Konijnen en kat

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
annerietje
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 feb 2011 14:48

Konijnen en kat

Bericht door annerietje » 07 feb 2011 14:53

Hallo allemaal,

Ik heb al jaren twee konijnen, die ik soms in een afgesloten ruimte los laat lopen (ik bedoel bijv het balkon of een kamer die met deur af te sluiten is).
Sinds kort staat mijn woonsituatie het eindelijk toe om een kat te hebben, wat ik al jaren wil. Ik vraag me echter af of dit een probleem is omdat ik al twee konijnen heb. Ik kan de konijnen dus altijd bij de kat uit de buurt houden, maar het zou leuker zijn als ik ze gewoon op het balkon zou kunnen laten lopen, zonder dat ik heel erg op moet letten dat de kat er niet in de buurt kan komen.
Denken jullie dat als ik een kitten van jongs af aan met de konijnen in aanraking laat komen, dat dit dan geen probleem meer is?

Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
achtpuntzes
Jaguar
Jaguar
Berichten: 731
Lid geworden op: 08 feb 2010 09:53
Locatie: De Bosch

Re: Konijnen + kat

Bericht door achtpuntzes » 07 feb 2011 15:04

er zijn genoeg voorbeelden van kittens die door vroeg contact met konijnen, andere (knaag)dieren en zelfs muizen echte vriendschappen ontwikkelen met deze (prooi)dieren.

ik heb er echter niet veel ervaring mee, nou ja, mn dwerghamster werd ooit gepakt door een al wat oudere kat. in die situatie ging het dus duidelijk niet :( maar die kat had inmiddels al een goed ontwikkeld jachtinstinct voor de dwerghamster kwam.
Afbeelding Muffin, Tijgetje en Minoes en ik

www.dierenasiel-bommelerwaard.nl

Gebruikersavatar
Edana
Huiskat
Huiskat
Berichten: 49
Lid geworden op: 06 feb 2011 00:11
Locatie: Deventer

Re: Konijnen en kat

Bericht door Edana » 07 feb 2011 16:08

Hoi Annerietje,

Ik ben hier ook wel benieuwd naar, aangezien wij ook twee konijnen hebben en eind zomer/begin herfst twee kittens verwachten.
Wij hebben er zelf voor gekozen om de nijnen vanaf het voorjaar (vanaf mei als het weer het toe laat) te verhuizen naar een buitenverblijf omdat het bij ons binnen anders iets te vol wordt.

Mijn zus had een konijn en twee katten (als kittens bij het konijn gekomen) en die waren dol op elkaar. Ikzelf durf het niet zo goed om ze bij elkaar te laten, omdat ik altijd het gevoel heb dat het jachtinstinct het zal overwinnen.
Ik ben dus ook benieuwd naar de ervaringen van anderen.
Groetjes, Eva
Katers Pepijn en Baldr

Gebruikersavatar
MarjanR
Tijger
Tijger
Berichten: 2123
Lid geworden op: 03 aug 2010 10:57
Locatie: Zaandam

Re: Konijnen en kat

Bericht door MarjanR » 07 feb 2011 17:26

M'n poets heeft nu sinds 2 jaar een konijn erbij, naast haar kater (die nu 6 of 7 is).
En Koshka was eerder bang voor het konijn.
Nu duldt hij het konijn. Snuff is overigens DOL op Koshka :lol:
Groetjes van Marjan, Prrrt van Sara (7-6-2010), mieuw van Tygo (01/11/2011)

In loving memory Moos, Teun, Puk, Roxy, Joop

Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5191
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Konijnen en kat

Bericht door pearlsofpassion » 07 feb 2011 19:36

Katten vormen meestal geen gevaar voor konijnen. Ze moeten al erg veel honger hebben en echte zwerfkatten (die jagen voor hun kost) zijn voor ze er iets aan doen.

Hier heb ik al jaren combinatie katten en konijn. De katten waren wel nooit ouder dan 10 maand voor ze de konijnen leerden kennen, maar er zijn ook voorbeelden van anderen waar ze wel ouder waren.

Katten en konijnen kunnen erg goede vriendjes worden, vooral als de katten nog jong zijn. Ze communiceren ongeveer op dezelfde manier, dus dat kunnen mooie combinatie's zijn. Laat ze dus maar zoveel mogelijk rondlopen. Meestal zijn de konijnen trouwens de baas onderling.
Sommige katten zijn echter echt bang van konijnen dus neem dan geen erg onzekere kat.

Konijnen wennen altijd wel, maar hebben daar zoals bij alles even tijd voor nodig.

Als je 1 kitten in huis neemt, zou het wel kunnen dat dat poesje met de konijnen gaat proberen stoeien (normaal en noodzakelijk! kittengedrag) en hen daarmee pijn doet waardoor ze natuurlijk wel bang kunnen worden of de kitten aanvallen.
2 kittens, zullen met elkaar spelen, de konijnen niet lastigvallen (tenzij eens achteraan lopen of een tikje geven) en dus heel lief met hen omgaan. Ik heb altijd meer dan 1 kitten gehad, en echt nooit ook maar het kleinste probleem gehad met de konijnen, dus dan geen zorgen ;-)
Als je echt maar 1 kat wil, kan je dan beter voor een jongvolwassen kat gaan die zijn stoeistreken al iets meer kwijt is en een beetje voorzichtig is naar konijnen toe. En dan liefst een kat die niet graag met andere soortgenoten samen gaat, zodat ze geen soortgenoten mist ;-)
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)

Cerna

Re: Konijnen en kat

Bericht door Cerna » 07 feb 2011 23:38

Gaat hier ook prima. Twee jaar geleden heb ik twee konijntjes voor de dood weggesleept en onze jongste kat was toen net een jaar. In het begin ben ik er wel bij gebleven omdat de konijntjes nog zo klein waren en de kat het reuze interessant speelgoed vond, maar ik merkte al snel dat het heel goed samen ging.

Nu is helaas een van de beide konijntjes overleden (en mijn man wil absoluut geen nieuwe erbij :evil: ) en om eenzaamheid te voorkomen, loopt het overgebleven konijn nu erg veel los. Dat gaat prima.

Bij jou zijn de konijnen ouder dan de kat, dus dat zal helemaal geen probleem geven. Ik denk dat het katje de konijnen in het begin wel wat eng zal vinden, maar dat zal snel veranderen.

Afbeelding

Gebruikersavatar
jennli
Tijger
Tijger
Berichten: 1122
Lid geworden op: 20 aug 2010 15:09

Re: Konijnen en kat

Bericht door jennli » 14 feb 2011 16:37

Wij hebben vier katten en drie konijnen. Toen onze katten nog buiten kwamen zaten ze vaak bij de konijnen in de ren. Vonden ze prachtig. Dat ging erg goed samen. Onze katten waren al volwassen en kwamen uit het asiel. Geen idee dus of ze al aan konijnen gewend waren. Het ging super goed. We zijn er zeker in het begin wel bij gebleven.
Like the great philosopher Jagger said: You can't always get what you want
But if you try sometimes you just might find you get what you need

Monique1
Huiskat
Huiskat
Berichten: 27
Lid geworden op: 07 aug 2009 23:24

Re: Konijnen en kat

Bericht door Monique1 » 16 feb 2011 15:16

Hoi,

Hier ook de combinatie konijn en poes.

Ons konijn Smokey was al 4 jaar, toen onze poes Nosy (toen 8 jaar) erbij kwam.

Smokey hebben we opgehaald bij mensen, waar hij eenzaam in de schuur in een donker hok zat, en Nosy komt uit het asiel.

Het zijn echt twee schatten!!

Het konijn Smokey zit in de huiskamer (met de kooi altijd open), en kan de kooi in en uit hoe het haar uitkomt. Maar ook de poes Nosy "woont" in de huiskamer. Daar staat ook haar mandje.

Smokey was geen andere dieren gewend en erg schrikachtig, en Nosy dulde geen andere dieren in haar buurt. Maar het gaat vanaf het begin (gek genoeg) prima samen. Op wat kleine ruzietjes na (die best wel grappig zijn).

Op een een of andere manier vinden ze het leuk, om elkaar soms de stuipen op het lijf te jagen.
Smokey stampt heel hard op de grond, als Nosy voorbij komt. Nosy springt dan zeker een meter hoog van schrik, en is daarna behoorlijk beledigd. Andersom vindt Nosy het leuk, om Smokey een tik met poot te geven in het voorbij gaan (zonder nagels). Het konijn dus weer helemaal over de zeik. En dan gaat het weer drie maanden goed, en dan beginnen ze weer van voren af aan. Maar voor de rest laten ze elkaar met rust.

Ik kan niet anders zeggen, dat het prima gaat een konijn en een poes/kat samen. En de leeftijd maakt dus niets uit. Ik denk eerder wel het karakter van de dieren.

Groetjes,

Monique

Gebruikersavatar
Gootje87
Lynx
Lynx
Berichten: 153
Lid geworden op: 14 mar 2011 18:22
Locatie: De Bilt

Re: Konijnen en kat

Bericht door Gootje87 » 27 mar 2011 16:34

Hoihoi
Ik heb even een vraag aan de konijnen+kattenbaasjes. Ik heb nu 2 binnenkonijnen (Black&Tans) en 7 april komen er dus ook 2 kittens bij. Hoe kan ik ze het beste aan elkaar introduceren? Konijnen in de kooi en katjes zelf op onderzoek laten (omdat die het hele huis nog eng vinden) of konijnen eruit en konijnen eerst aan katjes in reismandjes laten snuffelen of beide direct er uit? ik weet niet wat het beste is. Iemand tips/ervaring? Heb het al in een eigen topic gepost maar geen reacties en toen vond ik dit topic :P
Liefs van Margot, katzels Puma & Storm (geb. 08-02-2011) en nijntjes Rambo (04-2010) en Nala (07-2010)!!!

Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5191
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Konijnen en kat

Bericht door pearlsofpassion » 27 mar 2011 16:37

Ik heb mijn antwoord op die vraag toch in je eigen topic geplaatst.
Dus ik veronderstel dat je antwoord van andere mensen verwacht. ;-)
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)

Gebruikersavatar
Gootje87
Lynx
Lynx
Berichten: 153
Lid geworden op: 14 mar 2011 18:22
Locatie: De Bilt

Re: Konijnen en kat

Bericht door Gootje87 » 27 mar 2011 16:46

Hoi Valerie,
Je was ook echt de enige die daar had gereageerd en verwees me naar de zoekfunctie. Nog bedankt voor je antwoord. Wat ik echter vervelend vond is dat mijn konijnen dan achtergesteld worden en als het lang duurt ze een aantal dagen niet meer uit de kooi kunnen.. Terwijl ze overdag eigenlijk meestal buiten de kooi slapen en ook 2x per dag buiten de kooi biks krijgen. Plus, mijn vriend vind de konijnen veel belangrijker dan de katten (die vind hij niet zo interessant) dus zal de konijnen ook niet zo lang op willen sluiten. Duurde dat bij jou lang eer de katten naar je konijnen gingen kijken? En ik heb hem hier nogmaals geplaatst om te kijken of er nog meer mensen ervaring hebben, altijd leuk om te horen vind ik. Dus is niet dat ik je antwoord slecht vond ofzo hoor, integendeel :-)
Liefs van Margot, katzels Puma & Storm (geb. 08-02-2011) en nijntjes Rambo (04-2010) en Nala (07-2010)!!!

Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5191
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Konijnen en kat

Bericht door pearlsofpassion » 27 mar 2011 17:06

:smile: Ik weet wel dat je mijn antwoord niet slecht vond, het is inderdaad altijd beter om meerdere meningen te horen.

Weet je, ik heb eigenlijk altijd de kat eerst gehad of het was toch al zo dat de kat in het huis gewend was eer het een konijn tegenkwam.
Maar goed. Ik had ook eerder aan een afwisselingsregeling gedacht de eerste dagen. Dus dat je de katten even niet in de kamer laat als de konijnen rondlopen en de konijnen in de kooi als de katten er rondlopen. Maar als je konijnen echt de hele dag rondlopen, snap ik volledig dat je dat niet graag doet.

Het hangt er eigenlijk allemaal vanaf hoe je dieren gaan reageren, en dat valt moeilijk te voorspellen.
Als je kittens heel bang zijn van de konijnen en de konijnen helemaal niet, kan je problemen krijgen (konijnen zijn ook geen watjes, en op dat moment is het hun huis dat ze kunnen verdedigen), maar het kan dan ook gewoon goed gaan. Dat de katten de konijnen zouden gaan vangen, lijkt me sterk, maar het zou wel kunnen als je heel zelfzekere kittens krijgt. Maar dan nog zal het spelen zijn, en niet echt aanvallen of verwonden of zo. Alleen, als je konijnen er bang van zijn, kunnen ze daar wel erg van schrikken.

Als ze beiden niet echt bang zijn, maar wel op hun hoede, en de konijnen niet kwaad of zo, dan kan je ze perfect beide in de kamer laten en direct aan elkaar laten wennen.


Hier zijn de konijnen meestal niet lang bang. In het begin kunnen ze even gaan stampen, maar dat doen ze eigenlijk eerder als ze in de kooi zitten dan als ze rondlopen. Rondlopend gaan ze gemakkelijk eens voorzichtig snuffelen (waarbij de achterpoten dan zo achterblijven :lol: ) en niet meer stampen.
Misschien kan je best een paar kartonnen dozen voorzien. Een hele grote die je dichtplakt en een paar gaten in maakt als ramen en deuren, en een kleinere die je op zijn kant legt met wat krantenpapier in. Dat vinden de konijnen hier prachtig, en in de laatste kunnen ze wegkruipen als het hen allemaal een beetje te heftig wordt. De kittens kruipen dan wel onder de bank of een kast of zo.

Zie je, je kan misschien beter eerst samen loslaten en zien hoe ze reageren. Als de kittens echt bang zijn, kan je de konijntjes beter een uurtje in de kooi laten zodat de kittens de omgeving kunnen verkennen.
Als de konijntjes bang zijn, dan weet ik het niet goed. Als de kittens niet proberen vangen, kan je ze waarschijnlijk best los laten lopen omdat de konijntjes zich dan vrijer voelen (en niet in het nauw), en de kittens hen toch niets doen. Dan zullen ze dat wel snel doorkrijgen, dat ze niets te vrezen hebben.
Als de kittens hen echter gaan vangen (of gewoon met een pootje aanraken, of achter ze aanlopen) en de konijnen dat duidelijk niet leuk vinden, dan kan je hen misschien best met tralies tussen laten wennen. Ik vrees alleen dat als je de kittens in een bench steekt, de konijnen hen gewoon gaan negeren, en niet opzoeken, en dan werkt het niet natuurlijk...

Ik heb nog nooit gehoord dat konijnen echt aggressief zijn naar nieuwe katten in de vorm van territoriumdrift (zoals ze naar andere konijnen zouden doen op eigen terrein), maar dat wil niet zeggen dat het niet kan. In dat laatste geval zou ik zeker de katten de mogelijkheid geven rond te lopen en hun geur af te zetten.
Ik weet niet of je veel ervaring hebt met koppeling van konijnen? Maar konijnen die een vreemde op hun terrein zien, vechten echt tot bloedens toe, soms zelfs met de dood tot gevolg. Maar zoals gezegd, denk ik niet dat de kans groot is dat ze dat bij katten doen. Die reageren natuurlijk heel anders dan een nieuw konijn zou doen (gaat vaak ook in de aanval).

Zo, ik denk dat ik zowat alle situatie's gehad heb (al is het niet zo overzichtelijk :eshifty: ). Maar eigenlijk denk ik dat er niet zoveel mis kan gaan, en je niet zoveel mis kan doen. Ze zullen zowiezo wel snel aan elkaar wennen. Er blijft er misschien eentje wat bang, en misschien is er eentje helemaal niet geïnteresseerd, maar voor hetzelfde geld liggen ze volgende week al dicht bij elkaar.
Ik heb vroeger ook een konijntje gehad dat graag gevangen werd door mijn kater. Hij sprong er dan opaf maar ging er overeen en konijn knipperde nog niet met zijn ogen. ;-) (kater was 9 maand toen het konijn van 3 maand toekwam)

Oh, en soms heb je gekke katten zoals onze Luis die de konijnen zo leuk vinden dat ze dat hooi ook wel eens willen proeven. Dat komt er dan natuurlijk wel langs voren terug uit. Maar hij heeft het geen tweede keer meer gedaan ;-)
Als je kittens goed gesocialiseerd zijn, ben je al een serieuze stap voor! De enige die hier bang blijft van de konijnen, is bang van alles door slechte socialisatie (boerderijkatje).

In mijn album kan je een hele reeks foto's zien toen de konijnen even binnen waren omdat ze daarna allemaal naar de DA moesten (Daphne werd gesteriliseerd en ze gingen allemaal mee zodat ze er direct terug bij kon). http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... &start=270
Luis (rode) is echt helemaal gek van de konijntjes en vooral met 1 konijntje (Ellis) klikt het enorm. Die twee zoeken elkaar dan ook steeds op als ze binnen zijn. Deze komt van het asiel en is van niets of niemand bang, en is dus onmiddelijk vriendjes met konijnen want hij springt er gewoon zonder aarzelen tussen.
Cuzco (grijze) is de bange, maar door de tralies door durft hij wel even kijken en zelfs speels een pootje opheffen.
Maar als hij er dan bij komt te zitten, is hij weer erg bang (duikt heel laag bij de grond, oren alle kanten op).
Kleintje is de zus van de eerste kater waar ik van sprak en heeft sinds haar 9 maand bijna altijd met konijnen geleefd, maar heeft er spijtig genoeg geen greintje interesse meer in. Die zie je dus niet op de foto's.
Deze konijnen zijn eigenlijk geen katten gewend (Alleen misschien Ellis, maar ik weet het niet want ze komen allevier van de opvang en dus is er weinig over hun verleden gekend), en vandaar dat ze nog erg op hun hoede komen snuffelen. Maar zelfs Rafke (grijs konijntje) die heel erg schichtig is, stopt al na 5 min met stampen en wordt relatief rustig. Maar hij kruipt dus ook weg (hier in de doos) waar hij zich beter op zijn gemak voelt.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)

Gebruikersavatar
Gootje87
Lynx
Lynx
Berichten: 153
Lid geworden op: 14 mar 2011 18:22
Locatie: De Bilt

Re: Konijnen en kat

Bericht door Gootje87 » 27 mar 2011 19:50

Wauw Valerie, NU hoef ik geen antwoord meer van anderen haha ;-) Heel erg bedankt!!
Door je verhaal en opties ben ik er wel uit wat ik ga doen.
Omdat de kittens ook in een voor hun vreemde en enge omgeving komen laat ik de konijnen het eerste uur gewoon in de kooi. Als de kittens op onderzoek uitgaan (ze zijn vrij speels geloof ik, want daar heb ik ze ook op gekozen) kan ik de konijnen er uit laten en die hebben dan inmiddels wel geroken en gehoord dat er nieuwe diertjes in huis zijn en we zullen dan wel zien wat er gebeurd. Blijf er in ieder geval met mn neus bovenop zitten, want er mag natuurlijk niks ergs gebeuren waardoor de konijnen of de kittens een trauma krijgen.
Geweldig hoe jouw katten en konijnen met elkaar omgaan zeg, en had al eerder in jouw album gekeken, supergave ren ook!! En ik ben fan van je Kleintje. Is een soort kortharige versie van mijn katertje. Precies zo'n koptekeningetje. Mooimooi.
Wat betreft koppeling van konijnen; daar heb ik wel ervaring mee. Heb mijn eigen konijnen dan gekoppeld, maar is ram en voedster en ging prima! Maar doe ook vrijwilligerswerk bij de konijnenopvang van de dierenbescherming (knaag en ko) en daar wordt ook regelmatig gekoppeld. (Is soms erg verleidelijk als je daar werkt, zulke schattige beessies!!) Maar ik weet inderdaad hoe aggressief het eraan toe kan gaan.
Zal ook even album aanvragen, nu kan het eindelijk.
Wel gaaf dat je een konijnengroep hebt en dat het zo goed gaat... als ik later een hele grote tuin heb.... ;)
Liefs van Margot, katzels Puma & Storm (geb. 08-02-2011) en nijntjes Rambo (04-2010) en Nala (07-2010)!!!

Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5191
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Konijnen en kat

Bericht door pearlsofpassion » 27 mar 2011 19:56

:-) Wat fijn dat je in een konijnenopvang werkt!

De mijne komen van (zonder twijfel) de beste van België (Het Knabbelthuisje). En ze zijn dan ook in de opvang gekoppeld. Alleen als ze even opgesplitst zijn geweest en sommigen in de ren gebleven zijn, heb ik er even een dagje werk mee. En onlangs hebben we ook even nervositeit gehad toen Daphne ontzettend veel last had van haar hormonen (waarom ze dus geholpen werd).
Ik dacht dat jouw konijntjes misschien wel broer en zus waren en samen aangekomen waren. Niet dus. ;-)

Later wil ik ook een veeel groter groepje, in een super grote ren. Met een kamertje (met raam) in huis dat via een kattenluikje in de ren uitkomt die dan naast de woonkamer ligt. Zo willen we ze echt in ons huis betrekken, ookal wonen ze dan technisch gezien niet binnen. ;-)
Maar dat is voor binnen een paar jaartjes als ik werk heb en we ons eigen huisje gaan bouwen. :-)
We gaan dan ook zoals ik al eens vermelde de tuin afzetten zodat de katten veilig buiten kunnen. Kijk daar enorm naar uit. :-)

Wanneer komen jouw katjes eigenlijk?
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)

Gebruikersavatar
Gootje87
Lynx
Lynx
Berichten: 153
Lid geworden op: 14 mar 2011 18:22
Locatie: De Bilt

Re: Konijnen en kat

Bericht door Gootje87 » 27 mar 2011 20:09

Ja, het is hartstikke leuk werk, en je ziet er zoooveel verschillende nijnies, echt heel leuk. Elk met z'n/haar eigen karaktertje. Nee, mijn Rambo en Nala komen elk bij een andere fokker vandaan. Nala heeft alleen te lange oren voor de show en Rambo heeft een gespleten penis waardoor hij ook niet meer als showmateriaal gebruikt kon worden. En aangezien ze anders werden 'weggedaan' om het zo maar even te noemen, en wij ze uiteraard gewoon voor de lief wilden, hebben wij ze genomen. Nala is pas gesteriliseerd en Rambo hebben we 3 maandjes geleden ofzo laten castreren. Is een schattig stel, zal er ook foto's van plaatsen in mn album (net aangevraagd).
Haha, ja die hormoontjes altijd! Wat moet je ermee he ;-)
En inderdaad, klinkt super al die plannen van jou joh! Helaas kost alles zo veel geld, en moet je voor geld hard werken.. anders had ik het wel geweten: alleen maar werken met dieren! Maar heb het geld nu even nodig nog voor als ik later een grote boerderij in het bos wil :P
Grappig, misschien spreken we elkaar over een paar jaar weer/nog op dit forum en hebben we allebei een kast van een huis met heel veel beessies :D
Liefs van Margot, katzels Puma & Storm (geb. 08-02-2011) en nijntjes Rambo (04-2010) en Nala (07-2010)!!!

Plaats reactie