Help! plotseling vechtende katten en geen idee wat te doen!

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
Plaats reactie
Elisssx
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 13 jun 2017 18:42

Help! plotseling vechtende katten en geen idee wat te doen!

Bericht door Elisssx »

Beste allemaal,

Mijn excuses als dit niet de manier is waarop ik een bericht moet plaatsen. Ik heb speciaal een account aangemaakt om een bericht op dit forum te plaatsen omdat ik nogal met de handen in het haar zit. Ik hoop dat u mij een beetje kan helpen!

Even kort de situatie: ik heb sinds ongeveer 7 maanden twee schildpadjes uit het asiel gehaald, we denken moeder en dochter (de een is 5 en de ander is 14) samen met mijn ouders. Tot het incident hebben ze nooit ruzie gehad, op een speelse tik na, en zijn ze altijd samen. Ze hebben een eigen kattenkamer en mogen voor de rest overal komen (we hebben een huis met drie verdiepingen). Het zijn geen buitenkatten en komen nu ook nooit buiten.

Twee avonden geleden is een van de twee katten zich ergens rot van geschrokken (de jongste). Beide katten stonden bij het raam met dikke staarten en waren heel erg kwaad/bang? Ik denk dat ze een andere kat op het balkon hebben gezien maar ik weet het niet zeker. Na een uurtje waren ze gekalmeerd en was er niks meer aan de hand. De volgende ochtend (gisteren) vochten ze elkaar de tent uit, iets wat ze nog nooit gedaan hebben. De ene kat (de jongste) zit heel erg bang verstopt, eet en drinkt wel, maar komt niet tevoorschijn, ze blijft zich verstoppen in de krabpaal. De andere kat waakt over haar op dat moment en dan vechten ze ook niet. Ze maken elkaar zelfs dan nog schoon. De rest van de dag zijn ze rustig, tot gisteravond. De extreem bange kat komt voorzichtig naar boven (waar ze zo geschrokken is) met de andere kat in het gevolg. Kat blijft super bang en zodra ze dit toont wordt ze aangevallen door de andere kat en vechten ze heel erg. Kortom, zodra de ene kat zich bang gedraagt wordt ze aangevallen door de ander, doordat ze beide naar elkaar beginnen te grommen. Ik heb ze sinds vannacht apart gezet, de hele bange kat apart in hun eigen kattenkamer en de andere kat loopt rond, met haar is niks aan de hand. wel zoeken ze steeds contact door de deur heen, niet agressief maar gewoon aandacht zoeken. Ik weet nu niet wat ik moet doen?? Feliway hebben we al opgehangen en ze zitten ook al apart.

Ik heb dit probleem nog nooit gehad en mijn ouders ook niet. Ik heb de dierenarts al gebeld, er is niets wat aantoont dat het medisch kan zijn want daar zijn we laatst nog geweest, ook krijg ik ze echt niet naar de dierenarts nu, dat zou alleen maar meer kwaad doen aangezien ze die al heel eng vinden. De dierenarts raadt aan ze samen te zetten en het gewoon af te wachten omdat je anders de breuk groter maakt? Ik heb een gedragsdeskundige gebeld en die raadt aan ze minstens 2 dagen apart te houden omdat ze anders gaan vechten en ze dan nooit meer samen kunnen?

Situatie nu:

Momenteel zitten de katten voor alsnog apart, de bange kat zit in de kattenkamer. Zodra ik binnen kom, komt ze bij me knuffelen. Naar mij is ze super sociaal, maar als ik de deur open laat (terwijl de andere kat opgesloten zit) is ze niet super enthousiast om naar buiten te gaan, ze blijft heel schrikachtig en nerveus. Ik heb zojuist gebeld met het kattengedragsadviesbureau? en zij raadde aan de katten gewoon samen te zetten en dat het gewoon tijdelijk was. Ik enthousiast de deur op een mini kier gedaan, maar zodra ze elkaar zagen viel de bange kat weer in een bange/agressieve houding en begonnen ze naar elkaar te blazen zodra ze elkaar zagen.

Mijn vraag: waar doe ik goed aan? de kat die niet opgesloten zit blijft wel voor de deur staan en miauwen, alsof ze haar vriendin mist. hoe maak ik het niet erger en zorg ik ervoor dat ik straks een van de twee moet herplaatsen (dit doemscenario duikt overal op internet op namelijk). Kortom, ik zit met mijn handen in het haar en lees allerlei doemscenario's dat een van de twee weg moet, dus bij deze hoop ik dat u wat tips voor mij heeft.
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5567
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Help! plotseling vechtende katten en geen idee wat te do

Bericht door Anne »

Kun je ze met iets insmeren zodat ze allebei dezelfde geur hebben?
het is heel goed mogelijk dat de andere kat zich afreageert op de andere kat, als ze stress ervaart
Dat zie ik hier ook gebeuren. Ik zou ze ook bij elkaar laten want ze moeten hetzelf oplossen
Let op je eigen energie: kalm en rustig blijven, niet bezorgd, geen zorgen maken, geen energie erin stoppen, negeren, hier werkt dat altijd
Je zegt dat het moeder en dochter zijn. Mijn ervaring is helaas dat dat niet altijd goed gaat
In de natuur gaan de jongere katten weg bij hun moeder voor het eerste levensjaar
Anders heb je de kans dat ze elkaar als concurrenten gaan zien
Zijn beide katten geholpen?
Hoe gaat het nu?
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Gebruikersavatar
Yo16Ka16No11
Cheetah
Cheetah
Berichten: 831
Lid geworden op: 24 aug 2016 20:35

Re: Help! plotseling vechtende katten en geen idee wat te do

Bericht door Yo16Ka16No11 »

Ik heb dit vorig jaar een keer gehad met mijn (toen) drie katten. Of althans het klinkt als een soortgelijke siuatie.

Waren op een avond met z'n drieën in het donker op het dakterras. Aan de buitenkant van de kattenren was een vreemde kat. De agressie die ze eerst naar hem hadden vloog over naar agressie naar elkaar. De ene kat was dit sneller kwijt dan de ander. Nora, het enige meisje heeft een paar daagjes nodig gehad om hier weer los van te komen.

Persoonlijk denk ik dat je ze bij elkaar moet laten. Hooguit scheiden wanneer ze alleen samen zijn en wanneer er reden is om aan te nemen dat het op knokken uitloopt.
Warme groet, Mariska

Nora, Teun & Tilly
Karel 2000-2017 & Yoki 2000-2018
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9343
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Help! plotseling vechtende katten en geen idee wat te do

Bericht door castratenkoor »

Dit is een bekend euvel bij katten, schrikken van iets en dan elkaar aanvliegen. Een vriendin van mij had 3 katten, gingen prima met elkaar om. Op een dag kreeg ze één van de katten per ongeluk met de staart tussen de deur. Kat geeft een krijs en vervolgens vliegen de drie katten elkaar aan. Kijk dan weet je wat de oorzaak is. Bij haar heeft het 6 maanden geduurd, maar het kwam goed.

Bij jou is het buiten gebeurd, maar de situatie is vergelijkbaar. Ik zou ze bij elkaar laten als je erbij bent en scheiden als ze alleen zijn. Je hebt een lange adem nodig om ze elkaar weer volledig te laten vertrouwen. Je moet het zien als angst/paniek niet als agressie.

Wat nog wel wil helpen om de scherpe kantjes eraf te halen is Feliway verdamper en/of Zylkene capsules en/of valeriaan druppelen in ruimtes waar ze komen.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Lopke

Re: Help! plotseling vechtende katten en geen idee wat te do

Bericht door Lopke »

Ik zie het toch wel als een probleem van te afgeschermde wereldjes.
Onze katten komen gewoon buiten, als kitten leren ze al met vreemde situaties omgaan.
Maar van de 20-30 katten die ik in mijn leven heb gehad, heeft dit zich nooit voorgedaan....en ik heb het Xander eens gevraagd want die hadden vroeger ook altijd katten, maar die kan het zich ook niet herinneren, er zat wel eens een bange poeperd tussen maar het werd nooit zo'n cult.
Gebruikersavatar
Featherr
Jaguar
Jaguar
Berichten: 641
Lid geworden op: 21 jul 2014 23:48

Re: Help! plotseling vechtende katten en geen idee wat te do

Bericht door Featherr »

Tja en ik heb ook katten gehad in 'afgeschermde wereldjes' (klinkt best denigrerend trouwens).
En ik heb ook nog nooit opeens vechtende katten gehad. Ja, 1x maar dat was omdat mijn kat ziek werd en haar (pleeg)dochter even wilde testen of ze haar nog aankon. Daarna nooit meer gevochten.
En ik heb nu ook een schijterd (voor mensen) en die komt van de straat. Overigens komen Chloe én Aylin van de straat en zijn dus opgegroeid met vreemde situaties. Tot zover de conclusie dat het beter is om je katten naar buiten te gooien zodat ze wennen aan vreemde situaties.
♥ Chloe & Aylin ♥
† ♥ Minnie, Misty, Gizmo ♥ †
Lopke

Re: Help! plotseling vechtende katten en geen idee wat te do

Bericht door Lopke »

Tja, de wereldjes zijn toch ook erg afgeschermd?

Als je naar de jongeren van tegenwoordig kijkt, vele zijn ook te afgeschermd opgevoed, laatst heel artikel over hoeveel problemen de "geweldig schat" of de "kanjergeneratie" of de pap of pampergeneratiehebben, velen zijn niet in staat om met stress of teleurstellingen om te gaan....competitie is een vies woord....we moeten allemaal winnen.

Het hoort bij volwassen worden, op je bek gaan, vechten voor je plekje, maar ook bij sociaal worden, dingen allemaal niet zo persoonlijk maken of nemen. Laatst hoorde ik dat iemand helemaal onzeker was geworden omdat ze feedback kreeg in het werken met doelgroep waar ze nog nooit eerder mee had gewerkt, contract niet verlengd omdat het niet lukte....maar jeetje, we hoeven toch niet allemaal hetzelfde te kunnen, haar talenten lagen op een ander vlak, was ze keigoed in....

Bij honden word gesocialiseerd op vreemd terrein, bij andere honden, bij vreemden obstakeltraining etc....
Ons veulen leiden we op, zodat het een sterk gezond paard wordt met een zo evenwichtig mogelijk karakter, eigenlijk vergelijkbaar.

Maar de meeste katten in Nederland, leven te afgeschermd.
In het wild, of semiwild, of huiskatten die ook buiten in aanraking komen met andere dieren, vreemde dieren die op hun territorium komen. Leren er mee om te gaan.

Kun je denigrerend vinden klinken....maar ik denk dat dat het lot is van vele dieren ( overigens ook veel kleine hondjes etcetc hoor )

Voor ons een keuze, dat we dieren aanpassen aan wat wij wenselijk vinden.
En we zijn in de gelukkige omstandigheid dat het kan....maar voor ons geen katten, als ze niet naar buiten kunnen.
Mochten we ergens komen te wonen, of de situatie zo wordt dat de honden niet meer buiten los kunnen lopen, door de strakke regeltje, dan zullen we geen honden meer nemen....maar ws naar buitenland verhuizen, naar waar het wel kan. Ons werk zo inrichten dat we daar iets kunnen gaan doen.
Elisssx
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 13 jun 2017 18:42

Re: Help! plotseling vechtende katten en geen idee wat te do

Bericht door Elisssx »

Ik zie dat ik al super veel antwoorden heb, sorry dat ik nu pas reageer! De mail van de reacties stond in mijn spambox. Ik heb inderdaad al Bach Bloesem en Feliway geprobeerd om de 'scherpe randjes' ervan af te krijgen. Dit werk individueel heel goed, beide katten zijn niet meer bang, vooral de extreem bange niet, maar ze bij elkaar laten is echt geen optie. Ik heb het geprobeerd, maar de enige keer wanneer het goed gaat is als ze samen in de krabpaal zitten, dan wassen ze elkaar en knuffelen ze, maar zodra ze eruit gaan wordt het bonje. Grommen/slaan/haren overal noem maar op. Ik heb ze voor nu gescheiden, en laat ze om en om door ons huis (waar we tevens super veel ruimte hebben met vier verdiepingen, dus qua ruimte geen gebrek) lopen.

Morgen ben ik de hele dag thuis dus wil ik ze weer samen gaan doen. Moet ik het ze 'uit laten vechten'? dus maar laten gaan als ze elkaar aanvallen? Want als ik ze uit elkaar moet halen wanneer het op knokken dreigt uit te lopen kan ik dat eigenlijk wel direct doen. Naar buiten doen ben ik absoluut geen voorstander van, ieder z'n eigen ding, maar we wonen aan een straat en ze hebben beide zowel 7 als 14 jaar nog nooit buiten geleefd. Ik heb hiervoor ook alleen maar binnenkatten gehad en zoals Featherr ook aangaf, nooit dit probleem gehad.

Maar goed, ik ben super blij met alle tips die u voor me heeft, dus bedankt! mijn vraag dus nu: het uit laten vechten (met haren eruit en al) of ze langzaam aan elkaar introduceren weer?
Gebruikersavatar
Featherr
Jaguar
Jaguar
Berichten: 641
Lid geworden op: 21 jul 2014 23:48

Re: Help! plotseling vechtende katten en geen idee wat te do

Bericht door Featherr »

Nooit uit laten vechten. Dan weet je zeker dat het nooit meer goed gaat komen. En met een eventuele langzame introductie wel.
♥ Chloe & Aylin ♥
† ♥ Minnie, Misty, Gizmo ♥ †
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6820
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Help! plotseling vechtende katten en geen idee wat te do

Bericht door Dinky »

Ik zou ook kiezen voor langzame herintroductie wanneer ze zo erg vechten......
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Plaats reactie