Kitten (6 wkn) ruikt niet

Voor alle vragen over dieetvoer
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ayzha
Huiskat
Huiskat
Berichten: 53
Lid geworden op: 17 apr 2009 17:24

Kitten (6 wkn) ruikt niet

Bericht door Ayzha » 15 jun 2011 21:45

hallo,

Een vriendin vroeg onlangs voor advies nl;

Bij haar in de praktijk werd een kitten van 6 weken binnen gebracht met een schedelfractuur, zij was haar baasje onder de voeten gelopen en het ergste is gebeurd... Ze is op haar gaan staan. Nu na veel verzorging gaat het steeds beter met haar, alleen is het probleem dat ze niets ruikt. Eten doet ze niet uit zichzelf, als ze wat melk op haar pootjes smeren eet ze dat ook smakelijk op. Vandaag heeft ze al wat vooruitgang geboekt, ze hadden haar even met de neus in de melk getikt en toen dronk ze het vanzelf op. Maar ze loopt dus niet naar haar bakje toe om lekker te gaan eten. Natuurlijk is het zo, wat een kat niet ruikt zal hij meestal niet eten, maar ik vroeg me af of er misschien een manier is om haar als het ware `te leren `om haar brokjes te eten ook al ruikt ze niet..

misschien heeft iemand van jullie een idee.


alvast bedankt..;-)

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: kitten ( 6 wkn) ruikt niet

Bericht door Adriana » 15 jun 2011 21:55

als dat het enige defect is na de aanvaring, dan hebben ze geluk. meestal komt er nog wel wat achteraan..
ik begrijp dat ze met 6 weken bij haar poezenmoeder vandaan is?
we hebben hier Enzo en die heeft niet/nauwelijks een eetreflex. eet dus eigenlijk ook niet uit zichzelf.
er zijn snoepjes, die hij erg lekker vindt en ik dien zijn eten op samen met zo'n of twee snoepjes. zorg dat alles om hem heen rustig is. die snoepjes eet hij wèl en daarna schuif ik de rest van het eten naar hem toe en doorgaans eet hij dan wel een tijdje door.
af en toe moet hij honger hebben, maar dat zet hem niet aan tot eten, heel zielig.
vanaf het moment dat hier in huis twee kittens erbij kwamen leert hij van de kittens een aantal dingen en soms als hij de kleuters ziet eten, gaat hij zelf ook eten. ik heb voor hem een half open bench waar hij rustig in zijn eigen tempo kan eten.
je zou zeggen dat hij na ruim een half jaar het eten inmiddels wel van de kittens heeft afgekeken, maar dat is niet zo, dus we gaan voorlopig zo door.
hij krijgt extra iedere morgen een convalescence papje van royal canin. dat is hoog energetisch aansterkspul, wat hij wel van het schoteltje af wil likken als ik het eerst op mijn vinger in zijn bek doe. hij begint ietsje beter te drinken maar dat was in het begin ook een zorgpunt.
ik dacht dat ik hem wel kon 'leren' eten maar zo simpel blijkt dat bij hem niet te zijn..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Gebruikersavatar
Ayzha
Huiskat
Huiskat
Berichten: 53
Lid geworden op: 17 apr 2009 17:24

Re: kitten ( 6 wkn) ruikt niet

Bericht door Ayzha » 15 jun 2011 22:01

hallo,

nou het kitten is verstoten door haar mams, dus met de hand groot gebracht, daarom is ze zo jong al weg bij haar. De andere katten in het huishouden pakken haar en bij het handje, wassen haar enz. Ze eet de convalescence support niet, die moeten ze echt nog in haar bekje duwen. De melk at ze wel nadat ze even een zetje nodig had. Ze ziet ook slecht na haar ongeluk. Maar dat is gelukkig niet zo heel erg. Dus je moet eigenlijk altijd opletten dat je katje eet? Of loopt hij ook welleens zelf naar zn bakje toe?

Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 4919
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: kitten ( 6 wkn) ruikt niet

Bericht door nellebel » 16 jun 2011 07:11

onze flippie ruikt ook bijna niets door haar niesziekte. maar zij kende wel de gang naar het bakje. zij gaat vaak op onderzoek uit en stopt dan overal haar neus in. dan schrikt ze wel eens als het een vloeistof blijkt te zijn (glas wijn ofzo). zij bijt ook gewoon in een ui, iedere keer opnieuw, zo nieuwsgierig als de pest. Maar ze kent de vaste plekken waar eten en drinken staat.
Misschien dat dat kan helpen .op vaste tijden voor het bakje zetten en brokje in de mond doen. want ze zal toch wel honger krijgen lijkt me, anders is er toch meer verstoord zou ik zeggen. dan kan ze misschien leren dat als ze voor het bakje wordt gezet dat ze moet eten.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: kitten ( 6 wkn) ruikt niet

Bericht door Adriana » 16 jun 2011 08:12

Ayzha schreef:Dus je moet eigenlijk altijd opletten dat je katje eet? Of loopt hij ook welleens zelf naar zn bakje toe?
Enzo is heel vaak in de buurt van eten maar ik heb dan de indruk dat hij het niet herkent. en soms staan de etensbakjes voor hem gewoon in de weg, zo lijkt het wel.
soms als hij ook zijn convalescence niet eet omdat hij bol van de stress staat, doen we aan spuitjevoeren. dan doe ik het lauwwarm in een spuitje zonder naald en spuit het zachtjes in zijn bek. dat is dan ook wel even worstelen maar als hij het eenmaal heeft geproefd, dan begint hij wel te slikken. en dan weet ik zeker dat hij het binnenheeft en dat kost wat minder tijd.
zijn zus, die bij mijn vriend woont, drinkt vrijwel niet uit zichzelf en krijgt bijna al haar vocht via spuitjedrinken, al eigenlijk zo lang als we ze hebben en dat is nu ruim twee jaar.

om allerlei redenen denk ik dat het goed zou zijn als je er een goed gesocialiseerd kitten van ongeveer dezelfde leeftijd bij zou zetten, dan kunnen ze als maatjes samen optrekken. dieren kopiëren elkaars gedrag en wie weet..

wat hier ook nog wel eens werkt is een brokje, als een soort van prooi, zachtjes langs Enzo gooien. zijn jachtinstinct werkt wel en hij wil daar nog wel eens achter aan gaan, krijgt dan van mij een lekker snoepje en daarna zijn eten toegeschoven (met aaien en zachtjes praten)..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5191
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Kitten (6 wkn) ruikt niet

Bericht door pearlsofpassion » 16 jun 2011 14:19

Ik zou ook niet te vlug gaan denken dat dit abnormaal is... Een kitten van 6 weken zit toch zowiezo nog niet op vast voer en nog voornamelijk melk?
Dus ik vind het nog wel logisch dat ze de covalence nog niet wil oplikken.
Hopelijk leert ze dat wel eens ze de smaak te pakken heeft...

Verder kan ik geen tips aandragen. Maar ik kan me wel voorstellen dat je het goed in de gaten gaat moeten houden en veel zal moeten aandringen. Hopelijk leert ze wel haar honger achterna te lopen en niet haar neus...
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Kitten (6 wkn) ruikt niet

Bericht door Adriana » 16 jun 2011 14:29

k ben bang voor hersenletsel, ook al omdat ze slecht ziet. nu zien katten op korte afstand niet zo goed en als het niet beweegt al helemaal niet, duss...
k ben er ook bang voor dat ze haar hele leven geholpen zal moeten worden met eten, dat is hier in feite ook zo, terwijl Enzo last van trauma's heeft en voorzover ik weet geen hersenletsel.

convalescence support geeft in éen keer geweldig veel voedingsstoffen en dat lijkt me een erg goed advies van je da. als je dan toch spuitjevoert, dan maar zo efficient mogelijk.
er is ook a/d van Hills, ook vrij makkelijk te verdunnen en geschikt voor spuitjevoeren.
k ben bang dat ze de rest van haar leven een dure kostganger gaat worden..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Gebruikersavatar
Peet
Panter
Panter
Berichten: 490
Lid geworden op: 28 okt 2010 09:43

Re: Kitten (6 wkn) ruikt niet

Bericht door Peet » 16 jun 2011 17:34

Is er misschien voor het 'ongeluk' al iets mis geweest omdat moeder haar verstoten had?
Komt zomaar in me op als ik het zo lees.... Vaak is het niet voor niets dat moeder een kitten/pup verstoot denk ik.
Groetjes Petra, poes Chevy, kater Dodge en de honden Mike, Thor en Indy

Gebruikersavatar
Ayzha
Huiskat
Huiskat
Berichten: 53
Lid geworden op: 17 apr 2009 17:24

Re: Kitten (6 wkn) ruikt niet

Bericht door Ayzha » 17 jun 2011 11:28

hallo,

Ze kan inderdaad nog geen brokjes eten op de leeftijd, maar alles wat met een spuitje in haar bekje wordt gespoten eet ze ook, dus dat is wel positief. Waar ik me meer zorgen over maakte is of ze later misschien zou gaan leren dat het haar brokjes zijn. Of er iets mis was met het kitten weten we niet maar aangezien ze door de moeder is verstoten kan ik het me wel goed voorstellen dat het kan zijn dat ze niet helemaal ok is. Voor de rest is het echt een kitten dus 28 keer lachen per uur;-) Ze speelt, rent en doet gekke dingen.. Rene, ( de maine coon kater) heeft zich om laten dopen tot stiefpapa, dus ze wordt netjes gewassen. De mensen waar ze opgegroeid is en waar het ongeluk gebeurd is konden het niet meer met haar aan en wouden haar laten inslapen, aangezien mn vriendin zelf dierenarts is zit dat daar gelukkig wel goed en zal er alles aan gedaan worden om kleine Sophie een leuk leventje te geven;-) Tips of tricks zijn nog altijd welkom

bedankt allemaal

Plaats reactie