Dwang voeren.

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Gebruikersavatar
lidewij020
Panter
Panter
Berichten: 453
Lid geworden op: 22 jan 2012 14:03
Locatie: Amsterdam

Re: Dwang voeren.

Bericht door lidewij020 »

Veel sterkte... Het is zo naar als je lieve poezenkind ziek is... Zo graag zou je zelf een deel van hun lijden willen overnemen en hun leven gemakkelijker maken. Dapper dat je besloten hebt om haar te helpen sterven als er geen andere mogelijkheden meer zijn.

Een kijkoperatie lijkt me meteen heel ingrijpend...zijn er al foto's gemaakt? of een echo?
Niet dat ik twijfel aan het oordeel van je dierenarts, maar dat zijn vragen die ik zelf zou willen stellen.

Heel veel sterkte! Ik hoop dat jullie erachter komen wat ze heeft en dat het iets is dat goed behandeld kan worden.
Doe mee aan het onderzoek naar links en rechtspotigheid bij katten. Het kost slechts 5 minuutjes ...afhankelijk van je kat...
ARZ
Huiskat
Huiskat
Berichten: 22
Lid geworden op: 08 jan 2012 00:02

Re: Dwang voeren.

Bericht door ARZ »

Hallo Tom,

Ik heb een kat gehad die op wonderbaarlijke wijze van de ene op de andere dag niet meer wilde eten.
We zijn maanden 'op tour' geweest langs allerhande dierenartsen en specialisten en niemand kon een oorzaak vinden.
Uiteindelijk heb ik haar ruim drie jaar lang iedere dag gedwangvoerd met een spuitje. Gelukkig ging dat goed en gedijde zij daar ook goed op.
Vorige jaar is ze overleden aan iets anders helaas.

Heb je al eens gehoord van Reactiv van Aniwell? Dit zijn flesjes volledig vloeibaar 'super' voedingssupplement dat ook de eetlust stimuleert. Je kunt het via de dierenarts bestellen.
Produktinfo op http://www.huvemed.nl/Producten/Aniwell ... ibaar.html
Mijn kat wilde dit helaas niet zelfstandig eten, maar ik weet dat er veel katten zijn die hierop weer zijn gaan eten.
Mocht dat helaas bij jou niet het geval zijn, dan is het sowieso handig om achter de hand te houden.
Een flesje bevat 45ml en is in principe voldoende voor één dag. Het is overigens geen volledige voeding die je op die manier weken moet geven, maar soms kan het (ook voor jezelf vanuit praktische overwegingen) makkelijker zijn om dit een dagje te geven dan bijvoorbeeld Hills AD.

Ik zweer erbij en heb altijd minimaal een doosje in huis. Een van mijn huidige katers Sam bijvoorbeeld heeft er twee weken op geleefd toen hij niet meer wilde eten. Hij moest een kap dragen en vertikte het om wat dan ook te eten of te drinken. Heel veel flesjes Reactiv heeft hij gedurende die tijd van mijn vingers gelikt ;-)

Heel veel sterkte, ik hoop dat je kat snel opknapt!
manon3

Re: Dwang voeren.

Bericht door manon3 »

Minouche van Tom is helaas al overleden.
margali
Poema
Poema
Berichten: 286
Lid geworden op: 27 feb 2007 19:45

Re: Dwang voeren.

Bericht door margali »

Beste mensen, ik heb onlangs een filmpje gemaakt van mijn poes Coco die ik al sinds ongeveer september 2011 met de spuit voer. Coco is fase-3 nierpatient (crea 350) en zou natuurlijk nierdieet moeten heben, maar dat gaat niet omdat ze al haar hele leven last heeft van colitis. Een poging om haar over te zetten op nierdieet ging totaal fout, dus terug naar haar colitis-dieet. Ze had echter besloten dat ze dat niet meer wilde eten, behalve een enkele keer als ze naast me op de bank zit ... dan wil het wel eens lukken. Om voldoende voeding binnen te krijgen móet ik wel dwangvoeren oftewel spuitvoeren. Daardoor krijgt ze trouwens ook voldoende vocht binnen en is haar crea van 350 al een jaar lang stabiel zonder vochtinfuus.

Dat dwangvoeren dus ook zonder dwang kan kun je hier zien: http://www.youtube.com/watch?v=9i2ETksCejc Filmpje is in een opwelling gemaakt, zonder hulp om de camera vast te houden, dus beetje behelpen.....
Gebruikersavatar
Robijn
Jaguar
Jaguar
Berichten: 729
Lid geworden op: 01 dec 2011 16:07
Locatie: Putte

Re: Dwang voeren.

Bericht door Robijn »

Nou, het filmpje is heel duidelijk! Coco schijnt het dwangvoederen niet echt erg te vinden. Wat een makkelijke lieve poes zeg!
De meeste katten, zouden meteen wegspringen, of hun kaken stijf op elkaar houden, maar dat doet ze helemaal niet en jij hoeft haar amper vast te houden; ze blijft gewoon zitten waar ze zit! Het lijkt wel of ze het best lekker vindt!
Knuffel aan Coco, ben blij voor haar dat het best goed met haar gaat, als nierpatiënt, en dat ze weinig tot geen stress heeft van het dwangvoederen, én dat jij de moeite neemt om haar elke dag te dwangvoederen. Petje af!
Liefs van Mariska
Kopstootje van Tarzan :cathappy:

Bekijk de foto's van Brit Robijntje en vorige vriendjes Gaudi^, Sjaak* en Sem* hier
margali
Poema
Poema
Berichten: 286
Lid geworden op: 27 feb 2007 19:45

Re: Dwang voeren.

Bericht door margali »

Dank je Mariska, ik heb al m'n 3 katten op enig moment moeten spuitvoeren. Benneke moest ik 4 jaar lang bijvoeren met natvoer. Joris (diabeet) moest ik soms bijvoeren. En Coco is nu compleet afhankelijk van mij. ik heb natuurlijk regelmatig geporbeerd of ze zelf eet, maar ze vertikt het. En ik kan dan niet al te lang afwachten want anders krijg ik er per etmaal niet voldoende voer in.

Als je moet beginnen met een kat te spuitvoeren is het belangrijk dat je zelf rustig bent, dat je vooral de kat NIET klemt, en dat je je realiseert dat het een leerproces is. Voor allebei. In het begin was het helemaal niet zo makkelijk om Coco te spuitvoeren. Ze zat niet te vechten, maar draaide steeds haar kop weg, en liet het uit haar bekkie lopen. Door steeds opnieuw te proberen gaat het nu zoals je op het filmpje ziet.

Iemand zei onlangs tegen me; het lijkt wel alsof jij ál je katten in hun laatste levensfase met de spuit aan de gang moet houden ... tja, wat kan ik daarop zeggen. Ik weet dat het kán, dat het geen gevecht hoeft te zijn, en dat je daardoor een kat ondanks een ernstige ziekte in leven kunt houden, en bovendien dat voer dan ook zorgt dat die kat zich beter voelt. Natuurlijk ga je niet spuitvoeren als je kat alles er weer uitbraakt. Dan moet je eerst dat probleem aanpakken. Maar niet willen of kunnen eten hoeft op zich geen reden te zijn om een kat in te laten slapen ... wat mij betreft dan ;-)
Cerna

Re: Dwang voeren.

Bericht door Cerna »

Mooi filmpje, Marga!
Gaat een beetje hetzelfde als met Noa, gewoon rustig op het aanrecht op een handdoek en dan spuitje na spuitje. Grappig, ik tel ook bij het laatste spuitje.
En ook bij ons ging het eerst niet vanzelf. Wij moesten er handigheid in krijgen en Noa moest er aan wennen dat ze voortaan zo eet. Nu weet ze niet beter meer en is het een makkie. :eclap:
Luv my cats
Huiskat
Huiskat
Berichten: 12
Lid geworden op: 04 jun 2014 15:23

Re: Dwang voeren.

Bericht door Luv my cats »

Hallo allemaal,

Via google kwam ik bij dit forum terecht en zie dingen voorbij komen die ik nu met mijn lieve poes Flits heb. Ze is 11 jr en we zijn er in oktober achter gekomen dat ze nierfalen heeft. Helaas wil Flits geen dieetvoeren eten dus krijgt ze net als de anderen seniorenvoer (ik heb er nog 2 van 9 en 1 van 11 jr). Ik lees dat er een aantal van jullie aan dwang voeren doen maar helaas heb ik een madam waar van haar wil, wet is. Daarnaast ben ik zelf geen voorstander van dwang voeren maar zoals terecht opgemerkt is dat ieder voor zich. Maandag ben ik met Flits bij de dierenarts geweest en heb pijnstillers gehad echter zie ik (nog) geen verbetering. Ik heb wel besloten dat als de pijnstillers niet aanslaan ik mijn lieve meisje in laat slapen. Nu hoopte ik echter dat de pijnstillers zouden aanslaan maar als ik dat hoopje zwart/witte ellende zie liggen vraag ik me dat dus werkelijk af.

Begrijp me niet verkeerd, ik houd zielsveel van dit beestje maar ben bang dat ik binnen afzienbare tijd afscheid moet nemen van mijn knuffelende kwebbelkous.
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6831
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Dwang voeren.

Bericht door Dinky »

Je hebt het over nierfalen, zijn die waardes maandag nog gemeten om te zien hoe ze ervoor staat ten opzichte van november? En wat voor pijnstiller heb je meegekregen? Novacam/metacam heeft bij de contra-indicaties nierfalen staan dus dan mag je het niet geven (helaas is bekend dat niet elke da iets doet met die info in de bijsluiter.....). Het kan dus zijn dat ze juist misselijk er wordt van de pijnstiller!

Ook is er een groot nierfaaltopic op dit forum waar veel info in staat over het proces en waar je je verhaal voor kan leggen: http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... start=3900

Wat betreft waardes, medicijnen en voer kan je hier info vinden: http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... 56&t=22980
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Kattebeest
Tijger
Tijger
Berichten: 1070
Lid geworden op: 14 apr 2013 16:08
Locatie: Zuidoost Brabant

Re: Dwang voeren.

Bericht door Kattebeest »

Zou ook meteen de nierfaaltopics doorspitten!, 11 is relatief jong nog.

Wat zijn haar nierwaarden (ureum, creatinine) en wat krijgt ze - behalve nierdieet wat ze niet lust - aan medicatie? Doe je bijvoorbeeld een flinke schep ipakitine over het seniorenvoer? Zet deze info het liefst in een van de nierfaaltopics dan staat alles bij elkaar.

Waar heeft Flits pijnstillers voor nodig? En wat krijgt ze daarvoor?
Nancy

Kasper, album van een senior
Voor nieuwe foto's van Kasper (1999) zie het album van Sifra en Pluis
Luv my cats
Huiskat
Huiskat
Berichten: 12
Lid geworden op: 04 jun 2014 15:23

Re: Dwang voeren.

Bericht door Luv my cats »

Bedankt voor jullie lieve reacties. Helaas heb ik haar vanavond met pijn in mijn hart in moeten laten slapen. Het ging echt niet meer. In november heb ik naast bloedonderzoek ook een echo laten maken van haar nieren en daar bleek duidelijk nierfalen uit. De nieren waren ook al in een verder stadium met verschrompelen.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Dwang voeren.

Bericht door Adriana »

wat een verdrietig bericht en wens je veel sterkte!
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6831
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Dwang voeren.

Bericht door Dinky »

spijtig om te horen :( Heel veel sterkte met het verlies!
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
margali
Poema
Poema
Berichten: 286
Lid geworden op: 27 feb 2007 19:45

Re: Dwang voeren.

Bericht door margali »

Heel veel sterkte!
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5475
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Dwang voeren.

Bericht door nellebel »

Sterkte met je verlies
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Plaats reactie