Bange kat uit het asiel

Voor vragen over katten die bang zijn van mensen, geluiden, andere dieren, etc.
Plaats reactie
AnneWillems
Huiskat
Huiskat
Berichten: 22
Lid geworden op: 21 apr 2012 18:21

Bange kat uit het asiel

Bericht door AnneWillems »

Hallo allemaal :)

Afgelopen zaterdag hebben mijn vriend en ik een kat uit het asiel gehaald, hij heet Silvester.
Het is een Brits Korthaar van 6 jaar die is afgestaan door zijn vorige baasjes, omdat het niet klikte zeiden ze. Het was een nogal vaag verhaal en de medewerkers van het asiel denken dat hij daar gewoon verwaarloosd is en niet gesocialiseerd.

Wij willen hem heel graag een nieuwe kans geven en niks overhaasten of forceren. We realiseren ons heel goed dat het tijd kost en die tijd willen we hem geven.
Vandaag heb ik ook een verdamper van Feliway opgehaald, omdat ik daar veel positieve verhalen over las. Ook heb ik hier al veel topics over bange katten gelezen wat erg nuttig was. Ik zou het alleen ook leuk vinden om wat specifiekere tips voor Silvester te krijgen.

Tot nu toe heeft hij zich eigenlijk voortdurend verstopt in de kast en onder de bank. Hij is nu zelfs onder het kussentje gaan liggen wat ik voor hem in de kast had gelegd.. Nu vraag ik me af: moet ik het kussentje gewoon laten liggen zonder eronder te kijken, gewoon tegen hem praten door het kussentje heen? En is het ook beter om hem niet te aaien? Ik heb hem zaterdag namelijk nog wel geaaid, toen bleef hij net zo stil zitten als hij de hele tijd al deed.. En omdat ik hier op het forum las dat je ze beter niet kon oppakken of aaien heb ik dat niet meer gedaan (oppakken sowieso al niet) Spelen doet hij ook niet trouwens, hij is ook bang voor de muis als je die een beetje heen en weer beweegt langs de rand van de kast..

Hij is gisteravond toen wij op de bank een film lagen te kijken alleen wel van de kast naar een stoel gelopen en daar op gaan zitten, hier kwam ik pas achter toen wij naar bed wilden gaan en daar is hij toen ook blijven zitten.

Ik heb ook hier en daar snoepjes door de kamer gelegd, waarvan hij wel een aantal heeft opgegeten toen wij weg waren, met name snachts, dan eet hij ook een beetje droogvoer en wat uit blik (in het asiel gaven ze aan dat hij niet zo goed at en dat we dat in de gaten moesten houden).

Ik hoop dat jullie wat tips hebben :)

Groetjes Anne & Silvester
Gebruikersavatar
Chiquita98
Tijger
Tijger
Berichten: 1877
Lid geworden op: 27 jul 2011 17:53
Locatie: prov. overijssel

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door Chiquita98 »

Laat hem maar met rust. Niet met dingen gaan schuiven of inderdaad niet het kussentje optillen. Gewoon vanaf een afstandje rustig praten en dit tig keer op een dag herhalen. Ook niet gaan aaien. Hij geeft vanzelf wel aan wanneer hij er klaar voor is en dat kan een paar weken duren. Ik zou ook niet te druk met speeltjes nu in de weer gaan. Laat hem eerst wennen aan jullie huis. Zie je niet vaak dat er brits korthaartjes in het asiel zitten. Hopelijk gaat ie zich helemaal thuis voelen bij jullie
groetjes Thea, personeel van Gizmo, Misty, Balou, Bruno, Kyran en Kody(in herinnering Chiquita, Bonita en Caya)

Bekijk ons album hier
Gebruikersavatar
catsini
Poema
Poema
Berichten: 266
Lid geworden op: 06 mar 2011 14:03

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door catsini »

probeer het eens met poezemelk, dat vinden ze ook heel lekker.
misschien dat het helpt, dat hij naar je toe komt.
laat hem zijn gangetje gaan, tot hij zijn draai gevonden heeft.
maar je zal geduld moeten hebben.
een doos met wat dekentjes, dat hij een gezellig slaap plekje
heeft, vinden ze ook heel fijn.

groetjes, Catsini.
I'll Stay here forever, Winny* en Miets* Patty en Moessey....
Gebruikersavatar
jennli
Tijger
Tijger
Berichten: 1101
Lid geworden op: 20 aug 2010 15:09

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door jennli »

Sluit me helemaal aan bij mijn voorgangers. Pjotr uit ons viertal was ook een heeeeeele bange kat uit het dierenasiel. Heel veel tijd, rust, vertrouwen, gespeel met een laserlampje of een touwtje en uiteindelijk voorzichtig geknuffel hebben er voor gezorgd dat hij nu heerlijk in zijn velletje zit.
Like the great philosopher Jagger said: You can't always get what you want
But if you try sometimes you just might find you get what you need
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5434
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door nellebel »

gun hem de tijd inderdaad, niks forceren. wel gezellig tegen hem kletsen zodat hij went aan je stem. onze nellie was ook een mishandelde kat, die was aan ons vrij snel gewend, maar voordat ik haar kon oppakken en dat ze op schoot kwam liggen koste vee ltijd. ze kwam wel tegen me aan liggen maar kon altijd wegsprinten. uiteindelijk hadden we de meest dankbare lieve poes die er bestond en dat is toch het belangrijkste. ze was onze trouwe metgezel al hefet ze nooit aan anderen kunnen wennen maar dat hoefde ook niet. het was echt ons poesje.
lees ook maar eens het verhaal van sproet. die was ook zo bang. het hele forum juichte mee als hij weer een stapje had gezet, maar pinguin zelf stond het hardste te juichen van allemaal. zo'n overwinnings gevoel geeft het als je een stapje bereikt. dus vooral niets forceren, niet opgeven en het mooiste cadeautje staat ook jullie te wachten
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Gebruikersavatar
Robijn
Jaguar
Jaguar
Berichten: 729
Lid geworden op: 01 dec 2011 16:07
Locatie: Putte

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door Robijn »

@AnneWillems, bij mijn Brits Korthaar poes van 9 jaar heeft het maanden geduurd voordat ze een beetje op haar gemak was; en pas écht op haar gemak na een klein jaar (!!!). Ze was heeeeeel angstig, at en dronk nauwelijks, staart tussen de been, ze stonk (vd stress), gaf over van de stress, dook steeds in elkaar, heeft bijna 2 weken achter de bank geleefd... Verschrikkelijk om aan te zien... (in Robijns fotoalbum kun je alles lezen, vanaf het moment dat ik haar kreeg).
Ik zou je adviseren om hem zeker niet op te jagen!! Als ie zich steeds wil verstoppen, laat hem dan maar... Toen ik Robijn een keer wilde oppakken, voelde ze zich zo bedreigd dat ze me keihard beet... Dat had ik beter niet kunnen doen, want hierdoor had Robijn geen vertrouwen in mij.... Ik heb haar op een gegeven moment in een hele grote bench gedaan, en hier knapte ze in op, omdat we haar toen konden aaien, waar ze zichtbaar van genoot, en met haar konden 'spelen' (ze was toen alleen geïnteresseerd in het koordje waar een speeltje aan zat, niet in het speeltje zelf). Door een kat te aaien, als ie daar aan toe is, en met hem te spelen, kun je een band met de kat opbouwen.
Maar je zult heeeeel veeel geduld moeten hebben. Uiteindelijk is mijn angstige Robijn in een heeeele lieve aanhankelijke poes veranderd.

Toen ik laatst in het asiel was zaten er uit hetzelfde gezin 3 Britten!!! Was hier ook zeer verbaasd over. Het duurt nl. maanden om een kat te kunnen plaatsen in een asiel. Eén was net verkocht, de ander zat in quarantaine, en de ander zat wel in het asiel; was heel lief maar zag er niet gezond uit. Hij was erg mager, had vieze oogjes, en zijn rug was kaalgeschoren, omdat ie onder de klitten zat, ondanks dat ie nog maar 1 jaar oud was. De medewerkers van het asiel konden alleen maar mededelen dat ze verwaarloosd waren door de vorige eigenaar... Had 'm bijna meegenomen, maar durfde het niet aan... Arm beestje!! Ik hoop dat ie uiteindelijk goed terecht is gekomen, want Britten zijn natuurlijk zo weg uit het asiel..
Liefs van Mariska
Kopstootje van Tarzan :cathappy:

Bekijk de foto's van Brit Robijntje en vorige vriendjes Gaudi^, Sjaak* en Sem* hier
Cerna

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door Cerna »

Ik sluit me volledig aan bij de vorige berichten: niets willen forceren, de kat geeft zelf wel aan wanneer hij aan de volgende stap toe is.
Misschien zou je nog een zakje met valeriaanwortel bij Zooplus kunnen kopen? Ik merk dat met name mijn Britten hier heel erg "stoned" van worden en even nog relaxter zijn.

Britten zijn kieskeurige eters en meestal geeft men in het asiel niet het duurste voer, wat natuurlijk logisch is. Maar dat kan een mede-oorzaak zijn van het slechte eten (naast natuurlijk de stress).
Wat geef je nu te eten? Zacht voer eet bij mij geen enkele Brit, alleen brokjes (Royal Canin Exigent, Fit en Sensible) en onze Milka is gek op runderhart en Applaws ocean-fish (Zooplus).

Fijn dat je dit Britje een kans geeft. Je snapt zulke mensen niet: geven een heleboel geld uit voor een raskat en verwaarlozen het vervolgens. Een Brit is over het algemeen een hele relaxte kat en wanneer dat niet zo is - zoals bij Robijn - dan is er heel wat gebeurd in dit kattenleven. Triest is het.

Hou je ons op de hoogte hoe het met Silvester gaat? Welke kleur heeft Silvester?
AnneWillems
Huiskat
Huiskat
Berichten: 22
Lid geworden op: 21 apr 2012 18:21

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door AnneWillems »

Wauw wat een reacties, bedankt allemaal!
Ik was inderdaad ook best verbaasd dat er een Brits Korthaar in het asiel zat. Snap inderdaad niet dat mensen zoveel geld uitgeven aan een kat en er dan verder geen energie in willen steken. Ik ben ook begonnen het verhaal van Robijn te lezen, Sproet heb ik ook al gelezen. Het geeft wel moed om te lezen dat het met jullie katten al veel beter gaat!

In zijn paspoort staat trouwens dat de kleur Silver Tabby is, maar ik denk dat het meer Silver Shaded is..
Ik zal morgen even proberen een foto te plaatsen.

Oke, ik heb hem gewoon onder zijn kussentje laten liggen en daar voelt hij zich het veiligst denk ik, want daar heeft hij vandaag ook gezeten.. Heb ook een doos met een kussentje erin neergezet, maar daar is hij nog niet in geweest, hij staat voor het raam, misschien dat hij dat ook een beetje eng vindt.. We hebben inmiddels ook een grotere krabpaal, ook met een holletje vrij hoog.

De kattenmelk en valeriaanwortel ga ik ook proberen (ik kan het alleen niet vinden op zooplus, misschien kijk ik verkeerd?). Qua eten geef ik hem droogvoer van MaxCat, gekocht bij de dierenwinkel, weet niet of dit goed is? En ik geef hem elke avond een half blikje Gourmet Gold, dat eet hij vrijwel helemaal op.. Geloof dat hij vooral dingen met vis lekker vindt. Heb ook snoepjes met forelsmaak en die verkiest hij boven de snoepjes met vlees erin.

Ik hou jullie op de hoogte!
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11244
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door Adriana »

valeriaanwortel kun je kopen bij eko-winkels die het thee/kruidenmerk Piramide hebben.
en anders los bij sommige goeie drogisten (zoals Pigge in Haarlem).
http://www.zooplus.nl/shop/katten/katte ... kattenmelk
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2253
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door pinguin »

Je zou de doos met het kussen ergens op een rustige plek kunnen zetten. Ergens in een hoekje want ik denk dat het raamkozijn nog te te eng is. Je kat zal nu eerst een veilig plekje opzoeken waar vandaan die toch iets kan zien maar voor zijn gevoel veilig is.
En je heb grote kans dat die s`nachts op verkenning gaat. Je zou eens s`avonds voor het slapen op verschillende plekken lekkere snoepjes kunnen leggen. Gewoon om te kijken tot hoever die s`nachts gaat met het verkennen van nieuwe plek.

Ik weet dat ze bij de winkel de tuinen ook capsules met daarin valeriaan poeder. (het stinkt wel)
groetjes sproet* 11jr*, snabbel 8jr en Simba 2jr
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5434
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door nellebel »

en misschien de doos op zijn zijkant leggen. want in een doos liggen is wel eng omdat de vluchtroute moeilijker is en ze minder de omgeving in de gaten kan houden. onze gijs verkend altijd vanonder het fornuis vandaan. als we bezoek hebben komt hij langzaam te voorschijn, maar hij zorgt dat hij in de buurt blijft van het fornuis.
in de doos op zijn zijkant kan ze zich wat verstoppen, maar ook alles in de gaten houden en snel vluchten zonodig.
gijs is hier ook altijd dol geweest op wasgoed om zich in te verstoppen. hij zal niet in een tas kruipen (doet guusje wel) omdat hij niet goed wegkan dan, maar onder handdoeken, beddenlakens enz vind hij heerlijk.
hoe is het nu met silvester?
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Gebruikersavatar
Chiquita98
Tijger
Tijger
Berichten: 1877
Lid geworden op: 27 jul 2011 17:53
Locatie: prov. overijssel

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door Chiquita98 »

Altijd weer spannend als je een kat hebt die eerst flink aan het verstoppen is. Het liefst willen we allemaal dat het meteen goed gaat en de kat bij je komt. Helaas is dat soms/vaak niet zo. Maar ik kan je verzekeren dat het allemaal wel goed komt. Ik denk dat de meesten hier zo'n situatie wel eens meegemaakt hebben(ik in ieder geval wel). Ik weet zeker dat hij in de nachten op verkenning gaat als hij alleen is. Dat idee van pinguin met die snoepjes is een goed idee en van de doos op de zijkant ook. Leuk om te horen dat je er wel alles aan doet om het hem zo plezierig mogelijk te maken in huis. Ben heel benieuwd naar de foto(s)
groetjes Thea, personeel van Gizmo, Misty, Balou, Bruno, Kyran en Kody(in herinnering Chiquita, Bonita en Caya)

Bekijk ons album hier
Gebruikersavatar
sven0503
Huiskat
Huiskat
Berichten: 81
Lid geworden op: 13 apr 2012 21:11
Locatie: Deventer

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door sven0503 »

layla zat bij ons ook 4 dagen onder de bank.
Kwam ook als bang katje uit 't asiel.

Ze is nu nog steeds wat angstig, maar elke week gaat 't weer een stukje beter.

't heeft gewoon tijd en geduld nodig.
Cerna

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door Cerna »

Zooplus verkoopt geen zakjes met valeriaanwortel meer. Tenminste ik kan het ook niet vinden. Dan zou je zelf een zakje moeten maken en dan bij de reformwinkel kun je dan een zakje met valeriaanwortel kopen.

Wanneer hij vis lekker vindt moet je eens kijken bij Applaws, die heeft verschillende soorten vis. Alleen de tonijn naturel vinden ze hier niet zo lekker, die is een beetje plakkerig, maar tonijn met garnalen of zeewier of het al eerder genoemde oceanfish, daar paai je de meest angstige kat mee.
MaxCat droogvoer heb ik nog nooit van gehoord.

Ben benieuwd naar een foto. Onze Noa is black-silver tabby (zie mijn avatar). Silver-shaded is silver (wit) met de uiteinden van de haartjes zwart (of blauw).
AnneWillems
Huiskat
Huiskat
Berichten: 22
Lid geworden op: 21 apr 2012 18:21

Re: Bange kat uit het asiel

Bericht door AnneWillems »

Hier 2 foto's van Silvester
Afbeelding Afbeelding

@ Cerna, volgens mij heeft hij inderdaad wit/zilver haar met zwarte uiteinden.. Geloof wel dat hij wat strepen op z'n staart heeft, maar heb hem helaas nog niet heel goed kunnen bekijken :P Jullie Noa is ook mooi trouwens!

Nu even een update: Hij komt nog steeds niet uit de kast en ik heb ook het idee dat hij overdag sowieso in de kast blijft, ook al zijn wij weg.. Ik heb (zoals Sproet ook voorstelde) al snoepjes door de kamer gelegd, inderdaad handig om te zien waar hij allemaal komt, zo is hij inmiddels wel bij de doos in de vensterbank geweest.. Ik heb de doos trouwens dichtgeplakt en een opening aan de voorkant gemaakt, en ook een paar kleinere gaatjes aan de zijkant waar hij door kan kijken. Ik moet nog even kijken of ik er een beter plekje voor kan vinden, op de grond leek me ook niet zo fijn voor een kat, of zie ik dat verkeerd?

Vandaag ben ik naar een reformwinkel gegaan voor valeriaanwortel, deze hadden ze niet in de winkel liggen omdat het zo stonk zei ze, maar het is wel voor me besteld, waarschijnlijk is het zaterdag binnen. Ik heb ook een flesje Bach bloesem druppels meegenomen, hebben jullie hier ook ervaring mee? Er staat namelijk in de brochure voor huisdieren dat je 4x daags 4 druppels moet geven, maar Silvester eet en drinkt tot nu toe alleen nog maar snachts..
Plaats reactie