Suikerziekte en neuropathie

Voor alle vragen over suikerziekte/diabetes bij de kat.
Plaats reactie
lienemien
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 12 feb 2011 19:24

Suikerziekte en neuropathie

Bericht door lienemien »

hallo iedereen


bij mijn kat is enkele weken geleden suiker ziekte gediagnostiseerd...op dit moment zit ik op 2 en half eenheid en heb dit opgebouwd met een tussen sprong van drie dagen en ben begonnen met een halve eenheid...absoluut zie ik verbetering...heb hier ook een bericht gelezen van een paraveterinaire dierenarts assistente in opleiding en wil daar de nodige feedback op geven...tuurlijk dien je de voedsel aan te passen waar dat mogelijk is en in de meeste gevallen is dat zo...ik kook voor mijn suikerspinner dagelijks koolvis en dat gaat voor de spuit aan in een bakje vlees en vier uur later volgens de fabrikant van de insuline en niet 5/6 uur later krijgt hij de rest van het eten en voor de rest van de dag en nacht staan er gewoon md brokken dat mocht hij onverhoop richting hypo gaan hij zich zelf kan herstellen waar dat mogelijk is...het is natuurlijk van de zotte vandaan dat als je een opleiding in de dieren geneeskunde leert je ervaring en weten meer zou zijn als hen die dat niet hebben gedaan...op heel internet kun je je in lezen over welke aandoening dan ook en weet inmiddels dat de opleiding dierenarts maximaal 8 uur besteed aan suikerziekte over de gehele opleiding en zelfs alle dierenartsen weten nog niet dat je maar met een halve danwel hele eenheid moet beginnen en dan langzaam opbouwen...anders kan het radicaal mis gaan...zelfs ik ben nog maar net bezig heb al een hele klus om zijn voeding te reguleren maar hij gaat wel vooruit

dan ja waarom hier...hij heeft ook neuropathie een aandoening die vaak voor komt bij suiker ziekte en heb al info verzameld over b12 maar weet daar echt te weinig van en ben er ook niet gek op om zomaar toevoegingen toe te dienen maar met neuropathie verder zie ik heel somber in...misschien is er iemand die hier ervaring mee heeft....de klachten uiten zich in stram lopen zichzelf niet kunnen krabben maar misschien heeft alles tijd nodig...hij zat op 21.0 en heb het terug gebracht naar 9.8 bss +4 dus beneden de tien en nierwaarden want boven de tien lopen de nieren en van de rest maar niet te spreken behoorlijke klappen op...ik meet zelf bss maar de neuropathie baart mij enorme zorgen en al zit de bss nu redelijk veilig want we gaan voorlopig niet verhogen omdat de insuline zijn werk moet doen...maar heel graag wat suggesties als dat mogelijk is

alvast bedankt

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: suiker ziekte en neuropathie

Bericht door Adriana »

welkom ;-) op het Forum en mogen we weten hoe je heet en hoe je suikerkat heet?
er is een topic over suikerziekte en het is het handigste om daaraan aan te sluiten en je daar in te lezen. daar staat heel erg veel info in. rechtsboven zit een zoekfunctie en als je daar neuropathie intoetst dan krijg je de berichten die daarover gaan met veel tips en andere zinnige info.
http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... &start=210
als je liever geen chemische vitamine geeft dan zou je kunnen overwegen om wat tarwegras te gaan kweken en zoek even op tarwegras voor uitgebreide info..
beetje rauw lamsvlees en/of wat licht gestold eigeel kan ook geen kwaad, denk ik..
bij neuropathie zakt de suikerspinner door zijn poten en dat is wat anders dan stram lopen. neuropathie ontstaat bij langdurig hoge onbehandelde glucowaardes en bij de ene kat sneller dan bij de andere kat. ze kunnen ervan herstellen maar dat gaat bij de ene kat wat minder traag dan bij de andere..
k neem aan dat je caninsuline spuit en daarvan is de startdosis zoals op de bijsluiter staat 2 eh maal 2 per etmaal. en pas eventueel verhogen na ruim 2 etmalen omdat het lichaam de tijd moet krijgen om rustig in te stellen.
de ervaring met m/d brokjes van Hills is niet bijster goed trouwens, je kunt beter helemaal geen brokjes geven maar alleen kh-arm natvoer.
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

lienemien
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 12 feb 2011 19:24

Re: suiker ziekte en neuropathie

Bericht door lienemien »

hoi Adriana goedemorgen...heel erg bedankt voor je bericht....mijn kater heet caecy en ik ben joke....zit ook zo bom vol met vragen dat je soms vergeet je naam te zeggen...dat tarwe gras ga ik wat over lezen dat staat me wel aan....ik kook veel koolvis en dat gaat door nat vlees heen van een vis variant en hij eet er lekker van....hij zakt niet echt door zijn poten heen maar zie wel dat hij zich niet kan krabben en niet meer omhoog springt de vensterbank in wat die voorheen wel deed....dan is er nog een bijzonder gedrag maar dat kan te maken hebben met de bss te hoog dan word hij boos en pakt je letterlijk heb de tetenus al moeten halen...heb hem nu op 2 en half eenheid bss 9.8 na 4 uren dus redelijk op de rails maar goed ben nog maar een paar weken bezig he....maar dat tarwe gras klinkt mij als muziek in de oren ik ga daar ff wat op neusen hier op het forum...

alvast bedankt

jo

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: suiker ziekte en neuropathie

Bericht door Adriana »

hoi Joke en goed zo! en probeer verder te schrijven in de suikerziekte-topic, daar staat heel erg veel informatie gebundeld en daar staat ook een link met het wikipedia-artikel over de behandeling/verzorging van een suikerspinner. en de links naar het suikerkattenforum en diabeteskatten. dat zijn specialistische forums met mensen die dagelijks insuline (caninsulin en lantus) spuiten en ook daar vind je veel info.

wat goed dat je zelf bloedsuiker meet en zelf heel veel uitzoekt.
rechtsboven zit een blokje 'zoeken' en je kunt het zo gek niet verzinnen of er is hier wel over geschreven..
jojo heeft veel last gehad van neuropathie en ook in dat topic kun je even bijlezen..
http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... ie#p432648
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Gebruikersavatar
jojo
Poema
Poema
Berichten: 337
Lid geworden op: 19 jun 2010 16:27
Locatie: Amersfoort

Re: suiker ziekte en neuropathie

Bericht door jojo »

Hoi Joke en Ceacy :-)
Je bent goed bezig Joke, je bijt je erin en zoekt uit, daarmee ga je een heel eind komen hoor! Voor wat betreft info sluit ik me volledig aan bij Adriana.

Mijn Guusje doet het al een hele tijd behoorlijk goed met RC Diabetics (m/d Hills heb ik ook geprobeerd en is me wat minder bevallen) en dagelijks even knagen aan tarwegras. Hij heeft ernstige neuropathie gehad maar met het nodige aan veranderingen op voergebied al sinds lange tijd klachtenvrij. Diagnose niet officieel maar wordt al een hele tijd gehouden op Cushing.

Je houdt strikt Caecy's waardes in de gaten dus niet de moed verliezen mbt neuropatische verschijnselen hoor! Als hij goed is ingesteld op insuline en je hebt zijn voeding goed op de rit dan zal het met de neuropathie ook beter gaan.

lienemien
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 12 feb 2011 19:24

Re: Suikerziekte en neuropathie

Bericht door lienemien »

heel erg bedankt voor de reacties ben er blij mee...en ja dat doet je goed als je hoort dat je het goed doet...maar zal verder gaan in de topic van sukker ziekte


tot schrijfs


jo

Plaats reactie