Kattenziekte in Leiden

Alles over infectieziektes als FIP, FIV, leucose, leukemie, kattenziekte en andere virusinfectieziektes.
Plaats reactie
neferitis1805
Kitten
Berichten: 9
Lid geworden op: 18 mei 2011 23:30

Kattenziekte in Leiden

Bericht door neferitis1805 »

Facebookpagina Beterbeest Dierenartsen heeft vorige week het volgende bericht geplaatst op Facebook:

********************************************************************************
Gisteren is er in Leiden kattenziekte uitgebroken. Dat betekent dat alle niet gevaccineerde katten de ziekte kunnen krijgen. Meer dan 90% van deze katten zal eraan overlijden. De ziekte gaat gepaard met hoge koorts, braken en een ongeneeslijke diarree.
Voor de kat - en de katteneigenaar - is het een traumatische ervaring. Bij een uitbraak, in 2012 in Den Helder, zijn zo'n 400 katten overleden. Één gezin heeft zelfs drie katten verloren. De ziekte laat zich niet tegenhouden. Bij een uitbraak lopen alle niet-gevaccineerde katten in de omgeving risico, OOK de binnenkatten.

Het enige dat we tegen deze slopende ziekte kunnen doen, is: voorkomen. Genezen kunnen we niet. Als BeterBeest Dierenartsen kunnen we niet genoeg nadruk leggen op het belang van goede vaccinatie. Wij wensen de katten, katteneigenaren en onze collega-dierenartsen in Leiden sterkte met de uitbraak van deze afschuwelijke ziekte. Heeft u vragen over de kattenziekte of vaccinaties? U kunt ons altijd bellen voor overleg. Op 033 - 8200 311 helpen wij u graag.
********************************************************************************

Ik woon in Leiden. Mijn 4,5, jaar oude kater is gevaccineerd in de zomers van 2011 en 2012. Daarna niet meer. Hij is een echte appartement binnen kat en komt nooit , echt nooit, buiten. Hij is nooit in contact geweest met andere katten en ziet zelden andere mensen. Ik socialise veel buiten de deur. Overigens ben ik zelf ook kerngezond. Per jaar ben ik gemiddeld nog geen 3 dagen ziek.
Zijn er grote risico's voor mijn kater.

Op FB word nog gespeculeerd of deze kattenziekte wel echt is, omdat mensen ook uitgaan van paniekzaaien in de hoop dat de plaatselijke dierenartsen de komende weken weer lekker kunnen bij verdienen. De betere regionale krant www.leidschdagblad.nl/
heeft er ook nog geen bericht over geplaatst.
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9334
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Kattenziekte in Leiden

Bericht door castratenkoor »

Je kunt via bloedonderzoek laten nakijken of je kat nog "veilig" is voor kattenziekte. Tegenwoordig gaan steeds meer stemmen op voor niet meer elk jaar te enten. Ook aan enten kleven risico's. Ik ken meerdere gevallen van kanker op de entplek.

Vaak wordt ervan uitgegaan dat de enting 3 jaar werkt voor kattenziekte.

Zelf ben ik een keer een kitten verloren aan de gevolgen van de enting.

Theoretisch kun je de ziekte aan kleding en schoenen meenemen.......heb ik wel eens vernomen.
Of het waar is weet ik niet.

De ziekte bevindt zich dus echt in de stad waar je woont. Ik denk dat ik dan voorzichtig zou zijn, na thuiskomst omkleden en douchen. Apart setje kleding die je alleen thuis draagt. Schoenen in de schuur of hal of zo, waar de kat niet bij kan. Buiten gedragen kleding ook waar de kat niet bij kan bewaren.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Cerna

Re: Kattenziekte in Leiden

Bericht door Cerna »

Nou daar zou ik geen twee keer over hoeven nadenken: ENTEN en wel onmiddellijk! Ik snap niet dat je hier überhaupt over twijfelt.

Nu ben ik sowieso een voorstander van jaarlijks niesziekte en driejaarlijks kattenziekte enten om dit soort malaise te voorkomen. Want juist omdat steeds meer mensen om de één of andere onverklaarbare reden steeds meer denken dat dierenartsen alleen maar uit zijn op ons geld (een dierenarts verdient heel veel minder dan een mensenarts en de studie is qua zwaarte vergelijkbaar en misschien zelfs zwaarder omdat een dierenarts naast huisarts ook nog eens tandarts, chirurg, enz.. is) laten ze hun dieren niet meer jaarlijks enten en kan er een epidemie ontstaan (én natuurlijk ook door zwerfkatten die weer een gevaar vormen voor loslopende huiskatten).
Ik vind het onverantwoord gedrag!

Kanker op de entplek ontstaat alleen - is mij door een dierenarts verteld - wanneer er met dode entstof wordt geënt en niet na een enting met levend of levend-verzwakt (bij niesziekte).
Cerna

Re: Kattenziekte in Leiden

Bericht door Cerna »

Ben er inmiddels achter dat het geen zin heeft om op berichten van neferitis te reageren want er wordt een topic aangemaakt (7 keer inmiddels), er worden vragen gesteld en daar blijft het bij. TS neemt zelfs de moeite niet om terug te kijken :shock:
neferitis1805
Kitten
Berichten: 9
Lid geworden op: 18 mei 2011 23:30

Re: Kattenziekte in Leiden

Bericht door neferitis1805 »

Meestal wacht ik een paar berichten af voordat ik reageer. Bij gebrek aan meerdere reacties, verlies ik het uit het oog. En vroeger was ik een stuk minder actief op de computer. Sorry alsof het lijkt alsof ik geen interesse meer heb.

En bedankt voor de reacties natuurlijk.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Kattenziekte in Leiden

Bericht door Adriana »

neferitis1805 schreef:Meestal wacht ik een paar berichten af voordat ik reageer.
Bij gebrek aan meerdere reacties, verlies ik het uit het oog.

Sorry alsof het lijkt alsof ik geen interesse meer heb.
heb het maar even voor je uitgezocht en dit is de complete informatie op dit moment..

Kattenziekte blijft in Leiden beperkt tot één geval

LEIDEN - Bij Dierenkliniek Stevenshof is een geval van de uiterst besmettelijke kattenziekte ontdekt. Dat bevestigt een woordvoerster van het centrum. Het dier is overleden. ,,Het bleek om een kitten te gaan die uit het buitenland was meegebracht. We hebben het direct in quarantaine gezet. Gelukkig is het bij dit ene geval gebleven.''

Door Loman Leefmans - 28-10-2015, 13:54 (Update 28-10-2015, 14:09)
De kattenziekte wordt veroorzaakt door parasieten die stoornissen in het darm- en maagstelsel veroorzaken, met braken, diarree, koorts en uitdroging tot gevolg. Weinig katten overleven een besmetting, die alleen op andere katten kan worden overgedragen. In Nederland zijn veel huisdieren ertegen gevaccineerd, maar dieren uit het buitenland of die niet zijn ingeënt, kunnen de ziekte oplopen en verspreiden.

Bij uitbraken in Spijkenisse en Den Helder, twee jaar geleden, zijn enkele honderden katten eraan overleden. En de kat thuis houden, geeft ook al geen zekerheid, doordat de dodelijke aandoening zich ook kan verspreiden door vlooien en kleding en schoeisel van mensen. ,,Daarom vinden kattenbezitters het ook zo eng. We krijgen er al de hele dag veel vragen over'', zegt de woordvoerster uit de Stevenshof. ,,Maar we zijn er ook zo goed als zeker van dat het hier bij dit ene geval blijft.''

Desondanks is de eenmalige uitbraak groot nieuws binnen het landelijke netwerk van dierenartsen. Zo roemt een collega uit Amersfoort op Facebook de manier waarop de Leidse kliniek met de kattenziekte is omgesprongen. 'Ze hebben er bijzonder goed op ingespeeld', schrijft hij. En daarmee is niet alleen de dood van veel meer katten voorkomen, maar ook de traumatische ervaring die dat vaak voor eigenaars betekent.
Cerna schreef:Ben er inmiddels achter dat het geen zin heeft om op berichten van neferitis te reageren want er wordt een topic aangemaakt (7 keer inmiddels), er worden vragen gesteld en daar blijft het bij. TS neemt zelfs de moeite niet om terug te kijken :shock:
eens met annet, zoiets komt niet zo goed over als het misschien bedoeld is...
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Plaats reactie