Vraag over nestjes van half raskat/half gewone kat

Voor alle vragen over raskatten en aanverwante zaken.
Plaats geen oproepjes voor dekkaters, nestjes of kittens
Plaats reactie
Acsiaf
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 apr 2015 12:29

Vraag over nestjes van half raskat/half gewone kat

Bericht door Acsiaf » 15 apr 2015 13:30

Hallo mede kattenmensen,

ik heb al een tijdje een vraag maar daar gaat een verhaal aan vooraf.

Ik ben een dame die echt gek is op katten, op het moment heb ik een poes die al bijna 18 jaar is en altijd bij mij geweest is. Nu is het zo dat zowel mijn vriend als ik overdag werken en ik het idee heb dat Tita (zo heet de poes) wel wat gezelschap zou kunnen gebruiken en zo zijn we al n jaar of drie een moment aan het uitzoeken dat we een kitten kunnen verwelkomen en opvoeden.
Nu zag ik toevallig vorig jaar bij vrienden een bengaal lopen.uiterraard meteen verliefd. Ik heb mijn onderzoek gedaan over dit ras en begrijp heel goed alle bijkomstigheden die bij een raskat horen.
Nu vraag ik mij af, wat gebeurt er als een bengaal een ongepland nestje krijgt met een "gewone" kater?
Wat gebeurt er met de kittens? Qua gezondheid en ook qua waar een baasje ze dan plaatst. Natuurlijk zullen catteries niet snel zoiets laten gebeuren maar het lijkt me sterk dat het niet gebeurt. Ik heb een voorliefde voor de katten die net wat anders zijn dus als ik zo'n kitten zou tegenkomen zou het helemaal wat voor mij zijn.
Hebben jullie ervaringen hiermee?

Laat ik overigens heel duidelijk zijn dat ik niet uit ben op een " goedkoop raskatje" ik kan me voorstellen dat sommigen het zo zouden opvaten,is sta op verschillende wachtlijsten voor een bengaal met stamboom.

Gebruikersavatar
Jantina
Panter
Panter
Berichten: 578
Lid geworden op: 01 jan 2009 16:36
Locatie: Putten

Re: Vraag over nestjes van half raskat/half gewone kat

Bericht door Jantina » 15 apr 2015 13:56

Ik heb daar geen kaas van gegeten maar ik heb wel een andere vraag. Is Tita altijd alleen geweest bij jou die 18 jaar? En hoe merk je dat ze een soortgenootje wenst, is ze andere katten gewend?
Ik vraag me namelijk af of je een kat van 18 nog heel veel plezier doet met een spring in t veld kitten...
De drie musketiers Quinn, Boaz en Olaf - 2014
In liefdevolle herinnering mijn stoere vent Luca- 2008-2014
en lieve, mooie Bella - 2009-2014

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5551
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Vraag over nestjes van half raskat/half gewone kat

Bericht door Rik » 15 apr 2015 14:01

Welkom op het forum.
Even helemaal terzijde, want over mixen van rassen weet ik niets, maar... de poes van bijna 18 jaar, is die altijd alleen geweest? Als het een solo-poes is kan het zijn dat ze helemaal niet zit te wachten op een kitten. Zeker een 18 jarige zou helemaal gek worden van de energie van een kitten. Als je echter gelijk van plan bent om voor 2 kittens te gaan (je bent immers gek op katten :)) dan kan het nog meevallen. Ik vraag dit omdat ik een bijna 19 jarige poes heb en dat is een échte solo-poes. Die raakt al in paniek bij het zien van een ander levend beest (terwijl ik er toch ook héél graag twee kleine haarbolletjes bij wil hebben, maar dat doe ik haar op deze leeftijd niet meer aan).

(Haha... Jantina is me nét voor)
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Vraag over nestjes van half raskat/half gewone kat

Bericht door Adriana » 15 apr 2015 14:06

welkom op het forum!
als ik even mee mag denken.. jullie werken allebei overdag.. en zijn naar ik aanneem niet thuis. thuis is een flat?
en dan sta je op wachtlijsten voor een kitten bengaal? heb je je verdiept in het ras en de behoeften?

en jullie senior dame zal helemaal gek worden van een kitten in haar buurt.. en wordt daar ziek van, al was het alleen maar van de stress..
zing het nog even uit met je senior-dame en lees je intussen heel erg grondig in over gedrag en gewoontes en formaat leefomgeving van bengalen..
je kunt een heel erg rustig tiepje treffen maar in de meeste bengalen zitten nog genoeg oergenen om ze vrij wild en wegloperig te maken.. en een bengaal op een flat kun je het dier niet aandoen, denk ik..
(ha ha, rik is me net voor en jantina dus ook.. ;-) ;-) )
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Acsiaf
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 apr 2015 12:29

Re: Vraag over nestjes van half raskat/half gewone kat

Bericht door Acsiaf » 15 apr 2015 14:21

hai, dank voor de verwelkoming :)

Tita is inderdaad heel der leven in der eentje bij mij geweest en ze is voor der leeftijd een kwieke dame.
We hebben een appartement met beneden een garage en boven een soort gezamelijke binnenplaats op een hoog (dus begane grond garage,eerste verdieping wonen en balkon wat open is naar een grote binnenplaats)
de binnenplaats is nu het domein van twee,soms drie katten. Tita heeft duidelijk haar stuk op de binnenplaats met een stukje overlap met Kareltje,een reusachtige rode kater. Zij twee zijn niet echt blij met elkaar dus das soms wat gemauw naar elkaar en dan rent Kareltje er weer vandoor (hah pittige chick hoor mijn poes) en dan is er nog een logeerpoes bij andere buren en daar kan ze wel mee overweg in de zin van ze zijn nieuwsgierig naar elkaar maar doen niet samen dingen. Voor een bengaal lijkt het me op zich wel oke,er is best wel wat ruimte en het is veilig, geen auto's en dergelijke.

ik heb echt nagedacht over of ze een kitten zou kunnen behappen op der oude dag,ik denk van wel met wat gewenning maar het is en blijft een groot vraagstuk,daarom stellen we het al 3 jaar uit. Ik probeer me nu vooral voor te bereiden op waar we (later) ons nieuwe familielid vandaan gaan halen.
voor hetzelfde geld wordt het een HTK katje uit het asiel,ze zijn allemaal even lief ;)

Het is meer dat het mij opvalt dat ik nergens kruisingen of oeps-nestjes kan vinden met bengalen, dan vraag ik me af waar die kittens dan blijven :/

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5551
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Vraag over nestjes van half raskat/half gewone kat

Bericht door Rik » 15 apr 2015 14:38

Misschien zijn er niet zoveel "oeps"-nestjes. En als ze er al zijn zullen de kittens waarschijnlijk wel hun weg vinden maar ik kan me zo voorstellen dat een fokker daar niet mee gaat adverteren. Je zou dat dus bij verschillende catteries zelf moeten informeren (als ze daar al uitspraken over doen).

Tita is dus wel andere katten gewend, gelukkig. En ze is er dus niet bang voor. Maar vergis je niet in de energie van een kitten. Als je er dus één neemt dan zal Tita de hele tijd lastig gevallen worden door een stuiterbal. Ook als ze lekker een dutje wil doen op 18 jarige leeftijd. Als ze dan continu lelijk uitvalt naar je kitten kan dat nadelige gevolgen hebben voor de socialisatie van je kitten. En wat als Tita er straks niet meer is. Dan zit je kitten (dan alweer wat ouder) weer alleen. Dus voor de rust van Tita, het welzijn van je kitten en ook zeker het plezier van jezelf, kun je het beste gelijk kiezen voor twee (als er natuurlijk geen andere bezwaren zijn waardoor dit niet zou kunnen). Tita kan dan lekker haar ding blijven doen en meespelen wanneer het haar zelf uitkomt en die twee kittens kunnen elkaar lekker slopen.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

James
Huiskat
Huiskat
Berichten: 30
Lid geworden op: 17 nov 2012 15:41

Re: Vraag over nestjes van half raskat/half gewone kat

Bericht door James » 07 mei 2015 17:10

Ik heb een kater gehad die half pers half Europese korthaar was. Heel lief en rustig beest. Was niets mee te doen. Kon ook zeer goed overweg met mijn andere ( op dat moment) 2 katten. Een kitten bij een oudere kat is altijd afwachten, die van mij waren toen 6 jaar ouder. Maar ik heb wel dat mijn 2de kater de kitten in het gareel houd en de baas is. Hij bepaalt tot hoever de kitten kan gaan. Vorig jaar mijn jongste kater Lennox erbij gehaald en precies hetzelfde verhaal. Mijn oudste kat is nu 10. Ik heb alleen wel bij mijn half pers half Europese korthaar kater Texas gehad dat hij van de pers kant kans had op cystes in de blaas. Maar dat heeft hij niet gehad. Wel een angeboren afwerking maar dat ligt niet aan de mix maar was gewoon pech.
Twister, Vlekje, Teddy
Indehemel: Tiger, Texas

Plaats reactie