Lichte strubbelingen tussen 2 katten

De ene kat blaast en gromt (opeens) naar de ander. Soms van het ene op het andere moment om een (schijnbaar) onverklaarbare reden en soms als er een nieuwe kat/kitten wordt geintroduceerd.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Guazala
Huiskat
Huiskat
Berichten: 78
Lid geworden op: 19 jun 2023 17:27

Lichte strubbelingen tussen 2 katten

Bericht door Guazala »

Wij hebben 2 katten sinds mei, halfbroer, Filou, nu 1j2m en halfzus, Pixel, 11,5 maand.
Zij zijn samen bij ons komen wonen.

Tot nu toe komen ze vrij goed overeen. Ze trekken veel samen op, neusjes tegen elkaar wanneer ze elkaar tegen komen, wassen elkaar af en toe. En ze vechten niet.

Maar we merken wel wat kleine strubbelingen, dus zouden graag ingrijpen voor dat escaleert.

Probleem is Filou, die erg bezitterig is.

Dat etaleerde zich al met natvoer. Met brokken geen probleem, maar de dagelijkse portie natvoer is lastiger. Als ze oogcontact kunnen maken, stopt Pixel met eten en steelt hij het hare. Dat is onder controle, door Pixel nu eten te geven beschut door haar favoriete kartonnen doos, met 1 van ons als schildwacht voor de ingang.

Maar nu begint Filou naar ons toe erg bezitterig te worden. Hij kruipt mee in de zetel, of legt zich op de leuning en als Pixel langs komt en er oogcontact is, draait ze zich om en vertrekt weer. Als ze toch doorzet, gaat hij er achteraan. Het lijkt speels, maar Pixel eindigt wel weer ineen verstopplek en Filou heeft alle aandacht voor zich. Maar meestal draait ze al om na enkel oogcontact.

We proberen nu Pixel vaker alleen mee naar boven te nemen en haar 1/1 aandacht te geven. Maar het zou natuurlijk fijner zijn als ze zich gewoon ook gezellig bij ons kan/mag nestelen.

We gaan sowieso, gezien de wankele relatie, de bronnen uitbreiden. Meer plekjes met voeding, water... zodat Pixel hem kan vermijden als we er niet zijn.
Tot nu toe lijkt ze vooral conflictvermijdend, maar als Filou zijn focus verlegd naar voeding/water/kattenbak... zou dat wel kunnen veranderen.

Maar onze aandacht kunnen we moeilijker verspreiden door het hele huis. We kunnen wel wat vaker met haar apart zitten, maar we leven uiteraard vooral in de woonkamer en keuken.
Mensen die tips hebben hoe hiermee om te gaan?
Gebruikersavatar
Guazala
Huiskat
Huiskat
Berichten: 78
Lid geworden op: 19 jun 2023 17:27

Re: Lichte strubbelingen tussen 2 katten

Bericht door Guazala »

Geen mensen met ervaring hier blijkbaar, maar een update voor als mensen een soortgelijk probleem hebben:

Ondertussen zijn de plooien glad gestreken. Ik denk dat vooral het op meer plaatsen eten (potjes droogvoer) aanbieden een aanzienlijk verschil maakt in hun onderlinge relatie.

Wat betreft het staren. Filou doet dat minder vaak, maar soms betrappen we hem er toch op. De oplossing: als ik hem het zie doen, gooi ik een dekentje over zijn kop. Soms kan het dus echt heel simpel zijn.
OMH
Poema
Poema
Berichten: 277
Lid geworden op: 25 jan 2020 17:37

Re: Lichte strubbelingen tussen 2 katten

Bericht door OMH »

O jee, ik heb dit topic volledig over het hoofd gezien.
Fijn te lezen dat de boel weer rustiger is. Laat het vooral weten als je meer wilt proberen, want die mogelijkheden zijn er beslist wel en er zijn voldoende deskundigen hier.
The catter the better!
Groetjes van Olga, maar vooral van Noek en Tika
Plaats reactie