Alternatieven Metacam

Voor vragen over katten die mank lopen, artritis hebben, niet kunnen springen of afwijkend gedrag vertonen in hun bewegingen.
claudiagf
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 01 nov 2011 10:07

Alternatieven Metacam

Bericht door claudiagf »

Hallo,
Ik ben nieuw hier.
En ik heb me al een beetje proberen in te lezen in het gebruik van Metacam. Even de situatie. Mijn kater van bijna 9 jaar is een suikerpatiënt. Al een aantal jaren spuit ik 2 keer per dag insuline en daar doet hij het prima op. Sinds een aantal maanden heeft hij artrose erbij gekregen, waarschijnlijk door overgewicht.
Natuurlijk heb ik van mijn dierenarts Metacam gekregen. Omdat ik toen nog niet bekend was met de bijwerkingen, heeft hij dit ook een week gekregen middels een spuitje in de mond. Toen ging het beter en ben ik ermee gestopt. Heb toen ook zeker niet de hoogst mogelijke dosis gegeven.
Hierna heeft hij sporadisch Metacam gekregen als hij een opleving van pijn had. Niet langer dan 2 dagen achter elkaar.
Nu ben ik er ondertussen achter dat het helemaal gevaarlijk is voor hem. Ik krijg (nog) niet de indruk dat hij er iets aan over heeft gehouden.
Maar wil natuurlijk vermijden om Metacam nogmaals te gebruiken.
Na een hoop gelezen te hebben hier, is het me nog niet helemaal duidelijk naar welk alternatief ik kan gaan voor hem, als hij weer een periode pijn heeft.
Dus het gaat zich dan echt om pijnstilling op het moment als ik aan hem merk dat hij weer last krijgt. Kunnen jullie me helpen?

Gebruikersavatar
Mirjam86
Cheetah
Cheetah
Berichten: 870
Lid geworden op: 15 apr 2011 11:08
Locatie: Assen

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door Mirjam86 »

Hier ben ik ook erg benieuwd naar. Ik ga dit topic zeker volgen.
Groetjes Mirjam en krabbeltjes van Tsuki (april 2011) en Taiyo (april 2011)
Devi*

claudiagf
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 01 nov 2011 10:07

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door claudiagf »

Niemand tips?

Gebruikersavatar
inky
Huiskat
Huiskat
Berichten: 93
Lid geworden op: 30 okt 2011 16:02
Locatie: Veenhuizen
Contacteer:

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door inky »

Ik vraag me eigenlijk af hoe vaak die bijwerkingen optreden in verhouding tot vergelijkbare bijwerkingen van andere medicijnen... Heb altijd al een beetje het gevoel gehad dat iemand ooit een soort ongefundeerde heksenjacht geopend heeft, zoals dat ook gedaan is tegen parabenen en zoetjes...
Groetjes,
Ingrid, Miep, Bamse, Sjakie & Abby

Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5191
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door pearlsofpassion »

Oei oei Inky, misschien eerst eens de topics over metacam op dit forum doorlezen?
en het topic over Gizmo met de bloedvattumor...
Er zijn hier nogal wat mensen met katten met nierfalen die lijnrecht terug te brengen zijn naar gebruik van metacam. Dat blijkt toch een stuk meer en vooral ernstigere bijwerkingen te geven dan andere pijnstillers.
Nee, voor artrose (een steeds terugkerende pijn) zou het ook voor mij een absolute no-no zijn.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)

Cerna

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door Cerna »

inky schreef:Ik vraag me eigenlijk af hoe vaak die bijwerkingen optreden in verhouding tot vergelijkbare bijwerkingen van andere medicijnen... Heb altijd al een beetje het gevoel gehad dat iemand ooit een soort ongefundeerde heksenjacht geopend heeft, zoals dat ook gedaan is tegen parabenen en zoetjes...
Zou je alsjeblieft de bijsluiter van Metacam willen lezen?!! En kijk maar eens op www.metacamkills.com, misschien dat je dan wel een ander oordeel hebt dan te roepen "ongefundeerde heksenjacht". :evil: :cry:
Mijn driejarige Noa werd doodziek na 4 weken Metacam en wanneer het aan de specialist van de Wagenrenk had gelegen was ze er nu niet meer geweest.

Dit is net zo'n ongefundeerde heksenjacht als destijds op softenon, maar misschien ben je daar nog te jong voor. Nou ik niet, ik heb de resultaten gezien van dit zogenaamde veilige medicijn en ja hoor, Metacam is net zo veilig!

Een alternatief voor Metacam zou Tolfedine kunnen zijn, dat is de veiligste NSAID, maar uiteindelijk ook NSAID. In het topic "Metacam in relatie tot chronisch nierfalen" worden homeopatische medicijnen genoemd. Ik heb het zo niet paraat.
Adriana is hier meer in thuis, maar is vandaag waarschijnlijk een dagje uit. Dus eventjes geduld.

Gebruikersavatar
inky
Huiskat
Huiskat
Berichten: 93
Lid geworden op: 30 okt 2011 16:02
Locatie: Veenhuizen
Contacteer:

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door inky »

@Cerna: Ik ken de bijsluiter van Metacam bijzonder goed, ik gebruik het nl. zelf al langere tijd. Daarnaast heb ik het door de jaren heen verschillende keren aan mijn katten gegeven, met bijzonder goed resultaat, zo ook mijn vriendin met maarliefst 13 katten.
Ik werk zelf in de zorg en ben gewend de bijsluiters goed te lezen, ook als het om mijn katten gaat.
De slechte ervaringen zijn mij ook bekend, ik ken de site metacamkills en het oogt mij niet als de meest betrouwbare site (understatement), wel de meest emotionele. Emotie is een slechte raadgever, heb ik altijd geleerd. Deze site heeft bij mij juist de fundering gelegd voor hetgeen ik me afvraag en het gevoel dat ik heb.

Volgens het repertorium werd slechts af en toe nierfalen gemeld en komt het slechts in zeer zeldzame gevallen voor dat een kat aan dit middel overlijdt. Dat betekent dat er getallen over beschikbaar zijn, er is dus onderzoek naar gedaan. Zoals een hartaanval, nierbeschadiging of een beroerte ook onder de zeer zeldzame bijwerkingen van Ibuprofen staat.(!)
Daarom is het ook belangrijk dat een DA het middel niet zomaar voorschrijft, zoals Ibuprofen eigenlijk ook niet zomaar bij het Kruitvat gehaald zou moeten kunnen worden. De contraindicaties moeten eerst onder de loep genomen worden. Vervolgens moet het ook in de juiste dosering en toedieningswijze worden voorgeschreven, maar dat zou voor zich moeten spreken.

Als je nog eens kritisch kijkt naar de site metacamkills, dan valt op dat er 143 verhalen op staan van over de hele wereld, over een periode van 3 jaar. Het succes van een goed te vinden site, als je op 'metacam + cat' googelt, het staat gelijk bovenaan.
In een situatie waarin een huisdier iets blijkt te mankeren, of sterft, en het dier heeft toevallig x tijd geleden, of in die dagen, metacam gehad, kan ik me voorstellen dat een baasje op zoek naar de oorzaak vrij snel die site tegenkomt, schrikt, en boos roept dat het dus van de metacam komt.
Nadat ik zo'n 10% van de verhalen gelezen had, kon ik alleen maar concluderen dat in geen van die verhalen bewezen is dat metacam de boosdoener is. In een aantal gevallen is er sprake van overdosering (de voorschrijver is de boosdoener) en in een aantal gevallen is een andere oorzaak vele malen waarschijnlijker. Geen enkel baasje heeft de doodsoorzaak laten onderzoeken, maar geen van allen hebben moeite de beschuldiging op metacam te schuiven. Gezien de emoties kan ik best enig begrip opbrengen, maar je kunt niet zomaar iets/iemand beschuldigen zonder enig bewijs!
Vandaar dat deze site in mijn ogen absoluut geen betrouwbare bron is.

De steekproef, de eerste en laatste 7 verhalen:

P.B.'s Story: kat met ernstig overgewicht, wat al een zware belasting van het hart betekent. De kat werd ook nog eens overgedoseerd! (stel dat ie 10 kg. was, dan had hij maar 0.5 mg. per dag mogen krijgen, hij kreeg het dubbele)

Darryl's Story: een kat die ziek wordt doordat hij het hoesje van de injectienaald ingeslikt heeft. Niets wijst, of bewijst in dit verhaal dat Metacam het dier gedood heeft. (maar toch wordt het gewoon op de site geplaatst)

Fozzie's story: onduidelijk, geen gegevens om na te gaan of er bijv. doseringsfouten gemaakt zijn. (maar toch wordt het gewoon op de site geplaatst)

Hesha's Story: enige maanden voor het voorschrijven van Metacam, werd de kat al verdacht van een nieraandoening. Metacam was gecontraïndiceerd, maar toch gegeven!

Shadow's story:
geen informatie over wat er gebeurd is, er wordt wel gesteld dat het in die tijd nog om 'off label use' ging. (maar toch wordt het gewoon op de site geplaatst)

Jills's Story: volgens het baasje overdosering

Darren's Story: volgens het baasje overdosering.

Miller's Story: tenzij de kat 10 kilo woog, overdosering

Daisy's Story: baasje schrijft de oorzaak van het nierprobleem toe aan metacam, hoewel daar geen bewijs voor is en het vele malen aannemelijker is dat de kat nierstenen of een andere obstructie in de nier had. Er was nl. maar 1 nier die ernstig vergroot was, de andere was klein tot normaal. (maar toch wordt het gewoon op de site geplaatst)

Winston's Story: baasje weet niet welke dosis is gegeven, overdosering valt dus niet uit te sluiten. (maar toch wordt het gewoon op de site geplaatst)

Dawn's Story: een kat van 23 jaar... baasje zegt dat de poes écht hartstikke gezond was, maar ik denk dat we hier allemaal wel weten dat een kat pas ziekteverschijnselen laat zien als de nieren ver heen zijn en dat een kat van 23 jaar gegarandeerd een verminderde nierfunctie heeft... Onbegrijpelijk dat de DA deze kat metacam heeft gegeven, die had ook beter moeten weten.

Limpy's Story: Hoewel oedeem geen symptoom is van nierfalen of anderzins ooit beschreven is als complicatie van Metacam, is het baasje er van overtuigd dat Metacam de boosdoener is. (maar toch wordt het gewoon op de site geplaatst)

Mika's Story:
puppy, baasje is er van overtuigd dat ze overgedoseerd is. Dierenarts denkt dat ze gestikt is in haar braaksel. Braken is inderdaad een bijwerking die kan optreden. Wie zal het zeggen?

Shannon's Story: geen informatie over de situatie, enkel zeer boos. (maar toch wordt het gewoon op de site geplaatst)

Maar ook op dit forum is me opgevallen dat het middel de schuld krijgt, in gevallen waarbij het duidelijk niet volgens voorschrift gebruikt is. Zoals in jouw geval Cerna. In de bijsluiter staat dat de injectie eenmalig gegeven mag worden, waarna zonodig verder behandeld kan worden met de suspensie, onderhoudsdosering 0.05 mg/kg/dag.
Je schreef dat je 5 weken lang injecties hebt moeten geven... dat had nooit mogen gebeuren.
2 weken lang 0.2 ml. dat is 0.4 mg. meloxicam, een onderhoudsdosering voor een kat van 8 kilo, daarna 2 weken 0.3 ml = 0.6 mg = onderhoudsdosering voor een kat van 12 kilo...! En dan nog een week 0.2 ml...
Ik weet niet wat je kat toen woog, maar het klinkt me niet goed in de oren, om het zacht uit te drukken...
Het lijkt me aannemelijker dat hier door de DA geblunderd is (fouten maken is helaas menselijk), dan dat metacam zomaar de schuld gegeven kan worden!

Ik begrijp heel goed wat het met je doet als je vriendje ernstig ziek blijkt, en of sterft. Ik ben 39 jaar en heb m'n hele leven dieren om me heen gehad, en ik heb meerdere dieren verloren. I know, it tears you up inside! En natuurlijk wil je andere mensen en dieren elk onnodig leed besparen, dus ga je waarschuwen voor wat je denkt dat de oorzaak was. Maar voordat je een beschuldigende vinger uitsteekt, moet je eerst 100% zeker weten naar wie je die vinger moet uitsteken.

Ik hoop dat je kunt begrijpen waar mijn post vandaan kwam en dat je nu niet meer :evil: en :cry: op mij bent.

(en ik ben verloskundige, dus ik ben op de hoogte van Softenon)
Laatst gewijzigd door inky op 02 nov 2011 05:54, 1 keer totaal gewijzigd.
Groetjes,
Ingrid, Miep, Bamse, Sjakie & Abby

Gebruikersavatar
inky
Huiskat
Huiskat
Berichten: 93
Lid geworden op: 30 okt 2011 16:02
Locatie: Veenhuizen
Contacteer:

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door inky »

Cerna schreef:Tolfedine is ook NSAID maar veel veiliger dan Metacam. Volgens de bijsluiter geven de pilletjes geen bijwerkingen.
...
Ze geven het omdat, zoals je zelf ook zegt, ieder medicijn bijwerkingen heeft en dan "kunnen we niets meer geven". Alleen geeft het ene medicijn meer bijwerkingen dan het andere. Volgens mijn DA is er geen verschil tussen Metacam en Tolfedine, maar ik vertrouw in dit geval op de bijsluiter. En ik heb ook nog nooit gruwelverhalen gehoord na Tolfedinegebruik zoals die er over Metacam legio zijn.
uhm... misschien moet je de bijsluiter van Tolfedine nog eens lezen...

bijsluiter Tolfedine schreef:Contra-indicaties

gastroduodenale ulcera;
lever- en nierinsufficiëntie;
gestoorde bloedstolling.

Bijwerkingen (frequentie en ernst)

Lichte intramusculaire necrose op de injectieplaats, nierinsufficiëntie, braken en diarree.

Hier staat ronduit nierinsufficiëntie, terwijl in de bijsluiter van Metacam staat dat nierfalen 'af en toe' voorkomt...
Groetjes,
Ingrid, Miep, Bamse, Sjakie & Abby

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door Adriana »

op pagina 2 van het metacam/nierschade-topic staat een lijstje met alternatieven, afhankelijk van de oorzaak van de pijnklachten en daar staat voor gewrichten het middel analgos van huisdierendokter
http://www.huisdierendokter.nl/pijn-bestrijding.html
en lees ook even de klantenreacties.

en dan nog iets over nieren overcapaciteit en nierschade. staat ook bericht over in bovenstaande metacam-topic:
pas als driekwart van de nierfunctie is uitgevallen, wordt het zichtbaar in de nierwaardes, zoals die bij de da worden gemeten.
dat betekent dat bv wanneer de helft van de capaciteit is uitgevallen door meloxicam, je dit pas terugziet als er nog meer schade is bijgekomen tot aan die driekwart.
en dan beland je gelijk in matige tot ernstige nierschade.

- omdat er soms tijd zit tussen de beschadigingen, zijn die vaak niet onmiddellijk te herleiden tot metacam/meloxicam. veel da's zeggen ook niet dat ze het gespoten hebben, bijv na een operatie/castratie.
- bovendien moet je voor en na de toediening bloedonderzoek hebben laten doen mèt nierwaardes en dat is vrij kostbaar. tegenwoordig wordt vaak postoperatief bloedonderzoek gedaan en wanneer een dier dan met een week in een acute niercrisis belandt, kun je de veroorzaker makkelijk aantonen door de nierwaardes te vergelijken.

in je teksten merk ik dat je de berichten in het metacam-topic helemaal niet gelezen hebt en toch spreekt van heksenjacht.
ik vind dat eerlijk gezegd bijzonder jammer omdat je anderen daarbij op het verkeerde been kan zetten in het kader van 'ieder medicijn heeft bijwerkingen' en 'beetje overdreven' en 'is geen ander middel'..
en zijn zat alternatieven maar daar moet je even moeite voor doen en dat geldt ook voor de meeste dierenartsen.
en je zou de bijsluiters goed en dan bedoel ik heel aandachtig moeten lezen en ook daarover staat een bericht in het metacam-topic en dan zie je dat de fabrikant/importeur zèlf aangeeft dat meloxicam zeer gemeen spul voor de nieren is.. maar veel mensen willen dat kennelijk niet lezen.
http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... &start=105
en dan mijn bericht van 16 oktober.

en voorzover het nog niet duidelijk is:
nierschade bij katten staat in Nederland bij de top 3 van de doodsoorzaken en is in vrijwel alle gevallen onomkeerbaar.
en de zorg voor een nierfaalkater is kostbaar en zwaar
en dat wil je toch je lieverds niet aan doen, om van jezelf ook maar niet te spreken..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Gebruikersavatar
inky
Huiskat
Huiskat
Berichten: 93
Lid geworden op: 30 okt 2011 16:02
Locatie: Veenhuizen
Contacteer:

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door inky »

zucht... (heb de hele nacht zitten lezen en het is me niet duidelijk welk metacam topic je nu bedoelt, er zijn zooooveeeel berichten over metacam, maar ik heb ook helemaal geen trek om op élk metacambericht te gaan reageren, en tis me duidelijk dat je mijn post ook niet goed gelezen hebt, en je zelf nu dus ook toegeeft dat je geen bewijs hebt voor de vermeende gevaren van metacam, en de bijsluiter van juni 2011 bevat geen waarschuwing van de fabrikant, sterker nog, de fabrikant brengt het middel speciaal voor katten op de markt, ....)

Weetje, laatmaar. Succes met de jacht. ;)

Weltrusten!
Groetjes,
Ingrid, Miep, Bamse, Sjakie & Abby

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door Adriana »

"het is me niet duidelijk welk metacam topic "

http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... &start=105
8 pagina's en als je op metacam gezocht had (zoekfunctie rechtsboven) dan kom je het op de tweede pagina al tegen..

"en je zelf nu dus ook toegeeft dat je geen bewijs hebt voor de vermeende gevaren van metacam"
als dìt je oordeel en conclusie zijn over mijn bovenstaande tekst dan citeer ik je laatste zin van harte: 'weet je, laat maar..'

en ik zal de komende dagen op zoek gaan naar de bijsluiter van de katten-metacam van de importeur/fabrikant van 2011 en een linkje zou handig geweest zijn..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5079
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door nellebel »

dit wordt een welles nietes spelletje vrees ik. de topic starter wil graag alternatieven voor metacam, die zou ik ook graag willen weten. ik heb ook metacam gebruikt, zonder gevolgen (lijkt) ,maar met alle info die ik hier lees zou ik ook kiezen voor een alternatief. al zou de kans erg klein zijn, dan nog zou ik kiezen voor een middel waarbij het risico het allerkleinst is. dus ik hoor graag alternatieven. de keuze om wel of niet te geven moet je toch zelf nemen, maar ik hoor wel graag de verhalen over het gebruik en de ervaringen zodat ik een weloverwogen keus kan maken. en als er iets is waarbij er minder risico is...laat maar komen.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door Adriana »

claudiagf schreef:Niemand tips?
en "de topic starter wil graag alternatieven voor metacam, die zou ik ook graag willen weten."


in mijn eerste bericht staat een verwijzing naar analgos van huisdierendokter met link en lees dan ook even de klantenreacties

http://www.dierenarts-polanen.nl/index. ... bij-de-kat
dit is een erg overzichtelijk artikel over artrose en pijnklachten en wat je kunt doen. da Polanen heeft het over het middel en noemt geen naam. een berichtje naar Polanen geeft neem ik aan duidelijkheid welk middel hij bedoelt en hoe te bemachtigen. en meld dan ook even terug naar het Forum, zodat wij het ook weten..
ik neem aan dat het geen meloxicam is....

in de metacam/nierschade-topic (van 8 pags berichten) staan allerlei alternatieve pijnbestrijdingsmiddele bv na operatie (opiaten)

en er is carprofen en ketoprofen oid op basis van een ander stofje, waar ook wordt gewaarschuwd voor nierschade, maar dat is standaard bij katten ivm claims.

en over welles-nietes, tja, daar kan ik ook niks aan doen. ik onderbouw zo ongeveer alles wat ik beweer met uitleg en links zodat iedereen het zelf kan nalezen. en correspondeer/stuur geen pb's over medische aangelegenheden, omdat ik vind dat zeker op dit punt alles hier openbaar moet zijn.

en iedereen die metacam aan zijn huisdieren wil geven moet dat vooral doen. maar niet klagen dat niet is gewaarschuwd en wie er verder gelijk heeft zal me worst zijn. er gebeuren veel te veel ongelukken met meloxicam/metacam, maar het melden daarvan is voor sommigen kennelijk heksenjacht.
Annet haalt softenon aan, ja inderdaad, dat werd ook zo giga geplugged en was zo veilig. we weten hoe het is afgelopen.. arme kinderen..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

claudiagf
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 01 nov 2011 10:07

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door claudiagf »

Wat ik me nog afvraag, hebben hier veel mensen ervaring met homeopatische middeltjes voor allerlei klachten?
En hoe zijn deze ervaringen?

Cerna

Re: Alternatieven Metacam

Bericht door Cerna »

Sorry, maar ik heb geen zin in deze discussie.
Wanneer Noa een overdosering heeft gehad, dan betekent dat dat twee dierenartsen (haar eigen en de tandheelkundig specialist) geblunderd hebben. :eeh: Maar het kan. Noa woog destijds 3,5 kilo.

Het enige wat ik kan zeggen is dat Noa een volkomen gezonde, driejarige kat was toen ze op 12 en 20 oktober 2010 geopereerd werd bij wie een paar maanden daarvoor alle waardes nog gecontroleerd waren en toen was er helemaal niets aan de hand. En dan wordt ze doodziek. :cry: En ja, dan kun je alleen maar de Metacam de schuld geven want iets anders heeft ze niet gehad en Metacam kan nierfalen veroorzaken en dan 1+1 al snel 2.

Ik ben ook niet kapot van Tolfedine, maar je moet toch wat. En jij hebt een andere bijsluiter dan ik??? "Mijn" bijsluiter zegt:

Tolfedine 6 mg

Farmaceutische vorm
Tablet.

Samenstelling
Per tablet 6 mg tolfenamzuur.

Eigenschappen
Tolfenamzuur is een NSAID die behoort tot de familie der fenamaten. Tolfenamzuur is een krachtige ontstekingsremmer met een sterke antipyretische en analgetische werking. Zowel bij de orale als de parenterale vorm wordt de maximale plasmaconcentratie bij de hond en de kat binnen 2 uur bereikt. Een éénmalige dosis van 4 mg/kg Tolfedine oraal dan wel s.c. toegediend resulteert bij de hond in een efficiënte plasmaconcentratie van meer dan 0,1 µg/ml gedurende 24 uren. Tolfedine blijft 24 uur lang werkzaam dankzij zijn enterohepatische recirculatie. Tolfenamzuur wordt in gering actieve stoffen gemetaboliseerd. Deze worden voornamelijk via de faeces en de urine uitgescheiden.

Doeldier
Kat, hond.

Indicaties
Kat: pijnbestrijding en remming van acute ontstekingsreactie welke beperkt is tot de weke delen: bij locomotiestoornissen na trauma, bij acute opflikkering van arthrosis, als aanvullende/ondersteunende therapie bij aandoeningen van de lagere urinewegen, indien gepaard gaande met pijn en ontsteking, postoperatief.

Contra-indicaties
Geen.

Bijwerkingen
Geen.

Dosering/Toediening
Oraal. 1/2-1 tablet per 2 kg l.g. (komt overeen met 1,5-3 mg per kg l.g.) 2 maal daags, gedurende 3-5 dagen.

Waarschuwingen
Geen.

Houdbaarheidstermijn
3 jaar bij kamertemperatuur (15-25°C).

Bron: http://www.dapschagen.com/tolfedine_6_mg.htm

@Claudia: ik geef Noa Mercurius Corrosivus D6 voor haar nieren en sinds die tijd gaat het bergopwaarts met haar. Ben dus zeer positief!

Plaats reactie