Castratie/sterilisatie

Voor alle vragen over de castratie en sterilisatie, de geslachtsdelen van de kat, en andere vragen m.b.t. de voortplantingsorganen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
yedamy
Poema
Poema
Berichten: 224
Lid geworden op: 04 aug 2003 21:40
Locatie: Veendam
Contacteer:

Bericht door yedamy »

Ik vind het er eigenlijk niet zo prettig uitzien (lycos is erg traag..sorry):

<img src="http://members.lycos.nl/danirick1/home/IMG_0445.jpg">

Wat denken jullie?
Gebruikersavatar
daantje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 921
Lid geworden op: 30 sep 2003 19:40
Locatie: Den Helder
Contacteer:

Bericht door daantje »

Danielle, ik kan je foto niet zien dus ik heb een foto proberen te maken van Baja's buikje. Die ziet er het minst mooi uit van alle drie. Is het te vergelijken? De wond loopt nog een stukje verder door, daar is de hechting er ook uitgeknabbeld en in het midden (dat is volgens mij wel te zien) is ze ook aan het knabbelen geweest. Het is rondom de wond wel mooi plat, geen vurige wondranden ofzo. Het middenstukje hou ik voor de zekerheid wel extra in de gaten.
Afbeelding
Daantje en B-kwintet :pdtbis:
'Geweld eindigt waar respect begint'
Gebruikersavatar
sKatje
Panter
Panter
Berichten: 413
Lid geworden op: 10 sep 2003 23:07
Locatie: Antwerpen

Bericht door sKatje »

Wat de dikte aangaat: als je je echt zorgen maakt moet je natuurlijk naar de DA gaan, maar mijn DA vertelde me dat er katten zijn die bobbels krijgen ter grootte van een pingpongbal, en dat dat erg normaal is...
Flits heeft ook een redelijk dikke knobbel gekregen daar, maar die trok snel weg...

Succes ermee hoor!
Gebruikersavatar
HJ
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 29 jan 2003 08:55
Locatie: Zoetermeer

Bericht door HJ »

Niet zo leuk om te vertellen, maar ik moet het even kwijt.

Vanochtend onze twee poesjes naar de DA gebracht voor sterilisatie. Om 10:45 ging de telefoon. Eén van onze poesjes (Santos) is vlak na de inleiding van de narcose overleden ! Plotseling uit het niks stopte ze met ademen. Ze was kerngezond, voorzover wij wisten, de DA denkt dat ze toch een soort van hartafwijking moet hebben gehad. Een allergische reactie was het in ieder geval niet. De DA had het in ieder geval nog nooit meegemaakt.

Ik ben er kapot van, zeker gezien het feit dat de twee onafscheidelijk waren. Ik kan niet stoppen met denken aan dat fijne knuffelbeestje, en huil tranen met tuiten.

Gelukkig gaat het met de andere heel erg goed. Ze ligt nu lekker haar roes uit te slapen en maakt een goede indruk. Zal dadelijk wat zijn als ze er achter komt dat haar maatje er niet meer is !

Ik weet eigenlijk niet zo goed waarom ik dit allemaal op zit te schrijven, jullie zitten vast niet te wachten op dit soort gruwelverhalen. maar moest het denk ik even kwijt.
Gebruikersavatar
HJ
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 29 jan 2003 08:55
Locatie: Zoetermeer

Bericht door HJ »

Wat erg voor je! Dat was al mijn angst toen ik mijn katjes wegbracht, dat ze niet tegen de narcose konden. Vreselijk, probeert de dierenarts er nog achter te komen wat het exact is geweest?
Wat heeft de narcose voor een invloed op een eventueel hartprobleem?


We (mijn vriendin en ik) konden kiezen om haar door een patholoog te laten onderzoeken wat de doodsoorzaak is geweest, maar dat wilde we niet. We wilden niet dat ze haar zouden opensnijden.
Ik denk ook niet dat het de pijn zou verzachten als we zouden weten waaraan ze is overleden. Het leek zo'n sterk beestje maar dat was misschien toch niet zo.

Als een poes een hartafwijking heeft, zoals een zwakke hartspier (cardio mylectomie, ofzo iets) dan kan een narcose gewoon te zwaar zijn voor zo'n beestje. Ze kreeg namelijk ook geen allergische reactie maar stopte gewoon met ademen. Reanimatie en atropine in het hartje mochten niet meer baten.

De DA was ook helemaal aangeslagen en stond er verloren bij. Ik heb dan ook zeker niet het idee dat er fouten zijn gemaakt.

Santos mocht gewoon op een of andere manier niet meer langer blijven !

Heel erg bedankt voor jullie steunende woorden, waardeer ik echt.

We gaan nu alle zorg en liefde uit laten gaan naar het andere poesje, waarvoor het nog wel het ergste is. Arme meid.
Gebruikersavatar
Bodine
Huiskat
Huiskat
Berichten: 19
Lid geworden op: 13 jul 2003 11:40
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Bericht door Bodine »

Hoi Angie

Nou het gaat wel wat beter maar ik vind hem nog niet helmaal de oude hoor..hij komt zijn mand(nou ja Lotje,s mand heeft die ingepikt me andere poes :wink: )haast niet uit. Vanmorgen was die wel meegelopen met mijn vriend voor brokjes maar toen ik eruit kwam bleef die in de mand en normaal komt die bij me in de keuken gezellig op de koelkast zitten.Hij slaapt zo veel! en gisterenavond probeerde we met de muis te spelen en de zaklantaarn vind die normaal geweldig maar hij deed niet veel kwam lekker op schoot liggen. je hoort wel eens dat katers rustiger worden na de castratie maar voorlopig is Lotje nu de actieveling.ik hoop echt dat hij over een paar dagen weer de oude gijs is!

Hoe was dat bij jullie meiden?

En hij is zo lief he zo aanhalig .

gr Bodine
Gebruikersavatar
yedamy
Poema
Poema
Berichten: 224
Lid geworden op: 04 aug 2003 21:40
Locatie: Veendam
Contacteer:

Bericht door yedamy »

Onze kater Myst heeft echt in een depressie gezeten :???: Hij is tegen de winter vorig jaar gecastreerd en was volgens mij behoorlijk van slag door de hormonenwisseling of zo. Hij heeft echt een paar maanden heel veel geslapen en kwam alleen van zijn kast af (waar hij altijd slaapt) om in de tuin te mogen spelen. Pas sinds een paar maand (ik denk maart ongeveer) is hij weer levendig en speels als van tevoren.
Misschien had hij wel gewoon een winter dip...kan ook :???:

Danielle
Gebruikersavatar
Bodine
Huiskat
Huiskat
Berichten: 19
Lid geworden op: 13 jul 2003 11:40
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Bericht door Bodine »

Hallo meiden,

Nou het gaat goed met onze Gijsje! gelukkig maar want het duurde echt even maar vd week zaterdag was het toen haalde ik een bolletje wol te voorschijn en hij ging weer spelen als vanouds en voor de rest geen veranderingen, hij kwam op schoot en ging weer met zijn pootjes trappen en toen mauwde hij weer zo gek en wilde weer op me arm rijden maar het is dat de DA had gezegt dat de hormonen nog 3 weken in zijn lichaam blijven.en weer zo lief me achterna lopen als ik de douche in ga. Ben blij dat die geholpen is en hij is nog steeds zo,n lekkere kroelkat :wink:

Karin dat deed Gijs ook dat harde mauwen maar niet zo erg,het zal inderdaad wel minder worden als die geholpen is.

Maar dat gekke mauwen en dan in me arm bijten en dan op me arm rijden dat is zo gek , vroeg me af of jullie katers dat ook deden.

gr Bodine
Gebruikersavatar
yedamy
Poema
Poema
Berichten: 224
Lid geworden op: 04 aug 2003 21:40
Locatie: Veendam
Contacteer:

Bericht door yedamy »

Ik vond het volgende vertaalde stukje op een ander forum:
____________________________________________________________
Informatie over Narcosemiddel, onverdraaglijkheid bij maskerkatten en gedrag na een operatie of een keizersnee in het algemeen.

In Duitsland is het nog wijdverbreid onbekend, dat er een zeer hoge sterfte is van katten en kittens na geboorte door middel van een keizersnee of een normale operatie. Veel dierartsen weten niet, dat maskerkatten gevoeliger reageren op narcosemiddelen en na toepassing van een normale dosering niet goed wakker worden en/of bloedsomloop problemen kunnen krijgen.
Ofschoon ik de laatste tijd meer en meer van dierenartsen te horen krijg, dat zij de kleine patiënten wegen en hun bezitters op deze bijzonderheid opmerkzaam maken.
Dit fenomeen voor de gemaskerde katten in de kattenfok (siamezen, colourpoint perzen en brits korthaar, neva masquerade, heilige birmanen, ragdolls etc.) hangt samen met het ontbreken bij de katten van een bepaald lipide (vetstof) in het bloed.
Dit lipide zorgt ervoor, dat het narcosemiddel sterker en beter door het lijf opgenomen wordt.
Het ontbreken daarvan kan zowel tot shock en/of hartstilstand tijdens of kort na de operatie leiden. Een nauwkeurige dosering van het narcosemiddel in verhouding tot het gewicht van het dier of de uitwendige toepassing van lachgas zijn aan te raden.
Vaak leidt het tot de dood van het dier, wanneer, bijvoorbeeld, de kat alleen is gelaten, doordat de bezitter moet werken of afwezig is, of 's nachts aan een hartstilstand overlijd of aan een onderbroken bloedsomloop stikt.
Hoe gedraagt men zich als bezitter van een point-kat, die geopereerd moet worden?
- De behandelende arts op het feit wijzen, dat deze kleurvarianten maar zoveel narcosemiddel toegediend mogen krijgen, dat ze even slapen.
De kat moet gewogen worden en de dosering moet eerder minder gegeven worden. Beter is het, nog wat narcose na te spuiten, wanneer de kat tijdens de narcose verschijnselen vertoont die erop duiden, dat het dier weer ontwaakt.
Wat doe ik als bezitter van een net geopereerde kat?
De kat moet zolang in de dierenartspraktijk blijven totdat het duidelijk te zien is, dat hij of zij weer wakker wordt. De bezitter moet de kat tot het volledige wakker worden, circa. 6 tot 8 uur na de operatie heel goed in de gaten houden.
Daarvoor kan een grote transportbox prima gebruikt worden. De kat wordt op een warmtekussen gelegd, dat op de laagste stand ingesteld wordt, waardoor zij niet onderkoeld of oververhit kan raken.
In geen geval laat men andere katten uit het huishouden met hem/haar samenkomen, omdat katten, die niet goed wakker zijn, soms tot merkwaardige gedragingen neigen kunnen.
Later kan hieruit eventueel agressie ontwikkelen tegen de in halfslaap geziene katten, omdat de negatieve gevoelens die de kat eventueel had in samenhang met pijn en de operatie met deze katten in verbinding gebracht worden.
De dieren zouden, als het het mogelijk is, pas eten moeten krijgen als ze goed wakker zijn en weer kunnen zitten en lopen.
Er zal echter in de eerste dagen na de operatie nog licht voer gegeven moeten worden, zoals gekookt kalkoen-of kippenvlees met rijst en water. De wond moet dagelijks gecontroleerd worden of deze goed heelt.
Massieve bloedingen uit de wond moeten meteen door de dierenarts behandeld worden. Dezelfde actie moet ook plaatsvinden wanneer etter of enige andere afscheiding uit de wond komt.
___________________________________________________________

Origineel artikel: http://www.lasperlas.de/narkose_kaiserschn.htm

De oplossing zou een gasnarcose zijn, maar niet iedere dierenarts gebruikt deze, vraag dus altijd om informatie bij je dierenarts als je je colourpoint kat laat opereren.

Daniëlle
Gebruikersavatar
Muis
Jaguar
Jaguar
Berichten: 643
Lid geworden op: 18 jan 2003 17:40

Bericht door Muis »

Poeh, wat is dit een lang topic geworden!!

Ik had nog even een vraagje; Aanstaande maandag worden er 3 van de 5 katers gecastreerd. Bij de poezen konden we kiezen voor extra pijnbestrijding na de operatie. Dat was dan een kuurtje van een dag of 10. Wordt dit bij de katers ook aangeboden en is het eigenlijk wel noodzakelijk?
Ik houd er niet zo van om mijn katten vol met medicijnen te pompen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Bij de sterrilisatie werd het wel aangeraden en daarom hebben we er toen ook voor gekozen.

Groetjes, Muis
Gebruikersavatar
sKatje
Panter
Panter
Berichten: 413
Lid geworden op: 10 sep 2003 23:07
Locatie: Antwerpen

Bericht door sKatje »

Volgens mijn dierenarts werkte de pijnstilling van tijdens de operatie tot de volgende dag, en hebben katten daarna geen pijn meer. Dat werkt bij hen namelijk heel anders dan bij mensen...
Dus ik vind het wel gek dat je voor 10 dagen iets meekrijgt hoor.
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Soms wordt voor 10 dagen antibiotica meegegeven, maar dat is altijd voor poezen, nooit voor katers. Normaal gesproken gaat het inderdaad als hierboven beschreven: de pijnstilling werkt 24 uur en daarna heeft de kat(er) geen pijn meer.
Gebruikersavatar
yana
Panter
Panter
Berichten: 590
Lid geworden op: 06 feb 2004 15:40

Bericht door yana »

Even een vraagje;wy hebben 3 poezen, 1 htk, 2 raspoezen (Angora en Ragdoll).
Nu ben ik DOODSBENAUWD om ze te laten helpen, ben zooooo bang dat er 1 in blijft..
Zeker Ragdolls schijnen erg gevoelig te zijn voor narcose, een gasnarcose schynt beter te zijn.
Mbt onze Angora maak ik me zorgen omdat ze zo rank is, of ze zo'n operatie wel aankan.
mijn eigen DA is supergoed, met veel ervaring, maar heeft weinig moderne apparatuur.
Waar kan ik het best raskatten laten helpen?
Ze moeten wel gasnarcose kunnen geven
Carol
Poema
Poema
Berichten: 244
Lid geworden op: 26 apr 2003 21:15
Locatie: Heerenveen

Bericht door Carol »

Eigenlijk ben ik een voorstander om een kater zo rond de 7 maanden te laten castreren. Maar met Bobo heb ik hier moeite mee. Ik vind hem nog zo klein en twijfel of ik niet nog 2 maandjes zou wachten. Hij weegt bijna 2 kilo, dus dat is niet echt weinig, maar hij ziet er nog zo ielig uit. Hij heeft al wel hele mooie balletjes.

Hij probeert al wel af en toe een krols kater geluid uit, wat dan erg komisch klinkt omdat het nog niet helemaal goed lukt. Ook heb ik nog niet het idee, zoals destijds bij Boris dat z'n hormoontjes al beginnen te werken. Ik weet dat er heel veel verschillende meningen zijn over de 'goede' leeftijd om te castreren ook onder dierenartsen zelf, maar ik wilde hier in dit speciale topic even m'n twijfel over de juiste leeftijd voor Bobo kwijt.
Gebruikersavatar
maddo
Lynx
Lynx
Berichten: 125
Lid geworden op: 22 sep 2003 13:32
Locatie: Breda

Bericht door maddo »

Ik wilde mijn kater graag met 6 maanden laten castreren om het sproeien voor te blijven en mijn poesje (broer en zus) niet aan de pil te hoeven doen.
Maar nu wil mijn dierenarts Magic wel aan de pil en Snoopy dus pas over 2 maanden castreren.

Ik heb hier zeker geen goed gevoel over, ik wil mijn Magic absoluut niet aan de pil hebben, gewoon vanwege alles wat ik erover gelezen heb.
Heb dus een dierenkliniek in Prinsenbeek gebeld (die goed aangeschreven staat) en die willen Snoopy wel gewoon met 6 maanden helpen en Magic dus ook absoluut niet aan de pil hebben.

Ze adviseren zelfs om ze allebei tegelijkertijd te laten helpen, wat ik wel eng vind, want Magic is nog zo fijntjes en het is natuurlijk een zwaardere ingreep voor Magic (sterriliseren).
Als ik ze allebei tegelijk laat helpen, kunnen ze samen uitslapen daar en laten ze Snoopy ook een nachtje blijven samen met Magic, zodat ze voor elkaar een iets minder vreemde geur hebben.
Met dit argument ben ik wel weer heel blij!

Is dit dus voor een poesje niet te vroeg?
Plaats reactie