Vraagtekens bij fokker

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Plaats reactie
EMPRR
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 15 mar 2024 22:12

Vraagtekens bij fokker

Bericht door EMPRR »

Hallo lezers!

Mijn vriendin en ik willen al een tijdje een ragdoll poes. We hebben via marktplaats een advertentie gevonden van iemand die dit ras fokt/verkoopt. We hebben gereageerd en haar gesproken via Facetime en ze heeft zo ook de kittens laten zien waaronder het poesje dat wij zouden kunnen kopen.
In al ons enthousiasme hebben we ja gezegd en hebben we een aanbetaling gedaan van €250,-.

De verkoopster komt vriendelijk en zorgend over. Ze stuurt regelmatig foto's van de kitten en het lijkt er allemaal goed uit te zien. Echter, geeft ze aan dat de kittens met 9 weken weg mogen maar dan niet gevaccineerd, chip of paspoort hebben. Dat is dan aan ons om dat te doen. De kosten voor de kitten dan is €1000,- (€1250,- met aanbetaling). Ze geeft aan dat als we de kitten wel gevaccineerd, gechipt en een paspoort willen hebben ze tot 14 weken daar moet blijven en we €250,- extra betalen (totale kosten dan €1500,-).
Dit vinden we best prijzig maar niet heel gek voor een gezonde en goede kat. Want ze geeft wel aan dat beide ouders van de kittens DNA onderzoeken hebben gehad en 100% gezond zijn.

Wat ons verder opvalt is dat ze aangeeft dat de moeder poes geen stamboom heeft omdat de vorige eigenaar daar te laat mee was om aan te vragen. Daardoor hebben de kittens ook geen stamboom. Ze geeft aan dat dit in de eerste week na de geboorte van een kitten moet. Klopt dit?

Nou kregen we onlangs een bericht met de vraag of we de €1000,- contant konden betalen bij haar. Waarom weten we niet maar we vermoeden om belastingtechnisch? Gebeurt dit vaker zo? Is dit gebruikelijk?

Wat ons ook opvalt is dat ze pas 5 maanden actief is op marktplaats en geen reviews heeft. Ze heeft nog 2 katertjes te koop staan waar de andere kittens dus allemaal al gereserveerd zijn.

Wij vragen ons af of het nog wijs is om bij haar de kitten te halen aangezien we onze vraagtekens hebben bij het behandelen van de vaccinaties, chip en paspoort, de prijs (voor kitten dus zonder stamboom) en de manier van betalen een beetje opvallend is. Hoe denken jullie erover?

Bedankt alvast!

- EMPRR
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6820
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door Dinky »

Dat met de stamboom vind ik wel onbetrouwbaar klinken....
Ook laat iemand die er serieus mee bezig is de kittens met 13 weken gaan, volledig gevaccineerd en gechipt.

Toevallig heb ik zelf twee ragdolls en ik was voor beide samen vorig jaar volgens mij 1500 kwijt. Dat is volledig gevaccineerd, gechipt en met stamboom. De kittens waren bij ons eerste bezoek al aantal weken oud (Iza was volgens mij toen 7 of 8 weken) en toen konden wij de naam voor de stamboom nog opgeven.

Bij een goede fokker geldt ook dat ze graag vooraf weten bij wat voor mensen de kittens terecht komen. Pas bij een eerste bezoek krijg je echt goede indruk van de fokker. Pas daarna zou ik een aanbetaling doen.
Laatst gewijzigd door Dinky op 16 mar 2024 00:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7662
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door Rik »

Je betaald dus €1.250 voor een kitten zonder stamboom? Wat dan dus geen raskitten is? Ja, je moet het natuurlijk zelf weten maar voor een niet raskitten is dat wel erg duur. (Die €1.500 is ongeveer de prijs voor een echte ragdol raskitten)

Tevens weet je dus totaal niets. Het nestje kan gekomen zijn als oepsnestje. Of de moederpoes krijgt 2 nestjes per jaar. 9 weken is ook te vroeg (voor goede socialisatie, hoewel dit in asiels ook gebeurd).

Stamboom is tot 12 weken na geboorte. Dus ook dat klopt niet. Dan kun je dus naast de twijfels over de vader (want dat weet je nooit zeker zonder stamboom voor de kittens) ook twijfelen over de moeder (die ook geen stamboom heeft).

Verder dus geen reviews over deze fokker... Dus ook niet aangesloten bij een rasvereniging? Ze kwam dus wel vriendelijk en bekwaam over? (ja, dat komen ze altijd)... Grote kans dat ze dan voor 5 maanden geleden onder andere naam bekend was (met wie weet wat voor reviews).

Was misschien wel handig geweest als je dit uitgezocht zou hebben voordat je een aanbetaling had gedaan.

Wij adviseren ook om nooit kittens en katten via marktplaats te kopen. En dan al helemaal niet bij een fokker die nergens aangesloten is en een kitten zonder stamboom verkoopt.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9343
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door castratenkoor »

€ 1250 voor een rasloos kitten is veel te duur. Je hebt geen enkele garantie wat betreft gezondheid. Of de ouders getest zijn op ziektes en aandoeningen. Of er inteelt in het spel is. Of de moederpoes wordt uitgebuit met b.v. 4 nesten per jaar. Klinkt als bomvol onzekerheden.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
KimsKattenWeetjes
Huiskat
Huiskat
Berichten: 57
Lid geworden op: 03 okt 2023 08:47
Contacteer:

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door KimsKattenWeetjes »

Even heel lullig gezegd, maar je bericht staat vol rode vlaggen...

Aanbetaling zonder daadwerkelijk bezoek, veel te vroeg weg mogen, geen stamboom, niet in orde...

En dan vervolgens wel de hoofdprijs.

Dit schreeuwt broodfokker, en daar moet je echt met een grote boog omheen lopen.
Voedingsadviseur en oprichter van Kim's Katten Weetjes
EMPRR
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 15 mar 2024 22:12

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door EMPRR »

Bedankt allen voor jullie reacties. Mijn vriendin en ik waarderen het heel erg!

We zitten uiteraard nog een beetje in dubio maar we neigen naar het annuleren van de kitten. De €250 zijn we dan kwijt maar dat beperkt in ieder geval nog iets de kosten en zo steunen we eventueel ook geen broodfokker (als ze dat is).

Onze zoektocht naar een Ragdoll kitten houdt hier uiteraard alleen niet bij op. We willen graag nog een Ragdoll kitten poes met stamboom hebben die met voorkeur ook niet gesteriliseerd is. We willen niet gaan fokken maar zouden graag een keer een nestje willen.
Weet iemand hier misschien een betrouwbaar adres voor?

Nogmaals bedankt voor alle reacties en adviezen!
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7662
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door Rik »

EMPRR schreef: 17 mar 2024 00:01 We willen niet gaan fokken maar zouden graag een keer een nestje willen.
Lijkt mij absoluut ook een verkeerde insteek. Zeker ook omdat een kat krols laten worden zeer en zeer ongezond is voor de poes (OOK de eerste krolsheid). Elke krolsheid heeft een sterk verhoogde kans dat de poes op latere leeftijd melkkliertumoren en baarmoederkanker kan ontwikkelen. Tevens is het gewoon een zeer zware aanslag op het lichaam.

Het is ook niet een kwestie van "leuk een nestje". Naast de grote risicos voor moederpoes moet je dus ook een dekkater regelen met stamboom, allerlei onderzoeken laten doen, aansluiten bij rasvereniging etc. etc. Anders ben je net zo bezig als die mensen van marktplaats (broodfok). Dus voordat je daar maar aan denkt... lees je eerst heel erg goed in en denk er nog eens goed over na.

Ps. Voor een ragdol poes kitten waarmee je mag folken betaal je ook vaak honderden euros meer.

En dan hebben we het nog niet eens over de kosten voor een nestje (als je het goed doet):
https://www.abessijn.com/NLpagina_v2.ph ... tje_fokken
https://www.noorseboskatten.net/kittens ... nestje.php

Nee, absoluut niet iets voor "graag een keer een nestje willen".
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
cerna
Poema
Poema
Berichten: 322
Lid geworden op: 27 aug 2023 15:00

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door cerna »

Markplaats is sowieso niet de plek waar je moet zijn voor een dier.
Natuurlijk er zullen ook betrouwbare fokkers op Markplaats adverteren, maar wanneer je niet thuis bent in die wereld is het lastig om het kaf van het koren te scheiden.

Je zou wel op kitten te koop.nl (je schrijft het aan elkaar. Ik zal de link plaatsen, maar waarschijnlijk accepteert de site het niet: https://www.[verwijderd].nl/catterylink ... /ragdoll-2) kunnen kijken. En dan vooral kijken naar:
- is de fokker aangesloten bij een rasvereniging
- zijn de ouderdieren getest en hebben ze beide een stamboom
- wanneer de cattery een website heeft: hoeveel poezen heeft de fokker en hoeveel nestjes per jaar

Ik heb een willekeurige cattery aangeklikt (via de link) en dit ziet er bijvoorbeeld heel betrouwbaar uit: https://www.catterydeknorretjes.eu/Besc ... l-kittens/

En één keer een nestje is natuurlijk heel leuk wanneer je je tenminste niet te veel hecht aan de kittens (de fokker van onze Brits Korthaar Milka was zo verdrietig toen ze de kittens verkocht en ik zou het ook niet kunnen), maar besef wel dat er heel veel bij komt kijken en ook veel kosten met zich meebrengt die fokkers er pas na een paar jaar fokken weer uit hebben. En ik heb ook schrijnende verhalen gehoord. Zaken die je eigenlijk liever niet mee wilt maken, maar die wel de realiteit kunnen zijn. Kun je daar tegen?

Succes bij het zoeken!

Ik schrijf de link nog even uit en dan met een spatie: www. kitten te koop. nl/catterylinks/ links- naar- catteries- in- nederland/ catergory/ ragdoll- 2)
Groetjes, Annet, Milka 15, Luna 10, Jip 6, Yarah 1
ZL Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerná, Amber, Noa, Laila
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7662
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door Rik »

De meeste catteries hebben wel een website maar die worden vrijwel nooit bijgehouden en zijn vaak platte simpele html paginas, lijkend op een pagina uit de jaren '90 :lol:

De meeste catteries zitten wat actiever op Facebook.

Maar kijk ook via de rasverenigingen.
Bv https://www.nrkv.info/Catteries/Ragdoll/
Klik daar door naar de cattery pagina en dan zie je wat ik bedoel. Soms staat daar ook weer de doorlink naar facebook want recente nestjes en planning wordt maar zelden op die pagina's bijgehouden.

Er zijn ook clubs met aangesloten catteries (let op, dat zijn geen officiele rasverenigingen) die ook informatie kunnen hebben over aanstaande nestjes. Bv http://dutchragdollclub.nl/Kittens/

Nog even wat betreft zelf een nestje... Even naast het feit dat je dat dan absoluut niet in het belang van je poes doet (zie mijn vorige post)... Normaal krijg je een contract bij je kitten. Daarin staat een fokverbod. Tevens staat er vaak op de stamboom ook een markering dat het kitten niet bedoeld is voor de fok. Je kunt dat natuurlijk 'stiekem' negeren maar met zo'n markering op de stamboom kun je dus ook geen stamboom voor de kittens uit een nestje aanvragen (dat zou er ook aan de hand kunnen zijn bij die fokker).

Je moet dus open kaart spelen met de fokker over je kitten. En als een fokker hier al aan mee wil werken dan betaal je dus veel (honderden euros) meer voor je kitten.

Even extra info ter introductie van de verenigingen.
https://www.raskatten.info/verenigingen/
Bij katten is er geen overkoepelend orgaan zoals de raad van beheer. Er zijn verschillende verenigingen die elk hun eigen regelement hebben en hun eigen stamboek voeren.
Er zijn twee groepen, namelijk: FIFe (internationaal) en FNK (nationaal). Verder zijn rasverenigingen waar je je als fokker kunt bij aansluiten, echter voeren zij geen stamboeken.
http://www.f-n-k.nl/
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6820
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door Dinky »

Ik weet dat cattery zenzidolls in Oranje de kittens niet castreert voordat ze de cattery verlaten omdat ze geen voorstander is van vroeg castratie.
Het is een wat oudere dame waardoor ze niet zo handig is met internet/website en dus geen flitsende website heeft die wordt bijgewerkt.
Ze adverteert wel via kitten te koop wanneer ze een nestje beschikbaar heeft maar haar kinderen moeten dit dan regelen.
Wel vind ze het heerlijk om bezoek te ontvangen en te vertellen over het fokken.
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
OMH
Poema
Poema
Berichten: 277
Lid geworden op: 25 jan 2020 17:37

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door OMH »

Ik heb zelf toevallig goede ervaringen met iemand die kittens verkocht via Marktplaats (HTK'tjes), maar ik denk dat ik geluk heb gehad. Het was middenin Corona en via MP deden we liever dan bij mensen op bezoek gaan en kittens uitzoeken. Er was trouwens belabberd weinig te koop ook in die tijd. Met deze mevrouw konden we afspreken dat we Noek en Tika in de gang konden ophalen. Betaling ging ook goed, gewoon envelopje met geld neergelegd. Veel contact gehad van te voren.
Maar ik zou het nu nooit meer doen, want ik ken ook heel veel ellendige verhalen... :oops:

Hier heb je weinig aan, maar zeker als je een "merkkat" wilt kopen die veel geld kost, zou ik het risico niet nemen.
Maar ik snap dan weer wél dat je het betreffende kitten graag wilt hebben. Moeilijk hè?
Succes verder!
The catter the better!
Groetjes van Olga, maar vooral van Noek en Tika
EMPRR
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 15 mar 2024 22:12

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door EMPRR »

Bedankt allemaal voor jullie reacties met tips, ervaringen en meningen!

We hebben inmiddels de kitten geannuleerd. De €250,- zijn we uiteraard kwijt.

Wat nog opviel is dat ze ergens vorige week een bericht stuurde met het verhaal dat ze de kitten misschien zelf wilde houden omdat ze nog een poesje wilden. Dit vonden we vreemd en dat was voor ons ook de doorslag om toch te annuleren. Op het moment dat we dat aan haar wilde doorgeven had ze het bericht weer verwijderd en toen wij daar naar vroegen wilde ze de kitten toch ineens niet houden.

Anyway, de kitten is geannuleerd. Ze plaatst inmiddels iedere dag bijna wel een nieuwe advertentie van haar resterende kittens en heeft de prijs van het poesje zelfs verhoogd naar 1500.

Ik weet niet of ik links mag delen dus verwijder deze als het niet mag:
https://www.marktplaats.nl/v/dieren-en- ... es-kittens

Ze gaat onder de naam: S.D.R. op marktplaats. Dit vermeld ik hier als waarschuwing. Verwijder het indien dit niet toegestaan is.
Gebruikersavatar
Guazala
Huiskat
Huiskat
Berichten: 78
Lid geworden op: 19 jun 2023 17:27

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door Guazala »

EMPRR schreef: 21 mar 2024 08:29
Anyway, de kitten is geannuleerd. Ze plaatst inmiddels iedere dag bijna wel een nieuwe advertentie van haar resterende kittens en heeft de prijs van het poesje zelfs verhoogd naar 1500.

Ik weet niet of ik links mag delen dus verwijder deze als het niet mag:
https://www.marktplaats.nl/v/dieren-en- ... es-kittens

Ze gaat onder de naam: S.D.R. op marktplaats. Dit vermeld ik hier als waarschuwing. Verwijder het indien dit niet toegestaan is.
Wel opvallend dat de kater een stamboom heeft en de moeder enkel uit een stamboomlijn komt en dus waarschijnlijk zelf geen stamboom heeft. (En de kittens dus ook niet.)
Mama is een Raszuivere Ragdoll Chocolade Mitted Poes uit stamboomlijnen.
Papa is een Raszuivere Ragdoll Blue Point Kater met stamboom.

De prijs lijkt me, ondanks geen stamboom, dan weer logisch. Het zijn dan ook hoogbegaafde kittens, dat kost al wat meer.
De kittens mogen vanaf +/- 9 weken oud, vanaf 30 maart verhuizen aangezien ze al heel ver is in ontwikkeling zijn.
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7662
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Vraagtekens bij fokker

Bericht door Rik »

EMPRR schreef: 21 mar 2024 08:29 We hebben inmiddels de kitten geannuleerd. De €250,- zijn we uiteraard kwijt.
Wat ik op zich al onbehoorlijk vind. Als ze de kittens uiteindelijk toch weer kwijtraakt dan is die €250 dus extra (kan ze ook teruggeven daarna). Maar ja... het staat zelfs al in de advertentie dat je het kwijt zou zijn.
Guazala schreef: 21 mar 2024 08:57 Wel opvallend dat de kater een stamboom heeft en de moeder enkel uit een stamboomlijn komt en dus waarschijnlijk zelf geen stamboom heeft. (En de kittens dus ook niet.)
Ja, of er wordt met moeders veel gefokt. Of er mocht niet gefokt mee worden (fokverbod bij aankoop). Of .... etc.
Guazala schreef: 21 mar 2024 08:57 Papa is een Raszuivere Ragdoll Blue Point Kater met stamboom.
Of dat de papa is, is dus nog maar de vraag. Zonder officiële stamboom van de kittens is dat gissen. Bij officiële stamboom voor de kittens kunnen er ook genetische onderzoeken plaatsvinden of het inderdaad allemaal klopt.
Guazala schreef: 21 mar 2024 08:57 De prijs lijkt me, ondanks geen stamboom, dan weer logisch. Het zijn dan ook hoogbegaafde kittens, dat kost al wat meer.
Hahaha. Hoogbegaafde kitten :lol:
Ze gaan met 9 weken weg. Precies VOOR de periode dat ze onderling veel socialisatie opdoen.
Ja, schattig... maar voor de langere termijn kan dat schadelijk zijn voor de sociale vorming van het karakter.

Ik zie bij de advertentie ook dat ie geplaatst is in de sectie kittens met stamboom (wat dus niet klopt).
Eigenschappen: Met stamboom, Gechipt, Ontwormd, Ingeënt
Nee, ondanks dat het wat kost... zou ik dit gewoon beschouwen als (duur) leergeld.
Maar nee, €1.250 is echt teveel voor een kitten zonder stamboom die al met 9 weken weg gaat.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Plaats reactie