Katertje van 7 maanden

Voor vragen over: krabben aan meubilair en behang, kauwen op electriciteitskabels en andere dingen die je kat niet mag, maar wel doet.
Plaats reactie
daantje666
Huiskat
Huiskat
Berichten: 45
Lid geworden op: 29 jun 2010 23:25
Contacteer:

Katertje van 7 maanden

Bericht door daantje666 »

Ik vroeg me eigenlijk iets af. Ik heb vorige maand mijn katertje van nu 7 maanden, dus toen 6 maanden laten castreren. Schijnbaar zou een kater dan rustiger worden daarvan. Maar het lijkt wel alsof hij drukker is geworden. Hij slaapt veel, maar zodra hij wakker is is ie echt kattenkwaad aan het uithalen. Hij speelt met de ballen in de kerstboom. Nu hebben we wel een plantenspuit erbij gezet, zodat hij natgespoten wordt als hij aan de kerstboom komt. Maar hij blijft doorgaan.. Ook krabt ie aan de meubels en hij rent het hele huis door. En niet het gekke 5 minuten maar wel een uur lang..

Iemand tips?
Blazer & Mika R.I.P 26-07-2010 Miss You!!
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Katertje van 7 maanden

Bericht door pearlsofpassion »

Ik heb nooit gemerkt dat een katerje na catratie rustiger wordt...
Maar waarom wil je dat ook? Het is toch een kitten? Kittens zijn toch speels en opgewonden? Dat is toch juist waarom ze leuk zijn?
Als je dat niet wil, dan had je beter een volwassen kat in huis kunnen halen die zijn wilde jaren al voorbij is... ;-)

Begrijp ik het goed dat jouw katje de enige kat in huis is?
Dan is het wel normaal dat hij afleiding zoekt... Anders verveelt hij zich toch steendood?
Dus zal hij inderdaad zoals elke normale kat trouwens in de boom klimmen en vanalles leuks uitvinden om zich mee bezig te houden. Als het zo een tijdje doorgaat zal hij zelf express zaken gaan doen om je aandacht te krijgen, ookal is die aandacht negatief (kinderen zijn net hetzelfde!).
Het beste wat je kan doen is hem een kittenvriendje geven. Dan houden ze elkaar bezig en is de sloopdrang al heel wat minder! Bovendien is hij dan nooit alleen en kan zijn vriendje hem echt opvoeden wat een mens nooit kan. Ook de genegenheid en warmte in de vorm van samen slapen, wassen en knuffelen, is onvervangbaar...

Het is ook nodig dat je je katje voldoende ruimte laat in huis zodat hij zich kan ontplooien. Zo moet hij zich kunnen uitleven en op zijn gemak voelen. Dat is nodig voor zijn emotioneel en lichamelijk welzijn. Ook hier speelt een vriendje eigenlijk een cruciale rol...

De plantenspuit zijn we hier niet zo voor, temeer omdat het vaak het tegengestelde effect geeft dan wat gewenst is. Je kan hem ook niet gewoon alles verbieden. Dat is gewoon niet fair tegenover hem! Hij wil gewoon spelen en hij woont in jouw huis, dus moet jij ervoor zorgen dat hij daar gelukkig kan worden...
De beste methode is voor alles wat je rakketje heel graag doet, maar niet mag zijn eigen alternatief voorzien. Zo is een hoge krabpaal noodzakelijk om in te klimmen (en te ravotten) en zijn nagels aan te scherpen. Steeds als hij ergens klimt waar niet mag of krabt waar niet mag, gewoon rustig opnemen (eventueel 'nee' zeggen, niet roepen!) en bij de krabpaal zetten (ze leren dat heel erg snel!).
Zeker niet kwaad worden want dan is alles voor niets geweest, gaat hij gewoon jou mijden en achter je rug toch nog doen waar hij mee bezig was.
Als je een hechte band opbouwd met je katje (of beter, 2 katjes) dan zullen ze minder kattenkwaad uithalen, gewoon omdat ze je graag zien. Maar dan moeten er natuurlijk wel voldoende alternatieven zijn om zich bezig te houden en zich niet te vervelen! ;-)

Veel succes!
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
daantje666
Huiskat
Huiskat
Berichten: 45
Lid geworden op: 29 jun 2010 23:25
Contacteer:

Re: Katertje van 7 maanden

Bericht door daantje666 »

Nou het is niet echt perse dat hij rustiger moet worden, maar meer door de kattenkwaad. Ik vind het leuk als hij zo gek doet en lekker speels is. Het was gewoon iets wat ik me afvroeg.

Mijn kat is inderdaad de enige kat in huis. Ikzelf sta er wel achter om nog een kitten te nemen, maar ik woon nog bij mijn ouders, en ik heb het er vaker over gehad om nog een kat in huis te nemen, maar dat willen ze liever niet. Jammer voor mij en mijn kat natuurlijk!

Bedankt voor de tip om het rustig op te pakken en rustig nee te zeggen en hem dan naar de krabpaal te brengen. Wat is de beste manier om hem op te pakken? In zijn nekvel of gewoon rustig oppakken?

Wat ik wel weet is dat Binkie (mijn kater ;)) erg gehecht is aan ons. Vooral aan mijn moeder. Wat ik overigens wel jammer vindt. Maar toen we hem pas hadden ben ik al 1,5 op vakantie gegaan dus heeft hij meer aan mijn moeder gehad dan aan mij. Maar hij is wel van mij..

Bedankt!
Blazer & Mika R.I.P 26-07-2010 Miss You!!
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Katertje van 7 maanden

Bericht door pearlsofpassion »

Niet bij het nekvel opnemen hoor! Dat mag je maar doen tot 4 maand of zo!
Dat kan echt inwendige schade veroorzaken! Nooit doen dus.
Pak hem gewoon rustig onder zijn oksels en onder zijn poep en zet hem zo tegen de krabpaal aan.
Gewoon zetten en laten doen. Als hij terug wegloopt, laten gaan. Na een tijdje krijgt hij het wel door.

Als hij nooit aan de krabpaal krabt kan je wel heel voorzichtig eens met zijn pootjes erover wrijven om de geur achter te laten en voor te doen hoe het moet. Maar niet te veel forceren zodat hij er zeker geen schrik van krijgt!


Ik zou als ik jou was toch maar even wat zagen bij je ouders om er eentje bij te nemen. Leg ze maar uit dat hij niet gaat stoppen met slopen zolang hij alleen is en dat het echt nodig is om hem gezond en gelukkig te houden. Bovendien krijg je bij kittens die alleen opgroeien vaak probleemgedrag later in de vorm van krabben of bijten gewoon omdat ze nooit van een andere kat geleerd hebben hoe ver ze mogen gaan. Ze leren geen grenzen kennen.
Als mens kan je hem dat nooit bijbrengen, dat moet een andere kat doen.
Als je wacht tot hij meer dan een jaar oud is, is het veel moeilijker om er nog een andere kat bij te zetten, en als je een paar jaar wacht is de kans groot dat het nooit meer gaat (hij ze nooit aanvaard omdat hij het niet kent)! Dat is ook iets om rekening mee te houden als je later nog katten zou willen... Je moet (als alles goed gaat) nog 15 tot 20 jaar voor hem zorgen!
Een goede opvoeding houdt ook socialisatie naar soortgenoten in...

Bovendien heb je dus minder werk aan 2 dan aan 1 kitten en zal hij heus niet minder aanhankelijk worden. Wat minder constant aandacht vragen, dat kan wel, maar zelfs dat is niet altijd zeker!
En bovendien kan jij je dan helemaal op de ander concentreren als deze wat meer naar je ma neigt, dan heb je ieder een katje en hebben zij elkaar! ;-)

Maar eens goed zagen en uitleggen!
Er is een zoekfunctie rechtsboven en daar moet je maar eens zoeken op topics over discussies over 1 of 2 kittens houden. Er zijn er echt heel erg veel, en dan heb je heel wat argumenten om je ouder te overtuigen ;-)
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Plaats reactie