Pluisje, verhoogde nierwaardes

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

geweldig die goeie berichten over Noa. ze doseert kennelijk zelf haar eten en hoeveel ze aan kan en Trovet is erg vet en voedzaam, lijkt een beetje op k/d.
ach ja, af en toe kop in het zand is toch niet zo erg? lekker genieten, goed op nierdieet houden en duimen dat ze nog heel erg lang meegaat, toch?
t zou kunnen zijn dat je haar met die relatief hoge crea toch gestabiliseerd krijgt, ik bedoel dat ze niet verder achteruit gaat en dat haar nieren het aangepaste voer aankunnen en ze goed voedingsstoffen opneemt.
want dat is belangrijk, ontgiften/filteren en voedingsstoffen opnemen.

je info over de renals vind ik interessant, hier zijn ze trouwens dol op het niervoer van RC, zowel droog als nat en dan vooral de tonijn.. k moet het wel prakken en weet niet waarom, maar dan is het kennelijk lekkerder.. het personeel pakt onmiddellijk een vork als dat de eetlust bevordert!
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

Hoi Adriana
Wanneer een nierkat normaal drinkt en kleine plasjes heeft, is dat dan een gunstig teken? Noa is niet uitgedroogd, vel springt keurig terug.
De DA vind het niet verstandig om nu alweer bloed te prikken. Zolang Noa zo blijft als ze nu is (of nòg beter wordt), vindt ze niet dat er een reden voor is. Zit wat in, maar onderhand zit jezelf wel in onzekerheid. Ja, ik weet het "kijk naar de kat en niet naar de waardes".
Ze denkt dat het toch acuut nierfalen is geweest en dat de bloedarmoede misschien veroorzaakt is door de operatie of doordat Noa het laatste jaar iedere keer last had van bloedend tandvlees.
Weet jij wat de eerste tekenen zijn van een terugslag? (ik hoor maar steeds die dr. Mandigers in mijn hoofd: "Nee, spoelen heeft geen zin. Ze voelen zich daarna een weekje goed en daarna gaat het alsnog mis")
Groetjes, Annet en Noa
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

hoihoi Annet,
probeer te bedenken wat je precies bedoelt: normaal drinken en kleine plasjes, bedoel je dat ze minder vocht kwijtraakt dan drinkt? (zou verdamping kunnen zijn) of bedoel je: drinkt ze wel genoeg? als vel mooi terugveert is er niks aan de hand en Noa is dacht ik behoorlijk op gewicht, dus heeft een redelijke buffer.
de enige manier om te zien of er genoeg vocht door haar lijf gaat is haar urine te laten onderzoeken.

mbt bloedonderzoek.. wij hebben om bepaald voer te testen en/of de werking van ipakitine, een paar keer na 6 weken bloedonderzoek laten doen en dat bleek mbt de werking van ipa heel verstandig want dat werkte bij Mo niet.
en dat komt voor, er zijn veel meer katten die er niet op reageren. en dat moet je dus heel snel checken en tijdig iets anders bedenken. dat kom je alleen te weten met bloedonderzoek en als je het aan het dier merkt, dan ben je denk ik veel te laat.

de diagnose zwabbert een beetje heen+weer tussen chronisch en acuut geloof ik..
ik denk heel voorzichtig maar wil je niet blij maken met een dooie mus dat als het chronisch is dat dan de uitspraak van dr M. geldt, met zo'n hoge crea stort een katzel een paar weken na het spoelen in, crisis en stopt met eten en drinken. en dan gaat het heel snel en zie je een dier met de dag achteruitgaan, vermageren en zwakker worden. er zijn daarvan al tig gevallen hier gepasseerd en ik denk wel eens dat spoelen er dan eigenlijk alleen voor is om baasjes aan het idee te laten wennen dat..

als ik je goed lees dan heeft Noa kennelijk nog zoveel niercapaciteit dat ze het redt om niet zienderogen achteruit te gaan. dat nierweefsel herstelt niet, dus het enige dat je kunt doen is de belasting zo licht mogelijk maken en dat doen jullie dacht ik al. en niet toegeven, ook niet als je denkt dat het eigenlijk wel erg goed gaat.
trovet en bv specific zijn prima nierbroks, goeie vetten en Noa doet het er kennelijk erg goed op.
en ik zou kunnen bedenken dat die schade aan het nierweefsel mogelijk tijdelijk is veroorzaakt door metacam en dat er niet meer schade bijgekomen is/bijkomt vanaf het stopmoment.
Noa had goeie nierwaardes en een goeie aanvangsconditie totaan de gebitsmalaise en metacam. en loopt missch nu op haar laatste reservebandje en dat kan misschien en hopelijk voor langere tijd net voldoende zijn.
met chronisch nierfalen gaat de afbraak gestaag door en dat had je intussen moeten merken met achteruitgang en gewichtsverlies.

probeer voor jezelf een termijn te prikken waarop je opnieuw bloedonderzoek laat doen, wat is daarvoor het advies van je da? over drie maanden zeker!
en als er dan geen noemenswaardige achteruitgang is, dan kun je voorzichtig aanhouden dat het missch toch niet chronisch was..
en dat je daar zelf een beetje de zenuwen van krijgt, kan ik me heel goed voorstellen en een deel daarvan slijt, is mijn ervaring. maar dan ben je wel een aantal weken verder en je houdt een zorgenkind.. maar het is ook wel erg motiverend als je ziet dat ze het goed doet en nog veel plezier in haar leven heeft!
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

Een gezonde kat zie je een enkele keer drinken en heeft een normale plas. Wanneer een kat met een nierprobleem ditzelfde gedrag vertoont, is dat dan goed? Betekent dat dan dat de nieren hun werk aan kunnen en zich dus tòch gedeeltelijk hersteld hebben?
Een nierenkat plast veel en drinkt veel, maar wanneer die kat dat niet doet en niet uitgedroogd is, wat betekent dat dan? Of moet ik daarvoor bij mijn DA zijn?
Wat betreft het bloedonderzoek: jij hebt het over 6 weken. Persoonlijk vind ik dat veel te lang. Zoveel onzekerheid trek ik niet (en mijn darmen ook niet; het is hier binnen in dit lijf nog steeds een grote ellende). Zelf denk ik aan 3 weken.
Dr. M. had het over een week na het spoelen, jij over een paar weken. Dat betekent nog een paar weken leven tussen hoop en vrees. Wat een ellende!!
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

nou nou nou, kijk en knuffel eerst Noa maar eens uitgebreid! vacht goed, niet afgevallen, ogen helder, eetlust behoorlijk en redelijk actief!
absoluut geen crisis! en ook geen laatste stadium nierfaalkat. het kan vele, vele malen erger..

je vraag over het voldoende drinken kan ik niet anders beantwoorden dan dat je haar urine kunt laten onderzoeken bij je dierenarts, die kan zien hoe geconcentreerd het is en wat er allemaal wel in zit wat er niet in hoort te zitten en in welke hoeveelheid.
nierkatten drinken grote hoeveelheden en gulzig. ze worden daartoe overigens ook aangezet door bepaalde stofjes in bepaalde niervoeders.. ze moeten erg veel drinken om te proberen zoveel mogelijk afvalstoffen weg te spoelen.

t is jammer dat je zo'n last hebt van het spookbeeld van dr M. die voor laatste stadium nierfaalkatten overigens helemaal gelijk heeft..

zoals ook boven is geschreven vermoed ik langzamerhand dat Noa, die prima nierwaardes had, een reuzenklap heeft gehad van metacam en nu een groot deel van haar nierfunctie kwijt is.
het is de kunst om met de rest (de reserveband) te blijven leven door zo min mogelijk belasting. dat is - als het klopt - een andere situatie dan chronisch nierfalen.
Noa is gespoeld om de in het lichaam opgebouwde afvalstoffen makkelijker en sneller kwijt te raken en daar de nieren niet mee te belasten. in theorie is ze dus redelijk schoon en het is nu de kunst om de handel in evenwicht te houden.

en het is voor jou de kunst om met de situatie te leren leven, want terugdraaien kun je niet. de factor tijd werkt hier een beetje tegen je, want je kunt pas over weken/maanden zien of de situatie verder achteruit kachelt of stabiel blijft.
en niemand kan dat naar voren halen, hoe graag jìj dat ook zou willen.
zou je in staat zijn om voor jezelf een periode van 6 weken aan te houden sinds het laatste bloedonderzoek? zo dicht op het vorige onderzoek heeft niet zo veel zin omdat je naar een trend zoekt en vergeet niet: een bloedonderzoek is een momentopname en sommige waardes zijn heel tijdgevoelig. ik bedoel: een nuchtere meting geeft andere waardes dan eentje waarin ze volop bezig is voedsel te verteren. maar, nierkatten moet je niet nuchter houden, dus dat is geen optie.
Noa zo goed mogelijk in conditie houden (tarwegras??) en zo min mogelijk belasten en er zo veel mogelijk van genieten.. meer kan ik niet voor je bedenken.

met de tijd kan het tussen jouw oren wel wat slijten en ben je in de nieuwe situatie beter thuis en hopelijk ook wat rustiger. veel over praten/schrijven is ook wel goed denk ik..
en proberen om je op de positieve punten te concentreren en daar dankbaar voor te zijn helpt misschien ook wel, hoop ik...
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

Adriana bedankt! Bedankt voor al je adviezen, je ondersteuning en opbeurende woorden.

Vorige week dacht ik, na dr. M's woorden, dat we Noa binnen een week zouden gaan verliezen en dat komt hard aan! Nu zie ik dat ik inderdaad nog weken, maanden en hopelijk nog jaren met haar kan hebben. Dat de hoge creatinine niet hoeft te betekenen dat het doodvonnis onmiddellijk getekend is.

Gisterenavond ben ik met haar op de weegschaal gaan staan en ze is terug op haar oude gewicht: 3,5 kilo. Ik dacht dat een kat met nierprobleem alleen maar afviel, maar het kan dus ook anders. Het dwangvoeren heeft dus wel degelijk zin en het zet Noa aan tot het eten van brokjes.

De hele situatie moet inderdaad een plekje krijgen. Ik moet gaan proberen om me niet alleen nog maar op Noa te focussen maar weer wat ontspanning te zoeken.
Noa is nog jong en de rest van haar lijfje functioneert prima; samen knokken we verder!

Groetjes, Annet
Gebruikersavatar
patiani-guusje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 877
Lid geworden op: 21 nov 2010 11:10

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door patiani-guusje »

Hoi Annet,

Ik herken heel veel in jouw manier van omgaan hiermee, ben zelf ook veel aan het denken/malen/uitzoeken. Mijn Da wordt gek van me ;-) Je bent zo op zoek naar een beetje hoop,
want die onzekerheid sloopt! Mijn kat heeft net 3 dagen achter elkaar een infuus gehad, ik merkte dat ie ervan opknapte, nu afwachten of dit blijft. Hij eet gelukkig wel goed, maar als ook weer ergens dat nierkatten of heel slecht kunnen gaan eten, of juist obssieve eters worden (Zoals mijn Patiaan)
Weet op een gegeven moment ook niet meer wat ik geloven moet. Ik denk inderdaad dat het per dag bekijken het meest verstandig is, voor jezelf maar ook voor de kat. Dit kost mij ook heeeeeeeeel veel moeite hoor...

Adriana, mag ik jou ms een vraag stellen, zo te lezen heb jij erg veel ervaring met nierkatjes.
Weet jij of het vaker voorkomt dat een kat met deze nierwaarden (krea 325 bovengrens 164, ureum 19-boverngrens 11.09) iid nog een heel goede eetlust kunnen hebben? Mijn Da was echt overtuigd van een schildklieraandoening, maar dat kwam niet uit de bloedtest.

Verder komt het verhaal over Noa mij erg bekend voor: Bij mijn kat is in Januari een gebitsreiniging gedaan, daarna ging ie opeens heeeeeeeeeel veel drinken. Meteen bloed laten testen op nierfunctie: alles was goed. Preventief op KD gezet, maar na een half jaar lustte meneer dit niet meer, en ben ik
na overleg met Da aan de wiskhas senoir gegaan. Dit ging prima, maar hij vile wel af... Vorige week dus bloed laten testen en zie hier de waarden :-((

Ik zelf denk dat in januari de nieren al niet goed meer functioneerden, maar nog niet zoveel minder dat dit in het bloed te zien was. Die conclusie trok ik na heel veel nadenken en piekeren. Mijn Da is het hier overigens niet mee eens, hij zegt dat het dan in Januari in het bloed te zien had moeten zijn, en dat ie veel dronk vanwege stress.

Daarbij heeft mijn kat ook nog 2x een verstopping gehad, geen blaasgruis gevonden, en er op tijd bij. allemaal voor januari 2010 overigens.

En het weekend voor het bloedonderzoek heeft mijn kat aan een lelieblad geknaagd, wat uiterst giftig kan zijn, en ik niet wist... Maar volgens de Da kan dit het niet zijn, omdat zijn conditie voor die tijd al achter uit ging. De afspraak voor het bloedonderzoek stond overigens al voordat mijn kat aan de laie knabbelde...

Zelf hoop ik nog steeds dat het acuut nierfalen is... Tegen beter in wslk :-(

Ms een beetje onsamenhangend verhaal, zit op mijn werk nu, moet ff snel.. Maar als iemand hier iets over kan zeggen/herkent/advies: heeeeeeel graag!!!

Annet: Veel sterkte, en knuffel voor Noa!
Groetjes van mij en poezen Sarah, Tica, Floortje (IM Mickey, Poesje, Patiani, Guusje, Nina, Monty) En een poot van Luna en Sophie
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

citaat
of het vaker voorkomt dat een kat met deze nierwaarden (krea 325 bovengrens 164, ureum 19-boverngrens 11.09) iid nog een heel goede eetlust kan hebben? Mijn Da was echt overtuigd van een schildklieraandoening, maar dat kwam niet uit de bloedtest.
einde citaat

wat eet jouw kat en welke medicijnen gebruikt-ie? ken je zijn T4 waarde (schildklier)
neem aan dat je hem alleen nierdieetvoer geeft en om te beginnen bij voorkeur via de da.
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
patiani-guusje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 877
Lid geworden op: 21 nov 2010 11:10

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door patiani-guusje »

Hoi Adriana,

Bedankt voor je reactie! Hij eet nierdieet, Royal canin, meestal het zachte voer. Dit leng ik aan met water.Af en toe ook droge brokjes van RC, gevolgd door een spuitje water in zijn bek van mij. Ook krijgt hij Renalzin door zijn voeding. Verder krijgt hij Benakor.
Hij eet dus echt als een dijker, totaal niet herkenbaar voor een nierkat.. De DA was zeer verbaasd over de uitslag van de bloedtest.. Ik weet niet de prezieze waarden van de schildklier, maar daar was niets mee aan de hand volgens de DA.
Groetjes van mij en poezen Sarah, Tica, Floortje (IM Mickey, Poesje, Patiani, Guusje, Nina, Monty) En een poot van Luna en Sophie
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

gelukkig eet hij alleen nierdieet!
uit je tekst maak ik op dat hij ineens behoorlijk slechte waardes had maar hij heeft toch geen metacam gehad? misschien een injectie tegen de pijn na die gebitsreiniging. er is rond die gebitsreining iets gebeurd waarvan zijn nieren een klap hebben gehad, lijkt het.
met chronisch nierfalen kachelt een kat langzaam en gestaag steeds verder achteruit. ze gaan slecht eten als ze hoge ureumwaardes hebben, daar worden ze misselijk van. vrij nieuw voor mij is dat nierkatten zulke gulzige eters zouden zijn, doorgaans andersom.

net als bij Noa kan je bij Patiaan pas weten of het acuut of chronisch is na een paar bloedonderzoeken. heb je alle bloedonderzoekgegevens van je da gekregen en hoe hoog was bijv zijn fosfor ip?
heb je een volgende afspraak voor bloedonderzoek? als de fosfor weer binnen de referentie is moet/kun je stoppen met renalzin en bij ons werkte het erg goed en met 6 weken.. en weet je zijn bloeddruk?

een te hoge schildklierwaarde flatteert de nierwaardes, maw nierwaardes worden slechter als een eventuele te hoge schildklierwaarde wordt behandeld. maar dat speelt bij jullie niet en ik begrijp niet waarom je da daaraan dacht, omdat ie zo gulzig at?
blijft hij op gewicht en komt hij door het enthousiaste eten ook aan?

ja er zijn een heleboel overeenkomsten met Noa, zegt je da dat het chronisch is of acuut? heb je het met je da wel eens gehad over metacam en hoe verschrikkelijk schadelijk dat voor kattennieren kan zijn? en hoe reageert hij daarop?
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

Hoi
Vreemd dat jouw DA zegt dat het in januari al zichtbaar had moeten zijn dat zijn nieren achteruit holden en omdat dat niet het geval was, het vreemd is dat hij nu zulke hoge nierwaardes heeft. Dan zou je toch inderdaad aan acuut nierfalen denken. Heeft hij het daar niet over gehad? En hoe waren Patiaan's nierwaarden na het spoelen? Hopelijk toch wat gezakt? Het kan toch die lelie zijn geweest die voor de nierproblemen hebben gezorgd en dat het afvallen en de nieren twee aparte zaken zijn.

Bij Noa was in februari ook niets te zien en daarom kan ik maar één conclusie trekken en dat is vergiftiging door metacam. Ook mijn DA staat voor een raadsel, noemt het de ene keer chronisch en de andere keer acuut, maar de metacam is absoluut niet de oorzaak volgens haar. Ik moet mijn hoofd er niet over breken, zegt ze.

Je bent op zoek naar opbeurende verhalen. Ik heb ze hier niet gelezen maar wel gehoord van de DA. Ik weet niet of ik het al vermeld heb (heb de laatste week zoveel geschreven!), maar de kat van de DA had crea 430 en ur 43 en kwam er weer helemaal bovenop, een patient met een crea van meer dan 600 en na het spoelen was er niets meer te merken.
Een verre kennis heeft een kat met nierfalen tgv metacam. Volgens haar kunnen de nierwaarden zich weer enigszins herstellen na metacamvergiftiging. De kat heeft de vergiftiging een paar jaar geleden opgelopen en huppelt nog steeds vrolijk rond dankzij nierdieet en Benakor.

Het kàn dus wel en wanneer jouw DA zegt dat het niet chronisch kan zijn omdat het dan in januari zichtbaar had moeten zijn, dan moet hij jou kunnen vertellen wat het dan wel is en anders moet je voor een second opinion gaan. Twee weten meer dan één!

Veel eten en toch afvallen en geen schildklierprobleem. Hoe is zijn ontlasting? Ik heb een kat gehad met chronische diarree. Die at ook heel veel en werd broodmager. We zijn er zelfs mee naar Utrecht geweest maar een oorzaak hebben ze nooit kunnen vinden. Uiteindelijk hebben we hem in 2005 moeten laten inslapen, hij spoot water en was vel over been maar genoot nog van het zonnetje en kon zo heerlijk spinnen. Ik voel me nog steeds schuldig.

Bacteriën tgv tandvleesontstekingen kunnen de oorzaak zijn van achteruitgang van de nierfunctie, maar er kunnen ook tandvleesproblemen ontstaan omdat de nieren niet meer goed werken, maar dan had dat in januari zichtbaar moeten zijn.
Ik kom er niet uit, het spijt me.

Wanneer het niet te veel stress is voor de kat zou je hem door een specialist kunnen laten onderzoeken, maar breng dan wel een dikke portemonnee mee. Je kunt je net als ik ook neerleggen bij de situatie (nou ja, dat probeer ik in ieder geval) en met wat je nu al doet Patiaans leven zo lang mogelijk prettig houden en misschien maar beter geen Whiskas meer en een ander nierdieet proberen. Trovet vindt Noa erg lekker. Vooral de brokjes, het zachte voer dwangvoer ik vier keer per dag 10 ml. Ze was nooit gek op zacht voer maar op deze manier weet ik tenminste zeker dat ze voldoende binnen krijgt.
Groetjes, Annet
Gebruikersavatar
patiani-guusje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 877
Lid geworden op: 21 nov 2010 11:10

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door patiani-guusje »

Hoi Adriana en Annet,

Bedankt weer voor jullie reacties! Fijn om erover van gedachten te kunnen wisselen.
Wb die Metacam: geen idee eigenlijk, maar de bloedtest is na de gebitsreininging gedaan dus dan zou je al iets afwijkends aan de nierwaarden moeten hebben kunnen zien volgens mijn dierenarts.
Ik heb daar andere gedachten bij, maar die kennen jullie al. Wb de fosforwaarde: ik heb het er van de week over gehad met mijn Da en hij zegt dat deze waarden niet gemeten zijn, dan moet het naar het lab. Mijn DA doet bloedonderzoeken voor een groot deel zelf. Hij zei ook dat het niet nodig is om te weten omdat Patiaan nu toch Renazil krijgt, en dit het fosforgehalte (als het verhoogd is) naar beneden brengt. bloeddruk is niet gemeten, was ook niet nodig vanwege de Benakor, en volgens mij hebben ze ook geen apparatuur daarvoor.
Woensdag heeft ie zijn laatste infuus gehad, en gisteravond vond ik hem erg fit en veel wakker (was alleen de avond thuis vanwege werken) maar s'middags laat iemand mijn honden uit, en zij vertelde dat alles goed met hem ging.
Vanmorgen heb ik hem gewogen, en hij is 1 ons aangekomen sinds een week ;-) Of hij moet nog ontlasting krijgen dat kan natuurlijk ook. Daarna zijn voer gegeven, hij had weer trek, vroeg er ook om. Nadat het bakje leeg was kwam alles er weer uit :-((( Daar schrok ik wel even van.
Daarna 3x kleinere porties gegeven en dat blijft gelukkig wel binnen. Verder wisselt sloom zijn, en actiever (zag hem net zelfs even spelen met onze andere kat) elkaar af, en ook wast hij zich heel veel valt mij op.
Ben de komende 4 dagen vrij dus kan hem goed in de gaten houden.

Adriana: je vroeg wat de Da zei: acuut of chronisch. De eerste reactie was chronisch, maar na het lelie verhaal zeiden ze (ik heb 2 DA) dat het ook acuut kan zijn. Maar hij vermagerde wel al wat langer vandaar de twijfel. Als het acuut zou zijn dan zou hij moeten opknappen na de infusen (wat is meervoud daarvan?) en dan voor langere tijd. Ik moet over 3 weken weer bloed laten prikken, tot die tijd mijd ik de Da zoveel mogelijk vanwege de stress.

Annet: en ieder ander die dit leest: allemaal heel veel sterkte met het getob, en geniet vooral van je kat!!!
Groetjes van mij en poezen Sarah, Tica, Floortje (IM Mickey, Poesje, Patiani, Guusje, Nina, Monty) En een poot van Luna en Sophie
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

van de reacties/antwoorden van je da krijg ik geen sterke indruk..
als het bloedonderzoek vrijwel gelijktijdig gedaan is met de gebitsreiniging dan kun je het eventuele verval nog niet zien.
de redenatie dat hij nu toch renalzin krijgt en dat daarom de fosfor niet gemeten hoeft te worden, vind ik vrij laconiek. in theorie klopt het wel maar renalzin is belasting en medicijn en als hij met zijn fosfor onder de referentie zit dan weet ik niet of dat wel zo handig is..
bij ons was dat na 6 weken renalzin al het geval.. en dan? ze hebben in het systeem wel fosfor nodig!
hij heeft geen spotchem en moet voor fosfor dus bloed opsturen en daarom meet hij het niet. .......

idem waarschijnlijk met bloeddruk maar als de bloedruk van Patiaan al niet echt aan de hoge kant was en je gaat dan voortvarend verlagen, dan krijg je een sloom beest en ik weet niet of dat voor de pompfunctie van het hart en de doorbloeding van de nieren en dus de filter-activiteit wel zo handig is.. dan werkt het denk ik precies andersom als bij een te hoge schildklierwaarde.. (te hoge T4 jaagt o.m. bloedsomloop op, betere doorbloeding en geflatteerde nierwaardes!)

zou je met met het oog op Patiaans nierproblemen niet eens heel voorzichtig gaan uitkijken naar een goed geoutilleerde en technisch betere dierenarts?
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
patiani-guusje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 877
Lid geworden op: 21 nov 2010 11:10

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door patiani-guusje »

Wb de bloeddruk dacht ik precies hetzelfde! Nu moet ik zeggen dat ik al veel slechte ervaringen heb opgedaan met dierenartsen, en in deze tot nu toe veel vertrouwen had. Wat is Spochmen eigenlijk?
Een soort bloeddrukmeter toch?
Is fosfor niet ook aan te tonen in de urine? Twijfel ook steeds, ms toch eens voor een second opinion gaan. al wil ik de kat ook zijn rust gunnen, en niet teveel met hem slepen... lastig...
Groetjes van mij en poezen Sarah, Tica, Floortje (IM Mickey, Poesje, Patiani, Guusje, Nina, Monty) En een poot van Luna en Sophie
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

spotchem is een apparaat, waarmee een aantal waardes in bloed gemeten kunnen worden, ter plekke en kwartiertje later heb je de uitslag en kun je overleggen met je da. reuze handig en fructosamine en fosfor e.a. zijn aparte waardes.
http://www.menarinidiagnostics.nl/Produ ... potchem_ez
bloeddrukmeter = bloeddrukmeter en dat vergt wat gel, wat tijd en een ontspannen kat. maar heel veel da's halen hun schouders erover op, bij de betere zit het altijd in het 'nierfaalpakket'
nee, anorganische fosfor is dacht ik niet in de urine aan te tonen en voor het nierweefsel is een te hoog fosforgehalte heel schadelijk, breekt nl af.
nu hebben jullie gelijk renalzin gekregen en dat is prima maar ik weet niet of je niet de kans loopt te laag te komen zitten. en wat daar de evtl consequentie van is.
en geef asjeblieft niet 'een pompje' want dat is vrij veel.

weet niet of het meer slepen betekent, over welk deel van Nederland hebben we het?
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Plaats reactie