Mamma tumor, wat nu?

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Plaats reactie
hopje99

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door hopje99 »

Hi Rik,

Ja, dat klopt, het advies was om beide lijsten te verwijderen maar de 2e lijst verwijderen heeft dus al geen zin meer.

Het klopt ook dat er vooraf geen uitzaaiingen zichtbaar/voelbaar waren, dit is gecontroleerd met röntgenfoto's en bevoelen van de lymfen. Onze DA zei dat dit een goed teken was maar Gouda gaf in de second opinion al aan dat dit zo'n agressieve vorm is dat er in 99% van de gevallen er al uitzaaiingen zijn (die je dus nog niet ziet/voelt).

Wat ons dwars zit is dat de prognose op dat moment dus al heel anders wordt maar dit niet gezegd is (van 2-3 jaar maar 6-12 maanden??). Ook hadden wij niet begrepen dat er gewoon echt maar een kleine kans op herstel is, zeker niet met die prognose van 2-3 jaar die Gouda had afgegeven. Daar hadden wij onze beslissing (mede) op gebaseerd.

Misschien hebben wij gewoon domme pech maar willen dit toch meegeven aan mensen die in een soortgelijke situatie zitten, misschien hebben ze er iets aan. Wij kunnen onze situatie niet meer terugdraaien.
Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1104
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door Sansan »

Snap jullie gevoel.
Maar je had dit nooit geweten zonder opereren.

Ik kan me voorstellen dat er nu nog opties zijn zoals oa chemo. Chemo voor dieren valt vaak met minder bijwerkingen. Met Googlen kwam ik dit topic tegen: https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.ph ... 778#unread
Reb
Lynx
Lynx
Berichten: 131
Lid geworden op: 06 aug 2011 00:54

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door Reb »

Weet je wat het met kanker is... het is heel slecht te voorspellen hoe het verloopt. Het is heel grillig. Zegt een arts 2 maanden kan het gerust 2 jaar duren en zegt hij 2 jaar, dan is het ineens met een half jaar klaar. Ik zou de voorspellingen een beetje los gaan laten. Simpelweg weet je het niet.

Chemo... Ik weet het niet hoor... Ik geloof dat ik daar niet zo snel voor zou kiezen. Je kan je kat niet uitleggen WAAROM hij zich zo ziek voelt. Daarnaast... geen garanties en waarschijnlijk maar korte tijdswinst....

Ik ga je nogmaals heel veel sterkte wensen... 😫
Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1104
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door Sansan »

Er worden enorm goede resultaten geboekt hoor!

Ts hoe gaat het nu?
hopje99

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door hopje99 »

Hallo allemaal,

Sorry dat jullie even niks gehoord hebben, we zijn heel druk geweest met het herstel van Tijgertje. Met Tijgertje gaat het inmiddels naar omstandigheden goed. De wond is dicht en er zijn geen complicaties maar ze heeft nog steeds pijnbestrijding nodig voor het herstel. Dat duurt dus veel langer dan verwacht..

Op Goede Vrijdag zijn we gestopt met de Vetergesic (kuur was klaar) en op zondag (1e Paasdag) was Tijgertje weer een zielig hoopje ellende wat niet meer at, dronk of sliep. Het was overduidelijk dat ze pijn had. We hebben toen gelukkig bij de spoeddienst voor 3 dagen extra Vetergesic kunnen ophalen. Dinsdag hebben we overlegd met onze eigen DA en die heeft nog 1 week extra Vetergesic voorgeschreven. We moeten dit op effect geven en langzaam afbouwen: van 3 naar 2 x per dag, naar 1 keer en als dat goed gaat niks meer...Hopelijk is ze dus volgende week pijnvrij.

@Sansan, ieder moet de afweging voor zich maken maar wij vinden chemo voor Tijgertje op dit moment te belastend, ze is nog aan het herstellen van de melklijstresectie. Op Goede Vrijdag bespraken we bij de Korte Akkeren evt. vervolgopties: dit was een andere oncologisch DA dan diegene die we tijdens de second opinion hadden gesproken. Ze zijn beiden gespecialiseerd in kanker bij dieren.

Tijdens het gesprek Goede Vrijdag kwam naar voren dat deze DA er toch anders tegenaan keek. Tijdens de second opinion werd bijvoorbeeld over de operatie gezegd dat de eerste 1-2 dagen zouden zwaar zijn, na 1-2 weken zou de kat een heel eind hersteld zijn. Bij Tijgertje verloopt dat allemaal heel anders terwijl er geen complicaties zijn. De oncologisch DA die we Goede Vrijdag bij de Korte Akkeren spraken gaf aan dat het echt een enorme ingreep is en het herstel per kat enorm kan verschillen (?). Dit zijn dan 2 oncologische DA's uit een 1 praktijk met elk een eigen beeld. Het maakt dus veel verschil wie je spreekt!

Misschien is ons besluit duidelijker als je het verslag leest van ons gesprek met de Korte Akkeren op Goede Vrijdag:

1. Diagnose
- Prognose was voor de operatie al slecht (cytologisch onderzoek -> vermoeden van uitzaaiingen naar lymfen, dat dit nu bevestigd door histologisch onderzoek is slechts een formaliteit).
- Bij zichtbare uitzaaiingen naar de longen/lymfen is er geen kans meer op herstel en is het advies om niet verder te behandelen
- Zolang de uitzaaiingen nog niet zichtbaar zijn, is er een (zeer) kleine kans op herstel, denk aan 5-10%. Daarvoor is dan wel een dubbele lijstresectie nodig en een heleboel geluk (dit hebben wij zo niet begrepen, wij dachten er op tijd bij te zijn)


2. Prognose
- 9 maanden (mediaan) met zeer veel variatie. Bij een grote tumor eerder (2 maanden), een enkele kat haalt 2 jaar (dit zijn uitzonderingen) en alles daar tussenin. Het merendeel van katten met graad 3 melkkliertumoren is na 1 jaar overleden.


3. Behandelingen

a) Opereren

- Lijstresectie aan de andere zijde heeft geen zin meer, eenmaal in de lymfen zit het ook aan de andere kant en in de bloedbaan
- Hooguit verwijderen losse tumor als de kat daar last van krijgt (openbarsten, zweren..)

b) Chemo
- 6 x infuus toedienen in Gouda (elke 3 weken)
- Tussendoor zelf onderhoudsdosering (pilvorm) toedienen
- Kosten ca 300 EUR per cyclus, dus 1800 EUR in totaal
- Zo snel mogelijk starten (liefst v.a. 2 weken na de operatie)
- 1e keer een extra bloedmeting om te checken of er voldoende afweercellen zijn
- Mag erbij blijven (1 uur, heel stil zitten ivm intraveneuze toediening)
- Goed nadenken over kwaliteit van leven kat tijdens chemo (ervaren over algemeen meer stress van DA bezoek, reizen etc)
- Er is geen genezing meer mogelijk, alleen verlengen vd overlevingstijd (bij graad 3 tumoren van 9 maanden naar 1,5 jaar)
- 5% heeft last van bijwerkingen, in dat geval behandeling staken (kwaliteit van leven). Lichte bijwerkingen (misselijkheid) eenvoudig te behandelen.
- Chemo bestrijdt de mutatie van kanker op celniveau.

c) Tabletjes (geen chemo)
- Voor bestrijding van uitzaaiingen van klompen kankercellen in bv. longen
- Meer bijwerkingen dus alleen in zeer uitzonderlijke gevallen.

Wij waren onaangenaam verrast over het bericht dat de prognose voor de operatie al heel slecht was en dat opereren slechts een hele kleine kans op herstel bood. Zo hadden wij het van de collega oncologisch DA niet begrepen.

Omdat ik op zoek was naar ervaringen met melkkliertumoren en weinig kon vinden, wil ik dit verhaal delen. Wij hebben een second opinion aangevraagd bij een oncologische DA praktijk en hebben vertrouwd op hun oordeel. Zelf hadden we grote twijfels bij de operatie. Terugkijkend hadden we naar ons gevoel moeten luisteren maarja dat is achteraf. We dachten het beste voor haar te doen maar krijgen nu pas te horen dat ze obs cytologisch onderzoek eigenlijk maar 5-10% kans had.

Conclusie is dat ze er te weinig vanaf weten (te weinig studies) om goed te kunnen adviseren (geven ze zelf ook aan). Het is dus aan te raden om te vertrouwen op je eigen gevoel.

Wat het herstel van de operatie betreft kan ik maar 1 ding zeggen: onderschat dit niet, wij zitten nu op dag 16 na de operatie en onze kat heeft nog steeds pijnstilling nodig, door de morfine wordt ze angstig dus laten d'r niet graag alleen. Dit is niet alleen vervelend voor de kat maar heeft ook impact op je werk en privé-leven. Dat is dus iets om rekening mee te houden. Qua kosten staat de teller nu op 3200 EUR wat we sinds begin januari kwijt zijn aan de behandelingen voor Tijgertje. Natuurlijk willen we ze niet kwijt maar er zit voor ons ook een psychologische grens aan; het voelt niet langer goed om te blijven ' sleutelen' aan een dier als er geen uitzicht (meer) is op volledig herstel/kwaliteit van leven. Dit is misschien hard om te zeggen maar daar ligt voor ons de grens.

@Reb, je hebt gelijk wat het grillige verloop van kanker betreft, daar hebben we helaas zelf ook ervaring mee. We kijken niet meer achterom maar gaan gewoon de toekomst in en zien wel wat die ons brengt. Niemand kan het zeggen dus we blijven positief ;-)

Verder wil ik iedereen bedanken voor jullie tips en adviezen, het doet ons goed dat iedereen zo met ons en Tijgertje meeleeft :smile:

liefs,
Patty
Gebruikersavatar
Zotvanpoezen
Tijger
Tijger
Berichten: 1440
Lid geworden op: 19 sep 2018 16:19
Locatie: Pajottenland /Vlaams Brabant

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door Zotvanpoezen »

Dit is zeer zwaar om mee te maken. Ik vind het heel triest.
Veel sterkte en een kusje voor tijgertje.
viewtopic.php?f=5&t=32802fotoalbum (fotoalbum)

Kopje van Filou (9- 2011), Duvel (4-2012) en Froufrou (7-2015)
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6803
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door Dinky »

Ik vind het in ieder geval erg fijn dat jij je verhaal hier deelt en ik hoor ook graag hoe het blijft gaan met tijgertje.
Ik hoop dat ze nu toch snel geen pijnstiller meer nodig zal hebben.
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7640
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door Rik »

hopje99 schreef: 26 apr 2019 16:44 Natuurlijk willen we ze niet kwijt maar er zit voor ons ook een psychologische grens aan; het voelt niet langer goed om te blijven ' sleutelen' aan een dier als er geen uitzicht (meer) is op volledig herstel/kwaliteit van leven. Dit is misschien hard om te zeggen maar daar ligt voor ons de grens.
Inderdaad hebben we hier geen ervaring mee op het forum. Dus het is 'fijn' dat die er nu wel staat.

Ik denk dat ik zelf, alles achteraf wetend, ook niet gekozen zou hebben voor de operatie. Want hoeveel tijd win je ermee. De prognose was dus eigenlijk helemaal verkeerd gegeven. En tegen alle kosten en moeite van herstel een paar maanden of jaar extra 'kopen'...

Nu dus inderdaad vooruit kijken. Hopelijk heb je met Tijgertje één van de bijzondere gevallen die de wetenschap verbaasd doet staan. Maar vooral staat nu het herstel voorop en daarna van haar genieten zolang het duurt.

Veel sterkte en knuffels voor tijgertje.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9309
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door castratenkoor »

Hopelijk is ze inderdaad volgende week pijnvrij en kan dan verder zonder medicatie. En we duimen voor nog vele maanden met goede kwaliteit van leven.

Ook voor mij zou chemo voor een kat een brug te ver zijn.
Niet vanwege de kosten, maar vanwege het feit dat de kat daar zelf dan geen inspraak in heeft.
Hij/zij kan niet kiezen. En persoonlijk ken ik geen enkel geval waarbij chemo bij een kat meer dan een paar maanden opleverde.

Er wordt vaak als argument aangevoerd dat een kat weinig last zou hebben van chemo. Maar daar ben ik niet van overtuigd. Chemo kent vele bijwerkingen en de kat kan niet aangeven of hij pijn heeft of ergens een ongemak van b.v. aften in bek of bij anus enz.
6-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolle**
Teun '09 Rik+Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
hopje99

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door hopje99 »

Dank voor jullie lieve reacties allemaal. Het doet ons goed dat een aantal van jullie in deze situatie ook niet voor chemo zouden gaan.

Inmiddels is Tijgertje 3 dagen van de medicatie af. Zaterdagavond flipte ze ineens helemaal en dat heeft de hele nacht geduurd. Achteruitlopen, hyper, grote pupillen. Geen moment rust. Zondagochtend hebben we overlegd met de spoeddienst in Barendrecht. Hun oordeel was overdosering (terwijl ze de goede dosis had gehad), advies was om direct met de medicatie te stoppen.

En... in de loop van zondag fleurde ze helemaal op. Net of we onze oude Tijgertje weer terugzagen. Zo mooi om te zien. Dan zie je dus dat de Buprecare dus ook rotzooi is.

Sinds die tijd gaat het met ups en downs. Maar het belangrijkste is dat ze voorruit gaat. Ze eet goed, drinkt goed, wast zichzelf en gaat goed naar de bak. De ene keer komt ze blij aanrennen, de andere keer blijft ze liggen. Die stemmingswisselingen zijn we niet gewend van haar maar we scharen het maar onder de noemer ‘herstel’. Wij zijn enorm blij met deze vooruitgang en dat ze geen pijnmedicatie meer nodig heeft. Dat wilde ik even delen.

Ik heb trouwens een fotoalbum van Tijgertje aangemaakt (zie link in het onderschrift) maar weet niet of ik dat goed heb gedaan (mijnalbum bestaat niet meer). Alle hulp en tips zijn welkom!
Gebruikersavatar
Kikimax
Poema
Poema
Berichten: 265
Lid geworden op: 23 okt 2018 22:08

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door Kikimax »

Foto album doet het. Wat een mooi beestje zeg. Fijn dat ze opknapt nu. Kun je nog genieten van haar, zeker als ze a o komt aanrennen. Doe aub wat je hart je ingeeft en laat je leiden door tijgertje. Wat de rest van de wereld vindt is dan maar jammer. Liefs Liane
Groeten Liane, pootje van Puck, Max, Kiki, Kaatje en Pommetje. En Tom*, Fritsie* en Sam*
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7640
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door Rik »

Ach wat een schatje.
Een echt schildpadje nét als Yuna.

Fijn dat het herstel ingezet heeft.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1104
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door Sansan »

Wat fijn dat ze nu toch hersteld, ik hoop ontzettend op nog een lange tijd dat jullie van elkaar kunnen genieten.
Mogelijk kun je tijgertje cbd olie gaan geven? Daar zijn goede resultaten mee geboekt met kanker, ontstekingen etc.
Embillie
Poema
Poema
Berichten: 234
Lid geworden op: 09 okt 2018 00:54

Re: Mamma tumor, wat nu?

Bericht door Embillie »

Ik snap het stukje psychologische grens wat je zei erg goed.
Deze periode is het zwaarst, en bij elke verandering slaat je hart weer even over.
Ik denk dat je de juiste beslissing voor haar hebt gemaakt, met duidelijk een overvloed aan liefde.
Ik vermoed ook dat wanneer ze zo ziek zijn, ze zelf ook klaar zijn voor de palliatieve fase van hun leven.
Gelukkig kan ook deze fase nog vol mooie momenten zitten.
Ik denk dat ze dat zelf ook echt wel doorhebben.
Althans, de laatste maanden van mijn Billie waren nog vol mooie, diepzinnige en emotionele momenten.. waarbij ik mij dieper verbonden dan ooit met hem voelde.
Gebeurtenissen zo bijzonder waarvan ik bijna dacht dat hij mijn gedachten kon lezen.
Ik hoop dat jullie dat ook nog veel mogen meemaken.

Sterkte, en ik heb veel respect voor jullie keuzes.
Plaats reactie