Spondylose

Voor vragen over katten die mank lopen, artritis hebben, niet kunnen springen of afwijkend gedrag vertonen in hun bewegingen.
Gebruikersavatar
Anne87
Jaguar
Jaguar
Berichten: 642
Lid geworden op: 13 mar 2013 00:33

Spondylose

Bericht door Anne87 »

En dan vertel je in een update dat het goed gaat met Milo, en dan ineens niet.
Milo is van de zomer uit de krabpaal gevallen. Met een weekje pijnstillers leek het beter te gaan, maar nu toch niet. Sinds een weekje ongeveer geeft hij pijn aan op de bak (miauwen, heftig wegrennen en aan de rug likken en bijten), wordt hij liever niet meer op zijn rug geaaid, en houdt hij zijn staart laag.
Terug naar de dierenarts dus. Röntgenfoto’s en bloedonderzoek. Daarna met spoed naar de spoed- en doorverwijskliniek in Barendrecht, omdat alles wees op een hernia. Dat was niet zo, maar dus wel spondylose, onderin de rug.
Milo heeft een corticosteroïden injectie gekregen. Nu tot maandag wachten om terug te koppelen of het aanslaat, en zo ja, dan gaan we het traject in. Over twee weken nog een injectie, daarna na 2 maanden, 4 maanden, en 6 maanden.
Helaas is er op internet vrijwel alleen informatie over deze aandoening bij honden te vinden..
Pootjes en handjes duimen hier hard voor een voorspoedig herstel...
NoBo-kater Milo (13-03-2013), NoBo-poes Lyna (12-10-2011)

Odie* (1986-2005), Flo* (2010-2013), Noodle* (2012-2015), Kyra* (2007-2019)

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5725
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Spondylose

Bericht door Rik »

Jeetje, wat vervelend. Ik moet zeggen dat ik over spondylose toch heel wat kan vinden in combinatie met katten. Tevens zullen de artikelen over honden ook grotendeels van toepassing zijn. Hopelijk werken de corticosteroïden goed.

Ik zal de duimen hier ook mee laten draaien.

Ik neem aan dat je deze pagina's al gevonden had:
http://www.dierenartsabc.nl/overzicht_artrose_kat.php
https://www.bewegenzonderpijn.com/artritis-katten/
https://www.mcvoordieren.nl/corticoster ... rtrose-kat
https://www.sdbinnenhof.com/pages/neuro ... enosis.php
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2262
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: Spondylose

Bericht door pinguin »

Sterkte er mee

Brutale vraag die doorverwijs kliniek in Barendrecht heb jij daar een link van ben wel nieuwsgierig welke specialisten daar zitten.
Wist alleen dat er 1 in Dordrecht zit.

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk

groetjes sproet* 11jr*, snabbel 8jr en Simba 2jr

Gebruikersavatar
Anne87
Jaguar
Jaguar
Berichten: 642
Lid geworden op: 13 mar 2013 00:33

Re: Spondylose

Bericht door Anne87 »

Hoi Rik, dankjewel! Dit kwam ik op werk gisteren niet tegen op mijn telefoon nee.

Pinguïn, alsjeblieft: http://www.spoedenverwijskliniek.nl/?webversion=true
NoBo-kater Milo (13-03-2013), NoBo-poes Lyna (12-10-2011)

Odie* (1986-2005), Flo* (2010-2013), Noodle* (2012-2015), Kyra* (2007-2019)

Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2262
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: Spondylose

Bericht door pinguin »

Dank je wel eens kijken welke specislisten er zitten.

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk

groetjes sproet* 11jr*, snabbel 8jr en Simba 2jr

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9285
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Spondylose

Bericht door castratenkoor »

Sterkte en beterschap Anne!
Dinie+7-koppig koor+gerbil Sam
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**Mik*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 6 Teske 6 Clarie 4

Gebruikersavatar
KleinDraakje
Poema
Poema
Berichten: 379
Lid geworden op: 02 jan 2018 08:42
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Spondylose

Bericht door KleinDraakje »

Mijn duimpjes draaien ook mee voor Milo 💖
- Viv
En de drie bengeltjes
Rocky, Marble & Pebbles 💖

Bekijk ons foto album

Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Spondylose

Bericht door Samma »

Hoi Anne, hoe is het nu met Milo?

Ik hou me stilletjes op dit forum, maar kan mijn mond nu niet houden. Heb voor mijn Joepje (kater, ongeveer 8-10 jaar, achtergrond onbekend, behalve zwaar verwaarloosd in asiel terechtgekomen) ook 2 weken geleden de diagnose spondylose gekregen na rontgenfoto's te hebben laten nemen. Bij hem was het echter niet zo acuut als jij met Milo omschrijft! Volgens de DA zijn er grofweg 3 mogelijkheden voor de (nabije?) toekomst: de pijn wordt té erg, een zenuw komt in de verknelling waardoor de achterhand zal verlammen, of: de botwoekering groeit dusdanig dat het gewricht / de wervels vast komen te zitten. Hij zal zo stijf als een plank worden, maar de pijn is weg en hij zal nog wel "zijn ding" (plassen/poepen/traplopen etc) kunnen doen. Ik weet niet of het zo zwart/wit is; wat als het dan nog weer verder woekert? Operatief vastzetten is niet echt een optie: het is te broos om een plaatje vast te schroeven, plus het is een enorme operatie, aldus mijn DA.

Het klopt dat er niet veel gebruikerservaringen te vinden zijn online, dus hopelijk kunnen we elkaar helpen.

Eigenlijk zaten we de eerste maandag nadat Joepje bij ons kwam wonen al bij de DA. Hij heeft een zeer uitgebreid bloedonderzoek gehad omdat wij vermoedden dat hij géén nierpatient was, maar wel als nierpatient bij ons geplaatst is met nierdieet en zelfs fortekor (hij blijkt inderdaad geen nierpatient....), maar ook omdat hij niet goed kon springen, of vaak mis sprong. Om een narcose voor rontgen te voorkomen werd ons een fysiotherapeut voorgesteld en als ik eerlijk ben: daar had ik nog niet van gehoord, een dierenfysio! Joepje zijn bekken bleek helemaal scheef te staan, en ook zaten meerdere rugwervels enorm vast. Het leek na een chiropractische behandeling verholpen, maar hij bleef vervolgens toch klachten houden. Hij is nog weer behandeld, de klachten bleven en verergerden ook wat. Natuurlijk uiteindelijk toch wel rontgenfoto's laten nemen: spondylose. 14 februari had ik al nog een afspraak staan bij de fysio, en toevallig mailt ze me ook nu ik dit aan het typen ben. We zullen binnenkort nog even telefonisch overleggen wat de mogelijkheden zijn voor Joepje.

Wat wij inmiddels doen: we geven Metacam omdat het een NSAID is, en hij dat nu nodig heeft. Ik wil dat absoluut naar een lagere dosering toe brengen, indien mogelijk! We geven hem Puur Spondy, een supplement. We hebben een infraroodlamp voor hem gekocht (IR-A, dringt relatief diep door in het lichaam), maar warmte is niet goed bij een fikse ontsteking, let op! Joepje zit er een kwartier per dag onder en vindt het heerlijk. We hebben een vervoersmand formaat kleine bench gekocht waarin hij rechtop kan staan en zitten. We overleggen of fysiotherapie hem kan helpen, of wellicht acupunctuur?
We moeten natuurlijk ook niet te veel tegelijkertijd doen, dan weten we nog niet wat helpt. Het gaat overigens nu wel iets beter met hem, met de Metacam en de Puur Spondy en de IR-lamp.

Ben benieuwd naar de keuze van de corticosteroïden injecties voor Milo! Is geconstateerd dat, wegens zijn acute pijn-gedrag, hij een fikse onsteking heeft in het gewricht?

Sorry voor het enorme verhaal, maar ik weet niet hoe ik het kort moet houden omdat we al wel een tijdje bezig zijn en het verhaal daardoor vrij uitgebreid wordt. Hopelijk kunnen we elkaar helpen en tips geven, en ervaringen en kennis delen.

Sterkte met Milo! Groetjes, Sam

Gebruikersavatar
Lieselotje
Panter
Panter
Berichten: 577
Lid geworden op: 14 jan 2017 08:48

Re: Spondylose

Bericht door Lieselotje »

Anne en Sam, voor jullie veel sterkte met je lieffies!

Gebruikersavatar
Sifra
Tijger
Tijger
Berichten: 1056
Lid geworden op: 22 feb 2012 22:17
Locatie: Zuid-Holland

Re: Spondylose

Bericht door Sifra »

Je moet er rekening mee houden dat een kat met spondylose niet alles meer kan en soms hulp nodig heeft. Zo had mijn Rûzer hulp nodig bij het verzorgen van de vacht op zijn rug, staartbasis en achterpoten.

Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Spondylose

Bericht door Samma »

Dank je wel Lieselotje!
En Sifra, inderdaad, klopt! Gelukkig kan onze Joep zichzelf nog verzorgen. Qua hulpmiddelen vergat ik aan te geven dat wij overal trappetjes hebben neergezet. Dat is misschien ook nog een tip voor Anne, om voor Milo opstapjes neer te zetten. Als je dat niet al hebt gedaan :)
Hoe is de Spondylose bij Rûzer verlopen?

Gebruikersavatar
Anne87
Jaguar
Jaguar
Berichten: 642
Lid geworden op: 13 mar 2013 00:33

Re: Spondylose

Bericht door Anne87 »

Iedereen bedankt voor de sterkte berichten!

Samoa, dankjewel voor je uitgebreide reactie, ik heb er veel aan! Milo heeft wat traumatische ervaringen achter de rug, en de val uit de krabpaal is de laatste klap geweest, zogezegd. Vrijdagavond na de injectie was hij enorm actief, rondracen en alles, daar hebben we hem wel wat in afgeremd om te voorkomen dat hij zichzelf blesseert.

Ik heb op Facebook ook al wat tips gekregen. Ook over voedingssupplementen. De komende twee weken mogen we nog niks bijgeven, om het effect van de injectie goed te kunnen beoordelen, maar daarna wil ik het toch even gaan overleggen.

Ik lees op internet ook dingen over fysiotherapie of chirpractie. Beiden zitten in Milo’s verzekering dus in overleg met de arts uitproberen is voor mij zeker een optie die ik in gedachten wil houden.

Hij heeft overigens kalkgroei op de wervels, dus de spondylose, maar ook verkalkte tussenwervelschijven. Precies weet ik niet niet, mijn partner was met hem naar Barendrecht, maar over twee weken hoop ik zelf te gaan en meer te horen. De injectie was tegen de ontstekingsreactie waardoor die kalkafzettingen plaats vinden.

De IR lamp zal ik nog even in gedachten houden, maar nu dus nog even niet doen. Weer iets voor op het lijstje met vragen aan de specialist, dankjewel

Sifra, ook jij dankjewel voor je tips. Ik begreep dit al vanaf Facebook reacties. Borstelen, een nat washandje om de losse haren weg te halen, waren daar de tips vooral.
NoBo-kater Milo (13-03-2013), NoBo-poes Lyna (12-10-2011)

Odie* (1986-2005), Flo* (2010-2013), Noodle* (2012-2015), Kyra* (2007-2019)

Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Spondylose

Bericht door Samma »

Wat fijn dat de injectie Milo helpt! Maar ik denk dat het zeker niet slecht is dat jullie hem proberen af te remmen in zijn enthousiasme, voor zover mogelijk bij een kat! :)
Dit zeg ik ook omdat ik zelf ervaring heb met zo'n injectie. Ik kreeg 'm in mijn heup, waar ik artrose had en wauw, dat was genieten! Ik kon alles weer, voelde me nergens in beperkt. Toevallig had ik in die tijd ook net een vakantie gepland dus ik kon wandelen, zelfs een berg beklimmen. Ja, stom. Toen ik thuis kwam was de injectie reeds uitgewerkt (na 4 weken) en stond ik op mijn kop van de pijn, ik wist niet waar ik het zoeken moest. Door overbelasting had ik juist een gewrichtsontsteking gekregen. Nóg een injectie kreeg ik niet: het had te kort gewerkt en die corticosteroïden zijn ook heel schadelijk voor het kraakbeen en de pezen, het weefsel in het geinjecteerde gebied.

Dit zeg ik niet om je bang te maken, noch om de wijsneus uit te hangen en net te doen of ik alles weet over die injecties. Ik ben zeer nieuwsgierig naar de overweging van de arts, want wie weet is het juist ook een optie voor Joepje, al dan niet in een later stadium. Maar wellicht kun je dus wel overwegen aan de arts te vragen of dit geen gevolgen voor de langere termijn voor Milo kan hebben, en waar het schema injecteren na 2 weken, 2 maanden, 4 maanden en 6 maanden op is gebaseerd. Wat de "kosten-baten" (lomp gezegd) zijn, en of er alternatieven zijn.

Nogmaals: wie weet is het juist ook een optie voor onze Joep, ik sta er voor open! Ik weet echt hoe je heen en weer geslingerd kunt worden in dit soort tijden door je zorgen om Milo en verschillende meningen van andere mensen, en het vertrouwen in de kennis en ervaring van een arts. Ik heb het dus kritisch bedoeld, en nieuwsgierig, maar zeker niet afkeurend of betweterig.

Nogmaals sterkte voor Milo, in ieder geval heel fijn om te horen dat hij niet meer zo veel pijn heeft! Want dat klonk als een crisis zeg, het arme mannetje...

Gebruikersavatar
Anne87
Jaguar
Jaguar
Berichten: 642
Lid geworden op: 13 mar 2013 00:33

Re: Spondylose

Bericht door Anne87 »

Het is lastig afremmen ja hahaha. Maar goed, we doen ons best.

De 19e krijgt Milo zijn volgende injectie. Dan gaan we samen, zodat Milo niet in het kooitje hoeft in de auto, maar gewoon op schoot in tuig. Is voor hem wat vertrouwder.

Ik wil sowieso wat dingen met de arts bespreken, onder andere dus voedingssupplementen, infrarood lamp, trappetjes om op dingen te komen, en het langdurige gevolg van de injecties. Ook wil ik het hebben over de verwachte resultaten, en wat een plan B is bij het mogelijk niet voldoende effect opleveren van de injecties. Wat zijn de gevolgen, de risico's, et cetera. Ik was er de afgelopen keer niet bij, zoals ik al zei, en voel me daarom niet helemaal goed onderlegd qua informatie. Maar hopelijk wordt dat de 19e opgelost.

Milo lijkt zich wel echt wat beter te voelen. Hij rende eerst altijd in paniek de bak uit en ging dan naar zijn rug bijten alsof er vlooien zaten. Een duidelijk teken van pijn. Nu doet hij dat niet meer, dus ik zie dat als een positieve reactie op de injectie.
NoBo-kater Milo (13-03-2013), NoBo-poes Lyna (12-10-2011)

Odie* (1986-2005), Flo* (2010-2013), Noodle* (2012-2015), Kyra* (2007-2019)

Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Spondylose

Bericht door Samma »

Ja, dat klinkt zeker als een verbetering zeg! Echt fijn dat Milo er zo veel baat bij heeft en hij weer gewone dingen, als naar de bak gaan, kan doen. Gelukkig!
Op naar meer duidelijkheid op de 19e, spannend hoor!
En als ik de fysio heb gesproken (uiterlijk de 14e, als ik een afspraak met Joepje bij haar heb staan), dan laat ik hier ook even weten wat haar behandelmogelijkheden en tips zijn.

Plaats reactie