Kittens uit hooiberg goed te socialiseren?

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
Gesloten
snouska
Huiskat
Huiskat
Berichten: 33
Lid geworden op: 17 okt 2003 14:00

Kittens uit hooiberg goed te socialiseren?

Bericht door snouska »

Hallo allemaal,

Voor onze Pebbles (nu 10 weken) zoeken we nog een leuk speelkameraadje. Nu zijn er bij kennissen op het platteland kittens geboren, die inmiddels acht weken zijn en van de moeder af mogen. De dochters hebben we geloof ik wel veel aandacht gegeven en gevoerd, maar ze zijn dus weinig gesocialiseerd. Zou dit problemen op leveren? We willen toch graag een aanhankelijke kat.

[bericht aangepast door admin]

Groetjes, Anouschka
Gebruikersavatar
Shaz
Tijger
Tijger
Berichten: 1265
Lid geworden op: 10 jan 2003 18:56

Bericht door Shaz »

Kittens die de eerste 8 weken niet gesocialiseerd zijn zullen nooit zo aanhankelijk worden als een kitten die wel gewend is aan mensen en knuffelen met ze etc. Dus wil je echt een sociale kat hebben zou ik het niet doen, de kans is groot dat de dan wel dikke maatjes met elkaar worden maar jou niet zo nodig hebben, hooguit af en toe op je schoot als het hun uit komt.

Als je echt een adres wil voor sociale kittens dan zou je eens moeten kijken op de website van Emma Boom hier op het forum. Zij heeft een stichting die kittens opvangt en ik heb Xandor bij haar vandaan en dat is echt de grootste knuffel die ik ooit gezien heb.
groetjes Sharon
Gebruikersavatar
daantje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 914
Lid geworden op: 30 sep 2003 19:40
Locatie: Den Helder
Contacteer:

Bericht door daantje »

Shaz schreef: Als je echt een adres wil voor sociale kittens dan zou je eens moeten kijken op de website van Emma Boom hier op het forum. Zij heeft een stichting die kittens opvangt en ik heb Xandor bij haar vandaan en dat is echt de grootste knuffel die ik ooit gezien heb.
Ik sluit me helemaal aan bij Shaz in het socialisatieverhaal. Ook wij hebben twee kittens bij Emma vandaan (de derde is in aantocht), het zijn twee heerlijke knuffeltjes. Bibi (een rode poes) knuffelt graag met de kinderen en de andere (Baja) trekt meer naar ons.
Daantje en B-kwintet :pdtbis:
'Geweld eindigt waar respect begint'
Gast

Bericht door Gast »

Hoi Anouschka,

Wij hebben zelf een kat van een boerderij af (Bengel) die het eerste half jaar ongeveer onder onze kast heeft 'gewoond' voordat ze door de kamer durfde lopen als wij erbij waren. Het duurde 4 jaar totdat wij haar echt mochten aaien, contact hadden we ondertussen wel goed met haar maar dan in de vorm van praten en dmv speeltjes. Nu is ze 14 jaar oud en een ontzettende kroelkous geworden, maar nog steeds springt ze met 4 poten tegelijk op als je onverwacht met je schoen schuift, hard niest, of andere onverwachte geluiden maakt. Ze blijft een beetje zenuwachtig zeg maar.
Je zou kunnen vragen aan die kennissen of je een middagje met de kittens door kunt brengen, bijv. in een schuur. Ga bij ze in de ruimte zitten, pak een boek op schoot en doe net of je leest, en observeer de boel een tijdje. Je merkt snel genoeg of 1 of meerdere kittens toch hun nieuwsgierigheid laten winnen van hun angst. Je kunt dan altijd je beslissing nog nemen.
Succes!

groetjes, Jol
Gebruikersavatar
Marinka
Huiskat
Huiskat
Berichten: 26
Lid geworden op: 13 apr 2004 16:51
Locatie: plaatsje aan de kust
Contacteer:

Bericht door Marinka »

Ik heb ook een poesje die van het land afkomt en dus ook niet veel onder de mensen is geweest. Ze is zeer eenkenning en komt alleen bij mij. Ik mag haar niet oppakken dan wil ze direct weg. Maar er zijn momenten dat ze wel heerlijk bij me op schoot komt liggen. Maar echt alleen wanneer het haar uitkomt.
Mijn vriend woont inmiddels alweer 3 jaar bij mij maar ze komt absoluut niet in zijn buurt.
Dus voor een echte knuffelkat kun je maar beter bij een van jongs af aan gesocialiseerde kat zijn.

Groetjes,
Marinka
Groetjes,
Marinka

baasje van: 3 katten: Guusje, Mozes & Karel, 1 fretje, 2 vogels en een bak met vissen.
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Boerderijkittens die een redelijk wilde moeder hebben, neem ik hier met 4 weken op. Dan zijn ze nog goed te socialiseren. Als ze ouder zijn, heb je inderdaad het probleem van te weinig contact met mensen, waardoor ze niet ingeprent is dat mensen leuk zijn.
Ik zou dus wel nadenken voordat ik zo'n katje in huis nam; het hangt er heel erg van af wat je van het katje verwacht. Als het mag zijn wie het is, dan is het geen probleem, maar verwacht inderdaad geen kat die spontaan bij je op schoot springt, want dat kan heel lang duren...
Anonymous

Boerderij katten

Bericht door Anonymous »

hallo,

Hier in huis lopen twee katters rond van bijna een jaar en ze zijn zo lief en aanhankelijk. Deze twee komen dus ook van de boerderij ze zijn geboren in de hooiberg. Ze zijn ook helemaal niet schuw en vinden eigenlijk iedereen die hier binnen komt meteen lief. Of je nu voor de eerste keer binnen komt of voor de 20e keer. Ze vinden echt iedereen aardig. En vinden het ook heerlijk om te knuffelen ze komen ook zeker uit zichzelf bij je zitten. Ik wil hiermee zeggen dat het dus ook anders kan gaan. Het is hier bij ons thuis helemaal goed gekomen.

Groetjes van Wolfje, Pepper en Monica,
snouska
Huiskat
Huiskat
Berichten: 33
Lid geworden op: 17 okt 2003 14:00

Bericht door snouska »

Hoi,

Inmiddels hebben we een kleine kater erbij. (zie kattenfoto's Anouschka's dierenplezier) Hij komt dan wel niet uit een hooiberg, maar is erg schuw voor ons. Na een pittige intro met Pebbles zijn die twee wel maatjes aan het worden. Voor ons kruipt hij weg onder de kast. Ik merk dat hij goed reageert als ik met Pebbles speel, dan wil hij er toch bij zijn. Ook als hij eet of slaapt kun je hem aaien. Hij reageert alleen schichtig als hij je echt ziet aankomen.

Ik probeer zoveel mogelijk bij hem op de grond te gaan liggen en hem te lokken met iets lekkers.

Hebben jullie nog goede tips om hem wat vertrouwder met ons te maken?

Emma, jij krijgt het zelfs bij verstoten volwassen katten voor elkaar om er een schootkat van te maken. Wat is je geheim? : :smile:

Groetjes, Anouschka
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

snouska schreef: Emma, jij krijgt het zelfs bij verstoten volwassen katten voor elkaar om er een schootkat van te maken. Wat is je geheim? : :smile:
Geduld en accepteren dat de kat is zoals hij is :wink: Dat is alles. En natuurlijk veel lekkere snoepjes :grin:
Gebruikersavatar
timmy
Huiskat
Huiskat
Berichten: 18
Lid geworden op: 22 mei 2006 16:31

Schuurkatten

Bericht door timmy »

Wat is jullie mening of ervaring over "boerenkatten" of te wel schuurkatten, dus niet huiselijk opgroeien maar in de schuur.

Ik heb al een topic geopend over dat we een kat willen en waarschijnlijk een kitten die opgevangen is in het asiel.

Ik weet nog niet in welke omstandigheden ze gevonden zijn, maar stel dat het schuurkatten zijn. Die worden hier echt heel veel geboren hier in de buurt, zijn die dan per defenitie schuwer genetisch? bV bij de buren is er ook elk jaar een nest , al jaaaaaaaaaaaaaren:shock: [heb al vaker gevraagt waarom ze het diertje niet laat steriliseren :???: ] je merkt dat deze katjes toch wat wilder zijn. Meestal weet ze de kittens wel te plaatsen en mag je ze gratis hebben, maar bij navraag bij iemand die er ééntje heeft is het toch een wildebras :roll: en niet zo aanhankelijk.

Vorig jaar kwamen mijn dochters ineens hier thuis aanzetten met een kitten van de buren :shock: een rood katertje zooooooooschattig. Maar ik was er niet op voorbereid , wil ook niet zomaar een dier als cadeautje krijgen en heb de meiden terug gestuurd met de kitten :oops: en uitgelegd dat dieren geen cadeautjes zijn, hoe lief de buuf het ook bedoelt.

Nu wil ik er gewoon met ons gezin goed op voorbereid zijn en alle voors en tegens tegen elkaar afwegen.
Gebruikersavatar
GiNi
Poema
Poema
Berichten: 253
Lid geworden op: 17 apr 2006 20:55
Locatie: Mechelen

Bericht door GiNi »

Ik denk dat hierover al een topic was, nl over boerderijkatjes? Het enige "probleem" met die katjes is dat ze weinig menselijk contact hebben, en dat is eigl toch wel een groot nadeel. Als ze regelmatig in contact komen met mensen tijdens hun eerste weken en maanden is er weinig probleem. Maar als ze die tijd amper iemand gezien hebben, kunnen ze een beetje afstandelijk worden. Ze gaan nooit veel vertrouwen in mensen ontwikkelen dan, of zelfs altijd een beetje schrik hebben of schichtig zijn. Dat is niet genetisch bepaald, dat is gewoon de socialisatie die elke kat doormaakt ;)
Dat kan je wel verbeteren op termijn, maar er kruipt veel tijd en moeite in. Je kan eigl vrij snel zien hoe die katjes reageren op mensen hoor, als je bij het eerste contact merkt dat ze zich goed laten strelen enzo, is er weinig mis mee lijkt mij :)
Gebruikersavatar
yana
Panter
Panter
Berichten: 590
Lid geworden op: 06 feb 2004 15:40

Bericht door yana »

Hangt ervan af hoe aanhankelijk je wilt; onze kater Gizmo hebben we met 7 mnd in huis genomen, vd straat. Nu is het echt een lief beestje, heel goeig, komt naar je toe voor een aai, komt af en toe op schoot, slaapt op bed, geeft likjes, praat veel tegen ons..Alleen als je niet-dagelijkse dingen wilt doen (DA vb) wordt hij bangig. Ook vreemden vind hij niks. Ik vind, elke kat heeft recht op een goed, liefdevol huis, of ze nou wat meer/minder aanhankelijk zijn, ziek/gezond, groot/klein enz. Kan het beestje niks aan doen! Ik zou gewoon gaan kijken, kijk of je wat contact kunt krijgen, als dat lukt, zit het wel goed denk ik.
Gebruikersavatar
Shaz
Tijger
Tijger
Berichten: 1265
Lid geworden op: 10 jan 2003 18:56

Re: Schuurkatten

Bericht door Shaz »

timmy schreef: Vorig jaar kwamen mijn dochters ineens hier thuis aanzetten met een kitten van de buren :shock: een rood katertje zooooooooschattig. Maar ik was er niet op voorbereid , wil ook niet zomaar een dier als cadeautje krijgen en heb de meiden terug gestuurd met de kitten :oops: en uitgelegd dat dieren geen cadeautjes zijn, hoe lief de buuf het ook bedoelt.

Nu wil ik er gewoon met ons gezin goed op voorbereid zijn en alle voors en tegens tegen elkaar afwegen.
En terecht! Dieren kan je inderdaad niet zomaar kado geven, helemaal niet aan een kind als de ouders er niet eens bij zijn :shock:
Ik weet niet hoe oud je dochtertje is?
Ik denk dat ik er met kinderen niet voor zou kiezen om een kitten van de boerderij te nemen omdat die vaak minder/niet gesocialeerd zijn. Wij kunnen dat accepteren maar voor kinderen is het vaak veel moeilijker om het contact volledig vanuit de kat te laten komen. Dit kan voor beide partijen natuurlijk veel stress opleveren.
groetjes Sharon
Gebruikersavatar
lianne
Poema
Poema
Berichten: 259
Lid geworden op: 26 dec 2005 19:32
Locatie: E- l Town Brabant

Bericht door lianne »

Als kind zeurde ik zóóóóó lang om een poesje en eindelijk kreeg ik bonnie
Ik weet absoluut niet waar ze vandaan kwam, ze was een maand of drie.
Met bonnie kon je eigenlijk niet zo veel ze wou niet knuffelen niet op schoot als je haar mocht aaien kreeg je geheid ineens een gemene knauw :evil: . Als je dan een kind bent valt dat erg tegen.

Wat ik ermee wil zeggen neem geen risico en kijk voor een kat/kitten die naar je toe komt en niet bang is. Is wel zo leuk voor je dochter

succes!!
Gesloten