Prednisolon & Diabetes

Voor alle vragen over suikerziekte/diabetes bij de kat.
Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

Best allemaal,

Mijn kat is net 13 jaar oud geworden en heeft al sinds haar 3de jaar een allergie, waarvan de oorzaak nooit is achterhaald. Sinds haar derde jaar krijgt ze Prednisolon, in een zo laag mogelijke dosering, maar helaas is deze in de afgelopen tien jaar steeds verder opgelopen (was noodzakelijk). Maar de dosering was ook nu nog niet alarmerend hoog, in relatie tot haar gewicht.

Helaas is vandaag diabetes geconstateerd, waarschijnlijk als gevolg van al die jaren Prednisolon. Haar nieren en leverwaardes zijn ook onderzocht en perfect.

Het probleem is dat Prednisolon de diabetes 'stimuleert' en dus eigenlijk gestopt/afgebouwd moet worden en eigenlijk is dat nauwelijks een optie. Ze heeft het rotmiddel nodig, anders krijgt ze binnen enkele dagen inwendige wonden en stopt ze met eten. Behandeling van diabeters heeft echter nauwelijks zin, als je niet met de Prednisolon stopt, zegt de dierenarts. De combinatie is dus een doodvonnis.

Heeft iemand ervaring met deze combinatie en wat kan ik verwachten? Het is mogelijk dat ze de diabetes al behoorlijk lang heeft, maar is nooit vermagert. En zoals gezegd zijn de andere bloedwaardes (afgezien van de glucose) allemaal perfect. Wat staat haar te wachten, zeker als er geen insuline kan worden toegediend? Hypoallergeen eten, als ze het al lust, biedt dat soelaas? Rauw eten raadde de dierenarts af.. zou haar gevoelige maag/darmen misschien niet ten goede komen en tot diarree leiden. Er is gespecialiseerd diabetes voer verkrijgbaar, maar dat moet besteld worden.. nergens in winkels te koop, kennelijk.

Wie is ervaringsdeskundige?
Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Adriana »

welkom op het forum! er zijn een paar suikerkattenforums, bv http://www.suikerkatten.nl, waar ze je met raad en daad terzijde zullen staan, heel veel ervaring in de diverse soorten insuline, handleiding voor het spuiten en afhankelijk van de fructosaminewaarde alternatieve behandeling en medicatie-info.
hier heeft in de periode dat ik Mo niet hoefde spuiten royal canin diabetics goed gewerkt, Mo was ook een prednison-slachtoffer.

en kijk eens bij www. huisdierendokter.nl naar middelen die in te zetten zijn bij allergie.
wie weet vind je een middel dat helpt..!
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

Dank je wel voor het welkom en voor je snelle reactie, Adriana!

Insuline spuiten is geen optie, zegt de dierenarts. De waarden zouden ook helemaal niet vast te stellen zijn, (omdat de Prednisolon die maskeert?) en daardoor zou het ook maar giswerk worden hoeveel er toegediend moet worden. Hij wil niet behandelen. Stelde wel het speciaal voedsel voor (ik ken even het merk niet, was iets te van slag door de boodschap dat we snel afscheid moeten gaan nemen).

Ik ga het natvoer proberen (is besteld) en proberen de Prednisolon zo laag mogelijk te houden en te spreiden over de dag i.p.v. alleen 's avonds. Daarnaast zou ik ook de maaltijden verspreid over de dag moeten geven, maar eigen doe ik dit al jaren. Maar het is hoe dan ook, volgens de dierenarts, een aflopende zaak, wellicht weken, hooguit maanden, voordat haar organen ermee ophouden.

Ik ga de links opzoeken, dank daarvoor!!

Is er iemand die (ook) een correlatie vermoed tussen het chippen van de kat en het ontstaan van een allergie?
Mijn kat had nergens last van, kreeg een chip en binnen een week had ze een grote wond precies op de plek waar de chip was geïmplanteerd. En dat was het begin van haar Prednisolon verhaal. Ik heb dit onmiddellijk aangekaart, maar de toenmalige dierenarts (en ook twee die ik het daarna gevraagd heb) ontkenden bij hoog en bij laag dat e.e.a. met elkaar te maken zou kunnen hebben. Omdat die chips goed getest zijn. Maar om de chip zit een siliconen laag en het zal vast niet dezelfde siliconen zijn als die pip borstimplantaten, maar ook die zijn door artsen gewoon gebruikt en ook daar is, na jaren bakkeleien, eindelijk van vastgesteld dat ze levensgevaarlijk zijn. Op een bepaald moment heb ik gesmeekt of hij de chip er niet uit wilde halen, maar die zat al veel te vergroeid om dat op een veilige manier te doen, werd me verteld.

Het leek mij een kwestie van 1+1.. gezonde kat + chip = zieke kat... dus chip is de boosdoener.. Misschien wat simplistisch gedacht, maar het gebeurde zo snel na elkaar... tja, nu niets meer aan te veranderen, maar misschien goed om te weten of dit vaker voorkomt... ?????

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6018
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Rik »

Mmmm, ok, hier even een leek op dat gebied... maar...

10 jaar lang prednison lijkt mij erg lang. Ok, laagste dosis maar als er geen oorzaak gevonden is lijkt mij het toch een "lapmiddel". Is er eigenlijk vroeger een second opinion gevraagd bij een andere DA? Als de ene niets kan vinden lijkt mij dat een logische stap.

Even een quote:
Wanneer prednison geven?
Prednison wordt voorgeschreven bij verschillende ontstekingen en allergieën in het lichaam. Bij de behandeling van astma en eczeem zijn ze erg belangrijk. Wij gebruiken het veel bij auto-immuunziektes en bij overgevoelige darmen (IBD). Ook bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker is prednison soms zinvol.

Wanneer geen prednison geven?
Elk medicijn heeft naast een werking ook een ongewenste bijwerking. Het is de taak van een dierenarts om de verschillende mogelijkheden voor onderzoek en/of behandeling goed af te wegen en de eigenaar goed voor te lichten.

Na het geven van prednison is het vaak lastiger om de juiste diagnose te stellen: symptomen worden door de prednison onderdrukt en de achterliggende ziekte laat zich niet duidelijk vaststellen.

Geef de dierenarts de kans om goed onderzoek te doen, voordat er gestart wordt met een medicijn.
Dat zijn natuurlijk gedane zaken. Nu dan een ander iets. Als je vermoeden zou kloppen en het zou aan de chip liggen... denk je dan dat als de chip er nu nog uit zou komen dat dat zou helpen?? Je DA zegt wel dat die niet verwijderd kan worden zonder groot risico maar als er gesproken wordt over inslapen omdat de combinatie van medicijnen niet gaat dan is het risico van het verwijderen van de chip toch wel geoorloofd. Of denk ik dan verkeerd?

Je zegt al dat je huidige DA niet meer wil behandelen dus je kat eigenlijk al opgegeven heeft. Dan lijkt het mij wel zinnig om met het chip verhaal eens langs een andere te gaan. Mocht het zo zijn dat de chip nog steeds van invloed zou kunnen zijn dan is het toch de riskante procedure waard om die eruit te halen. Als de chip niets meer uitmaakt, en het is nu het lichaam dat echt de ontstekingen aanmaakt, dan heeft hij misschien nog andere ideeën over het behandelen van de ontsteking/allergie.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

kansarmedieren
Jaguar
Jaguar
Berichten: 662
Lid geworden op: 11 jun 2011 14:46
Locatie: Eck en Wiel
Contacteer:

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door kansarmedieren »

Wat een onzin ik heb een poes gehad die ook prednison moest slikken en ze kreeg ook suikerziekte het is niet ideaal maar het is zeker te doen. Niet gaan spuiten is echt geen optie want dan wordt je kat steeds zieker. Mijn poes heeft het goed gedaan met de prednison en insuline. Meld je aan bij http://www.diabeteskatten.nl/forum/ daar ben ik ook actief. Heb je al een keer atopica geprobeerd heeft minder bijwerkingen dan prednison.

Cerna

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Cerna »

Gelukkig nog geen ervaring, maar ik zit ongeveer met hetzelfde: kat met allergie die prednison hiervoor krijgt omdat dit de enige optie is voor een beetje katwaardig bestaan en via injectie kan.
Nu adviseerde een dierenarts mij 2 jaar terug om de kat Atopica te gaan geven, maar dat is voor Amber geen optie omdat ze volledig in de stress schiet wanneer ik haar iets probeer toe te dienen. Maar misschien zou dat bij jouw kat wel lukken zodat je kunt stoppen met Prednison?
En daarna ook de diabetes aan kunt gaan pakken?

Want het is toch te gek dat de dierenarts een kat met suikerziekte opgeeft? :cry:

kansarmedieren
Jaguar
Jaguar
Berichten: 662
Lid geworden op: 11 jun 2011 14:46
Locatie: Eck en Wiel
Contacteer:

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door kansarmedieren »

De diabetes moet gelijk aangepakt worden want anders sterft de kat ze verhongeren en verdorsten niet te lang wachten. Het kan een maand duren voordat de Atopica gaat werken en daarna kan je de prednison pas afbouwen. Ben net bezig met een van de opvangkatten Pinto. Wel een fructosamine test laten doen dan weet je pas zeker of de kat suiker heeft. En als je dierenarts het niet ziet zitten naar een andere dierenarts gaan. Ik wordt hier zo kwaad om sommige dierenartsen maken er een heel drama van suikerziekte en raden aan om de kat of hond in te laten slapen. Of niet te behandelen wat ik nog kwalijker vindt. Onnodig ze kunnen net zo oud worden als "gezonde dieren". Ik heb op dit moment 6 diabeteskatten in de opvang dus heb enige ervaring...

Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

Allemaal heel erg bedankt voor de reacties... het is nogal verwarrend, omdat de dierenarts zo uitgesproken was/is en zijn collega (zelfde praktijk) en een arts in Utrecht (die de bloedtesten gedaan heeft) het daar allemaal mee eens waren. Dank voor de bemoedigende woorden, ik ga er achteraan..

Ik snap de redenatie, Rik, om nu alsnog de chip eruit te halen (naar het idee 'wat heb je te verliezen'), maar ik weet niet of er ooit iemand dat gedaan heeft, ik heb het verschillende dierenartsen (van enkele praktijken) gevraagd en niemand was bereid dat te doen. Ik weet ook niet of mijn kat de narcose zou overleven én of ze de operatie zelf overleeft en ze is heel erg gevoelig voor andere omgeving/ andere mensen en krijgt daar al enorme stress van.. Tja. Ik wil haar natuurlijk zo lang mogelijk bij me houden, maar niet tegen elke prijs natuurlijk. Moet ik over nadenken, maar goede point.

De glucose waarde was trouwens boven de 20 en is hoogstwaarschijnlijk in de afgelopen dagen, vanwege stress en Prednisolon nog hoger geweest.. Ik snap eigenlijk niet dat ze toen niet 'omgevallen' is...

En wat 10 jaar lang Prednisolon betreft.. tja, ze heeft echt heel veel onderzoeken gehad in al die jaren, weefsel opgestuurd, etc. Er is nooit iets gevonden. Ik heb uitgebreid met haar voer getest, ook over lange tijd geen 'commercieel' voer gegeven. Ik ben verhuisd (niet daarvoor, maar dan kun je enkele omgevingsfactoren ook uitsluiten), ze komt al iets van 8 jaar niet meer in contact met andere katten of überhaupt anderen dieren (behalve muizen, dan.) Ze heeft nog nooit vlooien gehad.. maar het kan zoveel zijn. Ik zal ook je suggestie over het andere midden (i.p.v. Prednisolon) voorleggen..

Fructosamine test is gedaan, en het is zeker..

En Cerna, inderdaad, het is die tien jaar tijd echt een hele klus geweest (heel zachtjes uitgedrukt) om haar, elke dag weer opnieuw, de pillen toe te dienen. Mijn kleine meisje is ook super gevoelig en snel gestrest. En ik heb ook jarenlang steeds opnieuw geprobeerd af te bouwen, snel, langzaam, per dag wat minder of met dagen ertussen, op diverse manieren... er brak telkens een moment aan dat alle klachten weer terug kwamen en dat er weer een hoge dosis nodig was om de boel weer te keren. En dat moment kwam steeds eerder (bij een hogere dosis). In het begin hadden de pillen niet eens van die 'deelsteepjes/gleufjes' en moest ik echt pielen om een goede dosering te krijgen..

Pff, ik ben doodmoe, kan even niet helder denken. Haar verliezen zou hetzelfde zijn als een been of arm kwijt raken, maar ik wil niet egoïstisch zijn en haar koste wat kost bij me houden. Ik ga wel een second opinion vragen...
Dank jullie wel, hoop doet leven!

Paasnini
Huiskat
Huiskat
Berichten: 84
Lid geworden op: 08 okt 2015 09:07

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Paasnini »

Katten vallen pas om na maanden en soms meer dan een jaar hoge bss. Het tast de organen aan en dan overlijden ze aan bijvoorbeeld nierfalen.
Nee prednison en diabetes is niet ideaal maar betekend in de praktijk alleen dat je meer insuline moet spuiten. Verzoek anders je arts contact op te nemen met L. Slingeland van MSD die kan jouw dierenarts daarover bijscholen.
Overigens ben ik wel benieuwd waar jouw kat zo allergisch voor is?

Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

Hallo Paasnini,
bedankt voor de info! De allergie is nooit verder te definiëren geweest.. dus geen idee. Ze heeft een hele tijd op hypoallergeen voedsel gezeten, zonder verbetering. En buiten de onderzoeken kon er verder nergens op getest worden, zei men...

Bedoel je met MSD: http://www.msd-animal-health.nl/?

Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

PS:
Prednisolon wordt ook gegeven bij IBD (ontsteking maagdarmkanaal) en omdat ze dus wondjes kreeg in bek, lippen, tong en dieper in de keel, is denk ik voor dit middel gekozen..

Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

Beste dames en heren,
Mijn hersenen beginnen langzaam aan weer te werken.. hieronder dus de verklaring voor de Prednisolon en de allergie:

In het verleden was er, als het mis ging, vaak een trigger (een gevecht met een rat, met een wondje in de bek als gevolg (2008), gepikt worden in de bek door een gevangen mus (2009), wondje bij de schouderbladen door het inbrengen van de chip (2006)), waarna er een ontstekingsreactie plaatsvond. Als ik het goed begrepen heb, heeft dit met een auto immuun ziekte te maken: eosinofiele (witte) bloedcellen, die constant teveel worden geproduceerd en Prednisolon legt het imuunsysteem (oftewel de extreme reactie van het immuunsysteem door het teveel produceren van witte bloedcellen) plat. Als dat niet, of niet voldoende gebeurt, dan veroorzaken die witte bloedcellen kennelijk een onstekingsreactie, in de vorm van bobbeltjes die wondjes worden, zowel inwendig als uitwendig. Inwendig = in ieder geval in mondholte (verhemelte, lip, tong) en soms ook keel. Hierdoor stopt ze dan met eten. Uitwendig = op kin, borst, bij staart en in oksel. Als ze er niet bij kan, heelt dit (met Prednisolon) vanzelf, als ze er wel bij kan, jeukt het kennelijk zo dat ze blijft krabben en bijten en de wond alleen maar groter wordt.
Nu had ze dus weer onder haar tong een klein ontstoken bultje, wellicht door de muizen die ze de dag/dagen ervoor gevangen had. Bij de behandeling kreeg ze voorheen telkens, een (hogere dosis) Prednisolon en een antibioticum. Vanwege de hoge dosis Prednisolon (vaak een flinke spuit) ging ze dan vanzelf ook weer eten. Die hoge dosering Prednisolon is nu (uit voorzorg?) achterwege gelaten en daarvoor in de plaats is (naast de reguliere dosis Prednisolon) de Mirtazapine toegediend.. en het antibioticum Stomorgyl.
In het verleden was die aanpak voldoende.. nu is er dus een probleem bij gekomen in de vorm van diabetes.

Waarom dat teveel aan witte bloedcellen wordt aangemaakt, is onduidelijk en dat wordt een 'allergie' genoemd. Op de een of andere manier krijgt het immuunsysteem de prikkel om ze te produceren, terwijl er niets aan de hand is. Mensen kunnen dit ook hebben. Je bent dan heel gevoelig voor ontstekingen. Dus het immuunsysteem (auto immuun ziekte) is min of meer het derde probleem, naast de diabetes en de combi Prednisolon/insuline.. Dat maakt het ingewikkeld.

Dank.. door te moeten nadenken over jullie vragen, is de mist in mijn hoofd een beetje opgeklaard.
Ik heb de dierenarts een aantal vragen gesteld, het is dus even afwachten..

Soulmate
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 04 nov 2015 16:30

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Soulmate »

Immuunsysteem:
Ik heb altijd al een vermoeden gehad dat de allergische reactie van het immuunsysteem op de een of andere manier samenhangt met de rui en het zomerseizoen. Ik merk dat het vaak/vaker opspeelt in de (na)zomer.. Heeft iemand wellicht informatie over de 'trigger' die het kattenlichaam aanzet tot rui, die wellicht ook die extreme witte bloedcel aanmaak bevordert? Of wellicht een zonneallergie? Of iets met pollen? Ze krijgt in de zomer soms ook -vanuit het niets- 'tics' (bij gebrek aan een beter woord), waarbij ze van buiten naar binnen stuift en haar huid samentrekt alsof iets haar gestoken heeft. Een zomer had ze deze tics zo erg dat ze niet meer naar buiten wilde. Misschien werd ze ook gestoken.. maar de reactie (wiebelen met oortjes, krabben, bijten in pootjes) wijst naar mijn idee meer naar een inwendig probleem; een dat kennelijk heel plotsklaps op kan komen zetten..

Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5018
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door nellebel »

misschien gekke vraag maar waarom krijgt je kat een antidepressiva? mirtazepine is een antidepressiva. met als bijwerking sufheid (werk in psychiatrie en vaak krijgen mensen dit met depressie en slecht slapen). heb ook ooit een kat aan antidepressiva gehad (bleek achteraf grote onzin). dit legde haar hele stofwisseling plat, kostte uiteindelijk haar leven.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie

Cerna

Re: Prednisolon & Diabetes

Bericht door Cerna »

Waarschijnlijk om de eetlust te stimuleren Wendy.

Misschien een gekke vraag, maar is het geen optie om de kat binnen te houden? Ik lees namelijk dat wondjes voornamelijk ontstaan wanneer ze iets gevangen heeft en wanneer je dat kunt voorkomen (blikvoer en brokjes bijten niet :smile: ) kun je misschien ook minderen met Prednison? En dan wordt de rui ook minder omdat ze dan het hele jaar door wat verhaart en er niet echt meer sprake is van rui en wordt ze ook minder blootgesteld aan de zon, stuifmeel.
Maar misschien zeg ik nu wel iets heel geks :oops:

Plaats reactie