Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Dagelijkse hoeveelheid, merken kattenvoer, versvoedingen, dieetvoer, etc.
Fritsie
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2024 22:55

Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Fritsie »

Mijn ragdoll van 4 jaar blijkt sinds kort een voedselallergie te hebben met darmklachten en sinds afgelopen november is ze gewoon niet meer zichzelf geweest en ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen.

Ze heeft altijd Royal Canin long hair indoor gegeten. Sinds anderhalf jaar geleden heeft ze ik denk 4-5 keer een episode van een week breiige ontlasting gehad met daarbij zichtbaar niet lekker. Omdat die klachten wat sneller achter elkaar terug kwamen, ben ik afgelopen augustus naar de dierenarts geweest: mogelijk voedselallergie, advies hypoallergene brokjes.

Het duurde even voordat ze eindelijk iets accepteerde, dus vanaf september op ProPlan van Purina Veterinary. Aanvankelijk leek het goed te gaan, tot dat ze ineens in weer niet lekker werd zoals eerder (lees: stilletjes en heel ongemakkelijk zitten) en 2x muisgrijze ontlasting had. Daarna niet meer gehad, maar juist enorm droge drolletjes, dus meer obstipatie en zichtbare ongemakkelijkheid.

Lang verhaal kort: na onderzoeken; geen aandoening aan galblaas of alvleesklier. Grijze ontlasting door voerwisseling. Niet lekker zijn en obstipatie bij allergie op dus zelfs hypoallergeen voer.

Inmiddels Trovet rabbit geprobeerd en Specific allergen management plus. En elke keer lijkt het net na het overzetten de goede kant op te gaan en dan 2 weken toch weer zichtbaar niet lekker en stilletjes zijn. Bij de Specific brokjes weer hele droge ontlasting, stopte ze ineens met eten en misselijkheid met overgeven. Op advies van DA stoppen met dieetvoer en even zoveel mogelijk geven wat lekker ze vond, omdat ze dus al een paar dagen nauwelijks tot niets had gegeten, dus weer teruggegaan op Royal Canin long hair indoor.

Inmiddels 2 weken verder en ze herstelde snel, maar nu beginnen de klachten weer opnieuw. Met name zichtbaar ongemakkelijkheid, alsof ze pijn heeft en wat harde ontlasting. Ontlasting is nooit meer zo droog geweest als bij ProPlan, maar het is ook niet top. Ik heb zo’n spijt dat ik over ben gegaan hypoallergeen voer, want sindsdien is ze gewoon niet meer mijn vrolijke kat geweest.

Ze is ook vrij kieskeurig, want natvoer weigert ze, extra vezels voor haar ontlasting weigert ze. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen. Ik vind weinig over voedselallergie met daarbij darmklachten, meer over huidklachten en dat heeft ze niet echt. Nu wéér wisselen van voeding voelt ook niet goed, haar darmen lijken gewoon niet tot rust te komen.

Iemand ervaring hiermee en misschien de oplossing heeft? Sorry voor het lange verhaal.

Dank alvast!
Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 5178
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Synemios »

Ja ik heb er wel ervaring mee zowel huid als darmen.
Gelukkig is er wel een echo gemaakt al.

Heb je gekeken naar welke ingrediënten overeen komen in al het hypoallergene voer wat je tot nu toe gegeven hebt?
En dan bedoel ik ook dingen als rijst, soja, mais.

Luna bleef ook reageren en inmiddels geef ik haar het hypoallergene voer van virbac a1 of a2 en die werken bij haar goed.

maar meestal gaat het om diarree en niet om obstipatie bij voedselovergevoeligheid.

Bij obstipatie is vocht belangrijk maar ze weigert nat voer dus dat wordt lastig.
Je hebt dan wel weer voer voor katten die last hebben van obstipatie maar dat is weer niet hypoallergeen.

En nee dat overstappen schiet niet op, zeker niet als ze al gevoelig is,
Luna & Lizzy(12) Timmy & Indy (8) Tommy(7)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!
Fritsie
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2024 22:55

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Fritsie »

Dank voor je reactie.

Virbac ken ik niet, dus ga ik me eens in verdiepen!

Ik heb dus inderdaad geprobeerd te achterhalen wat het zou kunnen zijn, waarbij ik eerste instantie dacht dat het soja was, omdat ik dat in RC sterilized (toen als kitten een eosinofiel granuloom door had ontwikkeld), RC long hair indoor en ProPlan terugzag als ingredient. Dat was reden om ook Trovet te proberen, maar ook daar na 2 weken weer klachten, al was dat wel in veel mindere mate dan ProPlan. Omdat ze onder Specific ook alweer klachten kreeg, had ik Prins hypoallergeen graanvrij voer besteld, maar omdat ze ineens stopte met eten, heb ik dit dus niet meer geprobeerd.

Sowieso blijf ik het vreemd vinden dat ik in aug. naar de dierenarts ben gegaan vanwege juist wat breiige ontlasting en dat er nu alleen maar sprake is juist meer droge ontlasting.. ik weet ook niet of haar ongemakkelijkheid en zo stilletjes zijn, komt van obstipatie klachten.. volgende DA heeft ze geen buikpijn. Ze heeft nu bij RC long hair indoor wel een goede eetlust.

Ik dacht misschien doordat haar darmen zo van streek zijn, dat ze nu op elk soort voer een allergische reactie krijgt, vanwege de snelle wisselingen oid. Dat zorgt er ook voor dat ik nu niet durf te wisselen, ook al zit ze er zo ongelukkig bij.
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5567
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Anne »

Wat bedoel je met snelle wisseling? Hoelang heb je precies welk soort voer gegeven?en hoelang?

Als ik het goed begrijp had je kat alleen last van haar darmen toen ze in het begin de rc long hair idoor kreeg? Kreeg ze toen daarnaast nog iets anders?

Meeste katten met allergie vertonen ook jeuk, overgeven of niezen

Maar je schrijft dat ze het om de paar weken kreeg, 1 week slappe ontlasting ?

Obstipatie kan ook een allergische reactie zijn

En je poes had als kitten zijnde eosinofiel granuloom? Dat kan ook wijzen op een overgevoeligheid

Ik zou dus, net zoals Denise ook zegt, terug gaan naar een merk hypoallergeen voeding ( en dan opletten met soja en kruisreacties) en dat zeker 6 weken lang geven
Voor de obstipatie zou je nog lactulose kunnen geven, gewoon bij de kruidvat te koop: https://www.kruidvat.nl/kruidvat-lactul ... /p/2708336
Even opletten bij de ingrediënten want er zit melk lactose door, dat is alleen de suiker vd melk dus niet de eiwitten( allergenen)

Van obstipatie worden ze ook niet lekker, krijgen ze buikpijn en hun eetlust neemt af
Dus dan is het moeilijk te zeggen of het een allergische reactie is, of buikpijn door de obstipatie

Beterschap en sterkte

Ps als ze nu bij de rc long hair wel goed eet zou je dit ook eerst kunnen proberen en dan hopen dat de diarree niet terug komt🙏
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Fritsie
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2024 22:55

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Fritsie »

Ook dank voor je reactie!

Nou in 4 maanden tijd dus 4 keer gewisseld van voer. Ik heb haar het volgende gegeven:
- RC long hair indoor voor zeker 3-4 jaar, ging goed, tot dat ze anderhalf jaar geleden dus inderdaad breiige ontlasting kreeg gemend met normaal en dan daar een week zichtbaar ‘niet lekker’ bij en stilletjes was.

- advies hypoallergeen voer, dus PropPlan van purina: na ongeveer 6 weken echt een flinke reactie gekregen met dus weer niet lekker zijn, stilletjes, rare dunne hele grijze ontlasting en daarna juist hele harde/droge ontlasting

- door met ProPlan tijdens alle onderzoeken etc, in de tussentijd ook lactulose gebruikt, maar daar werd ze juist misselijk van en braakte daardoor veel haarballen en at daardoor minder, dus mee gestopt.

- toen na alle onderzoeken vastgesteld dat de klachten paste bij een allergische reactie, overgegaan op Trovet, voor ik meen 3 weken. Leek aanvankelijk beter te gaan, maar daarna weer die ‘ongemakkelijkheid’ en minder levendig. Maar wel goede ontlasting hierbij, stonk wel erg.

- in overleg met DA over gegaan op Specific met supplement puur digest (maar at ze niet dus niet goed erbij kunnen geven), maar toen eigenlijk na zeker 1,5 week behoorlijke reactie, teruggetrokken, hele droge ontlasting, minder eten en uiteindelijk niet meer willen eten.

- nu dus weer sinds 2 weken volledig op RC long hair, ontlasting allemaal losse drolletjes, niet extreem droog. Sinds drie dagen weer die ongemakkelijkheid zichtbaar en stilletjes. Maar dus wel goede eetlust.

Ze heeft bij die ProPlan en trovet wel opvallend veel zitten bijten in haar vacht, maar geen plekjes gezien. Nu met RC niet echt sprake van. Het enige is dat ze na het eten soms heel raar met haar bekkie kan doen, alsof ze iets weg zit te schrapen (heel lastig uitleggen haha). Zeker bij ProPlan, nu zie ik het haar heel soms doen. Alsof daar iets irriterends zit, maar ik zie niks. Sorry voor mijn hele spreekbeurten :icon_shifty:
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5567
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Anne »

Jouw hele spreekbeurten geven juist meer duidelijkheid :grin:

Wat ik nog zit te bedenken, heb je al eens gastrointestinal voeding geprobeerd?
Onze Happy hier krijgt diarree van regulier voer en ook buikpijn. Ik merk dat omdat hij dan weinig tot niets eet en zich terug trekt
Sinds hij op gastro staat is zijn ontlasting weer in orde en hij heeft een hele goede eetlust gezien zijn leeftijd :smile:
Hij kreeg eerst gastrointestinal van rc Maar sinds de idiote prijsstijging krijgt hij het nu van kattovit

Ik snap dat je lactulose nu maar links laat liggen

Dat wat meer bijten in de vacht kan ook door stress en ongemak komen :-(
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6820
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Dinky »

Bij onze Ragdoll gaat het nu goed op de RC Ragdoll. Zij had zachte ontlasting/diarree toen ze nog kitten rokken kreeg. Ook een wisseling van natvoer kan zorgen voor zachte ontlasting net als het afwijken van de normale routine qua voeren (dus zelfde voer maar andere voermomenten/routine).

Omdat jij het omschrijft als een darmprobleem en niet zozeer jeuk hoeft het niet direct een voedselallergie te zijn maar kunnen het ook gevoelige darmen zijn. Ik zou daarom vooral kijken naar licht verteerbaar voer.
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 5178
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Synemios »

Ik dacht dat de gastro vooral was voor katten die diarree hebben en ik lees nu vooral obstipatie.
Gastro is wel licht verteerbaar, maar dat is hypoallergeen voer ook.

Ze hebben ook gastro intestinal fibre response die is wel voor katten met obstipatie, ik weet alleen niet of andere merken die ook hebben.

IK twijfel zelf wel of de obstipatie nu komt omdat ze echt een voedselallergie heeft, maar wij zijn geen dierenartsen.

Heb je ook al iets van anti haarbal pasta gegeven? Misschien dat de ontlasting daar wat zachter door wordt.
Luna & Lizzy(12) Timmy & Indy (8) Tommy(7)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!
Fritsie
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2024 22:55

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Fritsie »

Ik zag inderdaad dat gastro fibre respons ook voor obstipatie is. Dus dat wel echt het overwegen waard. Alleen.. moet ik dan nu al wisselen of toch nog RC long hair de tijd geven?

Ik heb dus precies hetzelfde gevoel, ik vraag me dus eigenlijk wel af of zij nu echt een voedselallergie heeft, omdat ik niet kan plaatsen dat het bij hypoallergeen voer helemaal de mist in is gegaan. Maar goed, ik heb er ook te weinig kennis van (dat maakt het juist ook zo lastig).

Anti haarbalpasta heb ik nog niet eerder geprobeerd, dus dat ga ik zeker eens proberen! Het maakt het ook niet makkelijk dat ze zo vreselijk kieskeurig is.
Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 5178
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Synemios »

Het kan natuurlijk wel begonnen zijn met voedselovergevoeligheid alleen waarom heeft ze nu dan op hetzelfde voer geen diarree?
Want daar is het mee begonnen.

IK zou als ze nu toch weer niet lekker is de fibre proberen en dan eerst mixen met het huidige voer, tenzij ze het echt slecht doet nu op het huidige voer dan zou ik meteen switchen.

IK zou als je gaat voor de fibre response eerst een klein zakje proberen, bij medpets en zooplus mag je het voer terug struren zolang er minder dan 20% van gegeten is.
Wel eerst even mailen als dat zo is.

Haarbal pasta, ik geef hier Luna altijd smilla.
Luna & Lizzy(12) Timmy & Indy (8) Tommy(7)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!
Poes82
Huiskat
Huiskat
Berichten: 36
Lid geworden op: 01 feb 2024 09:12

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Poes82 »

Hier kreeg ik ook meer problemen na het overgaan op hypoallergeen voer.. ben inmiddels weer terug naar de RC gastro en tot zover gaat het goed.
Fritsie
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2024 22:55

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Fritsie »

Dank allemaal, ik heb inmiddels een klein zakje van RC gastro fibre response besteld. Hopelijk gaat dat iets doen. Dank voor jullie advies allemaal. Mochten er wonderen zijn gebeurd, dan zal ik het laten weten :).
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5567
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Anne »

Hopelijk gaat het goed ;-)
Ik zou rustig opbouwen met elke dag 1 eetlepel erbij
Zo kun je ook goed kijken hoe de ontlasting blijft
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Fritsie
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2024 22:55

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Fritsie »

Ik zou nog even een update geven. Eigenlijk na mijn berichten zag ik opeens spontaan verbetering, zonder dat ik RC gastro brokjes had gegeven. Sinds vorige week had ik eindelijk mijn oude lieve kat weer terug! Met gewoon haar oude vertrouwde brokjes. Hoe snel ik dat zei, hoe snel dat het afgelopen zondagavond ineens uit het niets weer weg was. Zaterdag en zondag overdag nog normaal en heel vrolijk gedrag, maar het viel op dat ze weinig at. Zondag elke keer na het eten braken en nóg minder eten. Uiteindelijk Cerenia gegeven tegen de misselijkheid. Maandagochtend nog steeds amper gegeten, dus eetlustopwekkende zalf in haar oor gesmeerd. Toch had ze wel trek in haar favoriete liquid sticky (maar gaf ik niet meer vanwege dieet), dus het leek alsof ze weer bewust haar brokjes links liet liggen.. dus een beetje gezocht op internet en toen uiteindelijk maar op gevoel gekozen voor Hills Gastrointestinal Biome gekocht en gelukkig at ze het direct op en is haar eetlust hersteld. Maar ik zit dus wel weer met een stille en ongemakkelijke kat, met soms een rommelende buik lijkt het.

Wat vreselijk frustrerend is dit :???:. Ik heb een familielid dit bij een specialistisch dierenziekenhuis werkt, dus die gaat de casus deze week even overleggen. Mogelijk lijkt het toch op IBD en zou tijdelijk prednison iets kunnen doen.
Poes82
Huiskat
Huiskat
Berichten: 36
Lid geworden op: 01 feb 2024 09:12

Re: Voedselallergie met darmklachten Ragdoll

Bericht door Poes82 »

Zou best IBD kunnen zijn. Heb je een echo laten maken?
Mijn kat begon met veel braken, vele bezoeken aan dierenarts. Uiteindelijk ontstoken darm op echo. Hij heeft 2x prednison injectie gehad, overgestapt op RC gastro en geef hem wekelijks Lax a past. Inmiddels is hij compleet de oude. Niet meer braken en likken.
Hoop voor jou ook dat je gauw weet hoe en wat.
Plaats reactie