Prednisolon & Diabetes

Voor alle vragen over suikerziekte/diabetes bij de kat.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11244
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Adriana »

mirtazapine wordt veterinair gebruikt om de eetlust op te wekken en het werkt, afhankelijk van de dosis, zelfs een aantal dagen. wordt veel toegepast bij katten die chemo krijgen.

maar iets anders.. heb je ooit geprobeerd met andere dan dit soort zware middelen die allergie te behandelen? en alle middelen die ik lees zijn symptoom onderdrukkend en het is een wonder dat lever- en nierwaardes nog goed zijn..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

Hallo Wendy en Cerna,

Dank je wel voor jullie reacties en interesse. Cerna heeft gelijk, de Mirtzapine heeft als onbedoelde 'bijwerking' dat het bij dieren (of misschien alleen katten, dat is me onbekend) eetlust opwekkend is en het remt misselijkheid (als gevolg van niet eten). Je hebt wel eens vaker dat medicijnen die voor het één ontwikkeld worden, ook tegen andere kwalen helpen, als bijwerking. Ik geloof dat er ook antidepressiva zijn die 'toevallig' ontdekt zijn. Maar als ik de bijwerkingen van de Mirtazapine vooraf had gekend, had ik het haar niet gegeven (maar dierenartsen vragen nooit 'mag ik haar dat geven', de spuit zat er in voordat ik wist wat er in zat). Ze worden er helemaal 'opgefokt' van (wellicht is dat de werking die mensen uit een depressie haalt?) en mijn kat kon gewoon niet meer slapen, en vroeg elke 15 minuten om eten. Daarnaast kreeg ze pupil stijfheid: een neurologische bijwerking waardoor de kopzenuw de oogspieren niet meer aanstuurt. Dit komt (meestal) weer goed als je met de pillen stopt, maar ik las ergens op internet dat je er dan ook gelijk mee moet stoppen. Maar je kunt je voorstellen dat met opengesperde ogen/pupillen ze extreem veel prikkels binnen kreeg en niet meer wist waar ze het moest zoeken. Bovendien was deze bijwerking mij niet verteld en werd ik op een dag wakker met een kat waarvan ik dacht dat ze blind geworden was... En de dienstdoend arts (het was natuurlijk weer eens weekend) bevestigde dat ook: oudere katten kunnen volgens hem, door veel stress acuut blind worden. Daarnaast kon Prednisolon volgens hem ook tot blindheid leiden, maar dan in hogere doseringen dan dat mijn kat krijgt. En in die beiden gevallen is die blindheid ook niet meer terug te draaien ('ja, er is een middel, maar dat heeft niemand op voorraad, moet besteld worden en dan is er al zoveel tijd verstreken dat dat ook niet meer werkt' - zei die dierenarts, ik viel van mijn stoel..)

Cerna, ze is hoofdzakelijk binnen en inderdaad heeft ze het hele jaar door matige rui, maar toch met twee pieken in het seizoen, maar ons huis grenst aan weiland en de muizen komen gewoon ook naar binnen, dus ik kan dat helaas niet tegen gaan (proberen we wel, maar beide buren houden kippen en daardoor zijn het er ook nog eens super veel), of ik moest haar helemaal opsluiten in een kamertje. In tien jaar is het zo (met deze keer meegeteld) vier keer mis gegaan, waarvan drie keer door het vangen van een dier.
Mij is altijd verteld (door diverse dierenartsen, dus dan geloof je het ook) dat die Prednisolon in de dosis die ze kreeg helemaal geen kwaad kon, daar kon ze heeeeel oud mee worden. Hooguit zou ze overgewicht krijgen..dus dat moest ik in de gaten houden.
En als het dan mis ging, was het in het verleden voldoende om een spuit antibiotica en wat extra prednisolon te geven en dan kon ze weer door.. en daardoor leek het me nogal een zwaar middel om haar ieder contact met buiten af te nemen.

De vermoedelijke oorzaak van de extreme reactie van het immuunsysteem ligt waarschijnlijk in het hormonale, niet zozeer iets van buiten en die reactie is er in feite altijd, 24/7. Ze krijgt regelmatig 'bultjes', maar die verdwijnen dan ook weer, tenminste mét prednisolon. Dus stoppen kan niet. Het komt van binnen uit. Er zijn bepaalde eiwitten (TMED7) die het lichaam aangeven dat het kan stoppen met de aanmaak van witte bloedcellen, omdat de infectie overwonnen is. En op de een of andere manier gebeurt dat niet bij haar. Oftewel die eiwitten zijn er niet/doen hun werk niet oftewel er is iets dat dit signaal niet begrijpt, niet ontvangt...

Bij mensen die hier last van hebben ontwikkelt zich bijvoorbeeld reuma (zijn ook ontstekingsreacties) en diabetes type 1. Diabetes type 1 wordt ook een auto immuun ziekte genoemd. Het gekke is dat mij nu verteld is dat ze type 2 heeft.. Ik ben geen arts en al helemaal geen dierenarts, dus ik kan er geen chocola van maken. Maar het irriteert wel als artsen je maar de helft vertellen, of nog minder. Ja, natuurlijk, als we wisten wat voor rommel in die pillen zit en wat de bijwerkingen kunnen zijn, dan neemt niemand ze meer, dat is bij mensen natuurlijk ook zo. In dit geval is mij duidelijk gemaakt dat er gewoon geen andere opties waren. Ze had de prednisolon nodig.

Bij mensen en onze geneeskunde wordt steeds meer duidelijk dat we onszelf vergiftigen, door milieuvervuiling (luchtkwaliteit/fijnstof, watervervuiling, bodemvervuiling), door pesticiden, enfin, door de 'vooruitgang' feitelijk. En natuurlijk door onze eigen 'slechte' gewoontes, roken, alcohol, suiker, etc. En dat echt gezond eten enorm kan helpen om ziektes te voorkomen. Om maar een voorbeeld te noemen: als je iets eet of drinkt dat in plastic verpakt zit, krijg je al een soort nep vrouwelijk hormoon binnen (oestrogeen). En hoeveel zit er nu niet in plastic verpakt..? En die synthetische oestrogeen (BPA) heeft ondertussen iedereen in de westerse wereld in zijn lichaam. En het is (o.a.) kankerverwekkend. De uitvinding van plastics heeft ons veel gebracht, maar maakt ons ook ziek. En dan ga je natuurlijk medicijnen tegen kanker uitvinden.. maar beter zou zijn om de bron aan te pakken.

Van alle huisdieren die ik heb gehad is er maar eentje een 'natuurlijke dood' gestorven, een hersenbloeding. De rest had allemaal zgn. 'welvaartsziektes'.

Ik weet dat het niet anders kan dan je daarbij neerleggen (en natuurlijk jezelf en je dieren goed verzorgen). Toch maakt het me kwaad dat er nu, nu die kennis toch min of meer bekend is, nog zo inadequaat mee omgegaan wordt. Medisch wetenschappers doen er maar weinig studies naar, omdat er geen commercieel belang bij is en ze dus geen subsidies van farmaceuten krijgen om het uit te zoeken. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat er medicijnen zijn. En de wereld draait nu eenmaal om geld en macht. Maar soms zou je willen dat het anders was..
Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

Adriana, ik denk dat ik daarmee ook jou vraag beantwoord heb? Als jij middelen kent, hoor ik het graag! Volgens de dierenartsen zijn die er niet, namelijk..
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11244
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Adriana »

misschien heb ik daar overheen gelezen maar weet je waar ze allergisch voor is?
wat ik tot dusver over je dierenart(sen) lees is beetje begaande wegen, onderdrukken en met die diabetes dan dus inslapen. nogal kort door de bocht en weinig inventief/flexibel/creatief, zou mijn dierenarts niet zijn..
waar ongeveer in Nederland?

ik heb in een eerder bericht je al de suggestie gedaan om eens bij het middel of de middelen van http://www.huisdierendokter.nl bij allergie of intolerantie te kijken. en misschien te proberen.
veel heb je geloof ik niet meer te verliezen en die jarenlange chemische belasting heeft nu dus diabetes opgeleverd.
hoe ga je dat trouwens behandelen? daar kun je niet te lang mee wachten, anders krijg je zeer akelige complicaties zoals door achterpoten zakken..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

Dit schreef ik hierover:

"In het verleden was er, als het mis ging, vaak een 'trigger' (een gevecht met een rat, met een wondje in de bek als gevolg (2008), gepikt worden in de bek door een gevangen mus (2009), wondje bij de schouderbladen door het inbrengen van de chip (2006)), waarna er een ontstekingsreactie plaatsvond. Als ik het goed begrepen heb, heeft dit met een auto immuun ziekte te maken: eosinofiele (witte) bloedcellen, die constant (24/7) teveel worden geproduceerd en Prednisolon legt het imuunsysteem (oftewel de extreme reactie van het immuunsysteem door het teveel produceren van witte bloedcellen) plat. Als dat niet, of niet voldoende gebeurt, dan veroorzaken die witte bloedcellen kennelijk een onstekingsreactie, in de vorm van bobbeltjes die wondjes worden, zowel inwendig als uitwendig. Inwendig = in ieder geval in mondholte (verhemelte, lip, tong) en soms ook keel. Hierdoor stopt ze dan met eten. Uitwendig = op kin, borst, bij staart en in oksel. Als ze er niet bij kan, heelt dit (met Prednisolon) vanzelf, als ze er wel bij kan, jeukt het kennelijk zo dat ze blijft krabben en bijten en de wond alleen maar groter wordt.
Als er een 'trigger' bij komt, dus een wond(je) is de gewone dosis prednisolon niet afdoende.
Bij de behandeling kreeg ze voorheen telkens, een (hogere dosis) Prednisolon en een antibioticum. Vanwege de hoge dosis Prednisolon (vaak een flinke spuit) ging ze dan vanzelf ook weer eten.
In het verleden was die aanpak voldoende.. nu is er dus een probleem bij gekomen in de vorm van diabetes.

Waarom dat teveel aan witte bloedcellen wordt aangemaakt, is onduidelijk en dat wordt een 'allergie' genoemd. Op de een of andere manier krijgt het immuunsysteem de prikkel om ze te produceren, terwijl er niets aan de hand is. Mensen kunnen dit ook hebben. Je bent dan heel gevoelig voor ontstekingen. Dus het immuunsysteem (auto immuun ziekte) is min of meer het derde probleem, naast de diabetes en de combi Prednisolon/insuline.. Dat maakt het ingewikkeld. "

en:

"De vermoedelijke oorzaak van de extreme reactie van het immuunsysteem ligt waarschijnlijk in het hormonale, niet zozeer iets van buiten en die reactie is er in feite altijd, 24/7. Ze krijgt regelmatig 'bultjes', maar die verdwijnen dan ook weer, tenminste mét prednisolon. Dus stoppen kan niet. Het komt van binnen uit. Er zijn bepaalde eiwitten (TMED7) die het lichaam aangeven dat het kan stoppen met de aanmaak van witte bloedcellen, omdat de infectie overwonnen is. En op de een of andere manier gebeurt dat niet bij haar. Oftewel die eiwitten zijn er niet/doen hun werk niet oftewel er is iets dat dit signaal niet begrijpt, niet ontvangt...

Bij mensen die hier last van hebben ontwikkelt zich bijvoorbeeld reuma (zijn ook ontstekingsreacties) en diabetes type 1. Diabetes type 1 wordt ook een auto immuun ziekte genoemd. Het gekke is dat mij nu verteld is dat ze type 2 heeft.. "

Het gaat hier dus niet om een 'gewone' allergie, maar een allergische reactie van het immuunsysteem.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11244
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Adriana »

dat is een hele lap tekst..
ik ben bang dat je heel erg gefocused bent op de wetenschap erachter, maar je zult haar dus echt en wel nu moeten redden! met een zo hoge fructosamine leeft ze onbehandeld niet lang meer. en daar lees ik je helemaal niet over..
en allergie is ongelofelijk ingewikkeld maar dit lijkt me een veel te zwaar medicijnen-pakket, terwijl het eigenlijk alleen maar onderdrukt.

heb je een plan?
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

Nou, Adriana, maak je geen zorgen! Ik ben ermee bezig (en niet alleen ik).
Cerna

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Cerna »

Heb je al wel eens aan homeopathie gedacht?
Ik had een kat die chronische tandvleesontsteking had (Stomatitis) en bij haar moesten alle tanden en kiezen verwijderd worden. Tandvleesontstekingen zonder tandsteen en bij een jonge kat (Noa was 2) heeft ook als oorzaak een auto-immuunziekte (lichaam gaat de strijd aan tegen eigen tandplak).

Ik heb de tanden/kiezen laten verwijderd, Noa kreeg 4,5 week Metacam en Noa kreeg zwaar nierfalen. Toen kwam ik via via in contact met Atjo Westerhuis in Dodewaard die Noa hom. granules voorschreef om de nieren te ondersteunen. De hoektanden waren blijven staan en daar ontstonden ook weer die ontstekingen, maar na een maand granules waren alle ontstekingen weg en zijn niet meer teruggekomen. De granules pakten dus niet alleen het nierfalen 4,5 jaar met veel succes aan, maar ook de auto-immuunziekte.

Wanneer de reguliere dierengeneeskunde alleen nog maar als "oplossing" inslapen heeft, moet je misschien eens in een andere richting gaan denken.
Ik kan je Atjo Westerhuis van harte aanbevelen!
Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

Goede tip, Cerna, ik ga er induiken.. dank je wel.
kansarmedieren
Jaguar
Jaguar
Berichten: 642
Lid geworden op: 11 jun 2011 14:46
Locatie: Eck en Wiel
Contacteer:

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door kansarmedieren »

Ga je nu de diabetes behandelen? Zo snel mogelijk beginnen anders zakt hij steeds verder weg. Zoals ik al eerder schreef is het mogelijk heb hier Sjakie in de opvang die heeft ongeveer driekwart jaar dexamethason oogdruppels gehad (is sterker dan prednison) zijn suiker ging flink omhoog maar dan ga je meer spuiten ik kwam uit op 4,5 IE en dat ging goed. Nu krijgt hij de oogdruppels niet meer en zit ik op 0,25 IE.
Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

Ze gaat naar de internist/specialist!
kansarmedieren
Jaguar
Jaguar
Berichten: 642
Lid geworden op: 11 jun 2011 14:46
Locatie: Eck en Wiel
Contacteer:

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door kansarmedieren »

Maar waarom niet alvast starten met insuline?
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5568
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Anne »

Voor allergische klachten zou je ook cetirizine kunnen gebruiken
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Cerna

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Cerna »

Ik heb even gegoogeld op Cetirizine en zie dat het dezelfde bijwerkingen heeft als Periactin, Diazepine en ook Mirtazapine (behalve dat het geen eetlustopwekker is) dus ik ben bang dat de kat van topicstarter hier ook opgefokt door zal raken. Ik heb hetzelfde meegemaakt met Noa die van zich af begon te meppen na Periactin (ook anti-allergie) en Milka die heel miauwerig wordt en voortdurend (nog meer :smile: ) aandacht wil.

Echter, Amber reageert niet op deze middelen (alleen van Diazepine werd ze "dronken") en Amber snottert weer heel erg op dit moment. Nu is Amber niet te pillen, maar lukt het me wel om haar een beetje Puur Nier luchtwegen te geven (wat niets helpt :cry: ) dus wanneer ik het zou kunnen mengen met deze olie, dan kan ik misschien ook stoppen met Cortalone-injecties. :epray:
Ik ga maandag overleggen met de dierenarts.

Vraag: wat is de dosering en zijn deze pillen makkelijk fijn te maken?
Paasnini
Huiskat
Huiskat
Berichten: 78
Lid geworden op: 08 okt 2015 09:07

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Paasnini »

Eosinofiel granuloom kan door een allergie ontstaan.
Gevoelige katten kunnen door 1 injectie Prednison diabetes ontwikkele, een veilige dosis bestaat dus niet.
Eet de kat alleen buiten if krijgt de kat binnen ook te eten en zo ja wat?
Er is geen alternatieve behandeling voor suikerziekte, een kat met diabetes geen insuline geven is dierenmishandeling.
Plaats reactie