Zeer angstige niet gesocialiseerde kat: Telizen + destress combineren?

Voor vragen over katten die bang zijn van mensen, geluiden, andere dieren, etc.
Plaats reactie
Florisfiene
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 27 dec 2017 12:47

Zeer angstige niet gesocialiseerde kat: Telizen + destress combineren?

Bericht door Florisfiene »

Beste kattenliefhebbers,

Ik zal me eerst voorstellen: mijn naam is Lieke, ik woon samen met mijn vriendin en sinds eind mei hebben we twee katten in huis. Ik heb altijd huisdieren gehad, maar had geen ervaring met het "type" kat wat we nu hebben. Floris en Fiene hebben we van een speciale opvang voor moeilijk plaatsbare katten. Ze zijn daar al een behoorlijk eind geresocialiseerd: ze zijn op straat geboren, vervolgens in een asiel terecht gekomen waar er niks mee is gedaan, waren extreem bang (grommen slaan etc naar alles en iedereen wat dichterbij kwam) en het asiel wilde ze terug op straat zetten. Gelukkig heeft de speciale opvang dit voorkomen en deze heeft veel tijd in ze geïnvesteerd. Daar hebben ze zo'n vijf maanden gezeten en met veel oefenen en geduld lieten ze zich na verloop van tijd aanraken en aaien en begonnen ze dat zelfs fijn te vinden. In die fase hebben wij ze in huis genomen. We hebben ze twee keer bezocht in de opvang en Fiene liet zich toen redelijk makkelijk aaien door mij, Floris niet.
De eerste tijd bij ons in huis verbleven ze eerst in een aparte kamer: veel bij ze zitten, tegen ze praten, met ze spelen, paaien met eten, aaien met speelstokje en na verloop van tijd ook aaien met de hand. Fiene liet dit in het begin veel meer toe dan Floris. Fiene was ook degene die op een gegeven moment grommend door de kamer ijsbeerde en probeerde uit de kamer te gaan. Tijd om hun ruimte uit te breiden.
Vanaf het uitbreiden van de ruimte heeft Fiene het aanraken steeds minder toegelaten. Op sommige plekken in huis liet ze het nog wel toe en ging ze ook spinnen (vooral lekker bij haar kopje), maar inmiddels laat ze zich echt niet meer aanraken. Ze mogen door het hele huis bewegen maar vooral Fiene ligt bijna altijd beneden bij ons, in de vensterbank of onder de kruk waar een dekentje overheen ligt (lekker veilig). Dat is dan wel weer positief. Bij ons in de buurt zijn voelt kennelijk wel als veilig. Maar wel op een paar meter afstand. Ze wil soms best iets uit je hand eten, maar als je maar een poging doet haar te aaien of als je naar haar toeloopt als ze in de vensterbank ligt dan schrikt ze weg. Spelen vindt ze geweldig en dat doen we ook veel met haar. Ook dan komt ze best dichtbij, maar aaien of aanraken: mooi niet. We komen niet eens bij het punt dat ze aan onze hand wil ruiken om te checken of het ok is dat we haar kopje aanraken. Het is allemaal nog verergerd toen we haar anti-oormijt druppels in haar nek moesten geven. Oppakken is er natuurlijk al helemaal niet bij. Ze komt ook niet op de bank zitten en op schoot uiteraard ook niet.
Heel anders is Floris. Die heeft zich heel snel en heel goed ontwikkeld. Hij is erg knuffelig en komt veel op schoot zitten (vooral bij mij) en ligt graag bij mij op mijn kussen. Hij geeft veel kopjes, strijkt langs onze benen, spint hard en veel. Bij bezoek komt hij snel kijken; Fiene is m al gesmeerd zodra ze de bel hoort en komt pas weer beneden als alle bezoek weg is. Floris kan ik ook nog niet oppakken, maar daar oefen ik af en toe mee (puur in het kader van: stel hij moet ooit naar de dierenarts....).
Sinds september geven we ze Telizen: 2 keer per dag een half tabletje. Er hangt ook standaard Feliway Classic in de woonkamer. Ik heb niet het idee dat Telizen of Feliway echt helpt, maar goed. Misschien wel: Fiene ligt sinds september wel meer beneden, maar dat kan ook omdat de woonkamer verwarmd is en de overige ruimtes in huis niet (=koud).
Floris en Fiene zouden broer en zus zijn. Ze hebben nog een zusje die nu ook ergens geplaatst is sinds een paar weken en die zit daar nu al op de bank. Die lijkt zich dus meer te ontwikkelen zoals Floris.
Floris en Fiene spelen wel met elkaar maar zoeken elkaar verder niet op en zijn ook soms wel echt een beetje lullig tegen elkaar. Vooral Floris kan wat territoriumnijd hebben naar Fiene toe. Ik ben katten gewend die graag bij elkaar liggen, maar dat doen deze echt niet. Ik denk dat Fiene die behoefte sowieso niet heeft, van Floris weet ik het niet.
Floris maakt ook veel contact met ons door te knipogen. Als we naar Fiene langzaam knipogen blijft ze ons aanstaren of kijkt ze weg. Ze knipoogt zeer zelden terug.

Goed, dan nu de hulpvragen:
Waarom ontwikkelt Fiene zich zo anders dan haar broer (en haar andere zus)? Toch gewoon ander karakter? Wat kunnen we nog doen?
Ik heb nu Destress besteld. Kan ik dit geven in combinatie met Telizen of moet ik dan eerst Telizen afbouwen?
Ik heb ook allerlei Valeriaan en Kattenkruid dingen besteld. Ik ga er vanuit dat dit gewoon gecombineerd kan worden met wat dan ook toch? Waar kopen jullie Valeriaandruppels (ik las dat mensen dat op kleedjes enzo druppelen)?
Ik heb daarnaast Felisept besteld: een soort Feliway maar dan anders. Iemand daar ervaringen mee?
Is het een optie om ook Feliway Friends verstuiver erbij te doen?
Hoe doen anderen het met naar de dierenarts gaan met katten die zich echt niet laten aanraken, laat staan in een kattenmandje laten doen en dan bij de dierenarts zich ook nog moeten laten hanteren?

Ik begrijp dat Destress tijdelijk de angst vermindert en dat ik dan nieuw gedrag kan aanleren: ik stel me zo voor dat ik dan wellicht wat dichterbij kan komen met mijn hand en zo weer meer kan gaan oefenen met haar aaien.
Wie weet is dit het ook wel en wordt het niet beter. Is ze gewoon niet gediend van fysiek contact. Maar het leek dat ze dat eerder, maanden geleden, wel fijn vond. Of zou ze het toen alleen maar uit angst zijn ondergaan en was het spinnen ook alleen maar uit angst? Het leek mij van niet.

Groeten,
Lieke
Gebruikersavatar
Sifra
Tijger
Tijger
Berichten: 1050
Lid geworden op: 22 feb 2012 22:17
Locatie: Zuid-Holland

Re: Zeer angstige niet gesocialiseerde kat: Telizen + destress combineren?

Bericht door Sifra »

Zelf heb ik eens een slecht gesocialiseerde kater, Pluis, van 13 jaar uit het asiel gehaald. In het asiel was er al gewerkt aan zijn socialisatie. Net als jij heb ik uren bij hem in zijn kamertje gezeten, tegen hem gepraat en hem geaaid. Net als Fiene onttrok hij zich aan contact toen hij meer ruimte kreeg. Uiteindelijk heb ik dat maar geaccepteerd. Een dak boven zijn hoofd, warme mandjes, lekker eten, een kattenluik en een poes als vriendin waren alles wat hij nodig had om op zijn manier gelukkig te zijn. Miauwen, de taal die katten alleen tegen mensen gebruiken, deed hij niet. Een gezellige schootkat voor mij werd hij niet, maar daar was hij ook niet voor "aangenomen". Hij was er voor zichzelf en voor de poes. En hem zien genieten, was zelf ook genieten.

Het kan zijn dat je met Fiene tegen de grens aanloopt van wat mogelijk is aan socialisatie. Of dat het tempo voor haar te hoog ligt. Hoe dat komt, weet ik niet. Het kan zijn dat ze meer ontspant als je het loslaat en niet meer probeert haar aan te raken. Ze is nog jong en kan in haar eigen tempo nog groeien. Ze heeft misschien veel meer tijd nodig. Denk in maanden of jaren. Kijk hoe ze zich voelt. Je hoort wel eens dat bij zulke katten na jaren de knop ineens omgaat.

Telizen wordt als snoepje gegeten, maar Detress volgens mij niet. Dat zul je dan in haar voer of kauwstaafjes moeten verstoppen. Valeriaandruppels kun je vaak kopen in reformzaken. Let erop dat ze geen druppels op kan likken, want dat is zeer schadelijk voor de longen!

Pluis in een reismand krijgen bleek eenvoudig. Ik manoeuvreerde hem rustig naar de keuken, waar hij zich niet verstoppen kon. Ik sloot hem in met in één hand de reismand en benaderde hem met mijn andere hand. Hij koos altijd voor de reismand. Onderweg dekte ik de reismand helemaal af. Bij de dierenarts haalden we de bovenkant van de mand af en kreeg hij zonodig een handdoek over zijn kop. De eerste keer was ik bang dat hij zich als een tijger zou verzetten, maar hij was eerder verlamd van angst. Best kans dat het bij Fiene niet zo gemakkelijk gaat, dat je haar onder een badlaken moet vangen en dat ze de dierenarts molesteert. Je moet in ieder geval rustig en doortastend optreden.

Een kneus zoals Pluis of Fiene een goed tehuis geven is zeer bevredigend zolang alles goed gaat. Als Pluis pillen nodig had, stopte ik ze in zijn eten, maar toen hij op het eind ziek werd, wegkroop en eten weigerde, kreeg ik er ook geen medicijnen meer in. Uiteindelijk heb ik hem in overleg met mijn dierenarts in laten slapen. De eerste en enige keer dat ik hem op schoot heb gehad...
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 1945
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28

Re: Zeer angstige niet gesocialiseerde kat: Telizen + destress combineren?

Bericht door ErikPhilippus »

Allereerst m'n complimenten dat jullie het hebben aangedurfd om deze twee katten een toekomst te geven in een liefdevol huis!

Ik heb het verhaal gelezen, en het sleutelbegrip dat bij me opkomt is: geduld en vertrouwen. En ik bedoel: veel geduld - inderdaad maanden of zelfs jaren. Mijn gevoel is dat het daarbij belangrijk is dat je alle goedbedoelde neiging om fysiek contact (inclusief oogcontact) tot stand te brengen bij (met name) Fiene laat varen. Het initiatief daarvoor zal je volledig bij haar moeten laten liggen.

De meeste katten (en ook andere dieren) zijn zeer gevoelig voor de emotionele staat van het baasje, vaak komen ze zelf tot rust als het baasje zichzelf zo ontspannen/leeg mogelijk maakt in hun aanwezigheid. Het lijkt dan of je helemaal niets doet, maar dat is niet zo! Ik heb afgelopen jaar een training gedaan, de Trust-Technique, waarin die aanpak wordt uitgewerkt: https://trust-technique.com. Het zijn vooral paarden die daar sterk op reageren, maar ik neem aan dat ook katten hier gevoelig voor zijn.

Destress bevat Chinese kruiden, en Telizen is een orthomoleculair geneesmiddel - dus ze hebben een verschillende werking en kunnen volgens mij gewoon samen gebruikt worden, ik denk niet eens zo'n gek idee. Valeriaan zou ik mee oppassen, want dat kan ook opwinding veroorzaken. Ik geef soms valeriaan-speeltjes aan de katten om mee te spelen, maar dan voor een kwartiertje ofzo. Feliway verstuiver kan ook, een beetje op de favoriete hang- en slaapplekken sprayen lijkt me niet verkeerd.

Maar al die middelen zijn m.i. bedoeld om een patroon te doorbreken, zodat ze zichzelf over een drempel kunnen zetten. Het is in die zin symptoom-bestrijding, en geen geneesmiddel. Maar als ondersteuning van de soms lange weg naar het herwinnen van vertrouwen kan het goed helpen.

Veel succes en geduld toegewenst!
Erik
Florisfiene
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 27 dec 2017 12:47

Re: Zeer angstige niet gesocialiseerde kat: Telizen + destress combineren?

Bericht door Florisfiene »

Bedankt voor jullie reactie!
Doet ons goed.
We gaan Fiene dan met rust laten en haar komende tijd niet proberen aan te raken. Wel veel met haar spelen, daar geniet ze enorm van. Wie weet welke stappen ze dan nog uit zichzelf gaat zetten.
Destress heb ik inmiddels in huis. Ben benieuwd of dat nog effect heeft.
En zylkene, is dat ook nog een optie?
Natascha001
Huiskat
Huiskat
Berichten: 76
Lid geworden op: 01 dec 2012 06:43

Re: Zeer angstige niet gesocialiseerde kat: Telizen + destress combineren?

Bericht door Natascha001 »

Het is herkenbaar. Wij hebben 2 broers, Odie en Peewee. Peewee was een half jaar nadat hij bij ons kwam om en liet zich makkelijk aanraken en wat later ook optillen. Daartegen is Odie ,na bijna op de dag af 5 jaar bij ons te zijn, nog niet om. Hij ligt wel graag 's avonds op schoot en ik kan hem dan zonder problemen aaien. Op andere momenten schiet hij onder de bank/het bed. Odie maakt hij nog wel steeds stapjes vooruit. Het gaat langzaam, maar het gaat in zijn tempo. Eerst dacht ik dat hij na een jaar wel om zou zijn, nu denk ik, hij zal nooit zo worden als Peewee. Odie en Peewee verschillen heel erg van karakter, ze staan gewoon anders in het leven.

Telizen heb ik geen ervaring mee. Destress is een mogelijkheid om te gebruiken. Bij Odie en de 2 zwerfkittens die ik in huis had, had het geen effect. Er zijn veel homeopathische middelen op de markt. Mocht destress geen effect hebben bij Fiene, is eventueel phytonics strez een optie. Dat had wel wat effect bij Odie. De veranderingen zijn altijd wel subtiel bij homeopathische middelen. Persoonlijk heb ik de voorkeur om 1 middel tegelijk te gebruiken, omdat je dan weet als er veranderingen zijn het desbetreffende middel mogelijk effect heeft.

Odie in de reismand krijgen gaat eigenlijk steeds beter. Gelukkig is Odie niet van het type dat gaat slaan en bijten. Dus hem kan ik naar een kleine ruimte bewegen en in een hoekje krijgen en dan kan ik hem optillen en in de reismand doen. De zwerfkittens waren een ander verhaal. Die kregen iedere keer hun eten in hun reismand en op het moment dat ze naar de dierenarts moesten, hoefde ik alleen maar het deurtje dicht te doen.
Iedere kat reageert anders bij de dierenarts. Odie is vreselijk bang, maar doet helemaal niets. De zwerfkittens moesten met handschoenen aan vastgehouden worden. Mijn advies is om dit van te voren wel met de dierenarts te bespreken. Mijn ervaring is dat niet alle dierenartsen kunnen omgaan met katten die in paniek om zich heen gaan slaan en bijten.

Verder inderdaad geduld en als Fiene gelukkig oogt, is dat het belangrijkste.
Knuffel van Roady, Pepper, Odie en Peewee
Plaats reactie