Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Bericht door MarionThie »

Cari schreef:
22 okt 2016 19:18
Een ammoniak test is inderdaad een kwestie van gewoon wat bloed afnemen en dat zou ik zeker doen.
Al is het alleen maar om te ontdekken dat dát het probleem niet is. Ik heb een kitten gehad waarvan de ammoniak niet eens meer te meten was, zo hoog. Helaas is de shunt nooit gevonden en ik heb hem moeten laten inslapen. Hij had echter altijd problemen en niet alleen na het eten. Wat de problemen bij een levershunt veroorzaken, zijn de eiwitten. Het is dus heel raar dat ze van kittenbrokjes geen last heeft (daar zit flink wat eiwit in), maar wel van met water aangelengd natvoer. En meteen na het eten is ook wat vreemd, want dan is er nog niets door de lever gegaan. Bij een levershunt wordt de ammoniak steeds hoger, waardoor de kat zichzelf vergiftigt. Dat effekt is niet na een paar minuten weg, het bouwt zich steeds verder op.
Diarree is zeker niet normaal voor een kitten, maar hartstikke foute boel! Een giardia-test zou ik ook direkt laten doen (is een snaptest met wat poep.
Ik raad je aan een algehele bloedtest te doen.
Hallo Cari,

Ik heb ook een kitten gehad met levershunt. Ze is nu 5 jaar en leeft nog wel, alhoewel de aanvallen nu steeds vaker voor komen. Hoe oud is jullie kat geworden?
Weet je iemand die er meer vanaf weet? Of qua voeding of qua behandeling, zonder dat er een operatie plaatsvindt? Helaas kan ik die niet betalen.

Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3042
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Levershunt? Kitten loopt zwalkend of dronken na het eten

Bericht door Cari »

Mijn kitten is maar 4,5 maand geworden. De aanvallen werden steeds heftiger en tussendoor werd hij ook slechter. Ammoniak is een stapelgif, dus het wordt alleen maar erger. Een operatie is de enige oplossing. De enige die je hier kan helpen is een specialist.
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld

Plaats reactie