Jonge kater (1 jaar) boos op nieuwe poes (2,5 jaar)

De ene kat blaast en gromt (opeens) naar de ander. Soms van het ene op het andere moment om een (schijnbaar) onverklaarbare reden en soms als er een nieuwe kat/kitten wordt geintroduceerd.
Plaats reactie
liz88
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 22 sep 2010 08:27

Jonge kater (1 jaar) boos op nieuwe poes (2,5 jaar)

Bericht door liz88 »

Hoi,

Ik heb (had) een hele lieve kater die veel aandacht wilde, hij is ook erg speels en ik wilde een speelkameraad voor hem.

Uit het asiel een lieve poes gehaald die andere katten erg gewend is.

NU is het gedrag van mijn kater erg veranderd, hij wil niet meer veel aangehaald worden en wil me soms grijpen als ik dat doe. Hij gromt en blaast naar de poes die er totaal geen aandacht aan schenkt. De kater gaat nu de poes uit de weg.

Voor het kennismaken raadde het asiel mij aan de poes in de mand in de kamer te zetten en elkaar te laten wennen, dit ging goed dus na 30 min. deurtje open gezet. Vanaf dat moment begon het gedrag te veranderen. Hij wil ook niet eten en gaat haar constant uit de weg.

Ik heb kattengras gekocht en snoepjes, div. krabpalen in huis en lekkere rustige ligplekjes.

Wat kan ik nog meer doen?

Groetjes Lisette, Grumpy en Aapje
Gebruikersavatar
Rocis
Poema
Poema
Berichten: 247
Lid geworden op: 08 jan 2003 13:59
Locatie: Uithoorn

Re: jonge kater (1jaar) boos op nieuwe poes (2,5jaar)

Bericht door Rocis »

Hoi,

Goed van je dat je een kat uit het asiel hebt gehaald.

Om antwoord te geven op je vraag, er staan al zo veel topics al op dit forum die over dit onderwerp gaan ;-) Kennismaking, katten aan elkaar laten wennen, poes is bang etc. Via de search functie, bovenin het scherm krijg je vast enorm veel resultaten.

Dieren bij elkaar brengen die elkaar niet kennen vraagt voornamelijk geduld en liefde.

Grtz
Cis
"Cats aren't clean, they're just covered with cat spit."
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: jonge kater (1jaar) boos op nieuwe poes (2,5jaar)

Bericht door pearlsofpassion »

Als je wat meer info zou kunnen geven of de tijdspanne? Hoelang heb je de poes al? Zijn er toch al veranderingen opgetreden sinds hij boos tegen haar doet? Hoe reageert zij?

Je kater heeft altijd alleen gezeten? Hij is gecastreerd?
Ik kan al op voorhand zeggen, dat bij een kat die al een jaar altijd alleen gezeten heeft, een poes die ouder is dan hij, mss niet zo'n goede keuze is. Nu laten we eerst bekijken wat jouw situatie juist is, voor we conclusies gaan trekken. Maar het zou goed kunnen dat als deze koppeling zou mislukken (met wat geduld komt het vaak goed hoor! zeker voor zo'n jong dier als jouw kater) het met een kitten erbij wss wel goed zou gaan. Zeker een katerkitten, vormt een kater van 1 jaar snel vriendjes mee.
Het kan goed zijn dat hij het moeilijk heeft met het feit dat ze ouder is dan hem, hij voelt dat echt wel aan, en zij ook!

Verder, heb je weet van vroegere ontmoetingen van je kater met andere katten? Gaat hij naar buiten? Heeft hij daar vriendjes of mss net een slechte ervaring gehad met een buurtkat?

Doet hij nog iets anders dan blazen en haar uit te weg gaan? Wil hij ook niet eten als ze niet in de buurt is? Doet hij ook boos tegen jou wanneer je je handen net gewassen hebt en hij in een andere kamer is?
Als het in een andere kamer beter gaat kan je mss eens proberen met een langzamere koppeling. Ze elk een eigen kamer geven en geuren gaan uitwisselen. Stillaan ze steeds een beetje langer bij elkaar laten. Ze zelf hun tempo laten bepalen moet je eigenlijk altijd doen, dus laat hem haar ontwijken, sluit ze zeker niet samen in 1 kamer op. Daar is het nog veel te vroeg voor.
Ik ga er toch van uit dat je ze al niet maanden hebt, aangezien hij niet wil eten... :-)

Ik hoop dat je al deze vragen kan beantwoorden, dat je eens goed wat topics doorleest van andere mensen, daar kan je echt veel uithalen. En wat je dan toch niet terugvindt in deze topics kan je hier nog komen vragen, en dan hoop ik dat we je verder kunnen helpen en je kater de poes laten aanvaarden.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Silvester79
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 sep 2010 09:53

Re: Jonge kater (1 jaar) boos op nieuwe poes (2,5 jaar)

Bericht door Silvester79 »

Hallo heb al een beetje gesnuffeld in het forum. maar ik twijfel nog steeds of ik er een tweede kitten/kater/poes bij zal nemen als speelkameeraadje voor onze kat. Al roept iederen in mijn omgeving dat het beter is voor de kat. dan is hij niet zo alleen.Nu werken wij ploegendiensten dus lang alleen is hij nooit.hij is nu al 1.5 jaar bij ons( als kitten) en het is een echte allemans vriend. ben een beetje bang dat een andere kat deze hem ondersneeuwd. Als ik jou verhaal zo lees twijfel ik nog meer.
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Jonge kater (1 jaar) boos op nieuwe poes (2,5 jaar)

Bericht door pearlsofpassion »

Niemand kan zeggen of het goed zou gaan. Anderhalf is al redelijk lang om alleen gezeten te hebben, net iets te lang om zeker te kunnen zeggen dat het wel in orde zou komen. Hierboven hebben we er niets meer van gehoord en dat wil wss zeggen dat het helemaal goed gekomen is en er gewoon wat ongeduld en onzekerheid was.
Katten hebben altijd wat tijd nodig. En zeker als het zijn eerste vriendje wordt, moet je daar rekening mee houden. Als hij het aanvaard, dan doe je hem met een vriendje inderdaad veel plezier. Maar of dat zo is kan je enkel uittesten....
Als je dat zou doen, moet je zeker voor een kitten gaan. Zeker geen kat die ouder is dan hijzelf! Dan neemt al een moeilijkheid weg omdat hij zich dan nog steeds de baas kan voelen in huis (ZIJN huis! want zo denk hij erover). Hij zal even moeten wennen aan het feit dat hij zijn aandacht en ruimte zal moeten delen, maar zodra hij doorheeft wat hij ervoor terugkrijgt, zal hij dat wel graag doen. Als hij echter nooit het voordeel van de nieuwe inziet (de meeste katten doen dat wel hoor, en zeker katers), is het een stuk moeilijker.
Je kan dan het best voor een kitten gaan, maar niet jonger dan 10 weken natuurlijk! Een katerje zal waarschijnlijk het meeste kans om slagen geven en ook later het meeste kans dat ze echt close worden.

Kijk wat rond in asielen, dan kan je een katje zoeken dat goed bij de jouwe zou passen en kunnen ze je met advies bijstaan. Zoek eentje uit een asiel waar ze goed opvolgen en waar ze de eventuele nieuwe kat op proef kan meenemen. Als het dan na enkele weken duidelijk is dat het zeker niet zal gaan, kan je hem nog terugbrengen.
Wel zou ik je aanraden om hier even je problemen te komen delen als je problemen ondervindt, dan kunnen we je tips geven en zeggen of het allemaal nog goed komt of je hem beter terug kan doen.
Lees eerst ook eens goed rond zodat je weet hoe je de introductie gaat aanpakken. Het is namelijk veeel moeilijker om een verkeerde introductie recht te trekken dan op voorhand even rond te kijken.
Ga er van uit dat je minstens een dikke week nodig hebt om een verbetering te zien. Het kan veel sneller gaan, maar als je daar van uit gaat, kan je al niet na een paar dagen beginnen paniekeren... ;-)

Veel succes met uitkiezen!
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3007
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Jonge kater (1 jaar) boos op nieuwe poes (2,5 jaar)

Bericht door Cari »

Ik zou het zeker proberen. Een katertje van niet ouder dan een maand of 4 - die zijn er nu nog volop.
Hij is dan bij jullie misschien niet zoveel alleen, maar jullie zijn geen kat. Een soortgenoot kan zo enorm veel toevoegen aan het leven van je kat. En voor jullie ook heel leuk. De interactie tussen twee of meer katten is altijd boeiend en leuk.
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9350
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Jonge kater (1 jaar) boos op nieuwe poes (2,5 jaar)

Bericht door castratenkoor »

Lisette, veel geduld en liefde. Felyway verdampers en/of valeriaandrupjes op wat knuffelbeesten en/of kussentjes is ook een goed plan. Het heeft gewoon tijd nodig dat volwassen katten aan elkaar wennen.

Silvester79 een kitten van 4 maanden erbij is een goed advies van Cari. Dat past zich makkelijker aan dan een volwassen kat. Geef de oudste kat extra veel aandacht en ook hier advies zoals boven met genotsmiddelen.
Ik heb hier erg slecht gesocialiseerde katten en valeriaan doet wonderen bij stress is mijn ervaring.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
jennli
Tijger
Tijger
Berichten: 1101
Lid geworden op: 20 aug 2010 15:09

Re: Jonge kater (1 jaar) boos op nieuwe poes (2,5 jaar)

Bericht door jennli »

Daarnaast wil ik nog even kwijt dat dierenasiels vol zitten met oudere katten. Op Cayleigh na waren onze katten twee, drie en vier jaar oud toen ze gekoppeld werden en dat ging ook heel goed. Natuurlijk niet vanaf dag 1. Ze hebben wel een beetje tijd en ruimte nodig om aan elkaar te wennen. In het begin werd hier ook wel eens geblazen naar de nieuwkomer, maar al snel zijn het dikke vrienden geworden. Het koppelt misschien wat eenvoudiger met een kitten, maar vergeet niet dat met wat tijd om aan elkaar te wennen, ruimte en liefde ook oudere katten vaak echt wel te koppelen zijn.
Like the great philosopher Jagger said: You can't always get what you want
But if you try sometimes you just might find you get what you need
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9350
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Jonge kater (1 jaar) boos op nieuwe poes (2,5 jaar)

Bericht door castratenkoor »

Mee eens Jennifer, maar niet iedereen heeft jouw geduld en liefde helaas.
De kat van Silvester79 is al anderhalf jaar alleen, jouw katten zaten allevier in groepsverband en waren op die manier al veel beter gesocialiseerd.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Jonge kater (1 jaar) boos op nieuwe poes (2,5 jaar)

Bericht door pearlsofpassion »

Ik ben het met Dinie eens, hier kan je beter een kitten nemen, gewoon omdat de kater nog geen soortgenoten kent.
Valeriaan geeft hier ook betere resultaten dan ik gedacht had (sorry hoor Dinie :icon_shifty: ), het brengt de spanning in huis naar omlaag.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Plaats reactie