Angstig (zwerf)kitten

Voor vragen over katten die bang zijn van mensen, geluiden, andere dieren, etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nightfly
Huiskat
Huiskat
Berichten: 16
Lid geworden op: 04 nov 2010 19:53
Locatie: Beuningen (gld)

Angstig (zwerf)kitten

Bericht door Nightfly »

Hallo kattenliefhebbers,

Hieronder volgt even een heel verhaal over iets waar ik geen oplossing meer voor weet.

Ik heb (vanuit een asiel dus tijdelijk) 2 kittens in opvang zitten, ze zijn met ongever 3 maanden oud van de straat geplukt met zijn vieren. 2 zitten er bij ander mensen. Ik zou ze 'tam' maken en dan gaan ze naar een nieuwe thuis. Ze zitten in een bench zodat ze eerst daar een beetje kunnen wennen.
Ik heb ze 5 oktober gekregen en toen waren ze ongeveer 3 maanden oud.

Nu ging het best redelijk goed in het begin, Kyara een vrouwtje en Simba een mannetje. Simba had wat meer moeite om te wennen en met Kyara ging het wat sneller. Simba heeft een korte terugval gehad maar ging weer vrij snel de goede kant op.
Smorgen en s'avonds bij het eten geven begint Kyara zelfs te mouwen echt heel schattig. Ook Simba begon mij kopjes te geven en kon ze redelijk goed aaien. Oppakken is echter nog zeker niet mogelijk.
Maar ineens sinds een paar dagen terug is het hopeloos met Simba. Hij blaast alleen nog maar en begint zelfs te grommen. Oren plat in de nek.
Kyara wil hier wel eens in mee gaan maar het valt gelukkig mee en kan haar gewoon aaien en ze spint zelfs al af en toe.

Ook alleen al als ik bijvoorbeeld van de bank opsta begint die al te blazen, en net toen ik even met Kyara (die eindelijk begrijpt waarvoor speelgoed is haha) aan het spelen was begon die ineens naar haar te blazen toen ze weer even in de bench zat omdat ze even schrok.

Kyara blaast gelukkig helemaal niet meer, heel af en toe nog maar. En als ze schrikt gaat ze wel terug in haar bench maar niet meer met haar oortjes in de nek.
In het begin was het echt angst wat ik zag zowel bij Simba als bij Kyara. maar nu bij Simba weet ik het eigenlijk niet. Ik kan en durf hem eigenlijk niet meer te aaien omdat ik bijna wel zeker weet dat die uit gaat halen.
Is dit nog angst of is het uigelopen in agressie...? En het allerbelangrijkste wat kan ik eraan doen...?!?

Is er iemand die hier bekent mee is en weet wat ik eraan kan doen?

Een heel verhaal hoop dat het duidelijk is, heb je nog vragen stel ze gerust.

Liefs Liek
Katten:Tarzan(11) moeder van Mauku(9).....
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Angstig (zwerf)kitten

Bericht door pearlsofpassion »

Heel duidelijk verhaal, maar ik kan je spijtig genoeg niet helpen...
Ik hoop dat er iemand je kan helpen.
Kan niemand bij het asiel je helpen? Daar moet er toch iemand met ervaring zijn?

Anders moet je eens een pb'tje sturen naar Helmie. Zij heeft een kittenopvang en komt dan waarschijnlijk wel meer in aanraking met kleinere kittens, maar ze is ontzettend goed in socialiseren. Dus wie weet kan ze wel tips geven. Ik denk echter niet dat ze hier vaak komt.
Catfish heeft ook een goede relatie met haar, moest ze niet antwoorden op de pb...
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Gebruikersavatar
Nightfly
Huiskat
Huiskat
Berichten: 16
Lid geworden op: 04 nov 2010 19:53
Locatie: Beuningen (gld)

Re: Angstig (zwerf)kitten

Bericht door Nightfly »

Bedankt voor je reactie zal haar zeker even een pb sturen. Hoop dat zei misschien tips heeft...
Katten:Tarzan(11) moeder van Mauku(9).....
Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3007
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Angstig (zwerf)kitten

Bericht door Cari »

Ten eerste: wat goed dat je dit werk doet :eclap: !
Begrijp ik goed dat je de bench open hebt staan en dat Simba er niet uit komt?
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld
Gebruikersavatar
lonnie
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 22 nov 2010 16:12
Locatie: Purmerend

Re: Angstig (zwerf)kitten

Bericht door lonnie »

Ik werk op een asiel en heb regelmatig met "wilde" kittens te maken.
Het belangrijkste is dat je de kittens de tijd geeft laat het initiatief vanuit de kat komen en dring je niet op. Kijk de kittens ook niet in de ogen aan. In kattentaal betekent dit een bedreiging.
Ga ook niet als een muisje door het huis lopen. Doe gewoon wat je altijd doet en negeer angstige reacties. Als je de ene goed kan aaien doe je er goed aan om dit te doen in het bijzijn van de angstige kitten. Maar alleen als dit zo uitkomt. ga het andere kitten niet pakken om er bij te zijn ofzo.
Het is heel normaal dat het kitten en terugval heeft hoor. Met dit soort katjes heb heel veel geduld nodig. Een aanrader bij kittens is ook om ze te verleiden tot een spelletje met een veertje aan een hengeltje bijvoorbeeld.

Ik ben bij hele bange kittens helemaal bij het begin begonnen, door bijvoorbeeld er alleen maar bij te zitten en dan een boek te lezen. Als ze daar aan gewend zijn kun je proberen een spelletje te doen. Of ze iets lekkers te voeren in jou bijzijn. Zo kun je steeds een stapje verder gaan. Maar gun ze de tij~d! dat is het aller belangrijkste! Als je het opdringt dan worden alleen maar angstiger.
Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Ik wil er nog even aan toevoegen dat de kitten natuurlijk ook pijn kan hebben of ziek kan zijn, waardoor hij dit gedrag vertoont. Eet en drinkt hij goed? gaat hij goed op de bak? Aan veel katten kun je aan de buitenkant niet zien dat ze ziek zijn. Dus misschien is het ook goed om het kitten te laten onderzoeken.
Gebruikersavatar
Jacquelientje
Huiskat
Huiskat
Berichten: 17
Lid geworden op: 10 okt 2010 10:54
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Angstig (zwerf)kitten

Bericht door Jacquelientje »

Ik heb ook meerdere bange kittens opgevangen. Ik moet er wel bijzeggen dat niet alle kittens gesocialiseerd kunnen worden dus houdt daar ook rekening mee.
Bij bange kittens ben ik er de eerste dagen veel tegen gaan praten en liedjes bij gaan zingen.. klinkt stom maar ze ontspannen ervan en ze merken zo dat je geen kwaad in de zin hebt. Na een paar dagen wikkel je het katje (desnoods met handschoenen aan) in een dikke handdoek en deze houdt je eventjes vast, niet aaien ofzo verder. Dit bouw je heel langzaam op zo houdt je het kitten de eerste keer misschien maar 10 sec vast. Dan begin je het heel even te aaien en zet je het weer weg, en zo bouw je het heel langzaam op. Je zult zien dat je hun vertrouwen wint en dat ze steeds meer naar je toekomen. Ook kun je ze belonen met bv een klein stukje kaas zodat ze het echt als positief gaan ervaren.

De eerste paar keer ziet het er zielig uit, maar mijn ervaring is dat als je ze hun eigen gang laat gaan ze vaak minder sociaal worden dan dat je het zo opbouwt. Het heet dan ook dwangknuffelen, maar na een paar dwang knuffelsessies zie je dat ze ervan gaan genieten en dan is het ijs gebroken. Dan is het nog een hele weg, maar alshet begin gemaakt is ben je al een eind op weg. Verwacht niet dat het een lieve schootkat wordt maar een kat die gewoon naast je wil liggen. Is dat wel zo dan is dat mooi meegenomen.

Succes! en over een paar mnd zul je zien dat ze al een flinke vooruitgang hebben geboekt
Gebruikersavatar
Catfish
Tijger
Tijger
Berichten: 1194
Lid geworden op: 27 jan 2010 23:06
Locatie: Twente

Re: Angstig (zwerf)kitten

Bericht door Catfish »

Ten eerste ook mijn complimenten dat je dit doet! :pdthb:
Daarnaast sluit ik me aan bij de dames hierboven, goede tips lijkt me.

En Helmie kan je zeker goede tips geven, hier is het e-ail adres.
info@kittenopvangdoetinchem.nl
Heel veel sterkte, en plezier!
Groetjes van Stella
*Bonk*kopjes van Zorro, Snoopy, Mr Bean
Lebber van hond Marra
illie
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 feb 2010 12:35

Re: Angstig (zwerf)kitten

Bericht door illie »

Net als jaquelientje, doe ik ook aan dwangknuffelen.
In het begin kat in een fleecedeken, zodat hij lekker verstopt zit, en mee op de bank zitten.
Rustig tegen de kat praten maar ook direct zijn in je aanpak.
Sommige kittens willen dat je onder de indruk bent van hun gedrag en gaan dan heel erg blazen en proberen te bijten. Deze kittens pak ik snel op waarna ze vaak al onder de indruk zijn.
Op schoot krijgen de jongsten kittenmelk en de ouderen blikvoer, om een goede associatie te geven.
De eerste weken loop ik bijna constant met een kitten, 's avonds op de bank tv kijken = kitten erbij, achter de pc met een kitten. Zodra ze wat meer wennen stop ik ze in mij vest omdat ze zich daarin veiliger voelen en beginnen we langszaam met door het huis te lopen. Zo kookt er vaak iemand en de ander staat erbij met een kitten in zijn vest. Zo wennen ze langzaam aan vreemde geluiden en huishoudelijke dingen.
Daarbij mogen de kittens langzaam de bench uit als ze wat wennen. In het begin een kwartiertje met een hengeltje spelen en daarna blikvoer eten. Zodra ze niet meer wegschieten en zich verstoppen mogen ze los in de kamer en krijgen ze de rest van het huis om te spelen.

Momenteel heb ik een ouder kitten zitten van 6 maanden die moet wennen aan opgepakt en geaaid te worden. Hij zat de eerste dagen in een beperkte ruimte, waar hij zich niet makkelijk kan verstoppen.
Hier ben ik begonnen hem langzaam te aaien en zijn reactie te peilen. Hij is gelukkig erg makkelijk, en begon al snel te spinnen bij het aaien, hierna ben ik begonnen hem op schoot te nemen. Binnen 2 dagen kroop hij uit zichzelf op schoot. Alleen het oppakken in grotere ruimtes is nog moeilijk. Daarom zit hij een deel van de dag in zijn kamer voor de knuffels, maar de rest van de dag zit hij in de rest van het huis, waar hij begint te leren om geaaid te worden, en pak ik hem regelmatig op. Met de dag verneem ik dat hij makkelijker wordt waardoor hij binnenkort geplaatst kan worden.
Plaats reactie