2,5 jaar en schuw (?)

Voor vragen over katten die bang zijn van mensen, geluiden, andere dieren, etc.
Plaats reactie
Frezona
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 21 mar 2012 09:08

2,5 jaar en schuw (?)

Bericht door Frezona »

Hoi,

ik heb 2 katten. Milow en Fitz. Fitz word in mei 2 jaar en Milow in augustus 3 jaar. Milow is vanaf het begin af aan schuw geweest. stofzuigen is een ramp net als bezoek, als ik een opruimbui heb en dus veel rond loop zie ik hem zich ook onder de bank verstoppen. Hij komt ook eigenlijk nooit echt bij me zitten om geaaid te worden. Als ik rustig TV zit te kijken komt hij soms wel in de buurt zitten, meestal net buiten hand bereik. Hij reageert wel (meestal) als ik hem roep en doet ook nooit blazen, uithalen oid. naar mij of anderen. Met aaien is het meestal zo dat hij wel in de buurt kom, doe ik mijn hand dan omhoog voor het aaien, trekt hij terug. Ik laat dan mijn hand hoog zodat hij eerst kan ruiken ed. Vervolgens kan ik vaak 1x strelen en dan loopt hij weg. om vervolgens wel terug te lopen voor nog een streel. Heel soms komt hij op schoot zitten (meestal net op het moment dat ik naar de WC moet of het programma dat ik kijk is afgelopen en niet bij de muis kan, erg vervelend want wil hem belonen dat hij bij me zit door rustig blijven zitten maar moet vaak toch eigenlijk wel staan, of bewegen.....)

Toch vind ik het moeilijk. ik probeer zo weinig mogelijk dingen te doen om hem bang te maken. Wat leid tot soms minder stofzuigen en het afstellen van doktersbezoek (o dat is helemaal een ramp, krijg hem echt de reismand niet in) Ik heb expres de reismand (zo'n harde) in de kamer laten staan zodat hij er gewend aan raakt want als de laatste paar keer dat hij er in moest en ik de mand die dag pas pakte is hij zo snel verdwenen dat ik hem echt niet te pakken krijg (gaat vaak onder het bed zitten)

Binnen kort ga ik een week (vr t/m do) op vakantie, Leuk maar zit nu heel erg mee wat ik met de katten moet doen. Ik kan ze naar mijn ouders brengen (de fretten gaan daar ook heen) of een vriendin vragen of ze langs wilt gaan. Het probleem met de vriendin is dat ik al weer een hele tijd niet heb gesproken en niet wil dat ze denk dat ik haar gebruik. Aan de buren (woon in een flatje met 8 woningen per portiek) kan ik het evt ook vragen maar daar heb ik weinig tot geen contact mee (gewoon vriendelijk hallo en hoe gaat het zeggen als je elkaar tegen komt)

mijn vraag is eigenlijk een beetje, wie heeft er tips ed. of herkend het (lees voornamelijk de zelfde vragen in het forum als gaat om kittens en/of katten die latere leeftijd pas in het huis zijn gekomen, Milow is vanaf Kitten al bij mij (daar is het ook fout gegaan hoor, hij is naar mijn mening en achter af gezien, te vroeg bij zijn moeder weg gehaald en zijn ex-baasje kwam hem brengen, hij schoot toen gelijk weg heb hem dus pas na 2 dagen kunnen aaien ed.) Fitz is half jaar later bijgekomen (ook in de hoop dat hij met Milow zal spelen, en misschien minder angstig zou maken) ook als Kitten

groet en bedankt
Lionne/Frezona

p.s. Fitz, is iets minder laf, ook al hij ook niet van de geluiden van bv de stofzuiger houdt. komt hij wel meer om aandacht vragen, ook hij is geen schoot kat en optillen ed. vind hij niet zo super. Kammen wat bij Milow absoluut niet lukt is bij Fitz wel beetje beter maar hij vind het ook niet fijn.
Wat ik kan zien (interpreteer) aan de onderlinge relatie tussen de twee gaat het wel aardig. Fitz is duidelijk de baas. Milow wacht vaak met eten tot Fitz is geweest (tot mijn grote ergernis, ook als er een aparte eetplek is voor Milow). maar Milow kan ook wel zijn ding doen, ze liggen niet samen te slapen maar hoor ze nooit blazen oid naar elkaar. Spelen vind moeilijk te bepalen of spelen of vechten is. Gaat soms wel hard en dan ook tijdje elkaar aankijken en afwachtend met pootje maar nooit dreigende geluiden daarbij. de ene keer "wint" Milow de andere keer Fitz. Soms houden ze elkaar wel erg in de "houtgreep" (is dat erg?)
Fitz komt meestal 's nachts bij me liggen, Milow soms (kan niet echt bepalen wanneer wel en wanneer niet soms nachten achter elkaar wel dan weer een poos niet) dan gaat hij wel boven op me liggen (Fitz alleen tegen me aan)
Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2253
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: 2,5 jaar en schuw (?)

Bericht door pinguin »

Lastig om daar een antwoord op te geven. Maar dit is wat ik denk.
Er zijn katten die het heerlijk vinden om geknuffeld worden en op schoot te liggen. Maar er zijn ook katten die dat niet willen.
Als ik het zo lees is het in het begin van zijn leven niet goed gegaan. Te jong uit het nest. En daarna een tijd alleen geleeft. Dit zal denk ik ook wel bijdragen in het gedrag. Dat een kat angstig blijft ondanks dat je hem al zo lang heb. Is appart.
Wat heb je allemaal geprobeerd om milow wat meer zelfvertrouwen te geven?

Ik denk dat je misschien het beste toch oppas kan zoeken. En kat die al wat angstig is zal het niet leuk vinden om te moeten verhuizen.
groetjes sproet* 11jr*, snabbel 8jr en Simba 2jr
Gebruikersavatar
achtpuntzes
Jaguar
Jaguar
Berichten: 713
Lid geworden op: 08 feb 2010 09:53
Locatie: De Bosch

Re: 2,5 jaar en schuw (?)

Bericht door achtpuntzes »

ik zie wel overeenkomsten met mijn Minoes, die was ook zo'n bangerd (ook van handen) toen ik haar samen met haar zusje overnam. ze waren toen een half jaar.

ik heb ze altijd met rust gelaten en nooit er achter aan gegaan of zo, en het heeft een 2 jaar geduurd voor ze helemaal ontspannen was in huis. nu is ze een trotse poes, en een knuffelkat.

ik hoop voor je dat je ook zo'n verandering mag meemaken. in mijn geval speelde ook mee dat ze altijd haar zusje had, en later ook nog een kitten erbij die goed in de groep viel (ze zijn zooo leuk samen) en waar ze ook weer veel zelfvertrouwen van heeft gekregen...

de enige tip die ik kan geven is dan ook dat je je bangerik zelf het tempo moet laten bepalen... niet forceren, want dat werkt vaak averechts....
Afbeelding Muffin, Tijgetje en Minoes en ik

www.dierenasiel-bommelerwaard.nl
Gebruikersavatar
Chiquita98
Tijger
Tijger
Berichten: 1877
Lid geworden op: 27 jul 2011 17:53
Locatie: prov. overijssel

Re: 2,5 jaar en schuw (?)

Bericht door Chiquita98 »

Ik herken je verhaal ook wel een beetje. Mijn Caya heb ik ook van kitten af aan en is een uit huis geplaatste kat ivm verwaarlozing. Ik kan hem niet onverwachts aaien want dan loopt hij hard weg. Ook onverwachts lopen daar schrikt hij van. Als ik hem wil aaien ga ik op de grond zitten en dan komt ie vanzelf langs lopen. Als ik hem dan aai loopt ie ook meteen weer weg, maar komt ook wel terug. Ik heb het altijd van hem af laten komen en geaccepteerd dat hij geen schootkat is.
Ik zou ook zeker een oppas aanraden, want dit diertje kan je het niet aandoen om te gaan oververhuizen voor een paar dagen. Lekker thuis in zijn eigen omgeving laten
groetjes Thea, personeel van Gizmo, Misty, Balou, Bruno, Kyran en Kody(in herinnering Chiquita, Bonita en Caya)

Bekijk ons album hier
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9359
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: 2,5 jaar en schuw (?)

Bericht door castratenkoor »

Ik heb ook een aantal slecht gesocialiseerde katten. Bij ieder is de gebruiksaanwijzing anders.
Hoge hand wordt door angstige katten gezien/gevoeld als gevaar. Je kunt in je benadering je
hand beter laag houden.
Mijn Teun is ook niet te aaien. Op zolder kan ik hem wel aanhalen maar dan door beide handen zijwaarts
om zijn lijf. Niet van boven, dan duikt hij in elkaar.
Thijs komt wel bij me zitten, pootjes op mijn arm. Die houdt van kriebeltjes onder de kin.
Bob is het angstigst maar die kan ik wel overal aaien en knuffen.
Timo houdt niet van aaien op de kop, alleen de achterkant.
Sjaak precies andersom, die mag op de kop geaaid t/m de schouders, van zijn bibs moet je afblijven.

Mijn advies is kijk naar wat de kat wel wil en pas je daar zoveel mogelijk bij aan.
In je vakantie zou ik ze thuis laten en dan iemand 2 x daags langs laten komen.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Frezona
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 21 mar 2012 09:08

Re: 2,5 jaar en schuw (?)

Bericht door Frezona »

bedankt voor de tips, ook goed te lezen niet de enige te zijn ;) Blijf me best doen en ga maar mijn buurvrouw eens lief aan kijken, die wilt vast wel oppassen.....

Moet gewoon veel gaan lezen want op 1 of ander manier als ik een boek lees in bed dan komt Milow wel bij me zitten. Juist pressies boven op het boek dat ik aan het lezen ben!!!!
Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2253
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: 2,5 jaar en schuw (?)

Bericht door pinguin »

Op dit forum staat heel veel info over schuwe/angstige katten. Kijk eens goed rond en lees het eens wie weet vind je er nog wel bruikbare tips!
groetjes sproet* 11jr*, snabbel 8jr en Simba 2jr
Plaats reactie