Waarom zijn raskatten duur?

Voor alle vragen over raskatten en aanverwante zaken.
Plaats geen oproepjes voor dekkaters, nestjes of kittens
Gebruikersavatar
Iet
Huiskat
Huiskat
Berichten: 83
Lid geworden op: 21 apr 2004 21:01
Locatie: Wijchen

Waarom zijn raskatten duur?

Bericht door Iet »

Wil niemand op de tenen trappen, maar ik vraag me wel eens af waarom raskatten nou zo duur zijn.
Heb eens even een berekeningetje gemaakt van wat e.e.a. zou moeten kosten, maar als je 6 katten hebt en van elke kat elk jaar een nest hebt van elk 4 kittens, zou een kitten werkelijk ongeveer 250 euro kosten. Dus dat is al snel 800 euro winst voor de fokker per maand.
Als enig inkomen niet veel, maar als het naast je werk is.
Tuurlijk is het ook marktgestuurd.
Of zit ik er nu zo vreselijk naast?
My cat isn't spoiled, I'm just well trained.

Gebruikersavatar
Shaz
Tijger
Tijger
Berichten: 1322
Lid geworden op: 10 jan 2003 18:56

Bericht door Shaz »

Nou ik ben natuurlijk geen fokker en kan de daadwerkelijke kosten niet berekenen (en natuurlijk houden ze er genoeg aan over anders doen de meeste fokkers het niet) maar er komt bij een raskat natuurlijk meer bij kijken dan bij een Ek-tje. Zo moeten ze een stamboom aanvragen, de katten laten testen op verschillende ziektes, in sommige gevallen een speciale kater 'lenen' (daar moet je ook goed voor betalen) om nieuw bloed in de lijn te krijgen en natuurlijk de beide entingen, een algemeen onderzoek, ontwormen en chippen. Dit naast de gewone kosten van voer en gritt. Ik kan me er dus wel iets bij voorstellen al vind ik het zelf ook een hoop geld.
groetjes Sharon

Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1401
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Chippen doet lang niet elke fokker hoor :???:
Ik geloof niet dat je echt 'verdient' op raskatjes, maar ook ik vind de prijzen vaak absurd hoog. Ik zag een advertentie voor een Sfynx kitten dat 1100 euro moest kosten :shock:

Er komt meer zorg bij kijken, de dekking is duur: als ik Giva zou willen laten dekken, moet ik haar laten testen, dan moet ze 13 weken in isolatie, dekgeld a 600 euro plus vervoer en reiskosten, ze moet speciaal hoogwaardig voer hebben tijdens de zwangerschap. Dan, als de kittens komen, moet ze nog steeds speciaal voer hebben, de kittens moeten allemaal gezond zijn (en halflangharig... een halflanghaar Nebelung kost zo'n 500 - 600 euro, een korthaar 300 tot 350), ze worden vaker door de da gecontroleerd, ze krijgen 2 entingen en een stamboom.
Kortom: er komt best veel bij kijken.

Maar als ik kijk naar de zorg voor en kosten van mijn kleine weesjes, dan mogen die ook wel een fortuin kosten :cool: Die zijn vaak kwetsbaarder, hebben een slechtere voedingsachtergrond, dus ook zij hebben hoogwaardig voer nodig, veel extra zorg, extra da-bezoekjes. Hun moeders zijn meestal niet geënt en amper ontwormd of ontvlooid, dus dat komt er ook allemaal bij.

Ach, voor sommige rassen zou ik het geld best over hebben (als ik het had).

Gebruikersavatar
Iet
Huiskat
Huiskat
Berichten: 83
Lid geworden op: 21 apr 2004 21:01
Locatie: Wijchen

Bericht door Iet »

Ik heb het allemaal meegenomen in mijn berekeningen:
entingen, onwormingen, aanschaf poezen, dekkingen, dierenartskosten, voer, grit, spullen, verenigingen, stambomen. En ik heb het echt ruim genomen allemaal. Dus zo lang je niet de topmodellen aanschaft en alles uit het buitenland moet halen haal je de kosten er makkelijk uit.
Vooral dat een stamboom duur zou zijn is echt onzin volgens mij!

Maar ik betaal het ook, omdat ik ze mooi vind.
Maar een Stamgastje is ook prachtig natuurlijk!

Eigenlijk hoop ik dat alle dieren duur worden, zodat iedereen goed nadenkt voordat ze eentje aanschaffen. Dan konden asiels en dergelijke ook wat meer geld vragen en zo hun eigen kosten dekken.
Maar helaas werkt dat niet zo....
My cat isn't spoiled, I'm just well trained.

Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1401
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Elk katje is prachtig, maar een raskat waarvan de kenmerken (dus ook het karakter) vastliggen, hoort minder zorgen te geven dan een weeskat met een slechte achtergrond.
Dus in de loop van de jaren die de kat leeft zou het 'onderhoud' goedkoper moeten zijn.

Ik ga tegenwoordig voor de mooie zielige asielkatten (wel met pluimstaart :wink: )

Anonymous

Bericht door Anonymous »

tja ik be dus ook zo'n dure fokker, en nee ik voel me niet aangevallen, laat ik dat voorop zetten, maar wat ik mis in je verhaaltje hierboven is het stukje garantie en aansprakelijkheid
Als ik nu ga kijken naar de Sphynx, momenteel speelt hier dus heel erg HCM
blijkt nu dat ik een kitten verkoop die binnen 2 jaar sterft aan HCM dan zal ik dit kitten moeten vervangen, maar dit zal niet kunnen uit dezelfde ouderdieren, want deze zullen voor de fok worden uitgesloten, omdat zij dus HCM dragers zijn, ik zal dus nieuw "materiaal" aan moeten schaffen om aan mijn verplichtingen te voldoen
elk jaar moeten wij onze dieren testen op HCM ook als er niet meer mee gefokt wordt, een test kost 100 euro per kat, de reiskosten zijn ca 50 euro
Om voor mijn gefokte kittens straks toch een partner te hebben, heb ik een kater uit Amerika moeten halen, want al de beschikbare katers in Nederland zijn verwant aan mijn poes en kater

de stamboom maakt inderdaad niet de kat duur, want deze kost mij maar 17,50, en dan ben ik met mijn vereniging nog duur uit ook :roll:

daarbij zullen wij om vers bloed in het ras te krijgen regelmatig uit kruizen met andere katten, bij de opfok van deze kittens, zal geld toe moeten worden gelegd, ze eten hetzelfde als de sphynxjes (versvlees) ze krijgen dezelfde enting, dezelfde stamboom kosten, dezelfde ontwormingen, maar gaan voor nog geen 10 % van de verkoopprijs van een volle Sphynx weg

wat betreft je laatste opmerking, hoe duurder de kat, hoe aantrekkelijker hij is voor broodfok, hoe meer er in het asiel terecht komen

Gebruikersavatar
Iet
Huiskat
Huiskat
Berichten: 83
Lid geworden op: 21 apr 2004 21:01
Locatie: Wijchen

Bericht door Iet »

Ik heb over alle katten en andere dieren, niet alleen over raskatten. Zoals ik al aangaf: het werkt helaas niet zo.
Wat broodfok betreft, laat ik hopen dat de liefhebbers kritisch zijn en het kaf van het koren weten te scheiden.
My cat isn't spoiled, I'm just well trained.

Kyra
Huiskat
Huiskat
Berichten: 23
Lid geworden op: 23 dec 2003 22:57
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Bericht door Kyra »

Waarom een raskat zo ''duur'' is ?

De opmerking dat fokkers er genoeg aan over houden is absurd,ik fok nu een aantal jaren en heb er nog niks aan overgehouden ,wat denkje bijv wat de aanschaf van enkele goede fokpoezen en katers kost?
Ik heb gemiddeld tussen de 500 en 850 euro voor mijn poezen en katers betaald,je moet katten hebben met goede lijnen ,de katten moeten getest worden,als je geen eigen kater hebt moet je naar de dekkater die al gauw tussen de 250 en 350 euro kost,stambomen kosten geld ,alle entingen voor de kittens kosten geld,een goed voer kost geld ,alle extraatjes die ze krijgen kosten een hoop ,wat denk je van eerste aanschaf van bijv kittenkooien ,bevallingsbenodigheden ,het bouwen van een buitenren (die ze nodig hebben) echo's voor de zwangere poezen etc etc.
En dan nog nog niet niet te spreken over bijv keizersnede,ik heb dit jaar nu twee nestjes gehad ,een nestje van 4 kittens ,waar ik mischien het geld van 1 poesje aan overhield(ik fok birmanen dus dat is zo'n 450 euro) en het tweede nestje van 1 kitten die met de keizersnee geboren werd ,keizersnee kost 282 euro de dekking van de poes was 250 euro,dus kom je dan alleen al op 532 euro ,daar komen nog entingen bij a 60 euro en een stamboom a 11 euro ,maakt al 603 euro ,en dan nog het voer ,de zorg de tijd en liefde die je erin steekt,dit kitten blijft hier omdat ik zo'n softe fokker ben die heel moelijk afstand kan doen van kittens en dan helemaal van eenlingetjes ,dus al met al heb ik op de twee nestjes geld toe moeten leggen dit jaar!!!!
Ook de aanschaf van 2 dure buitenlandse katers a 1600 euro heeft me al mijn spaargeld gekost,katten fokken is dus een dure hobby en absoluut geen goudmijn!!

Ik erger me groen en geel aan mensen die altijd maar denken dat fokkers voor geld fokken,ik fok niet voor geld(als ik dat wilde moet ik minstens 10 nesten per jaar hebben om iets over te houden)ik fok omdat ik gek ben van een ras en dit dus mijn hobby is.

Ik werk er twee dagen per week bij omdat ik dan nog een beetje deze dure hobby kan bekostigen.
En als je het bescheiden houd en goedkopere fokdieren uit niet denderende lijnen koopt ,wat heb je dan aan het fokken ,fokken met een ras is een rasstandaard nastreven en niet simpelweg vermeerderen ,wat jij dus noemt zijn broodfokkers ,en daar wil ik me absoluut niet onder scharen ,koop maar eens zo'n ''duur'' kitten bij een broodfokker en eentje bij een hobbyfokker/liefhebber en kijk dan eens naar wat je voor hetzelfde bedrag aan verschil in huis haalt .

Zo zie je dan een hobbyfokker er geld op toe moet leggen en een broodfokker er inderdaad aan verdient.

Wij brengen ook nog vaak onze kittens zelf weg ,dat betekent ook nog eens een tank met benzine (kost ook enorm) en dat word niet berekend in de kosten van de kat.

En er komen nog zoveel meer kosten bij het fokken van een ras ,ook shows bezoeken doe je in eerste instantie omdat je het oordeel van een ''deskundige'' over je kat wilt hebben om er werkelijk achter te komen of je wel een geschikt fokdier hebt ,ook shows kosten geld ,zo'n 30 euro per inschrijving ,dit moet je allemaal meerekenen als je fokt.
Dekkaters moeten een eigen verblijf wat er net zo uitziet als een woonkamer ,want je wilt je katers alles geven wat ze nodig hebben etc etc.
Ik kan nog wel even doorgaan.

En nee aan de dekkaters verdient ook niet iedere fokker handen vol geld ,want ikzelf doe maar met 1 van mijn katers zeer selectief uitdekkingen ,dat zijn er mischien 4 per jaar ,en daar word je niet rijk van.

Maar goed dit wilde ik even kwijt :wink:

P.s. Ik fok birmanen en die werpen lang niet altijd nesten van 4 ,ik zit op gemiddeld 3 kittens per nestje ,vaker nog 2!!

Gebruikersavatar
Iet
Huiskat
Huiskat
Berichten: 83
Lid geworden op: 21 apr 2004 21:01
Locatie: Wijchen

Bericht door Iet »

Kyra schreef: Ik erger me groen en geel aan mensen die altijd maar denken dat fokkers voor geld fokken,ik fok niet voor geld(als ik dat wilde moet ik minstens 10 nesten per jaar hebben om iets over te houden)ik fok omdat ik gek ben van een ras en dit dus mijn hobby is.
Ik hoop niet dat ik verkeerd ben begrepen, het was een vraag uit interesse en niet om fokkers aan te vallen. Het mag duidelijk zijn dat ik (nog) geen kenner ben, maar ik wil wel alles weten :lol: Ik heb mijn uitleg breeduit gekregen, mijn dank daarvoor. En ik ben blij dat ik me hier onder mensen begeef die, net als ik, van katten houden en alleen goede bedoelingen hebben.
My cat isn't spoiled, I'm just well trained.

Kyra
Huiskat
Huiskat
Berichten: 23
Lid geworden op: 23 dec 2003 22:57
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Bericht door Kyra »

Ik heb alleen even verteld hoe het daadwerkelijk zit als je fokt,ik doe het met veel liefde en plezier en met het geld wat je voor een kitten krijgt probeer je zo goed mogelijk je hobby te bekostigen ,verleden jaar heb ik welgeteld 180 euro ''winst'' gehad uit mijn twee nestjes ....en die winst verdwijnt dan weer in bijv een nieuwe krabpaal ,het geld wat je dus voor ze krijgt ,verdwijnt of in de zak van de dierenarts of in benodigdheden voor je katten ,als je ziet in wat voor paradijs onze katten hier leven :wink:


Om de opmerkingen van sommige mensen""o nou zeg 4 kittens dat word een verre vakantie zeker'''kan ik nu wel lachen maar in het begin begon ik steeds uit te leggen dat fokken echt geen goudmijn is,ik wil ze met liefde al mijn da rekeningen laten zien en vragen of zij die willen betalen ...krijgen zij het geld van wat de vier kittens hebben opgebracht .
Ik denk dat ze gillend weglopen :wink:

Anonymous

Bericht door Anonymous »

Waarom zit er eigenlijk zo'n verschil in prijzen voor verschillende soorten raskatten? Het lijkt me dat de basiskosten gelijk zijn? Is dat een kwestie van vraag en aanbod of zit er meer achter?

En als een fokker beduidend minder vraagt voor zijn kittens van een bepaald ras dan de gemiddelde verkoopprijs, heb je dan automatisch een broodfokker?

Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1401
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Sommige katten zijn 'zeldamer' dan anderen, dat maakt ze duurder. Anderen zijn moeilijker te fokken (zoals ik uit het verhaal van Ida begrijp met de Sphynxen) en daardoor dus minder voorkomend.

In nesten van de Highland Fold komen vaak katjes met rechte oren voor (de Highland Straight). Die zijn, net als de kortharige Nebelung, beduidend minder 'waard' dan de kittens die met de bedoelde lijnen (lees: halflanghaar, gevouwen oren) geboren zijn.

Als een fokker beduidend minder vraagt, wil dat soms alleen maar zeggen dat het een binnendekking is geweest, maar als ik bij voorbeeld naar mijn Birmaan Beau kijk, dan is er niet zozeer sprake van broodfok danwel van niet goed kijken naar de lijnen en waarschijnlijk geen goede voeding (Beau is een Josti :cool: )
Ook kunnen kittens die wat moeilijker geplaatst worden, goedkoper zijn. Als ze nog langer blijven, bestaat het risico van ongewenste dekkingen. Dit was het geval met mijn Highland Straight Caitlin. Zij heeft rechte oren en is dus minder populair dan haar zus die gevouwen oortjes had.

Gebruikersavatar
Anke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 44
Lid geworden op: 19 jul 2004 14:59
Locatie: Deurne

Bericht door Anke »

Als je graag een raskat wilt, kun je beter voldoende geld betalen, ze zijn dan gezond en gewoon perfect. Er zijn nog veel mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en voor weinig geld een raskat willen, zo word de broodfok in stand gehouden das een slechte zaak!
Dit geld ook voor honden trouwens, ik ken genoeg schrijnende verhalen helaas.

Als ik die verhalen hoor, van die wantoestanden bij broodfokkers dan wordt ik zo kwaad! :evil: :twisted:
Dus mensen ga alsjeblieft naar een erkende fokker of naar de asiels en opvangcentra, laat je niet verleiden door die "goedkope" raskatten, want meestal geld hiebij het spreekwoord: "goedkoop is duurkoop".
Doodzieke dieren, niet gesocialiseerd, slechte vacht en nog veel meer!
Broodfokkers zijn in en in slecht en doen het niet voor de lijn van katten mooi en zuiver te houden maar puur voor het geld, vaak inteelt nesten ook! Pas op!!

Groetjes Anke (dierenvriend)

Gast

Bericht door Gast »

Ik ben hier nieuw maar wil toch reageren zoals hier al door meerdere mensen gezegt is verdien je niet echt aan het fokken tenzij je een broodfokker bent.
Nou wacht ik zelf al ruim 1 jaar op een Ragdoll fokpoesje dit katje gaat mij zo ruim over de 1000 euro kosten dat is veel geld maar de fokker verdiend hier niet echt aan.
deze fokker ziet het als haar plicht om elke kat van haar jaarlijks te testen op hcm ze geeft de kopers garantie dat als het gekochte poesje binnen 1.5 jaar ziek wordt door een erfelijke aandoening je een ander katje krijgt.
gebeurd dit na die 1.5 jaar tot 3 jaar na de aankoop dan kan je een kitten voor de helft van het geld bij haar krijgen
nou zijn de katjes die niet voor de fok gebruikt worden goedkoper maar dat komt vooral omdat ik b.v extra garantie krijg.
Als het katje wat ik van haar koop geen jongen kan krijgen of maar 1 keer een nestje kan krijgen krijg ik ook voor de helft van het geld er een nieuw katje bij.
dit zijn allemaal dingen die kunnen gebeuren en waar dus ook geld voor gereserveerd wordt.
ook gebeurd het wel eens dat een fokker een katje verkoopt die later door de kopers om verschillende redenen weer wordt weggedaan deze katten worden door de goede fokkers ook weer terug gehaald of men helpt bij het zoeken naar een nieuw huis dit alles kost ook tijd en geld.
Ik ben zelf een beginnend fokker maar ik wordt er best wat sneu van als ik van vrienden,kennisen en van vreemden te horen krijg dat ik er lekker aan ga verdienen.
Als ik alleen al kijk wat ik nu al uitgeef voor mijn katjes dan haal ik dat er in de eerste 3 nesten echt niet uit en dan zijn er wel weer andere kosten dus zoals anderen hier al vertelden het is een mooie maar dure hobby.

Groetjes Magriet

Gebruikersavatar
Chichkamaugu
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 feb 2004 23:09
Contacteer:

Bericht door Chichkamaugu »

Je gaat ervan uit dat alles goed verloopt, helaas komt het geregeld voor dat er tijdens de zwangerschap. bevalling of erna iets fout gaat. Kittens kunnen ook ziek worden.
Ik ben het meeste kwijt aan een dekkater, maar vergeet de kosten aan de dierenarts niet.
groetjes Esther

Gesloten