Plotseling agressief gedrag

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Anonymous

Plotseling agressief gedrag

Bericht door Anonymous »

<topictitel aangepast door moddy>

Begin dit jaar heb ik een topic geplaatst over welke poes te nemen bij onze kater. Na al jullie goede adviezen, onze eigen ervaringen en de pertinente wil van mijn man en ik om er een in het asiel te halen, zijn we een geschikte poes tegen gekomen. Ze heet Bolleke en is sinds maart 2004 bij ons. Ze is 3 jaar en in het begin zeer schuw. Ze luistert ook niet naar 'kattentaal', zoals 'psssst' ..., maar kon het wel vrij snel vinden met onze kater Tripel.

Nu is het november en is Bolleke een stuk socialer en aanhankelijker geworden. Ze speelt en stoeit ook graag met Tripel.

So far so good, dachten wij. Totdat Bolleke eergisteren ineens begons te mauwen zoals wij een kat nog nooit hebben gehoord (en we hebben echt al veel katten gehad in ons leven) en ze terroriseert ons. Ik heb me altijd voorgenomen, om nooit bang te zijn voor een eigen kat of hond. WIJ zijn de baas... Maar nu na drie avonden dit gedrag??? IK WEET HET NIET MEER!!! We zijn er gewoon bang van! Overdag is ze heel beminnelijk en ook 's nachts komt ze bij ons op bed. Als we dan 's nachts er uit moeten om te plassen... GEVECHT!!! Is echt niet normaal. We zitten helemaal onder de krassen! En we brengen haar nooit in het nauw! Tijdens haar paniekaanvallen poept en plast ze, maar er is wat ons betreft geen enkele aanleiding voor paniek. Gewoon de trap oplopen, of langs de bank waarop ze ligt, is al voldoende. En dat sinds eergisteren! Nooit eerder last van gehad!

Wij hebben altijd gezegd, dat wij een dier uit het asiel NOOIT meer terug zouden geven aan het asiel. Recentelijk hebben we nog controle gehad van het asiel en die controleur was vol lof! Maar DIT pikken we toch niet lang. Kunnen we onszelf EN Tripel niet aandoen.

HELP!!! De dierenarts die we vanavond gebeld hebben (spoeddienst... zo erg was het...) kon ons niet helpen.

We willen echt heel graag ons beste beentje voorzetten voor dit overwegend lieve beestje, maar ZO kan het ECHT niet!

HELP!!!
Gebruikersavatar
Shaz
Tijger
Tijger
Berichten: 1265
Lid geworden op: 10 jan 2003 18:56

Bericht door Shaz »

Er moet toch een oorzaak voor zijn een kat verandert niet zo maar ineens natuurlijk. Ik zou beginnen met voorlopig in ieder geval 's nachts niet meer in de slaapkamer laten zodat je de confrontaties vermijdt. Verder toch eens naar een (andere) dierenarts toe om te kijken of er geen lichamelijke oorzaak te vinden is, wat bij mij dan te binnen schiet is het zicht of gehoor. Zou dat soms minder geworden zijn waardoor ze zo in paniek raakt? Je zou Stella een pb-tje kunnen sturen voor bach-druppels om haar te kalmeren.
Heel veel succes ermee in ieder geval, ik kan me voorstellen dat jullie behoorlijk met jullie handen in het haar zitten!
groetjes Sharon
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Ik vind dat de spoeddienst wel eens even naar haar mag kijken, want het kan op iets in de hersenen duiden als haar gedrag zo plotseling verandert.

Je schrijft overigens dat ze niet luistert naar kattentaal als 'psst' maar ik moet je zeggen dat ik die taal niet ken :shock: Ik heb nog nooit bedacht om pssst tegen een kat te roepen. Als ze al langer agressief gedrag vertoonde, zou ik denken dat het daarmee te maken had. Maar in dit geval kan ik alleen maar aan iets neurologisch' denken en dat moet echt door een da uitgezocht worden.

Veel sterkte!
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Ik ben HEEL erg blij met jullie snelle antwoorden!
Mijn man en ik hadden inderdaad al besloten, om haar vanavond maar niet meer mee te nemen naar de slaapkamer. Het komt onverwacht en als je nog half slaapt...

PS: Ik noemde het 'kattentaal', maar AL onze katten in het verleden luisterden naar 'psssst', als we aandacht wilden hoor! :lol: En tot nog toe hebben ze er allemaal op gereageerd. Behalve Bolleke...
:cry:
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Ik ben benieuwd wat de dierenarts vindt!
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Shaz,

Wat bedoel je met
Je zou Stella een pb-tje kunnen sturen voor bach-druppels om haar te kalmeren.
??? Wie is Stella en wat is een pb-tje (sorry, ben niet zo thuis in computertaal :oops: )
Gebruikersavatar
Shaz
Tijger
Tijger
Berichten: 1265
Lid geworden op: 10 jan 2003 18:56

Bericht door Shaz »

henk-mieke schreef:Shaz,

Wat bedoel je met ??? Wie is Stella en wat is een pb-tje (sorry, ben niet zo thuis in computertaal :oops: )
pb is een privebericht, dat zie je als het goed is ook onderaan mijn bericht staan in een icoontje. Stella zit hier ook op het forum. Je kan haar in de gebruikerslijst zoeken, zij is gespecialiseerd in Bachbloesem therapie, daarmee kan je katten bijvoorbeeld kalmeren. Maar ik zou eerst uitzoeken of er geen medische oorzaak is, dan is dat misschien wel helemaal niet nodig.
groetjes Sharon
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Okay, dank je!
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Wat ik nog even vergat te vermelden :???: is, dat er zich vanmiddag nog een incident voordeed. Ik werkte thuis en ging eind van de ochtend naar boven (waar de slaapkamer dus ook is). Bolleke stond tevoren al aan te geven, dat zij naar boven wilde. Ik deed de deur open, liet haar voorgaan; pakte wat mee om naar boven te nemen en halverwege de trap stond ze ineens tegen me te blazen en hard te mauwen! Ik had mijn handen vol met schone was, dus schonk er even geen aandacht aan... Maar overdag dus ook al! Dus toen dacht ik later, dat wij volgens haar gewoon niet meer boven mogen komen; haar territorium of zo?!

Maar vanavond is het dus weer circus... Het breidt zich gewoon uit over de dag. Morgen zou 'onze poets' komen; die heb ik afgebeld. Durf het gewoonweg niet aan!
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Vanmiddag bel ik de dierenarts. Zodra ik meer weet, zal ik dat hierin natuurlijk melden.
Femmel
Poema
Poema
Berichten: 221
Lid geworden op: 16 jul 2003 16:54
Locatie: Noord-Brabant

Bericht door Femmel »

@Mieke : Bij ons op de Kattenstal hebben we een kat die hetzelfde gedrag gaat vertonen als ze ergens gewend is.. Bij de vorige plaatsing moest ik haar 2 weken later op gaan halen omdat het nieuwe vrouwtje niet meer bij haar in de buurt durfde te komen! Ik kon haar zo oppakken, kreeg nog een heleboel kroeltjes en kon haar zo in het mandje doen.

Het is een heerlijke kroelkat maar ze moet ABSOLUUT op haar plaats gezet en gehouden worden. Als je bij haar 1x accepteert dat ze slaat of bijt of ineens aanvalt dan kun je het vergeten want de volgende keer gaat ze nog verder dan de 1e keer. Ik ben absoluut tegen het lichamelijk straffen van katten, je moet eerst proberen dit soort dingen met een plantenspuit o.i.d. op te lossen, maar deze kat heeft van mij best weleens een tik gehad hoor, of ik pakte haar even flink in haar nekvel (als ik die te pakken kon krijgen). Het enige wat bij haar werkt is niet je angst laten zien en de krassen voor lief nemen. Ik heb dus best vaak met haar moeten "vechten", maar dan komt er wel een geweldige kat onder uit.

Ik sluit me verder bij de rest aan en vind dat je eerst iets lichamelijks uit moet sluiten voordat je het gedrag eventueel aan gaat pakken! Mijn kater wordt bv. erg angstig als hij een oorontsteking heeft. Zoiets simpels zou het dus ook kunnen zijn.

Heel veel sterkte!!
Groetjes,

Femke
Kopjes van Murphey, Case & Noortje

Voor altijd in mijn hart:
Spetter*, Piggel*, Mr. Boots*, Solo*, Mahra* & Tiki*.
Gebruikersavatar
Vanessa
Huiskat
Huiskat
Berichten: 98
Lid geworden op: 23 okt 2003 16:24
Locatie: Lelystad

Bericht door Vanessa »

Ik zat ook te denken aan een probleem met haar oren. Als ze (door een ontsteking of een ander probleem) minder goed hoort, schrikt ze van alles wat plotseling in haar gezichtsveld verschijnt.

Ga zelf voor de gein maar eens een dagje rondlopen met watjes in je oren en je zult zien dat je een stuk meer op je hoede bent, omdat je een stuk zintuigelijke informatie mist.

Dus ga inderdaad even naar de dierenarts en laat haar goed nakijken. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ze zich nu lekker voelt. Misschien dat het heel gemakkelijk op te lossen is.

Succes en laat even weten hoe het afloopt.

Groetjes,
Vanessa, Pippin & Jesse & Freyja
I think I'd be a pretty decent cat. I've been around them enough to know what the rule of being a cat is: WHEN ALL ELSE FAILS...WASH! (Neil Gaiman)
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Het is een heerlijke kroelkat maar ze moet ABSOLUUT op haar plaats gezet en gehouden worden. Als je bij haar 1x accepteert dat ze slaat of bijt of ineens aanvalt dan kun je het vergeten want de volgende keer gaat ze nog verder dan de 1e keer.
Precies! Bolleke kwam vanmorgen weer op schoot om gekroeld te worden. Gisteren voordat ze die 'aanval' kreeg, kwam ze ook kroelen. En 2 minuten later gaat ineens dat knopje om! Zonder haar aan te raken, want op dat moment zat ze onder de tafel en kwam ik alleen maar langs gelopen! Dat gebeurt de hele dag, dus is het niet zo, dat ze daarvan schrikt of zo.

Ik zit helemaal onder de krassen, omdat ik haar de eerste keer inderdaad bij haar nekvel heb kunnen pakken en eens flink door elkaar geschud. Van schrik ging ze toen op de vensterbank zitten en poepte en plaste ze, ocharm. Maar nog steeds agressief!
Omdat mijn man en ik denken dat we het alleen maar erger maken als we haar steeds lichamelijk zouden straffen, kiezen we nu voor negeren. Ik heb geen idee, of dat goed is. Maar ze kan echt een half uur later weer een voorbeeldige kat zijn. Ik begrijp er niks van.

Ik ben het met jullie eens, om lichamelijke kwalen eerst uit te sluiten, maar dan moet ik haar meenemen naar de dierenarts. Destijds uit het asiel kon ik haar gewoon in mijn armen meenemen, maar dat zal nu waarschijnlijk niet meer lukken. En ik zie het nog niet gebeuren, dat ik haar in een mandje krijg. De laatste keer dat ze dat heeft meegemaakt, was haar eindbestemming het asiel...
Gebruikersavatar
rian
Poema
Poema
Berichten: 200
Lid geworden op: 10 nov 2003 19:06
Locatie: Baarn

Bericht door rian »

Wat een verhaal! Ik ben heel benieuwd wat de dierenarts zegt, want ik moest net als Emma ook meteen denken aan iets neurologisch. Maar oren of juist een kat die net als die van Femmel gewoon op haar plaats gezet moet worden, kan ook...
Hoe dan ook: dat moet de da maar vertellen!

Veel succes!
Mauw
Gebruikersavatar
Het sprankelende bosbesje
Huiskat
Huiskat
Berichten: 59
Lid geworden op: 23 feb 2003 16:55
Locatie: Driebergen

Bericht door Het sprankelende bosbesje »

Hoi Mieke,

Ik weet ook niet precies wat het is. Ze komt natuurlijk wel uit het asiel. Ik heb twee katten hier in mijn woongroep(niet van mij dus), Gizmo en Bram. Die zijn eigenlijk ook altijd wel lief, maar soms doen ze me toch raar. Hard mauwen, slaan. Ze zijn dan heel erg kwaad ergens op. Maar niet op mij. Iets vanuit hun hersenen, zo lijkt het. Ze komen ook uit het asiel. Ik hoop dat jij de oorzaak kan vinden en dat er iets aan gedaan kan worden.

Salu,

Paul
"Wat is jouw beroeping?", vroeg ze zachtjes, om de rest niet te storen.
Gesloten