Elvis heeft FIP

Alles over infectieziektes als FIP, FIV, leucose, leukemie, kattenziekte en andere virusinfectieziektes.
Plaats reactie
VOCPirate
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 11 mei 2016 15:24

Elvis heeft FIP

Bericht door VOCPirate »

Beste kattenliefhebbers,

Ik ben nieuw op dit forum, omdat ik gisteren (voor het eerst) gehoord heb over de ziekte FIP. Mijn negen-jarige kater Elvis schijnt dit te hebben en ik ben me, na de uitleg van de dierenarts en het inlezen op internet, waaronder dit forum, kapot geschrokken. Dat mijn lieve kater waar ik zoveel plezier aan beleef zo'n lelijk eind tegemoet gaat, waarbij de kans groot is dat ik zelf de keuze moet gaan maken, gun ik hem (en mezelf) niet. Helaas is dit wel de realiteit en moeten we het ermee doen.

Sterker nog, ik heb nog een kat in huis, Ollie van zes, waarvan ik nu achteraf vermoed dat hij de ziekte mee heeft genomen vanuit zijn nest. Ik kreeg hem met zeven weken, tweehonderd gram, natte ogen, een dik buikje en vol vlooien. Hij is goed opgeknapt, heeft wel een lichtelijke groeiachterstand maar oogt naast een dik buikje, kuchje en niesje waar hij heel sporadisch last van heeft, gezond. Ik laat ze om de twee jaar enten (ik geloof dat teveel enten niet goed is) en beiden zijn gechipt en gecastreerd met acht maanden. Wel zijn het buitenkatten, dus of de ziekte echt van Ollie afkomstig is weet ik niet zeker.

Om verwarring te voorkomen, Elvis is gediagnosticeerd met droge FIP door een betrouwbare en vakkundige dierenarts, waarbij ik geen twijfel heb. Ik hoopte stiekem dat hij het verkeerd had, maar na het lezen van de symptomen en het zien van foto's/video's weet ik het zeker. Zijn rechteroog heeft een gloed en ontsteking van de uveïtis, hij loopt al te zwalken, heeft 'buien' waarin hij uit het niets knorrig wordt, eet soms niet meer en is de ene dag lomer dan de andere. Zijn neus, tandvlees, oren en pootjes zijn regelmatig uit het niets wit i.p.v. roze en hij krijgt ook vaak korsten rond zijn neusvleugels zonder aanleiding. Hij wil nog steeds veel aandacht, kan heel klagelijk mauwen (gooi dit vaak op bietsen) en oogt nog heel actief, maar klimmen kan hij al een tijdje niet meer goed. Dus ik heb overal trapjes gemaakt, ook omdat ik dacht dat hij af en toe mank was door het springen en een vorm van staar kreeg. Snoepjes eet hij trouwens wel altijd goed, maar zijn brokken en zachtvoer met lange tanden. Ik geef hem nu Taste of the Wild brokken en eet dat op dit moment als een jekker. Elvis heeft Novacam 0,5 mg gekregen die ik eenmaal per dag moet gaan geven, omdat de ontsteking in zijn oog pijn schijnt te doen. Dit is overigens niet aan hem te merken. Oh, soms heeft hij groen snot uit zijn ogen die ik met gekookt water schoonmaak.

Over Ollie, die is niet gediagnosticeerd, omdat hij naast een sporadisch kuchje, niestje en heel af en toe een wat opgezet buikje (hij heeft voernijd en dacht met zo'n buikje dat hij teveel gegeten had) niets mankeert. Na gisteren heb ik het vermoeden dat hij ook droge FIP heeft, maar de DA zegt dat we nog niet gaan testen, omdat er nog geen reden voor is. Wel geeft hij aan dat de kans dat Ollie het heeft groot is. Hij hoeft nog geen medicatie.

Ze delen dezelfde kattenbak en drinkbak, hebben wel aparte etensbakjes, maar Ollie eet Elvis zijn voer als hij deze laat staan. Dus een eventuele besmetting moet dan allang hebben plaats gevonden. Beide katten mogen nu niet meer naar buiten, ik ga het weekend een ren in de tuin maken zodat ze toch nog wat van de buitenlucht kunnen genieten.

Ik schrijf dit hele verhaal in de hoop op tips, en heel misschien wel een andere diagnose. Maar ik ben realistisch en moet ervan uitgaan dat Elvis geen tien meer wordt. Ook zou ik graag ervaringen over inslapen horen, al begrijp ik dat dit heel moeilijk is. Ik weet dat de eigenaar dit het beste kan inschatten, maar ik ben bang dat ik hem onnodig laat pijn lijden. Dat wil ik voorkomen.

Alvast dank voor degene die de moeite nemen om dit te lezen en een lieve poot van Elvis en Ollie.
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5436
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Elvis heeft FIP

Bericht door nellebel »

Hoi heb ook een katertje gehad met natte fip. Bijna alle katten dragen het corona virus bij zich. Dit muteert in fip bij sommige katten. Meestal bij katten met weinig weerstand zoals kittens of zieke katten. De symptomen van fip kunnen ook bij andere ziektes horen. Fip is volgens mij niet te testen. Vooral droge fip niet. Bij natte fip hoort de opgezwollen buik maar dat zien ze p de echo wanneer er vocht in zit en met een naald kunnen ze het vocht eruit halen en zie je of het fip is maar je kunt het pas 100 % zeker zeggen na overlijden en autopsie. Veel sterkte in ieder geval. Dikke knuffel voor je heren
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6806
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Elvis heeft FIP

Bericht door Dinky »

Zelf (gelukkig!) geen ervaring mee.

Wel is er hier op het forum een topic over droge FIP: klik

Heel veel sterkte in ieder geval!
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Ennakee
Jaguar
Jaguar
Berichten: 727
Lid geworden op: 12 nov 2015 01:16

Re: Elvis heeft FIP

Bericht door Ennakee »

Veel sterkte met de jongens...

Krijgt Elvis ook prednison? Dit schijnt soms verlichting te kunnen geven bij Fip klachten.
VOCPirate
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 11 mei 2016 15:24

Re: Elvis heeft FIP

Bericht door VOCPirate »

Dank jullie wel voor de steun, het klinkt raar maar het helpt met het verwerkingsproces. En het is niet dat ik twijfel aan mijn DA, maar ik hoop stiekem op wat anders... :-S

Elvis krijgt geen prednison omdat het ook de pijnklachten kan verergeren of zelfs andere klachten kan geven. Na het inlezen heb ik hem vandaag nog een keer gebeld met o.a. die vraag, zijn antwoord was kort maar krachtig, de Novacam zou de pijn moeten verlichten en geeft minder pijnlijke bijwerkingen dan Prednison. Daarnaast eet Elvis nu weer goed, dus ook daar hoeft hij het niet voor. Mocht zijn eetlust (weer) verminderen en de pijn nog relatief te behandelen zijn, dan kan ik er naar vragen.

Weet iemand of Novacam hetzelfde is als Metacam? Want ook daar word je niet gelukkig van heb ik gelezen. Hij doet het er wel goed op en lijkt er enigszins baat bij te hebben.

Bedankt voor jullie reacties!
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6806
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Elvis heeft FIP

Bericht door Dinky »

Meloxicam is werkzame bestanddeel van novacam: http://diergeneesmiddelen.info/index.ph ... pensie-kat
Is daarmee dus zelfde werkzame bestanddeel als metacam: http://diergeneesmiddelen.info/index.ph ... -suspensie

Novacam en metacam zijn dus inderdaad zelfde
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Ennakee
Jaguar
Jaguar
Berichten: 727
Lid geworden op: 12 nov 2015 01:16

Re: Elvis heeft FIP

Bericht door Ennakee »

Op internet kwam ik deze site tegen, misschien ken je hem al, maar hier geven ze een aantal suggesties om het leven van een FIP patiënt zolang mogelijk een goede kwaliteit te geven

http://www.coronavirusenfip.nl/wat-is-fip2.html
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9310
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Elvis heeft FIP

Bericht door castratenkoor »

Bij een kat met FIP zou ik geen Metacam/Novacam geven. Grote kans dat de nieren door de FIP al achteruit gaan. Dat proces versnel je dan met Metacam/Novacam. In dit geval, als je zeker weet dat hij pijn heeft, zou ik denk ik kiezen voor een opiaat als Buprecare.

Dat bestrijdt de pijn en maakt ze vaak "vrolijker". Ik denk dat dat voor een terminale kat de meest katvriendelijke pijnstrijder is.
6-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolle**
Teun '09 Rik+Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
VOCPirate
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 11 mei 2016 15:24

Re: Elvis heeft FIP

Bericht door VOCPirate »

Hartelijk dank voor de tips @ Ennakee en Castratenkoor, ik ga zeker kijken/vragen naar de Buprecare en de site had ik al gelezen, vandaar dat ik mijn DA over de prednison heb gevraagd. Toch ga ik hem nogmaals benaderen morgen met de nieuwe informatie.

Omdat ik gisteren een nacht gemist heb van de zorgen en het verdriet, ga ik nu naar bed en hoop ik dat zowel mijn katten als ik goed kunnen slapen.

Fijne avond nog en nogmaals bedankt, lieve poot van Elvis en Ollie.
franjol
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 mei 2016 10:55

Re: Elvis heeft FIP

Bericht door franjol »

Tjeeje wat erg om te horen over jouw Elvis.
Wens je heel veel sterkte!

Helaas weet ik maar al toe goed hoe zwaar dit is, zit zelf momenteel in hetzelfde schuitje.
Om ervaringen uit te kunnen wisselen, zal ik ons verhaal ook doen:

Onze Lucas van 7 heeft ook de diagnose droge FIP gehad (bloeduitslagen, oogontsteking en vermagering, alles wijst hierop). Lucas heeft voor de FIP vastgesteld was wel aan de Loxicom en Novadox (antibiotica en pijnstiller) gezeten voor zijn oogje, maar is na vaststelling meteen aan de Dexoral (zusje van prednison) gezet en moest hij met de andere medicijnen stoppen.
Daarnaast druppelen we voor de oogontsteking en iets verhoogde druk op het oog (vastgesteld door specialiste) 3x per dag met Azopt en Predni-pos.
We hebben ook nog geinformeerd naar Polyprenyl Immunostimulant (PI), maar deze is in Nederland niet toegestaan, dichtbijzijnde locatie om deze te verkrijgen via een dierenarts is Luxemburg maar dan zal de arts daar hem vast willen monitoren en die reis is echt te veel (zou dat ook zelfs zijn in gezonde toestand).

Van blikvoer (ook de betere, zelfs bio met vers vlees/vis) likt hij voornamelijk de saus.
Vers bereid voedsel vind hij daarintegen wel lekker, maar moeten we voeren, hij eet letterlijk uit onze hand. Wat geven we: Zalm, inktvis, sardines, rundvlees, kip, eend, kippelevers, eigeel en soms een klein beetje yoghurt. We hebben vanalles in de vriezer liggen en snijden een stukje af, even kokend water erover tot net wel/niet gaar en smullen maar.
Daarnaast zijn we sinds een paar dagen begonnen met het geven van vitamines (Gimpet) en een zeer kleine hoeveelheid paddestoelencomplex (lees je ook positieve berichten over, maar durf niet een te hoge dosis te geven) door zijn liquidsnack (die van Vitakraft heeft hij altijd al lekker gevonden).
Ook wij hebben opstapjes gemaakt en katertje wordt naar boven en beneden gedragen wanneer wij naar boven/beneden gaan. Gisteren wilde hij perse zelf trap lopen (eigenwijs he), maar dit was echt even hijgen toen hij aankwam, dat doen we dus niet meer.

Overdag is Lucas rminder energiek dan normaal, maar merk je niet te veel aan hem, maar in de loop van de avond en 's nachts merk je dat hij wat benauwder is. Ook begint dan zijn bakritueel: af en aan lopen naar de bak voor plassen, klein beetje diarree of niks. Nu wordt de Dexoral om 22:00 (volgens aanwijzing) gegeven, de eerste week 1 tabletje per dag, nu (de tweede week) krijgt hij 1/2 per dag.
Heb al overleg gehad met de arts over de mogelijkheden, maar spreiden over de dag wordt dus afgeraden. Vroeg het en hij bevestigde dat waarschijnlijk de krampen en de stoelgang hem zo benauwd maakte in de avond, had ook met de piek in cortisolen te maken.
Vraag me nu dit schrijvende ook af of hij nu juist erbij gebaat is dat we over een paar dagen naar 1/4 pil zullen gaan, of dat hij juist meer nodig had (maar eerste week ging het juist slechter overdag, dus dat voelt ook niet goed). Voorlopig maar doorgaan zoals we nu doen.

Herken wel wat je schrijft over niet te lang aanmodderen, maar ons gevoel zegt, dat zolang Lucas wil eten, kroelen en drinken en rond kan wandelen en soms nog zjn stoeren momenten heft dat hij aan de paal krapt enz. wij hem het leven niet willen ontnemen. We willen hem niet laten lijden, maar ook niet het gevoel hebben dat we hem geen kans gegeven hebben (we weten wat de diagnose FIP betekend, maar toch) gegeven.
Het lastige met droge FIP is dat het ene moment het andere niet is en het ene moment kun je het gevoel hebben dat het niet meer gaat (omdat hij dan erg moe is) en 5 minuten laten staat LUcas dan weer vrolijk de hele bak om te spitten en op bed te springen. Het is zo moeilijk . . .

Ook wij hebben 2 katten (Lucas en Linus komen uit 1 nest) die alles delen en wij scheppen nu wel nog vaker (paar eer per dag) de kattenbak, maar hebben ook wij hebben het idee dat als Corona de basis is hij dit hoogstwaarschijnlijk al in zich heeft en hopen vooral heel erg dat bij Linus (en jouw Ollie) het virus niet ook muteert.

Dat was ons verhaal.

Hoop dat we hier van elkaar en de andere forumleden kunnen leren en ervaringen kunnen uitwisselen en hierdoor onze Lucas en jouw Elvis nu minimaal een nog zo goed mogelijke tijd kunnen geven.

Het personeel van Lucas en Linus
Gebruikersavatar
Sifra
Tijger
Tijger
Berichten: 1050
Lid geworden op: 22 feb 2012 22:17
Locatie: Zuid-Holland

Re: Elvis heeft FIP

Bericht door Sifra »

Welkom op het forum, Franjol. We kunnen zeker leren van je verhaal. Gelukkig heb ik geen ervaring met FIP, maar wel met het laten inslapen van zieke katten. Nog geen maand geleden heb ik mijn oude Kasper moeten laten gaan. Ik weet hoe moeilijk het is om het juiste moment te kiezen. Als ik de foto's van zijn laatste dag bekijk, bekruipt me tòch weer even de twijfel. Hij heeft die dag nog buiten gewandeld en op een van de laatste foto's zit hij zich nog te wassen. Maar hij was al zo ver heen en zijn leven rekken met kunstgrepen zou hem niet gelukkig maken. Mijn dierenarts heeft mij met objectieve informatie geholpen bij de beslissing en me gesteund bij mijn keuze. Ook Kaspers forumvrienden hebben me gesteund bij het besluit om hem in te laten slapen.
Je kunt beter te vroeg zijn met in laten slapen dan te laat. Ik hoop dat jouw dierenarts Lucas ook goed monitort en je informeert en steunt. Hopelijk mag je nog lang van Lucas genieten!
A dog is a dog, a bird is a bird, a cat is a person. (Mugsy Peabody)
franjol
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 mei 2016 10:55

Re: Elvis heeft FIP

Bericht door franjol »

Dank je voor je antwoord en het toevertrouwen van jouw verhaal Cheetah.

Helaas hebben wij ook al ervaring met het laten inslapen.
Onze vorige twee katten gingen beiden aan verschillende vormen van kanker.
Ook zij waren nog veel te jong (9 en 11), maar we wisten wanneer we de knoop doorhakken en hen rust moesten gunnen.

Uiteraard worden we ook nu weer begeleid door een dierenarts met Lucas, naast de controles vandaag nog tussendoor telefonisch contact gehad met hem over hoe het nu ging.
Plaats reactie