1-03-06 - Bron nos.nl (de uitroeptekens zijn van mij).
Vogelgriep: katten in gevaar?
Kunnen katten zomaar vogelgriep krijgen? De ontdekking van de gevaarlijke variant van het virus bij een dode huiskat op het Duitse eiland Rügen jaagt kattenbezitters in Europa de stuipen op het lijf. Hoe besmettelijk is het virus?
In Duitsland neemt de overheid het zekere voor het onzekere. Baasjes moeten hun katten én honden aangelijnd houden in de regio's waar het virus inmiddels is aangetroffen. Overtreders kunnen een boete krijgen. Ook de Franse regering heeft kattenbezitters opgeroepen hun dieren niet in de getroffen gebieden bij Lyon rond te laten struinen.
Het is voor het eerst dat het virus in West-Europa bij een zoogdier wordt gevonden, maar in Azië zijn niet alleen katten, maar ook tijgers en luipaarden besmet geraakt. In oktober 2004 legden 147 van de 441 tijgers in een Thais dierenpark het loodje na besmetting door het eten van geïnfecteerde kippen. Een jaar later raakten liepen drie Vietnamese civetkatten de ziekte op.
Dat een Duitse kat met H5N1 werd gevonden op het eiland Rügen was dus niet verbijsterend voor experts. Juist op dat eiland zijn tientallen vogels met het virus gevonden. "Katten gaan vaak achter zieke vogels aan, dus het is niet vreemd als katten vogels met vogelgriep vangen en doden", stelt professor Paul Hunter van de Britse Universiteit van East Anglia.
Heel erg klein risico
De vraag is hoeveel risico de snorrende huisdieren lopen, en hun baasjes. Dat valt mee, zegt Hunter. Hij wijst erop dat in Azië minder dan 200 mensen besmet zijn geraakt tot nu toe, terwijl honderdduizenden Aziaten waarschijnlijk met geïnfecteerd pluimvee in aanraking zijn gekomen. Het virus springt niet makkelijk over naar andere diersoorten, en dat geldt ook voor katten.
"Verwacht geen massale kattensterfte", orakelt Hunter, en hij benadrukt dat het risico dat àls een kat het virus al oploopt, de kans dat het overslaat op mensen helemaal verwaarloosbaar is. "De kans dat je kat vogelgriep krijgt van een vogel is klein, en de kans dat jij het van je kat krijgt is even klein. Een klein risico op een even klein risico is een heel erg klein risico."
De op de loer liggende adder onder het gras is natuurlijk het doemscenario van het muterende virus, waar virologen en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO steeds voor waarschuwen. H5N1 zou zich zo kunnen ontwikkelen dat het opeens veel besmettelijker wordt voor katten.
Ophokken
Als dat gebeurt, wordt het risico voor mensen ook groter. De Nederlandse viroloog Thijs Kuiken stelde in 2004 dat katten H5N1 onderling kunnen overdragen, en dat kan het virus de mogelijkheid geven zich aan te passen aan zoogdieren.
Vooralsnog is van een dergelijke mutatie echter geen sprake, en er is volgens de experts dus geen reden tot paniek. "Het virus heeft al een groot deel van de wereld bereikt, en we hebben nog geen enorme aantallen dode zoogdieren gezien", zegt Frieda Scott-Park, het Britse hoofd van de landelijke vereniging van dierenartsen.
Eigenaren hoeven hun katten volgens haar dus echt niet te gaan ophokken. "De gedachte waar we op dit moment aan moeten vasthouden is dat het virus in zijn huidige vorm erg slecht is in het infecteren van andere dieren dan vogels."
