Oogproblemen

Forum over alle voorkomende oogaandoeningen bij de kat
Gast

Oogproblemen

Bericht door Gast »

Hallo iedereen,

Mijn kat (hij is pas 8 jaar en supergezond) heeft vorige week dinsdag opeens een dik rechteroog gekregen. Er blijkt een ontsteking achter het oog te zitten waar de dierenarts dus niet bij kan. Na een paar dagen is het oog een beetje gaan uitpuilen en is nu sinds drie dagen blind. Als je op de bult drukt dan voel je alleen bot en geen zachte massa.
Op scans en röntgenfoto's is niets te zien achter het oog, geen beestje of voorwerp dat via het oog erachter is gekomen. Alleen het weefsel is witter dan normaal.
Mijn kat eet nu sinds zondag niet meer en ligt al dagen onder het bed. Elke dag krijgt hij vocht ingespoten en vochtafdrijvers voor zijn oog. Wij zijn ten einde raad, morgen wordt waarschijnlijk zijn oog verwijdert maar de dierenarts heeft geen idee wat zij er nu nog aan moet doen!!!

Herkent iemand dit misschien?
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Kun je je dierenarts vragen of er misschien een streptokok-infectie achter het oog zit? In dat geval kan er met clindamycine nog heel wat bereikt worden.
Het is een heel naar gezicht, ik weet het. Die stuwing duwt het oog naar voren en daardoor beschadigt het oog. Het kan verwijderd worden, maar kan ook afsterven (ik heb hier ook een kitten die het oog buiten haar kopje heeft; ik hoop dat het snel afsterft).

Ik hoop dat je kat wel antibiotica en pijnstilling krijgt?
Anonymous

Bericht door Anonymous »

We hebben net contact gehad met de dierenarts en morgen wordt onze kat opgenomen om het oog te verwijderen!!! Door de stuwing is het inderdaad afgeknelt en mijn kat kan er al niets door zien... De dierenarts heeft ons wel al gezegt dat we er rekening mee moeten houden dat we onze kat kwijt gaan raken, omdat ze bang zijn dat het een tumor is die niet te zien is op een röntgenfoto.

Maar erg bedankt voor jullie advies, ik weet niet wat een streptokok is maar ik zal het aan de dierenarts meegeven!

Kus van Nanja en Banjer (de 'zieke') en ik laat jullie weten hoe het is afgelopen morgen!
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Ik heb opgezocht wat een streptokok is, maar ik kan nergens vinden hoe een kat aan dat ding komt!
En ik vind het ook zo gek dat het vooral voorkomt bij kittens, terwijl mijn kat 8 jaar is...
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Ook herpes of calici kan een oog stukmaken. Je kat kan door een geinfecteerde kat een tik hebben gehad waardoor dat virus zich in/achter het oog nestelt.
Het verwijderen van het oog is niet eng, alleen pas daarna kunnen ze zien wat de veroorzaker is.
Veel sterkte, je zult zien dat het je niet eens opvalt dat je kat straks een oog mist.
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Zo! Wat een hoop berichtjes van iedereen!!! Heel erg lief van jullie en volgens mij heeft het echt geholpen!
De dierenarts heeft vanmorgen zijn oog eruit gehaald en het bleek dat er een heel groot abces achter zat... Er is heel veel pus uitgestroomd en nu zijn de vooruitzichten goed. We mogen hem zelfs vanmiddag al halen!
Waarschijnlijk heeft Banjer een doorntje in zijn oog gekregen die is gaan ontsteken!

Iedereen heel erg bedankt voor jullie medeleven!

Kus van Nanja en een koppie en pootje van Banjer
Anonymous

Bericht door Anonymous »

De wond is niet open, er is alleen in zijn ooghoek een gaatje open voor al het vocht wat daar nog weg moet en gaat lopen...

Hij wil alleen nog steeds niet drinken en als hij eten ruikt gaat hij kokhalzen. Maar ik denk dat dat door de operatie komt.

Ik wil jullie nogmaals bedanken voor jullie advies en zorgen, wij raken er elke keer weer ontroerd door :smile:

Kus van Nanja
Anonymous

Bericht door Anonymous »

<img src="http://www.mijnalbum.nl/foto.php?m=fto& ... y=XQRLJYJV">

Dit is Banjer nu, met zijn ene oogje en mooie hechtingen. HEt gaat echt veel beter met hem. Maar meneer is verwent en likt alleen slagroom en eet alleen stukken kip!!!!!

Groetjes van Nanja en een koppie van Banjer
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Nou Banjer is alweer helemaal beter. De dierenarts kwam op het idee om Banjer geen antibiotica meer te geven, omdat hij al meer dan een week niet meer wilde eten en drinken en maar steeds diarree had. Na 1 dag was Banjer alweer aan het eten en aan het drinken. Het komt zelden voor dat katten allergisch zijn voor antibiotica, maar Banjer bleek er dus ook niet tegen te kunnen!
We zijn onwijs blij dat hij nu weer zijn bak eten leeg eet en lekker weer water gaat drinken. Hij is zelfs alweer, aan een lijntje, naar buiten geweest :smile:

Groetjes van Nanja
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Getsie, vorige week maandag werd Banjer zijn oog, eigenlijk de plek waar zijn oog heeft gezeten, weer een beetje dik! De volgende dag had hij een gat gekrabt daar en lag er overal bloed! De dierenarts heeft er vervolgens heel veel pus uit gehaald en wat bleek, er zat achter zijn huid een verdwaalde knoop van de hechtingen! dit was gaan ontsteken! Het was erg vies om te zien, dat gat in Banjer zijn hoofd... Gelukkig is het nu weer helemaal mooi dicht gegroeid.

Groetjes van Nanja
Gebruikersavatar
dustyfan
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 14 sep 2004 20:11
Locatie: Tilburg

Blind, voor altijd? En wat nu?

Bericht door dustyfan »

Onze Zara (kater) is 9 maanden. Sinds een maand is hij ziek, ik vermoed niesziekte maar weet dat niet zeker, volgens de DA 'zou dat best eens kunnen'. In ieder geval kreeg hij onstoken ogen, waarbij er bruine troep uit zijn ogen kwam, en een onstoken keel, waardoor hij niet meer kon eten en drinken.

Als eerste kreeg hij antibiotica tegen het chlamidia-virus (de naam van het medicijn ben ik even kwijt) en een oogzalf 'aureomycin'. Beide hielpen niks en Zara werd nog ziekr, zijn ogen kreeg hij niet meer open en zijn koorts liep op naar 41 graden. 's Nachts kreeg hij een warme kruik in zijn mand.

Een week later, de DA was erg verrast dat de medicatie niet had geholpen, kreeg hij 'Synulox 50 mg.' en als oogzalf 'CAF'. Bovendien krijgt hij tweemaal daags 2 druppels 'Viola Equi', dat homeopatisch is en moet helpen de weerstand te verhogen.

Dit begint zijn vruchten af te werpen. Zara begint op te knappen en weer af en toe rond te wandelen. Maar nu blijkt....

[b]Hij is nu zo goed als blind![/b] :-(

Wat ik me nu afvraag is: zal deze blindheid blijvend zijn?
En zo ja: hoe leer ik hem hiermee te leven?

Zijn drinkbak kan hij niet zelf vinden en dus geven we hem water met een pipet, toch zal hij dit tzt zelf moeten leren. De trap kan hij wel op, maar hij durft er niet af.

Wie weet raad?
Gebruikersavatar
Shaz
Tijger
Tijger
Berichten: 1265
Lid geworden op: 10 jan 2003 18:56

Bericht door Shaz »

Nou met heel veel geduld kan je een hoop bereiken hoor!
Xandor had ook niesziekte en met zijn eerste zalf werd het alleen maar erger. Toen kregen we inderdaad synolux en teramycine (weet niet zeker of je het zo schrijft). Ik heb in het begin 2 keer per dag gesmeerd en daarna nog een aantal maanden 1 keer per dag, uiteindelijk hebben we dat een half jaar gedaan. Onze dierenarts had het al over zijn oogje verwijderen omdat ze dacht dat het niet meer te redden was maar na een jaar hebben we een test laten doen en toen bleek dus dat hij zelfs geen verminderd zicht heeft.
groetjes Sharon
Gebruikersavatar
dustyfan
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 14 sep 2004 20:11
Locatie: Tilburg

Bericht door dustyfan »

Bedankt.

Ik heb net met de DA gebeld, en die wilde dat ik onmiddellijk met alle medicatie stopte, dus ook met de anti-biotica (wat ik ergens wel vreemd vind, omdat anti-bioticakuren altijd afgemaakt moeten worden, dacht ik.)

De naam 'teramycine' zal ik even onthouden en voorstellen bij de DA.
Personeel van Keesje, Minoes en... Hoe zal ze gaan heten?
Gebruikersavatar
dustyfan
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 14 sep 2004 20:11
Locatie: Tilburg

Bericht door dustyfan »

Even een update...

Het gaat een dag later al een stuk beter met onze nog altijd blinde Zara.

Gisteravond heeft hij voor het eerst weer zelf de trap af gedurfd en hij lijkt er al aan te wennen dat hij steeds zijn kop stoot.

Een erg leuke verrassing kwam van Minoes, onze poes die even oud is als Zara en tegelijkertijd met hem bij ons kwam wonen. Het lijkt wel alsof ze in de gaten heeft, wat er met Zara aan de hand is en probeert hem te helpen :-) Als Zara niet van een stoel of een laag muurtje afdurft, gaat zij onder hem staan en roept hem met geluidjes en neusjes. Zo lief... Ook helpt zij hem steeds met wassen. Verder doet ze ook geen pogingen meer, om hem zijn eten af te pakken, terwijl ze dat vroeger altijd wel probeerde.

Wel jammer is, dat Keesje, onze 4 jaar oude kater, nu heel bang is voor Zara en tegen hem gromt en blaast als hij hem tegenkomt. We denken dat dit komt, doordat Zara nu steeds met hele grote ogen en wijde pupillen rondloopt wat misschien bedreigend overkomt. Of kan er een andere reden zijn?
Personeel van Keesje, Minoes en... Hoe zal ze gaan heten?
Gebruikersavatar
alma
Lynx
Lynx
Berichten: 125
Lid geworden op: 01 dec 2004 21:14
Locatie: Heerlen

Bericht door alma »

Ik denk dat het wel belangrijk is, dat je de spullen in huis zo veel mogelijk op z'n plaats laat staan.Zara kan er dan aan wennen waar alles staat en zal steeds minder zijn kopje stoten.
Alma
De poezen,Ashley,Shanna,Pearley,Zenith,
Cosmo en Griffin en Landseer E.C.T. Caya
Gesloten