Kan artrose plotseling verslechteren?

Voor vragen over katten die mank lopen, artritis hebben, niet kunnen springen of afwijkend gedrag vertonen in hun bewegingen.
Plaats reactie
Ankie123
Huiskat
Huiskat
Berichten: 76
Lid geworden op: 11 mei 2019 12:37

Kan artrose plotseling verslechteren?

Bericht door Ankie123 »

Onze lieve oude kater van 23 heeft al sinds 2016 artrose. In het verleden is dit met tussenpozen behandeld met meloxicam. De laatste jaren wordt hij geleidelijk aan minder mobiel. Hij kon al maanden alleen nog met een trapje de bank op komen en de laatste weken tillen we hem de trap op en af. Het gaat duidelijk steeds slechter, maar dat ging geleidelijk en kan je ook gewoon verwachten op deze leeftijd natuurlijk.

Maar sinds donderdagavond kan hij opeens niet meer lopen. Zijn achterpoten, met name de rechter, schuiven gewoon onder hem vandaan. Hij eet, drinkt en plast normaal en heeft gisteravond ook gepoept. Hij lijkt geen acute pijn te hebben, anders dan zijn oude stramme lijf wat waarschijnlijk voor chronische maar draaglijke pijn zorgt. We zijn continu bij hem om hem te helpen als hij wil eten/drinken of naar de kattenbak wil.

Nu is mijn vraag: kan die plotselinge achteruitgang passen bij artrose?

Doordat het zo snel ging dachten we eerst aan dingen als een hernia of trombose, maar dat lijkt het op basis van wat we zien toch niet te zijn.

We gaan uiteraard de da om advies vragen, maar hij is panisch voor transport en de da. De laatste keer kreeg hij van pure paniek een insult bij een poging tot bloedprikken. Dus tenzij het niet anders kan proberen we dierenartsbezoeken zoveel mogelijk te vermijden.

Als het inderdaad een soort "opleving" van de artrose zou zijn, zouden we gewoon de meloxicam weer kunnen opstarten en zien of dat aanslaat. Maar het blijft heftige medicatie, die juist ook negatief zou kunnen uitpakken mocht het onverhoopt tóch een trombose zijn bijvoorbeeld. Daarom proberen we zo goed mogelijk in te schatten wat het zou kunnen zijn vóór we vervolgstappen nemen...

Ik ben benieuwd of het herkenbaar is?
Plaats reactie