Angstig kitten

Voor vragen over katten die bang zijn van mensen, geluiden, andere dieren, etc.
Plaats reactie
Vriendje
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 jun 2009 13:43

Angstig kitten

Bericht door Vriendje »

Sinds vorige week hebben wij een kitten van (nu) 11 weken oud. Ze is geboren in een schuurtje bij mensen die enorm van katten houden en ze goed verzorgen. De katten, en dus ook de kittens kwamen niet bij hun in huis, maar kwamen wel steeds in aanraking met mensen/kinderen. De moeder liet alles toe en je mocht aan haar en en haar kittens komen.
Sinds vorige week hebben we er dus eentje opgehaald en ik moet zeggen: ik ben verliefd!! Helaas is Vriendje (naam hebben de kinderen bedacht) nog erg schrikkerig. Verder doet ze het heel goed, ze was direct zindelijk en heeft al een paar favoriete plekjes in huis gevonden!! Ze is speels en als als je haar aait dan spint ze, knijpt haar oogjes dicht en bolt haar rug met een staartje omhoog. Jammer genoeg komt ze niet uit zichzelf naar ons toe, en als ze ergens zit en je loopt langs dan gaat ze er vandoor. We proberen haar op de juiste momenten met rust te laten, maar we willen haar ook aanhalen, zodat ze aan ons went. Onze dochter (5), rent en vliegt achter haar aan om haar maar te pakken te krijgen. Mijn dochter snapt, na herhaaldelijk, en duidelijke uitleg, dat dat alleen maar averechts werkt. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Vriendje minder schrikachtig wordt en ook niet ineen duikt als we gaan staan, lopen of iets dergelijks doen???? (sorry lang verhaal)
Gebruikersavatar
ktje
Poema
Poema
Berichten: 278
Lid geworden op: 17 mei 2009 17:08

Re: Help!! Angstig kitten!!

Bericht door ktje »

Voor de kitten is het in een keer heel anders zeker omdat het niet gewent is om in huis te zijn waar mensen altijd maar langslopen. Ze heeft in een schuurtje gezeten wat waarschijnlijk haar socialisatie is tegen gegaan. Ik denk dat je het rustig moet opbouwen en niks overhaasten. Laat haar gewoon even wennen.

Ik denk dat het ook niet verstandig is dat je dochter telkens achter de kitten aan gaat rennen. Ik zou dit meteen verbieden. Zo wordt de kitten alleen nog maar angstiger en heb je straks een hele bang kat.

Laat haar wennen, vertroetel haar als ze er zin in heeft, speel met haar (helpt vaak met kittens). Maar vooral niks dwingen, werkt vaak alleen maar averechts!
Mijn trots: Lionell, Simba en Ziva
viewtopic.php?f=5&t=17663
Gebruikersavatar
beestenbende
Panter
Panter
Berichten: 515
Lid geworden op: 10 jan 2009 14:37
Locatie: Ommen
Contacteer:

Re: Help!! Angstig kitten!!

Bericht door beestenbende »

Gefeiliciteerd met je nieuwe kitten. Tsja als ze niet opgegroeid zijn in een huis met een gezin, duurt het wennen altijd wat langer. Ze heeft wat meer tijd nodig want ze heeft veel nieuwe indrukken te verwerken en schrikken dan van alles. Je dochter goed in de gaten houden en hopen dat ze er niet achteraan blijft vliegen. Wat kan helpen, is om een vriendje, uit hetzelfde nest (?) erbij te halen. Dan hebben ze steun aan elkaar en de kans op eenzaamheid en frustratie is ook gelijk een stuk minder. Maar goed, je hebt haar net een week, dus ik zou het even de tijd geven. Geef haar wel aandacht maar ook voldoende rust om te wennen en bij te komen, van alle drukte. Meestal is het na een aantal weken gewend!
groetjes Sandra,
Kruimel, Iris, Juli, Jimmy & Guus, Hector en Jack.
Vriendje
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 jun 2009 13:43

Re: Angstig kitten

Bericht door Vriendje »

Tsja, ik kan het m'n dochter niet eens kwalijk nemen, ze wil zo graag met Vriendje knuffelen. Inmiddels heeft het al wel geleid tot wat gekibbel, m'n dochter luistert dan niet als ik wil dat ze niet achter Vriendje aan rent.....ze moeten allebei wennen!
Nog een kitten is geen optie. Het enige wat me zo onzeker maakt is dat we misschien overhaast dit kitten hebben genomen. Dat er een poesje zou komen dat stond vast! Maar ja, toen konden de kinderen niet meer wachten en hebben we misschien te snel voor Vriendje gekozen. Terwijl als ik even een weekje om me heen had gevraagd ik misschien een wat meer gesocialiseerde katje zou hebben kunnen krijgen......
Gebruikersavatar
Kattenbella
Tijger
Tijger
Berichten: 3006
Lid geworden op: 13 jan 2003 18:32
Locatie: Groningen

Re: Angstig kitten

Bericht door Kattenbella »

Ik denk dat geen enkele kitten heel erg geknuffeld wil worden. De meeste katten zijn hier niet van gediend en vinden dit eng, zeker het nog wat onhandige gedrag van een kind is voor de meeste katten bedreigend als ze het niet gewend zijn. Geef het de tijd, een week is niks en blijf je dochter uitleggen dat het katje een levend wezen is en geen knuffeldier. Ze worden dan gegarandeerd de beste maatjes ;-)
"All they need are little black-bow ties and top hats. They might even tip you at feeding time, if you're lucky"
Gebruikersavatar
Hilde_72
Huiskat
Huiskat
Berichten: 55
Lid geworden op: 19 mei 2009 19:22
Locatie: Emmeloord

Re: Angstig kitten

Bericht door Hilde_72 »

Ik heb ook kittens gehad die in het begin heel erg bang en schrikachtig waren. Het helpt dan zeker niet om achter
ze aan te rennen en ze proberen te lokken. Het beste is inderdaad om ze gewoon te negeren, met rust te laten.
Ze moet vertrouwen krijgen in jullie en in haar nieuwe omgeving.
En als dat eenmaal zo is, dan komt ze vanzelf naar jullie toe!

Succes en veel plezier met Vriendje (hele leuke naam!) !
Groetjes, Hilde
Otto (2,5) en Tessa (3)


A home without a cat, is just a house.
Plaats reactie