Wat te doen met schuwe kat tijdens 3 weken vakantie?

Voor alle vragen over wat te doen als je op vakantie gaat, als je gaat verhuizen of als je je kat wil vervoeren.
Plaats reactie
Lodix
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 30 okt 2011 12:22

Wat te doen met schuwe kat tijdens 3 weken vakantie?

Bericht door Lodix »

We hebben sinds begin dit jaar een lieve kat (Kkami) die nu 3 jaar oud is en uit een asiel komt. Hij is erg mensenschuw en verdwijnt bij bezoek lange tijd achter de bank of onder het bed. We hebben deze dagen schilders over vloer en Kkami is dan verstopt en goed bang. Aan ons is hij gewend en houdt van onze aandacht. Hij blijft schrikachtig. Kkami houdt erg van eten en tolereert dan wel vreemden. Hij heeft een blaasgruisdieet (oxylaat) en mag volgens de dierenarts absoluut geen ander voer. Hij komt alleen buiten als we thuis zijn, want we hebben geen kattenluik en ver buiten onze tuin durft hij ook niet.

Nu willen we drie weken op vakantie en twijfelen over de beste oplossing voor onze lieve kater. We zijn wel eerder weg geweest.

Bij weekenden weg passen de buren op. Van de buurman en buurvrouw moet Kkami niet veel hebben, maar bij het vullen van de etensbak laat hij zich zien en een beetje aaien tijdens het eten. Spelen wil of durft hij niet. Sindskort gebruiken we voor weekenden een etensbak die met een timer werkt.

Afgelopen zomer waren we een week weg en ging Kkami naar een kattenhotel. Daar zat hij 's nachts apart met zijn dieetvoer en was hij overdag bij de andere katten. Ze hielden in de gaten of hij daar geen ander voer zou eten, maar het hotel heeft zo'n 100 gasten en vele ruimtes met etensbakken. Je weet het dus nooit of hij niks verkeerd eet. Hij heeft zich gedragen, was schuw en lag op een rustige plek, hoog en in de zon. Uiteindelijk liet hij zich ook aaien door de verzorgers.

Nu denken we aan een commerciele oppasservice. Veel vrienden En familie wonen net iets te ver weg en hebben eigen levens. Voor de buren vind ik dit te veel gevraagd. Met een oppasservice krijgt Kkami in zijn vertrouwde omgeving zijn eigen voer. Wel zijn we bezorgd of hij niet eenzaam zijn. Tijdens de korte bezoekjes van de verzorger zal hij niet veel aandacht willen of krijgen.

Wat ziuden jullie doen? Weer naar het kattenhotel of toch de oppasservice?
Nog tips?
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9343
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Wat te doen met schuwe kat tijdens 3 weken vakantie?

Bericht door castratenkoor »

Jij kent je kat het beste en jij kunt het beste beslissing wat voor deze kat de minst slechte oplossing is.
Uit ervaring kan ik niet spreken, ik heb 8 katten waar onder een aantal slecht gesocialiseerde. Ik ga nooit meer dan 1 nacht van huis en dan komt mijn dochter of zus 3 x daags.

Mijn eerlijk mening in jouw geval is evenwel familie of vrienden het laten doen, 2 liefst 3 x daags langs gaan.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
Mirjam86
Cheetah
Cheetah
Berichten: 862
Lid geworden op: 15 apr 2011 11:08
Locatie: Assen

Re: Wat te doen met schuwe kat tijdens 3 weken vakantie?

Bericht door Mirjam86 »

Een betrouwbare oppasservice wil wel tijd doorbrengen met je kat. Natuurlijk moet je daar wel voor betalen. Ik zou zo'n service 2x per dag langs laten komen.
Wel goed nagaan hoe het bedrijf bekend staat, want ik heb wel eens verhalen gehoord waarbij het hele huis naar pies rook omdat de service zich niet aan het contract had gehouden. De bakken waren dus vies en de katten vonden andere plekken om te plassen e/o poepen.
Maar ook verhalen gehoord van oppassers die iedere dag een uur kwamen spelen en het vertrouwen van katten helemaal hadden gewonnen. Eentje kwam nu zelfs nog regelmatig langs omdat ze een band met 'haar' oppaskatje had opgebouwd.

Het hotel ben ik zelf een beetje huiverig voor omdat veel katten met niesziekte terug komen. Aan de andere kant is je kat dan niet alleen (behalve 's nachts).

Het is een afweging die je zelf moet maken. Helaas is er geen ideale oplossing. Zelfs de kat mee op reis is niet voor iedere kat wenselijk.

Natuurlijk zou het fijn zijn als familie en vrienden het kunnen doen, maar ik herken dat dat erg belastend is. Wij wonen sinds vorig jaar in Assen, waar geen enkele familie of vriend in de buurt woont.
Met de buren wel redelijk contact, maar niet zo goed dat zij een sleutel hebben.
Mijn vrienden gaan echt niet drie keer per dag 3 uur rijden om mijn katten te verzorgen.

Toen wij een week op vakantie gingen is mijn moeder een weekje in ons huis getrokken. Dat was voor ons een goede oplossing, maar ook niet ideaal. En drie weken zou zij ook niet zien zitten.
Voor ons zou het denk ik een oppas worden.
Groetjes Mirjam en krabbeltjes van Tsuki (april 2011) en Taiyo (april 2011)
Devi*
Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 5203
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Wat te doen met schuwe kat tijdens 3 weken vakantie?

Bericht door Synemios »

Ik zou een schuwe kat in de eigen omgeving laten en zorgen dat er een kattenservice of eigenlijk het liefst iemand die je goed kent en vertrouwt, laten komen om hem zorg en aandacht te geven.
Dat laatste is niet altijd mogelijk, dus dan goed checken met welke oppasservice je in zee gaat.
Luna & Lizzy(12) Timmy & Indy (8) Tommy(7)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!
Gebruikersavatar
Drieene
Huiskat
Huiskat
Berichten: 26
Lid geworden op: 10 jan 2012 00:56

Re: Wat te doen met schuwe kat tijdens 3 weken vakantie?

Bericht door Drieene »

Ja mee eens dus (met Synemios)
Plaats reactie