Vraagjes m.b.t. aanschaf kitten

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Plaats reactie
Jonev
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 apr 2010 15:27

Vraagjes m.b.t. aanschaf kitten

Bericht door Jonev »

Hallo allemaal!
Ik heb me op dit forum aangemeld omdat ik misschien een katje wil gaan aanschaffen...

Ouders van vrienden van ons hebben een nestje allerschattigste kittens. We zijn al wat langer aan het overwegen een katje te nemen en die lijkt een mooi moment.
Ik heb er wel wat vragen over en ik hoop dat ik ze eventjes mag stellen.

Wij werken overdag en zijn rond half 6 thuis, is dit voldoende voor een katje? De meeste avonden zijn we wel gewoon thuis. Kan een katje overdag gewoon alleen thuis zijn met voer en water en wat speeltjes?

Ik las ergens op deze site dat je niet perse een kattenbak nodig hebt, maar dat je ook gewoon een kattenluik kunt nemen. Gebeurt dit vaak? Het probleem vind ik dat je een kattenbak vaak zo ontzettend ruikt, en daar zit ik nou weer niet zo op te wachten ;-)

Ik las al in een topic dat een kitten pas na een aantal maanden zelfstandig naar buiten mag. Stel ik heb geen kattenbak, hoe doe ik dit dan in de tussentijd?

Als er nog meer vragen in mij opborrelen dan zet ik ze erbij, ik hoop dat er iemand is die mij op weg wil helpen.

Ik las van iemand anders dat er een rolkattenbak bestaat http://cgi.benl.ebay.be/ROL-KATTENBAK-T ... 5660wt_939
Kent iemand dit ding en werkt het echt? Hoe werkt het precies?

Stinkt een kattenbak erg? Ik zou het namelijk heel vervelend vinden om thuis te komen en de kattenbak te ruiken, of als je een keer onverwacht bezoek krijgt dat de kattenbak stinkt.



alvast bedankt!
Groetjes Jonev
Gebruikersavatar
Tember
Poema
Poema
Berichten: 340
Lid geworden op: 13 jul 2009 13:18
Locatie: Utrecht

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door Tember »

Leuk dat je een katje wilt, Jonev. Je mag hier altijd vragen stellen. Zo helpen we elkaar.

Wat betreft je eerste vraag, voor een kitten is 5 dagen per week overdag tot half 6 alleen thuis zitten niet leuk. Ook niet met speeltjes en eten. Ik spreek uit ervaring. Een kitten is speels en heeft aandacht nodig. Ze ontwikkeld zich nog en heeft een helpende hand nodig. Ook is deze periode cruciaal om haar dingen te leren en je haar kunt vormen. Ik weet niet of het mogelijk is voor je, maar dan zou ik er absoluut twee nemen. Zo hebben ze elkaar en breken ze elkaar af ipv je woonkamer. Dit antwoord zal je van veel mensen hier op het forum krijgen, want 2 kittens is echt beter dan 1 kitten. Het is goed voor de socialisatie en qua ruimte neemt 1 kitten bijna meer in beslag, omdat ze vaker ondeugend zal zijn. Ook is het natuurlijk ontzettend leuk om ze met elkaar te zien spelen, dus voor jou zitten er ook zeker veel voordelen aan! Als het niet mogelijk is om er 2 te nemen, dan zou ik kijken naar een wat oudere kat, mogelijk uit het asiel. Eentje die het gewend is om alleen te zijn. Een kitten zoveel alleen laten zitten, dat vind ik eigenlijk zielig voor het beestje.

Over je tweede vraag, zou ik gewoon een kattenbak neerzetten. Anders zou ze haar behoeftes in je woonkamer moeten doen, dat wilt natuurlijk niemand. Zonder kattenbak kan ze ook haar behoeftes niet kwijt, als ze niet naar buiten kan. Misschien zou ik zelfs een kattenbak laten staan als ze eenmaal naar buiten gaat. Gewoon voor de zekerheid. Als ze haar behoeftes toch voornamelijk buiten doet, zal je ook niet echt met de stank zitten, lijkt mij.

Een kattenbak hoeft echter niet te stinken. Als je de bak dagelijks leegschept en wekelijks helemaal verschoont (schepje zit er vaak al bij), dan zal de lucht hartstikke meevallen! Niemand zit te wachten op poepluchtjes, dus er zijn zat tips om dit te voorkomen. Ook zijn er soort poeders te koop, gewoon bij de AH en dierenwinkel, die je erop strooit na het verschonen zodat het langer frisser ruikt. Die heb ik ook en het werkt geweldig.

Voor nog meer vragen ben je altijd welkom!
"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."
Jonev
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 apr 2010 15:27

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door Jonev »

Dankjewel voor je reactie!

Een kattenbak verschonen, ik weet eigenlijk niet zogoed wat ik me daar bij voor moet stellen.
Is dat een kwestie van dus dagelijks even de vieze dingen eruit scheppen en een keer per weer de hele kattenbak leeg kieperen in de container en nieuwe vulling?

2 kittens ben ik inderdaad ook aan het overwegen, ik wil niet dat mijn katje vereenzaamd...
Ik zou er dan 2 uit hetzelfde nest nemen, alleen er is één meisje en voor de rest mannetjes, ik ben echt ontzettend verliefd op het meisje.
Nu heb ik gelezen van de kattenpil om te gebruiken voordat ze gesteriliseerd kan worden. Mag dit ook bij kittens gebruikt worden?

Moet je meerdere kattenbakken hebben als je 2 katjes hebt? Of kunnen ze delen?

Mag jullie kat overal in huis komen? Ik ben van plan om bijvoorbeeld de slaapkamer en mijn naaikamer dicht te houden. Of is dit erg gemeen?
Gebruikersavatar
Tember
Poema
Poema
Berichten: 340
Lid geworden op: 13 jul 2009 13:18
Locatie: Utrecht

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door Tember »

Een kattenbak verschonen, ik weet niet hoe anderen het doen, maar ik zal je uitleggen hoe ik het doe en bij mij stinkt ie zo goed als nooit. Ik haal het grit eruit, dit kieper ik in de bruine kliko. Vervolgens maak ik de bak schoon met warm water, niet met zeep. Ik wil geen kunstmatige luchtjes in de kattenbak, want straks vinden de katten het niks en zit ik met uitwerpselen op plekken waar ze niet horen. Daarna maak ik hem droog, doe ik er een krant in en vervolgens gooi ik schoon grit erop. Het is heel simpel en met 5 minuutjes klaar. Scheppen doe ik gewoon elke ochtend, dan haal ik de drollen eruit. Ik heb een apart prullenbakje hiervoor.

Heel goed dat je overweegt om 2 kittens te nemen. Dit zou ik zeker weten doen! Het is geen probleem om een jongen en een meisje te nemen. Ze komen uit hetzelfde nest, dus dat zal wel goed gaan. Een kater is met ong. 6 maanden geslachtsrijp en een poes na haar eerste krolsheid (hiervoor kijk ik even mede-forumleden aan, want 100% zeker weten doe ik dit niet). Als je de kater met 6 maanden laat castreren en de poes na haar eerste krolsheid, dan zal ook dit geen problemen opleveren. De kattenpil zou ik goed over nadenken, want er zitten medische nadelen aan. De poes loopt een hoger risico voor melkkliertumoren en baarmoederontsteking.

En meerdere kattenbakken: iedere kat is anders. Mijn katten hebben 2 kattenbakken, maar ze gebruiken ze beiden. Eigenlijk zou ik er eentje kunnen wegdoen. Sommige katten weigeren te delen en willen hun eigen. Je zou aan de mensen waar ze nu zitten kunnen vragen of ze samen dezelfde kattenbak gebruiken en als dit het geval is, zal je er aan eentje wel genoeg hebben. Het lijkt me wel, aangezien ze broer en zus zijn.

En mijn katten mogen ook niet door het hele huis. Ze mogen ook niet altijd boven. Ik heb vaste regels en heb die vanaf begin af aan duidelijk gemaakt. Het is geen probleem als af en toe een deur dicht is of altijd dicht. Dat is niet gemeen hoor. Ze hebben tenslotte genoeg andere plekken waar ze mogen komen.
"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."
Gebruikersavatar
Claudia007
Poema
Poema
Berichten: 232
Lid geworden op: 26 sep 2009 00:56
Locatie: Beverwijk
Contacteer:

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door Claudia007 »

Mijn kat mag niet op straat en mag overal in huis komen.
Als wij niet thuis zijn dan is ze op de gang en slaapkamer waar ze ook in de nacht is en slaapt.
De kattenbak scheppen wij iedere dag de drollen en plasplekjes uit....wij hebben speciaal grit en bij ons ruik je niks.
Aan de pil zou ik niet beginnen zo als al beschreven word.
Groetjes Claudia,Scorpion Sting en Lamborghini Gallardo
Maureen
Huiskat
Huiskat
Berichten: 69
Lid geworden op: 21 jan 2010 07:15

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door Maureen »

Hier hebben we geen kattenbak binnen staan. De katten doen hun behoefte buiten, we hebben dan wel kattenluikjes. Ze kunnen gaan en staan waar ze willen. We hebben 6 hond(jes)en 2 katten. De katten zijn opgegroeid tussen de nestjes pupjes die we hadden, een kitten was nog maar 5 weken toen ze bij ons kwam en is dus een halve hond :-) De katten hebben daarop heel snel overgenomen om hun behoefte buiten te doen, ik heb nog wel een hele tijd de kattenbak binnen gehad, toen ik helemaal niks meer vond in de bakken heb ik ze opgeruimd.
Ik zou een kat ook niet alleen nemen, ze hebben behoefte aan gezelschap. Ik zou dus ook 2 kittens nemen.
De kattenpil zou ik niet nemen, hier zijn de dames al vrij vroeg gecastreerd.
Groetjes Maureen

RIP Amy en Fred en een kopke van Sloefke, Freddie en kleine Pleuntje
Gebruikersavatar
ktje
Poema
Poema
Berichten: 278
Lid geworden op: 17 mei 2009 17:08

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door ktje »

Een kitten mag zeker de eerste paar maanden niet naar buiten! Ze moeten nog aan jou en de omgeving wennen maar zeker ook de geur opnemen van je huis enz. En buiten zijn ze vaak nog onwennig en de kans dat ze onder een auto komen of iets dergelijks is groot!

Dus een kattenbak moet je zeker aanschaffen. Ik weet niet hoe groot je huis is, maar als je echt zo bang bent dat een kattenbak gaat stinken, of je hem in een aparte kamer kan zetten (deur op een kiertje). Maar een kattenbak ruik je wel altijd! Hoevaak je hem ook leegschept schoonmaakt of iets je blijft hem wel ruiken (niet zozeer naar poep etc.).

Verder kan het prima om broer en zus in huis te halen, maar laat manlief wel zo snel mogelijk helpen dit kan bij 5 a 6 maanden (bij elke dierenarts verschillend). Poeslief mag bij 9 maanden! Alleen moet je wel in de gaten houden want na de castratie van kater is die nog een poes geslachtsrijp als jou poes dan krols wordt moet je ze echt uitelkaar gaan houden! Of als ze allebei eerder geslachtsrijp zijn (katers kunnen gaan sproeien en poezen worden krols (over de grond rollen, miauwen, aandacht vragen)).

Hier hebben onze katten alleen onze woonliving als ruimte (keuken, woonkamer en eetkamer in 1). De slaapkamers zijn verboden terrein voor ze (we hebben een zoontje en moet er niet aan denken dat ze in zijn bed gaan liggen!). Dus gemeen is het niet. Als ze maar voldoende ruimte overhouden en speelgoed hebben (krabpaal, muisjes, belletjes enz.).

Volgens mij waren dat al je vragen.

Misschien zou je ook nog naar een ander nestje kunnen kijken voor een evt. ander poesje. Zo krijg je 2 dames in huis en hoef je je minder zorgen te maken over evt. zelf nestje. Kittens passen zich heel snel aan dus als je 2 ongeveer even oude poesjes neemt zal het de eerste paar dagen blazen zijn maar denk niet heel lang
Mijn trots: Lionell, Simba en Ziva
viewtopic.php?f=5&t=17663
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9352
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door castratenkoor »

Ook ik zou twee kittens aanraden.
Zelf laat ik de katten in het hele huis, alles is cat-proof. Los laat ik ze niet buiten, ik heb een kattenren van 10 meter waar ze via een luikje in kunnen. Kattenkakken schep ik 4 - 5 x per dag alle
poepjes en plasjes uit en eens in de twee weken leeggooien uitsoppen en nieuw grit erin.
Ik zou voor jou zeker twee kattenbakken aanraden, veel katten willen op de ene bak plassen en op de andere poepen.
Castreren zou ik ze beide met 5 - 6 maanden. Dat kan ook voor een poes.

Dinie
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
JLC
Jaguar
Jaguar
Berichten: 726
Lid geworden op: 31 mar 2009 17:21
Locatie: La Nucia, Spanje
Contacteer:

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door JLC »

En om te voorkomen dat de ontlasting niet teveel stinkt, zou ik voor een merk voer gaan zoals Royal Canin, Hills of Orijen. De premium-merken dus. Mijn katten heb ik in het begin Whiskas gegeven (zowel nat als droog) en dat ruik je aan de ontlasting. Nu met Hills stinkt de ontlasting veel minder en er zijn ook minder drollen. Mijn katten verteren dit voer beter.
Groetjes Jaap, Lizzie, Christel
Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3007
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door Cari »

Hallo Jonev,
Nou het is vast al duidelijk: het gaan er natuurlijk 2 worden ;-) ! Leuk!
Je moet aan de kattenbak, of je dat nou leuk vindt of niet,want je kan een kat pas na de castratie veilig naar buiten laten. Voor die tijd zijn ze te naïef en hun "thuis-kom" vermogen werkt nog niet ten volle. Een kitten is gewoon ook nog niet voorzichtig genoeg -die zien geen gevaar.
Castreren van broer en zus kan met 6 maanden. Wacht niet tot de kater gaat sproeien (want dat doet hij misschien helemaal niet) of dat de poes krols is, want dan ben je waarschijnlijk te laat en heb je er ineeens wel erg veel ;-) . Soms zijn katers er erg vroeg bij en klimmen al eerder op zuslief. In dat geval: meteen naar de da met hem.
Hoe Tember haar kattenbak schoonmaakt is uiteraard prima, maar het kan nog simpeler en sneller en ook milieuvriendelijker. Neem "Cats Best Eko Plus" (https://www.zooplus.nl/shop/katten/katt ... best/21337). Als je genoeg grit in de bak gooit, hoef je hem eigenlijk nooit met water te reinigen (tenzij ze diarree hebben en de kanten ook besmeuren). Alleen de klontjes urine en poepjes eruit scheppen, die je in de biobak (of zelfs in het toilet, maar dat durf ik niet) gooit. Ik kijk een paar keer per dag of er iets in de bak zit, schep het er dan uit en ben alles bij elkaar nog geen minuut per dag ermee bezig en de bak blijft goed schoon.
Als de katten oud genoeg zijn om naar buiten te gaan, zou ik de bak ook laten staan. Als het pijpenstelen regent, is een droog toilet ook voor een kat wel prettig en als ze zich niet lekker voelen, gaan ze soms ook liever niet naar buiten.
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld
Jonev
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 apr 2010 15:27

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door Jonev »

Bedankt voor jullie reacties, hier heb ik echt wat aan!
ktje schreef:
Dus een kattenbak moet je zeker aanschaffen. Ik weet niet hoe groot je huis is, maar als je echt zo bang bent dat een kattenbak gaat stinken, of je hem in een aparte kamer kan zetten (deur op een kiertje). Maar een kattenbak ruik je wel altijd! Hoevaak je hem ook leegschept schoonmaakt of iets je blijft hem wel ruiken (niet zozeer naar poep etc.).
Hij ruikt dus gewoon naar kattengrit begrijp ik?
Heeft iedereen dit? Of ligt het ook weer aan wat voor kattengrit je hebt?

Mijn kitten drinkt nu natuurlijk nog bij z'n moeder, maar wat voor voer kun je het beste nemen? Nat voer? Droog voer? Moet je ook nog combineren? De ene dag nat en de andere dag droog? Of kun je ook alleen natvoer geven?
Ik begreep ook dat katten ook overstuur kunnen raken van ander voer en dan gaan kotsen enzo. Hoe beslis je met wat voor voer je gaat beginnen?

Hebben jullie allemaal een krabpaal en is dit echt nodig? Is het nodig om die gelijk aan te schaffen? Ik kan me voorstellen dat de ene kat meer behoefte heeft om te krabben dan de andere kat, en dan heb je voor niks een krabpaal gekocht...
Gebruikersavatar
JLC
Jaguar
Jaguar
Berichten: 726
Lid geworden op: 31 mar 2009 17:21
Locatie: La Nucia, Spanje
Contacteer:

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door JLC »

Over droog- dan wel natvoer verschillen de meningen en ook over het merk voer. Er zijn wel topics die hier speciaal over gaan. Ik geef met name droogvoer (en natvoer om de dag). Natvoer heeft als nadeel dat tandplak eerder ontstaat. Tenminste, dat heb ik zo ervaren bij mijn kat Lizzie die meer van natvoer houdt. Mijn andere kat Jaap houdt meer van droogvoer en heeft veel minder last van tandplak. Daarom bij mij nog maar om de dag natvoer, zodat ik Lizzie eigenlijk dwing om meer droogvoer te eten. Voordeel van natvoer is wel dat ze gemakkelijker aan hun vocht komen. Ik heb trouwens het waterbakje niet naast het droogvoer staan. Ik heb gemerkt dat mijn katten meer water drinken als het water niet naast het bakje droogvoer staat.

Een krabpaal is handig om in huis te hebben om te voorkomen dat de kat aan je meubels gaat krabben, maar een 100% garantie geef ik niet. Mijn eigen katten willen ook nog wel de trappaal (die is van hout) als krabpaal gebruiken.
Groetjes Jaap, Lizzie, Christel
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9352
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door castratenkoor »

Bij mij staat er atijd een bak brokken van het merk Orijen.
Nieuwe kittens leer ik vlees eten, mijn jongste Teun krijgt eenmaal daags een kuiken, een muis of een stukje rauw vlees. Mijn op een na jongste Timo lust van dat alles alleen kuiken en die eet 4 x per week een kuiken. De rest eet eenmaal daags beetje blikvoer.

Voor in de kattenbak heb ik Biokat's Fresh. Bij elke gelegenheid/mogelijkheid schep ik wat
ze gedaan hebben eruit, maar ik heb veel katten.
Ik werk full time maar woon op 10 minuten lopen van mijn werk.
Zo kan ik om 6 uur de bakken doen, om 12 uur om 16 uur en om 22 uur.
Ze stinken nooit en de katten doen ook nooit aan wildplassen of zo.

Dinie
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3007
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Vraagjes w.b.t aanschaf kitten

Bericht door Cari »

Als je kitten zelf gaat eten, kan je eigenlijk het best diverse soorten voedsel geven:; droog, nat, vers, verschillende smaken en merken. Je kan het allemaal door elkaar geven. Als het maar van goede kwaliteit is ;-) . Op die manier krijgt je kat een goede spijsvertering, die niet gelijk overhoop ligt bij het eten van een keer iets anders en je kat wordt er bovendien niet zo kieskeurig van.
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld
Plaats reactie