achterpoot amputatie?

Voor vragen over katten die mank lopen, artritis hebben, niet kunnen springen of afwijkend gedrag vertonen in hun bewegingen.
Plaats reactie
bram
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 jul 2012 13:32

achterpoot amputatie?

Bericht door bram »

Hallo allemaal,

Wij wonen in een dakappartement op het 5de verdiep met 4 katten. Onze jongste, Spot, is ondertussen al 3 jaar maar ze denkt nog steeds dat ze maar 1 is. Zeer speels en zeer zot... Zij zat dus ook geregeld op het dak te spelen...

Deze morgen is dan ook het onvermijdelijke gebeurt... Ze sprong achter een paar vogels aan en is naar beneden gevallen... Het was pas een paar uur later dat ik ze vond, en ik zag dadelijk dat haar linker achterpootje maar losjes hing te bengelen...

Onmiddellijk naar de dierenarts, foto's genomen... Een breuk in het enkelgewricht, en het is een open breuk... Zeer moeilijk te behandelen. Deze avond gaat er een specialist kijken naar de foto's en morgen gaan ze ons Spot opereren.

Omdat het zo een moeilijke plaats is zal het zowiezo een hele lastige klus worden. Het zou zelfs kunnen (waarschijnlijk, lees ik tussen de regels door) dat ze het pootje moeten amputeren...

Katten met maar 1 voorpootje heb ik al gezien en die hebben er weinig last van... Heeft er iemand ervaring met een kat met maar 1 achterpoot?? Want dat zal toch veel moeilijker zijn? Is het humaan om ze zo verder te laten leven?

Groetjes
Bram
Gebruikersavatar
BloemTetsu
Tijger
Tijger
Berichten: 1070
Lid geworden op: 17 jul 2012 09:00

Re: achterpoot amputatie?

Bericht door BloemTetsu »

Hoi Bram,

Arme Spot!

Een vriendin van mij heeft een (rode) kater met 1 achterpoot. Deze is hij op jonge leeftijd, ik meen voor zijn 3e jaar, geamputeerd na een aanrijding. Dit was langer dan 8 jaar geleden
Hij doet het prima. Op de bank springen, trap op, buiten rond hupsen lukt hem allemaal.
Of hij de hoogte in gaat weet ik niet heel zeker, maar hij had wel een trucje.

Het enige nadeel dat andere katten hem makkelijk om kunnen duwen bij het etensbakje.

De nazorg was wel intensief, maar dat is ook logisch.

Groetjes
Groetjes Bianca kopjes Bloem en Tetsu
Ducky*(6-4-12) Kathy*(28-1-11) Elfie*(20-2-14)
Excuses aan de kikkers, eksters, merel, duif en koolmees
Gebruikersavatar
Ilone
Tijger
Tijger
Berichten: 2812
Lid geworden op: 13 feb 2010 23:09
Locatie: Dordrecht

Re: achterpoot amputatie?

Bericht door Ilone »

Een kat kan prima met 3 poten door het leven. Vergt de nodige aanpassing, ook voor de kat zelf, maar uiteindelijk gaat dit prima.

Ik hoop dat het allemaal goed komt met Spot, sterkte ermee.

En misschien iets dat je nu liever niet hoort, maar misschien toch best een goed plan om het balkon/terras af te gaan schermen? Je hebt er nog 3 rondlopen, en het is een kwestie van afwachten tot het weer gebeurd.. :-( Daarnaast leert de kat er echt niet van. Wanneer er weer een vliegje voorbij komt, springt Spot er hoogstwaarschijnlijk gewoon weer achteraan.
Als 't vrouwtje van huis is, dansen de katten op tafel

Purrz:
Muka(12)-Speedy(12)-Lotje(9)-Nozem(8)-Muis&Muffin(2)-Monchou(1)
*Pluis '03-'14
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: achterpoot amputatie?

Bericht door Adriana »

eens met ilone, ik ken maar heel erg weinig katzels met een vliegbrevet!
we hebben hier een aantal driebeners en dat gaat, als je de berichten leest, goed. passen zich snel aan en herstellen vrij snel.
rechtsboven zit een zoekfunctie en je kunt de topics nalopen (Gizmo van Jeannette en heel onlangs nog een britje, dacht ik moest een achterpoot missen..)
en/of kijk in het forumoverzicht even bij ongevallen, daar staan een aantal topics met breuken, ongevallen en amputaties..

hoop dat er een goeie specialist naar kijkt want missch met pinnen en/of plaatjes oid is nog een heleboel te redden.. want enkelgewrichtbreuk en dan hele poot eraf...?
en er zal bloedonderzoek gedaan worden voor de operatie, denk ik en vraag even naar de nierwaardes want met zo'n smak loop je kans op nierschade of schade in een ander orgaan..

denk je aan het regelen van een bench voor benchrust na de operatie? en specialist en gasnarcose heeft de voorkeur, zeker als de operatie wat langer duurt.
wij hebben op het forum een aantal goed gedocumenteerde gevallen van niercrisis na het toedienen van injectie(s) meloxicam/metacam/novacam na de operatie.. dus liever niet en in plaats daarvan bv buprecare (opiaat) als pijnstiller en een ab als eventuele ontstekingsremmer maar hoezo..? (en als je dierenarts het wegwuift dan zou hij zich beter moeten inlezen, vooral internationaal..)
t zal alles bij elkaar duurder uitpakken dan het duurste metaalversterkte net van Zooplus..

http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... 80#p541880
http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... ilit=tumor
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Heffi
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 31 jul 2012 20:11

Re: achterpoot amputatie?

Bericht door Heffi »

Hoi Bram,
Maak je vooral niet ongerust. Ik heb al 2 katten gehad met een geamputeerde achterpoot. Bij de ene (Heffi) was het pootje gebroken bij haar geboorte. Bij haar hebben ze maar een deel van het pootje geamputeerd, dit heeft tijdens haar groei nog wel de nodige problemen opgeleverd. De andere had een tik van een auto gekregen toen hij een jaar of 5 was. Bij hem hadden ze de gehele poot geamputeerd en dat was heel snel hersteld. Maar beide katten hebben een prima leven gehad. Over een schutting lopen oid is wat lastig maar springen, rennen en klimmen was geen enkel probleem.
Ik zou haar aan het begin wel even binnen houden tot ze haar evenwicht weer terug heeft gevonden. Maar dat gaat vaak heel snel.
Grappig detail is dat Heffi, hoewel ze dus altijd dat achterpootje heeft gemist, bij jeuk in haar nek nog altijd haar stompje bewoog in een poging zich te krabben. Maar daarmee wist ze natuurlijk altijd wel een knuffel van iemand los te krijgen ;-)

Succes ermee!
Groetjes
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: achterpoot amputatie?

Bericht door Adriana »

hoe is het intussen met Spot?
welke beslissing hebben jullie genomen ??
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
bram
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 jul 2012 13:32

Re: achterpoot amputatie?

Bericht door bram »

Hallo allemaal,

Dank jullie voor de bemoedigende woorden. Sorry voor de late update, maar de eerste dagen waren alleen maar Spot Spot Spot en had ik niet veel zin om te schrijven (wel veel gelezen over 3 poters), daarna verbouwingen en dan ik nog goed ziek ook... Hieronder het verhaal van Spot tot nu toe...

Dezelfde avond dat ons Spot is gevallen hebben we een telefoontje gekregen om te zeggen dat ze haar pootje gingen moeten afzetten... Er was weinig zinnig aan te doen, breuk in het gewricht, versplinterd, open... Die zelfde vrijdagavond hebben ze dan haar pootje geamputeerd. En wij veel traantjes gelaten

De volgende morgen mochten we ze al gaan halen. Een hele slappe poes kregen we mee naar huis, ze had veel verdoving moeten krijgen want ze kregen haar niet goed in slaap... Het pootje was wel mooi gedaan, alleen en beetje verschieten over het zicht natuurlijk, ik had gedacht dat ze nog een stompje ging hebben maar ze heeft eigenlijk alleen haar bil over (das ook een stompje maar niet zo een als ik gedacht had ;-) )
HEt moment dat we wilden vertrekken bij de dierenarts werd ons Spot zo onrustig en maar draaien en draaien in haar box... Tot we merkten waarom, ze moest plassen, en dat heeft ze dus gedaan in haar box... Kat eruit, verse plakkers er terug af, en dan het voordeel van een half verdoofde poes.... De kraan onder... Wel een heel zielig zicht, een poes met een kap op, half verdoofd, pootje kwijt, en nog kletsnat ook. Mijn hart brak.

Eens thuis hebben we ons Spot in de zetel gelegd een kersenpit kussentje warm gemaakt en dat bij haar gelegd... Maar zoals het katten betaamd... Dat duurde niet lang. Ze kon nog niet op haar poten staan maar ze kroop wel al uit de zetel, onder de zetel, onder in de krabpaal, ... We hebben haar rustig laten doen zodat ze zelf kon uitzieken. Haar kap hebben we wel afgedaan zodat ze niet bleef hangen onder de zetel...

Tegen de avond aan begon ze al iets beter te worden en kwamen haar eerste echte stapjes al naar boven. Echt hobbelen...

We wisten het al maar nu is het weer eens bewezen, een kat is iets ongelooflijk sterk en past zich heel gemakkelijk aan... Zaterdagavond hebben we een paar keer gezien dat als ze ergens over wou kruipen haar stompje mee ging om te helpen maar dat heeft niet lang geduurd. Ze gebruikte snel haar nagels van haar voorpoten om vast te houden om dan af te zetten met haar achterpootje. En haar achterpootje stond al zeer snel in het midden van haar lijfje, met haar teentjes gespreid...

Met onze andere poezen ging het redelijk goed ook. De dierenarts had ons gewaarschuwd dat ze wel eens zouden kunnen blazen op Spot, maar dat viel best mee. Er was er meer 1 die echt niks van haar moest hebben. Maar dat is ondertussen ook opgelost...

Een kat leert wel niet echt uit haar fouten hebben we ook gemerkt (ons Spot toch niet) Dag twee begon ze al terug richting raam te kijken en te klefferen... Vanaf nu houden we dus onze ramen dicht ;-) Niet gemakkelijk op een dak appartement als buiten het zonnetje heerlijk schijnt en binnen de temperatuur hoger en hoger wordt, maar dat hebben we er wel voor over. En eind september verhuizen we toch naar een huis met tuin... En de vakantie naar Spanje die we ook afgezegd (we vertrokken normaal de maandag na haar ongeluk).

Na 10 dagen mochten de draadjes er uit, en dat liet ze goed doen. Het is ook al een heel ander zicht. Haar kap hebben we nooit meer terug opgezet omdat ze van haar draadjes goed is afgebleven, ze heeft er maar 1 uitgetrokken op dag 8. Brave poes hé ;-)

Ondertussen doet ze het al vrij goed. Het is nu 17 dagen geleden en ze doet het elke dag beter... Ze heeft leren gewoon zitten, ze is al bijna terug helemaal haar zelf en als we met haar spelen in de hoogte heeft ze geleerd om één voorpootje op de grond te laten staan want anders valt ze om :-P Enkel op iets springen, dat niet zacht is zodat ze haar nagels kan zetten, doet ze nog niet. Maar af en toe probeert ze wel eens, maar meestal valt ze dan. Ik hoop dat dat nog gaat beteren, want zelfs de trapjes die we overal in huis hebben staan gebruikt ze niet... Maar deze morgen heb ik wel iets bemoedigend gezien... Er kwam een duif vlak aan het raam zitten, en voor we het zelf doorhadden zat Spot op het bed, over mij en was ze zich goed aan het zetten om haar te lanceren, oef. Hopelijk betert de rest nu ook snel...

Dank jullie nogmaals voor de bemoedigende woorden. Ooh en van bench rust is er niet gesproken, ze zocht zelf haar plaatsjes en we hebben ze de eerste dagen nooit alleen thuis gelaten. Van Medicatie viel het ook goed mee. De eerste twee dagen hebben we wat pijnstillers gegeven, en tot dag 8 moesten we antibiotica bijgeven (dat werd al moeilijk op dag 3)

Een dezer zal ik een paar fotootjes van onze Spot plaatsen

Groetjes
Bram

Pootjes en ronkjes
Spot
Gebruikersavatar
jennli
Tijger
Tijger
Berichten: 1101
Lid geworden op: 20 aug 2010 15:09

Re: achterpoot amputatie?

Bericht door jennli »

Fijn te lezen dat het al met al redelijk goed gaat met Spot.
Like the great philosopher Jagger said: You can't always get what you want
But if you try sometimes you just might find you get what you need
bram
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 jul 2012 13:32

Re: achterpoot amputatie?

Bericht door bram »

Ooh en Heffi, Het krabben met de geamputeerde poot dat doet Spot dus ook nog. En inderdaad dan krijgt ze van ons ook een dikke knuffel en een lekker gekrabbel achter haar oor ;-) Het andere oor geeft trouwens soms ook wel wat problemen... Dan verliest ze haar evenwicht soms maar dan krabt ze rustig voort al liggend. Wat ook weer een knuffel op levert
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: achterpoot amputatie?

Bericht door Adriana »

met deze driepoter is het in ieder geval goed afgelopen!
als er verder geen inwendige schade is dan heelt een geamputeerde poot vrij snel en dat is bij Spot dus ook het geval. wat fijn dat jullie binnenkort naar de begane grond verhuizen. we hebben veel info over kattenrennen en het afzetten/katveilig maken van tuinen!
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5567
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: achterpoot amputatie?

Bericht door Anne »

Wat fijn dat het zo goed gaat met Spot en dat de operatie e.d. redelijk goed is gegaan.
Onze Hobbel mist ook haar achterpootje, zij kan niet zo goed klimmen en ook ergens opkomen zoals bijv. op de vensterbank gaat niet zonder een opstapje erbij.
Hobbel is gevonden op 6 wekige leeftijd met haar achterpoot op drie plaatsen gebroken, zij was vrij jong nog toen haar poot is afgezet, zij weet ondertussen niet beter.
Ze heeft ook moeite om haar evenwicht te bewaren als ze zit te hengelen.
Veel succes met Spot, het is al heel wat dat hij het heeft overleefd
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Plaats reactie