Twee kittens bij elkaar, vechten of spelen

Voor vragen die betrekking hebben op één of meerdere katten nadat deze pas in huis is/zijn. Plaats GEEN oproepjes!
Plaats reactie
sannecm
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 okt 2017 08:05

Twee kittens bij elkaar, vechten of spelen

Bericht door sannecm »

Hoi,

Wij hebben sinds ongeveer 5 weken een kitten, Mochi. Zij is nu 14,5 week. De eerste paar weken nadat we haar hadden opgehaald was ik vrij, maar zodra ik weer begon met werken was zij de hele dag alleen thuis. Daarnaast was Mochi best fel in spelen en viel ze onze benen en armen aan. Wij hadden eigenlijk veel spijt dat we geen tweede kitten erbij hadden genomen en hebben een week geleden alsnog de keuze gemaakt om een kitten erbij te nemen. Kyo, katertje, is nu 10,5 week oud. Ze schelen dus 4 weken.

De eerste paar dagen was het niet veel soeps. Mochi histe, gromde en spuugde naar Kyo. Kyo deed eigenlijk niks terug en liet het allemaal maar over hem heen komen. Hij is een echte goedzak. We hebben ze gedurende de eerste paar dagen ook vaak apart gehouden, met een glazen muur ertussen. Zo konden ze elkaar wel zien. Ik heb ook Feliway spray gehaald. Nu leek het op een gegeven moment beter te gaan. Mochi werd geïnteresseerd in Kyo, wou graag met hem spelen en Kyo ook met Mochi.

Echter, wat ik nu heel erg merk is dat het spelen meer van Mochi lijkt af te komen. Zij bespringt hem, met platte oortjes en kan best ruw zijn. Ik zie geen bloed, maar Kyo kermt regelmatig en Mochi stopt dan niet met spelen. Ik hoor af en toe ook een grom tijdens het 'spelen'. Kyo blijft tijdens het spelen voornamelijk passief op zijn rug liggen en zodra Mochi van hem afgaat, kijkt hij haar afwachtend aan tot zij hem weer bespringt. Als Mochi weggaat blijft hij een beetje bangig op dezelfde plek zitten. Hij initieert het spelen eigenlijk niet meer.

Ik heb geprobeerd Mochi af te leiden met speeltjes en haar zo moe te maken, zodat ze misschien minder ruig is met Kyo. Maar zodra ze Kyo in het vizier krijgt, dan kan ik elk speeltje proberen dat ik wil, maar is ze gefixeerd op Kyo. Ze rent dan ook hyperactief door het huis heen.

Tussendoor hebben Mochi en Kyo wel tegen elkaar aan geslapen, en ze lijken elkaar af en toe zelfs schoon te likken. Ik probeer Mochi en Kyo evenveel aandacht te geven, maar af en toe is Mochi zo op hem aan het jagen. Mochi is een slanke kitten, dus ik kan geen dozen creëren waar Kyo wel in kan en Mochi niet.

Is er sprake van spel vanuit Mochi's kant? En kan Kyo er gewoon nog niet tegenop omdat hij nog een stukje kleiner is? Ik vind het maar lastig, Kyo is zo zielig en ik vind het vervelend dat ik Mochi daar dan in mijn hoofd de schuld van geef.
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9310
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Twee kittens bij elkaar, vechten of spelen

Bericht door castratenkoor »

Zo gaat dat wel vaker bij twee kittens met een maand leeftijdsverschil en formaatverschil. Over het algemeen komt dat wel goed hoor. Ziet er misschien sneu uit voor de kleine, maar die wordt ook steeds groter en sterker. En ze kunnen wel wat hebben. Je hebt kans dat de rollen op den duur om gaan draaien.

Als ze ook wel samen slapen en elkaar wassen denk ik persoonlijk niet dat Mochï agressief is. Ze is gewoon een onbehouwen ruige tante.

Schuldgevoel heb je niks aan, dat kun je beter loslaten. Wat je doet is goed, de grote poes wat afleiden en moe maken. je hoeft echt niet bang te zijn dat ze hem gaat vermoorden of zo.

Ik zou ze als ik jou was wel tegelijk laten castreren, zo rond de 6 maanden. Dan ben je er in één keer vanaf en heb je niet 2 x een eng ruikende dronken kat. Je loopt anders het risico dat je de introductie weer opnieuw moet doen. Samen naar de dokter en samen dronken en raar ruiken is een beter plan.
6-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolle**
Teun '09 Rik+Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
Nélakenzo
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 jun 2018 13:23

Re: Twee kittens bij elkaar, vechten of spelen

Bericht door Nélakenzo »

Hoi sannecm,

Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe het inmiddels gaat! Ik zit namelijk in precies dezelfde situatie. Kitten van 14 weken (poes) en eentje van 9 weken, (kater) waarbij de oudste ook heel ruig speelt, maar het naar mijn idee toch niet kwaad bedoelt.

Ik ben benieuwd of het bij die van jou inmiddels goed is gekomen en of ik ze dus maar gewoon moet laten spelen/vechten. Nu haal ik hem soms weg bij haar als het echt te hard gaat en hij begint te blazen/spugen/janken. Moet ik dit laten gaan of doe ik er goed aan hem op zo’n moment weg te halen?
MissMindy
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 okt 2013 14:23

Re: Twee kittens bij elkaar, vechten of spelen

Bericht door MissMindy »

Nélakenzo schreef: 25 jun 2018 14:35 Hoi sannecm,

Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe het inmiddels gaat! Ik zit namelijk in precies dezelfde situatie. Kitten van 14 weken (poes) en eentje van 9 weken, (kater) waarbij de oudste ook heel ruig speelt, maar het naar mijn idee toch niet kwaad bedoelt.

Ik ben benieuwd of het bij die van jou inmiddels goed is gekomen en of ik ze dus maar gewoon moet laten spelen/vechten. Nu haal ik hem soms weg bij haar als het echt te hard gaat en hij begint te blazen/spugen/janken. Moet ik dit laten gaan of doe ik er goed aan hem op zo’n moment weg te halen?
Hi!
Ik zag je berichtje en ik dacht ik reageer even.. mijn poezels zijn inmiddels al ruim de 1 jaar gepasseerd, maar ik kreeg mijn tweede er bij(12 weken), de andere was toen ook 6 weken ouder en veel dikker en groter. Vechten en spelen ging er heftig aan toe maar ik heb ze het altijd laten doen, ben er nooit tussengekomen. Ze waren overigens wel beide heel goed gesocialiseerd. In het nest leren ze van hun broertjes en zusjes wanneer ze moeten stoppen tijdens het spelen.
Is je poes van 14 weken wel gewoon lang genoeg bij haar broertjes/zusjes geweest en hoelang is zij bij jullie alleen geweest (dus zonder dat de andere er was)?
Ik vind namelijk 9 weken echt te jong om al bij de moeder weg gehaald te worden maar goed dat was je vraag niet.
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7640
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Twee kittens bij elkaar, vechten of spelen

Bericht door Rik »

Precies bij die 9 tot 14 weken krijgen ze die socialisatie er nog bij wanneer en hoe ze tegengas kunnen geven wanneer ze "aangevallen" worden. Tot die tijd is het meestal nog een beetje proberen en aftasten.

Nu is de kater 9 weken en de poes dus 14. Ik denk dat de kater wel wat sneller zal groeien dus zal het niet lang duren voordat poes niet meer zo ruw met kater om zal (durven) gaan ;)

Tevens is je poes ook enthousiast dat ze een nieuw maatje heeft. We hebben in de afgelopen maanden meerdere keren gezien dat dat er in begin erger uitziet dan het daadwerkelijk is. En meestal komt dat na een paar dagen helemaal goed.

Ik zou ook niet te snel ingrijpen. Poes moet ook leren dat piepen/blazen/grommen eigenlijk betekent dat ze los moet laten. Dat zal de eerste paar dagen wat minder snel zijn, maar dat moet daarna wel langzaam gebeuren.

Ik zou ze alleen uit elkaar halen als echt blijkt dat poes door blijft drukken in zoverre dat kater er bang van gaat worden. Het is moeilijk die grens te zien/bepalen maar dat is zeker niet bij het eerste gepiep. Je zou haar daar bij wat langer gepiep met verbaal geluid op kunnen wijzen en als ze het echt te gek maakt een timeout geven (hoewel poezen niet echt het concept timeout kennen maar het geeft dan wel gelegenheid dat kater weer wat op adem kan komen). Samen met ze gaan spelen op dat moment kan ook helpen. Het leidt ze gelijk af en dan leren ze ook samen op één ding te concentreren.

PS. Hem weghalen heeft natuurlijk totaal geen zin. Dan zou je haar bij hem weg moeten halen. Maar kijk eerst maar eens even hoe en of hij zich kan verweren. Gelijk daarna wat met beide wat spelen dan neemt dat gelijk weer de negatieve associatie weg.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
MayaEnKoen
Huiskat
Huiskat
Berichten: 87
Lid geworden op: 09 jun 2018 17:20

Re: Twee kittens bij elkaar, vechten of spelen

Bericht door MayaEnKoen »

Rik schreef: 25 jun 2018 15:16 Tevens is je poes ook enthousiast dat ze een nieuw maatje heeft. We hebben in de afgelopen maanden meerdere keren gezien dat dat er in begin erger uitziet dan het daadwerkelijk is. En meestal komt dat na een paar dagen helemaal goed.
Yup, hier is zo'n geval .
Bij mij duurde het ongeveer een dag voor ik het ook daadwerkelijk herkende als enthousiasme van Maya (de iets oudere die er het eerst was). Maar dat kan gerust een paar dagen meer duren, hoor.
Haar spel was nog wel een tijd erna behoorlijk intens en onbehouwen, maar ook dit verbeterd zienderogen inmiddels..

Wij zijn inmiddels zo'n twee weken verder en het is hier echt een verschil van dag en nacht!
Ze zijn nu nagenoeg onafscheidelijk. Ook het elkaar opzoeken gaat steeds meer gelijk op. In het begin was vooral Maya de initiatiefneemster (zeg gerust, continue gefocussed) maar ook dat is nu dus verbeterd.

Het kan er inderdaad heel heftig uitzien in het begin, maar heb gerust vertrouwen dat dat goed komt!
Het valt ook niet mee je katten te 'lezen' zonder daar menselijke interpertaties/waarden aan te geven... Dat is iets wat ik me nu ook besef. Katten uiten zich nu eenmaal veel sterker verbaal en lichamelijk (als ze echt iets duidelijk willen maken).. misschien kun je aan de reacties van je jongste zien hoe die dit daadwerkelijk opvat...

En véél spelen met ze, ter afleiding als het echt heftig wordt en ook om de oudere wat meer af te matten... dat was bij mij een gouden tip. Bovendien is het leuk én het shcept een band, tussen jullie alledrie! :smile:

Succes en houdt moed! :grin:
Esther
Maya (maart 2018) & Koen (april 2018) Fotoalbum
+Ninnoc+ (1997 - 2018)
Claudia69
Huiskat
Huiskat
Berichten: 54
Lid geworden op: 06 jun 2017 20:14

Re: Twee kittens bij elkaar, vechten of spelen

Bericht door Claudia69 »

Als ze naast elkaar gaan liggen slapen en elkaar ook schoon likken, dan komt het wel goed. Dat wil zeggen dat ze elkaar best vertrouwen, ook al zijn ze soms heel ontstuimig en wild. Dat gaat er wel uit als ze wat ouder zijn. Mijn oudere katten vangen nog wel eens een muis, maar liggen vooral lekker te slapen, uren aan een stuk, en ze passeren elkaar zonder wilde kuren ;-)
Gebruikersavatar
Nélakenzo
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 jun 2018 13:23

Re: Twee kittens bij elkaar, vechten of spelen

Bericht door Nélakenzo »

Heel erg bedankt voor jullie behulpzame antwoorden, dit stelt me zeker gerust! Inmiddels gaat het gelukkig een stukje beter en begint Kenzo (kater) in te zien dat Néla (Poes) hem niet aanvalt maar gewoon heel graag wil spelen. Het is inderdaad erg lastig om niet op een "menselijke" manier te denken en het dus zielig te vinden voor het kleintje. Ik moet maar in mijn achterhoofd houden dat hij juist van haar kan leren en andersom. Ik ga jullie tips toepassen en heb er vertrouwen in dat het goed komt :grin:
MissMindy schreef: 25 jun 2018 14:54
Is je poes van 14 weken wel gewoon lang genoeg bij haar broertjes/zusjes geweest en hoelang is zij bij jullie alleen geweest (dus zonder dat de andere er was)?
Ik vind namelijk 9 weken echt te jong om al bij de moeder weg gehaald te worden maar goed dat was je vraag niet.
Néla was bijna 12 weken toen ik haar ophaalde en was dus 2,5 week bij ons voordat Kenzo erbij kwam. 9 weken vind ik zelf ook vroeg, maar hij verbleef op een boeren erf/in een koeienstal waar hij helaas niet de eerste zou zijn die vertrapt zou worden. Dus aangezien ze nu echt meer op onderzoek uit gingen wilden ze van de kittens af daar... De kittens naar binnen halen was echt geen optie voor ze!
Plaats reactie