Besmettingsgevaar/incubatietijd FIP

Alles over infectieziektes als FIP, FIV, leucose, leukemie, kattenziekte en andere virusinfectieziektes.
Plaats reactie
Gast

Bericht door Gast »

< bericht is aangepast door moddy (niet relevante delen weggelaten, medische terminologie in rood vertaald) >

Als je bij home even naar beneden scrolt kun je de taal kiezen, hier dus in het nederlands.. http://www.catvirus.com/Dutch/treatmentdutch.htm
De info is trouwns niet nieuw, de laatste site update was begin maart dit jaar.

Groetjes,
Nanna

============================
Over het algemeen wordt aangenomen dat feline infectieuze peritonitis (FIP) een ongeneeslijke aandoening is. Het grootste deel van de beschreven “genezingen” waren waarschijnlijk (te genezen) aandoeningen die foutief gediagnosticeerd werden als FIP. Toch kan behandeling tot een soms maandenlange remissie (stilstand van de ziekte /verbetering van de conditie) leiden.

Let op: Dit gedeelte is bedoeld voor dierenartsen.

Omdat FIP een ziekte is die in verband staat met de reactie van het immuunsysteem, omvat de behandeling onder meer het onderdrukken van de immuunrespons, normaal gesproken met corticosteroïden. Antivirale behandelingen op zichzelf zijn vaak niet erg levensverlengend en veel zijn tamelijk giftig voor katten. Het is ook belangrijk om de algemene voedingstoestand van de kat in stand te houden door het toevoegen van vitamines en antioxidanten. Alvorens met een van deze behandelingen te starten is het essentieel u ervan te verzekeren dat de diagnose juist is. Door immunosuppressieve (onderdrukken van het immuunsysteem) medicijnen kunnen andere aandoeningen opvallend verslechteren (zoals bacteriële peritonitis (buikvliesontsteking die door een bacterie veroorzaakt wordt) of pleuritis). Zie Diagnose FIP
===========================
Immunosuppressieve medicijnen
Katten die immunosuppressieve medicijnen krijgen, moeten ook antibiotica toegediend krijgen om ze te beschermen tegen andere infecties.

Prednisolon
Prednisolon is het voornaamste immunosuppressieve medicijn dat gebruikt wordt bij FIP. Het is veilig, zorgt er meestal voor dat de kat zich beter voelt en stimuleert de eetlust. Ik heb een kat met de droge vorm van FIP enkel met prednisolon behandeld en hij heeft nog 10 maanden geleefd. Prednisolon onderdrukt zowel de humorale (m.b.t. de lichaamsvochten) als de cellulaire (m.b.t. de lichaamscellen) immuunrespons.

Prednisolon heeft als voordeel dat het ook gebruikt wordt voor de behandeling van lymfocytaire cholangitis (ontsteking van de galblaas of galwegen door de witte bloedcellen) , wat voor FIP aangezien kan worden. Als er dus twijfel bestaat over de diagnose, kan prednisolon in ieder geval gegeven worden. De kat met lymfocytaire cholangitis heeft een goede kans op herstel, de kat met FIP zal helaas sterven.

Prednisolon moet nooit gebruikt worden bij katten met septische peritonitis (bacteriële buikvliesontsteking) of pleuritis (ontsteking van de longvliezen, de pleura) . Daarom is cytologie (leer van de cellen) een erg belangrijk onderdeel van het diagnosticeren van FIP, omdat er veel meer witte bloedcellen aanwezig zullen zijn in de effusie (de vloeistof) van een kat met sepsis (vergiftiging) , en een goede cytoloog de bacteriën of schimmels zal waarnemen.

Dosering: 2-4 mg/kg/dag via de mond toegediend, waarbij de dosering iedere 10-14 dagen wordt bijgesteld totdat de optimale dosering voor de kat is gevonden..

Thalidomide
De reden thalidomide te gebruiken bij de behandeling van FIP is om de mate van ontsteking, en de humorale immuunrespons op het feline coronavirus te verminderen terwijl de cellulaire (antivirale) immuunrespons intact blijft. Tot nu toe zijn slechts vier katten met FIP behandeld met thalidomide, en ze zijn helaas alle vier overleden. Bij een van hen met een liquothorax (borst gevuld met vocht) is de overtollige vloeistof weer verdwenen en is een remissie van drie maanden opgetreden. Omwille van de effectiviteit is het mijns inziens nodig dat thalidomide in een zeer vroeg stadium van de ziekte gebruikt wordt, voordat te veel bloedvaten beschadigd raken.

U dient de toestemming van de eigenaar te hebben als u een medicijn gebruikt dat niet geregistreerd is voor katten.
Dosering: 50-100 mg ’s avonds. DIT MEDICIJN KAN NIET GEBRUIKT WORDEN VOOR DRACHTIGE KATTEN omdat het teratogeen is.

Interferon
Feline interferon omega
Virbac heeft een product genaamd Virbargen Omega op de markt gebracht dat recombinant feline interferon omega (IFN omega) is. Dit product is gebruikt in de behandeling van FIP door de Japanse dierenarts en wetenschapper Takuo Ishida. Hij heeft zijn gegevens op het SIFFS gepresenteerd en zijn samenvatting kan gelezen worden op de SIFFS website. Dit is zijn protocol:

Glucocorticoïde: (eenmalige dexamethasone 1 mg/kg intrathoracale (in de borstholte) of intraperitoneale (in de buikholte)injectie) of prednisolon. Orale prednisolon werd in eerste instantie eenmaal per dag gegeven met een dosering van 2 mg/kg, waarna de dosering na remissie langzamerhand verlaagd werd tot 0,5 mg/kg om de dag.

Bij het volgen van dit protocol herstelden 4 van de 12 katten volledig en leefden twee anderen nog 4 en 5 maanden. De katten die volledig herstelden, hadden allen de natte vorm en waren relatief oudere katten. Helaas had dit onderzoek geen controlegroep (i.e. een groep katten met vergelijkbare symptomen die op conventionele wijze behandeld werden), waardoor de doeltreffendheid van de behandeling niet volledig geëvalueerd kan worden. De zorg van bezoekers van het SIFFS was dat de katten die goed reageerden op de behandeling misschien niet daadwerkelijk FIP hadden, maar een andere ziekte. Daartegenover stond het feit dat van de katten die wel bezweken histopathologisch onderzoek (onderzoek van weefsels) is aangetoond dat ze aan FIP leden, en dat dezelfde diagnostische criteria (vergelijkbaar met het profiel dat op deze website gebruikt wordt) voor alle katten gebruikt zijn.

Vitamine A
Vitamine A is een antioxidant. De dosering van vitamine A is 200 I.U./dag via de mond of in het eten toegediend. Katten kunnen de bètacaroteenvariant niet metaboliseren en daarom moeten de vitamines worden toegediend als visolie, bijv. heilbotlevertraan. Te veel vitamine A kan leiden tot een te grote afzetting van bot op de gewrichten. Gebruik dit supplement dus niet langer dan 4-6 weken.

Vitamine B1 (thiamine)
Vitamine B1 (thiamine): 100 ug/dag oraal toegediend (dat wil zeggen via de mond of via het voedsel).

Vitamine B complex
Multivitamines B stimuleren de eetlust en kunnen verkregen worden bij gezondheidswinkels of drogisten (ik vind vooral die van Boots erg goed). Dosering: de dosering voor kinderen.

Vitamine C
Ascorbinezuur 125 mg twee keer daags via de mond of via het voedsel. Vitamine C is een antioxidant. Denk eraan dat Vitamine C bij langdurig gebruik oxalaatkristallen in de urine kunnen veroorzaken.

Vitamine E
Dosering van vitamine E: 25-75 I.U./kat tweemaal daags toegediend via de mond of via het voedsel. Vitamine E is een antioxidant.

Andere ondersteunende medicijnen

Aspirine
Werkt ontstekingsremmend en verlicht de pijn.
Dosering: 10 mg/kg iedere 48–72 uur oraal.

Ampicilline
Een beschermende paraplu van antibiotica is uiterst belangrijk als het immuunsysteem van een kat wordt onderdrukt.
Dosering: 50 mg tweemaal per dag oraal.

Anabole steroïden
Eetlustopwekkend en ter voorkoming van catabolisme, vooral als de nieren aangetast zijn.

Thromboxaan Synthetase Remmers
Twee katten met ascites (de dikke buik door het gele dradentrekkende vocht dat specifiek voor FIP is) werden succesvol behandeld met ozagrel hydrachloride (Watari et al, 1998).
Dosering: 5-10 mg/kg tweemaal daags en prednisolon 2 mg/kg/dag.

==============================
Beoordelen van de behandeling / Prognose
Welke behandeling u ook kiest, het is altijd belangrijk de vooruitgang van de kat in de gaten te houden. In eerste instantie meet ik de hematocrietwaarde (Hct), globulines, albumine/globuline ratio (A:G), alpha1-zuur, glycoproteïne (AGP) en het gewicht van de kat iedere 7-14 dagen om te zien welke vooruitgang de kat boekt. Later kunnen de onderzoeken misschien maandelijks gedaan worden als het goed gaat met de kat. Het is niet nodig om de FCoV antistoffentiter vaker dan eens per 2–3 maanden te meten, omdat er geen waarneembaar verschil zal zijn binnen een kortere periode. Het AGP moet als eerste lager worden als de behandeling een positief effect heeft, omdat AGP een meting is van de mate van ontsteking. Positieve tekenen zijn het lager worden van de globuline niveaus, en het hoger worden van het albumine/globuline ratio (A:G), het hoger worden van de Hct en reticulocyten in bloeduitstrijkjes en toename van het gewicht. Negatieve tekenen zijn het hoog blijven van het AGP, het hoog blijven of hoger worden van de globuline, het lager worden van het A:G, gewichtsverlies. Als de HCT onder de 20% komt en niet-regeneratief (er worden geen reticulocyten waargenomen bij onderzoek van bloeduitstrijkjes), moet u de kat waarschijnlijk laten inslapen als u denkt dat hij of zij niet langer een gelukkig leven heeft. Het moge duidelijk zijn dat als de kat op enig punt in de therapie lijdt, inslapen vereist is. Helaas overleven katten met natte feline infectieuze peritonitis meestal slechts enkele dagen, hooguit weken. Katten met droge FIP kunnen het vele weken of maanden volhouden, hoewel euthanasie vrij snel op het optreden van de neurologische symptomen volgt.
Gebruikersavatar
miekje
Lynx
Lynx
Berichten: 100
Lid geworden op: 07 sep 2004 13:49
Locatie: Almelo
Contacteer:

Bericht door miekje »

Kan iemand me de Huis Tuin en Keukennaam vertellen van FIP?
Had er al wel eens van gehoord en heb hier wel het een en ander er over gelezen, maar de niet-latijnse naam heb ik niet zo snel gevonden.
:pdtmat: Gone with the wind
Gast

Bericht door Gast »

Feline Infectieuze Peritonitis

Besmettelijke buikvliesontsteking bij katten.


Doei.
Nanna
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Deze informatie is niet nieuw, maar wel het interferonboekje waarin deze links vermeld staan. Dit boekje over interferon wordt alleen aan dierenartsen verstrekt, en is natuurlijk wel promotiemateriaal.
Toch vond ik dat er zoveel nieuwe dingen werden gezegd, dat het nuttig lijkt ze hier te melden.
Dank voor de vertaling, Nanna!
Gast

Bericht door Gast »

Hoi Emma,

Helemaal waar, er is veel nieuwe info.
De vertaling staat op de website en is niet door mij gedaan hoor (ik zou willen dat mijn engels zo goed was) . Gewoon de link klikken en op de homepage naar onder scrollen, dan de vlag van je land (taal) en hopla daar komt de dite in de gewenste taal.

Groetjes,
Nanna
Kyra
Huiskat
Huiskat
Berichten: 23
Lid geworden op: 23 dec 2003 22:57
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Bericht door Kyra »

Babiche,de besmetting van FIP is vrijwel NIHIL te noemen.
Ikzelf heb vier jaar terug een kitten gekocth wat FIP heeft gekregen(natte vorm)
Ik had destijds nog drie andere katten en die zijn nooit ziek geworden,1 van mijn kittens ging intensief om met het overleden kitten.

Ikzelf zie geen reden lang te wachten om een nieuw kitten te nemen ,het FIP virus houd geen stand buiten het lichaam.
Goed je huis schoonmaken volstaat en niks staat je in de weg een nieuw kitten te nemen.
Gooi alleen mandjes etc weg waar het kitten vaak in sliep(om echt zeker te zijn)
Er gingen een poosje terug de wildste verhalen rond over FIP en dat het hardstikke besmettelijk was ,niks is minder waar,de besmetting is nogmaals Nihil te noemen.

Wel grijpt de dood van een kitten aan FIP erg aan ,ons katertje was binnen 24 uur doodziek,een vreselijke ziekte dus.
Groetjes Ria
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Ria, het bericht van Babiche is al oud :wink: ; de onderste informatie is nieuw. Er is dus toch wel besmettingsgevaar, vooral in grotere groepen. Dat is de nieuwste kennis op dit gebied.
Niet de FIP is zo besmettelijk, maar wel de ernstig verhoogde corona die dan dus besmet is met het FIP-virus.

Het is inderdaad een aangrijpend proces dat erg snel gaat en veel indruk maakt :sad:
Gast

leesvoer

Bericht door Gast »

<topic aangepast door moddy: niet-relevante zaken weggehaald en in alinea's geplaatst>

Themamiddag FIP en andere virologische problemen bij de kat
12 april 2003 (Eemnes)
Spreker: Dr. H.F. Egberink, afdeling Infectieziekten en Immunologie, Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht

Virusinfecties bij de kat
Voorbeelden van virale ziekteverwekkers zijn: panleukopenievirus (kattenziekte), herpesvirus, calicivirus,leukemievirus (FeLV), immunodeficiency virus (FIV), infectieuze peritonitis virus (FIP) en rabiës. Minder vaak voorkomend zijn infecties die veroorzaakt worden door het orthopoxvirus (zwellingen, blaasjes, ook overdraagbaar op mensen) en het papillomavirus (wratachtige, zwartkorrelige huidafwijkingen, voornamelijk secundair voorkomend aan FIV).
===============================================
Spreker: drs. F.A. Simons, afdeling Infectieziekten en Immunologie, Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht

Verschijnselen van FIP
- gebrekkige eetlust- koorts- depressie, lethargie- vermagering- niet-pijnlijke, gezwollen buik- ascites (buikvocht), strogeel en stroperig- pericardvocht (vocht in het hartzakje)- pleuravocht (vocht in de borstholte)- granulomen (ontstekingshaarden) in lever, nieren en darm- neurologische verschijnselen- oogafwijkingen (witte vlekken, vertroebeling)- icterus (geelzucht)

Coronavirussen (FECV en FIPV)
De coronavirussen danken hun naam aan hun kroonvormige omhulling die gezien wordt onder deelektronenmicroscoop. Van het feline coronavirus (FCoV) worden twee typen onderscheiden:- het feline enterale coronavirus (FECV) en- het feline infectieuze peritonitisvirus (FIPV).In cattery’s heeft 80 tot 90% van de katten antistoffen tegen FCoV en 25% binnen een-kat-huishoudens.Toch komt FIP slechts sporadisch voor, in 1 tot 5% van de FCoV seropositieve katten, vooral bij jonge en oudere katten. De ziekte FIP is in 100% van de gevallen dodelijk. Coronavirussen worden uitgescheiden met speeksel en de ontlasting. Meestal verloopt infectie met feCVzonder verschijnselen of alleen diarree bij jonge kittens. Het FIPV is de ziekteverwekkende mutant van het"gewone" FECV en kan zich ontwikkelen in chronisch met FECV geïnfecteerde katten. Er blijken veel verschillende subtypen te bestaan (UC Davis School of Veterinary Medicine).Het beloop van FECV infecties is wisselend: 10 tot 20% chronisch uitscheiden van virussen, 80%intermitterende virusuitscheiders (in episoden) en 10 tot 20% immuniteit.

Diagnostiek van FIP
- symptomen (zie eerder)- anamneseleeftijd 0-2 jaar of >10 jaarraskattenstress (verhuizing, trauma, operatie)- hematologie (bloedcelonderzoek)anemie (bloedarmoede) 65%lymfopenie (laag aantal lymfcellen) 67%- biochemie (samenstelling bloedvloeistof)hyperglobulinemie (eiwitgehalte ↑) 66%hypo-albuminemie (albuminegehalte ↑) 78% ratio albumine/eiwit ↓ 81%bilirubine ↑ 82%leverenzymen ↑ 75%- antistoftiters tegen coronavirus FCoVAntistoffen en diagnostische tests.
Bij FIP is er in 50 tot 75% van de gevallen een verhoogde antistoftiter tegen coronavirussen FECV. De hoeveelheid antistoffen kan in de tijd zeer sterk fluctueren. Passieve immunisatie (tegen FCoV) kan de verschijnselen van FIP zelfs verergeren.
Aan de Rijksuniversiteit in Utrecht wordt onderzoek gedaan naar coronavirussen. Het aantonen van het virusis erg arbeidsintensief en er wordt geen onderscheid maken tussen FECV en FIPV. Er wordt onderzoek gedaan naar een diagnostische test, waarbij alleen het ziekteverwekkende FIP virus wordt aangetoond.

Epidemiologie
De volgende vragen zijn van belang. Zijn er FCoV uitscheiders in de groep? Hoe verloopt de verspreiding? Zijn er verschillende virussen? Zijn er veranderingen in de groep? Wat zijn de infectierisico's?
Voorbeeld: er overlijden twee katten aan FIP, een kitten uit het nest en ook nieuweling van buiten. En er zijn recent twee nieuwe katten in de groep gekomen, een kitten en een volwassen kat. Er moet virusonderzoekverricht worden in bloed, buikvocht en ontlasting van alle katten en de verschillende virusdelen met elkaar vergeleken, om de verspreiding van het virus te recontrueren.
==============================================
Spreker: Dr. H.F. Egberink (opnieuw)

Preventie van FIP
Het vermijden van stress en contact met coronavirussen van belang. Coronavirussen kunnen drie weken overleven buiten het kattenlichaam, maar worden geïnactiveerd door zeep. Kattenbakhygiëne heeft een belangrijke plaats: meerdere bakken, die dagelijks verschoond worden en wekelijks gedesinfecteerd, inclusief de directe omgeving. Er mogen geen etens- en drinkbakjes in de buurt staan. Mogelijk moeten de haren van langhaarkatten aan de achterzijde kort gehouden worden.
Een groep zou niet groter moeten zijn dan 8 tot 10 katten, in gescheiden groepen van 3 tot 4 katten. In een FCoV-vrije groep mogen alleen seronegatieve dieren geïntroduceerd worden. Compartimentaliseringvoorkomt herinfectie op grote schaal.
Het effect van vaccinatie tegen FIPV is teleurstellend. Mogelijk is inenten tegen FCoV effectiever.

Vroeg spenen en isolatie van kittens
Aan de University of Glasgow (Dr. D. Addie) is een "early weaning and isolation" programma ontwikkeld, waarbij coronavirusvrije kittens geboren worden binnen een niet FECV-vrije cattery. De zwangere poes verhuist 1 tot 2 weken voor de bevalling naar een gedesinfecteerde kamer, waar de kittens geboren worden en 5 tot 6 weken bij hun moeder blijven. Seronegatieve moeders mogen ook na 6 weken bij hun kittens blijven. Seropositieve poezen worden dan echter gescheiden van hun kroost. De kittens blijken hiermee FCoV-negatief en worden met 16 weken gevaccineerd tegen FIPV. Seronegatieve kittens mogen alleen naar FCoV-vrije huishoudens verhuizen.
Het is de vraag welke invloed deze opvoeding heeft op de socialisatie van kittens.

Secundaire preventie van FIP
In principe wordt het FIP virus vanzelf geëlimineerd uit de omgeving, omdat de kat met FIP zeker zal overlijden. Er blijft echter een kleine kans op herhaling. Door sluiting van de cattery gedurende 3 of 4 maanden kunnen de omstandigheden gewijzigd worden die FIP mogelijk hebben gemaakt. Het langer in de cattery houden van alle kittens is wellicht niet verstandig, vanwege het optreden van stress. Verhuizing naar huishoudens met weinig katten kan dan beter zijn.

Vragen en antwoorden
Wat is de rol van erfelijkheid in het ontstaan van FIP?
Mogelijk is er sprake van een erfelijke aanleg voor verminderde afweer tegen het FIPV. In bepaalde foklijnen blijkt FIP wat vaker voor te komen.
Wat is de relatie tussen FIP en amyloïdose?
Er bestaat waarschijnlijk er geen directe relatie, maar amyloïdose doet zich voor bij chronische infecties, mogelijk ook bij FCoV infecties.
Hoe kan een optimale immuunrespons bereikt worden?
Mogelijk zijn nieuwe vaccins effectiever en het vermijden van stress is belangrijk. De rol van goede voeding, interferon of Baypamun is niet duidelijk.
Werkt het FIP vaccin tegen alle mutanten?
Ja, het werkt tegen de niet-variabele delen van het FIPV.
Kan vaccinatie tegen nies- en kattenziekte het ontstaan van FIP beïnvloeden?
Dat is niet bekend, mogelijk is er tijdelijk een verlaagde weerstand, mede door stress bij dierenartsbezoek.
Gebruikersavatar
annelies
Huiskat
Huiskat
Berichten: 23
Lid geworden op: 03 jun 2004 21:09
Locatie: zevenaar

Bericht door annelies »

ik heb ook een katje verloren aan droge FIP,hij was 20 weken oud, kwam samen met een vriendje uit een kittenopvang.

ik had hier nog 1 volwassen kat, die er geen last van heeft gehad, en ook het meegekomen vriendje is kerngezond, ik denk dat het kitten al besmet is geweest vanuit het nest, hij is gevonden ,dus we weten niets zeker,
groetjes annelies,annika en de boys
Gebruikersavatar
annastasia
Huiskat
Huiskat
Berichten: 81
Lid geworden op: 17 jun 2003 00:56
Locatie: Almelo
Contacteer:

Bericht door annastasia »

In mijn kattengroep zijn tot nu toe 5 katten overleden aan waarschijnlijk FIP. Bij een kitten was het heel duidelijk ivm met de punctie. De vader had een droge vorm en de anderen waren geen familie van elkaar. Dus besmetting heeft toch plaats gevonden onder de anderen. Hopelijk mogen de andere zes die er gelukkig nog wel zijn dit bespaart blijven.
Anna&Cats Afbeelding

Geen paniek, niets is onder controle.
Gebruikersavatar
Mariekjuh
Huiskat
Huiskat
Berichten: 63
Lid geworden op: 23 sep 2004 16:39

Bericht door Mariekjuh »

wij hadden 3 kittens, 1 poesje is met slechts 12 weken oud overleden aan fip. achteraf gezien bleek dat zij eerst droge fip heeft en pas de allerlaatste dagen natte fip is ontwikkeld.(alle 3 overigens uit totaal verschillende bloedlijnen)

onze andere 2 kittens zijn inmiddels ruim 7mnd oud, en lijken voor alsnog gezond en vertonen geen fip-symptomen (kater wel ziek zoals al elders op het forum beschreven, maar volgens specialist absoluut geen fipkat, en overduidelijk ziek door toxoplasmose, hoewel wij zelf uiteraard bij ieder probleem fip vrezen).
tegen de verwachtingen in van een vervangend dierenarts, die overtuigd was dat de andere 2 zouden volgen met FIP.
misschien een troost voor iemand die ook in de stress zit ivm fip in een kattegroepje! tuurlijk zijn wij 'pas' 3 maand verder, maar toch! het is zeker 5mnd geleden dat zij in aanraking kwamen met de fipkat!
Gebruikersavatar
Jolandatje
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 02 mei 2004 12:09

Bericht door Jolandatje »

Ook wij hebben deze week te horen gekregen dat een van onze twee katjes FIP heeft. De natte variant. Dit kwam heel hard aan! En we zijn erg verdrietig. We zullen hem binnenkort naar de regenboog moeten laten gaan en dit is moeilijk....

Ook maken we ons heel erg veel zorgen over onze andere kat (uit een ander nest). Wordt hij ook ziek? Hoe groot is de kans hierop? Kun je dit nu wel of niet testen?

Wij hebben ons enorm verbaasd over het feit dat de beschikbare informatie zoveel tegenstrijdigheden bevat. Onvoorstelbaar!

Wie ons kan adviseren, alle tips en ideeen zijn welkom.
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Dit is één van de grote problemen bij FIP, Jolanda, dat je niet kunt inschatten of de andere kat het al dan niet krijgt.
Je kunt testen op corona, maar dat zegt niets. 90% van de katten heeft het coronavirus in de darm en waarom het bij de ene kat wel en bij de andere niet naar fip muteert, is niet duidelijk. Stress kan een factor zijn, net als aanleg. Maar niets is echt zeker.
Zeker is dat in een kattenpopulatie bij FIP hoogstens 10% besmet zou kunnen raken, maar intussen in op meerdere plaatsen het tegendeel gebleken. Althans, er zijn meer dieren die FIP hebben ontwikkeld dan statistisch mogelijk zou zijn.

In Utrecht wordt momenteel onderzoek gedaan naar de eventuele relatie tussen niesziekte op jonge leeftijd en zich later ontwikkelende FIP. Maar ook daar is nog niets over bekend.

Ik leef erg met je mee, vind het verschrikkelijk voor jullie en voor je katje :sad: Je hoort gauw van me.

Misschien kan je dierenarts je informeren over het eventuele risico voor het andere katje, maar ook hier is het zo dat elke dierenarts daar weer anders over denkt :???:
Gebruikersavatar
annastasia
Huiskat
Huiskat
Berichten: 81
Lid geworden op: 17 jun 2003 00:56
Locatie: Almelo
Contacteer:

Bericht door annastasia »

Heel erg dat het jou en jouw katje moet overkomen, sterkte.
Fipp is nooit met zekerheid te zeggen. Je kunt ze laten testen en dan is het nog niet voor 100 % zeker.
Ik ben hier in enkele weken 6 katten aan verloren allemaal met symptomen van Fipp. Normaal kunnen er niet zoveel katten tegelijk besmet worden en toch gebeurt het.
Ook ik wacht met smart op nieuws uit Utrecht want er blijken toch weer nieuwe ontwikkelingen te zijn aangaande Fipp maar niemand die daar een duidelijk antwoord op kan geven.
Veel sterkte.
Anna&Cats Afbeelding

Geen paniek, niets is onder controle.
Gebruikersavatar
Jolandatje
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 02 mei 2004 12:09

Bericht door Jolandatje »

Marjolein en Annastacia bedankt voor jullie reactie.
Wat een kl*te ziekte zeg!
Natuurlijk hebben we al (meerdere malen) contact gehad met de dierenarts, maar het is gewoon moeilijk te geloven dat je je kat wel kunt laten testen, maar dat je hier eigenlijk niets aan hebt.
Als nou uit de test blijkt dat die waarden waar het om gaat niet verhoogd zijn, zou dit dan inhouden dat onze (andere) kat geen fip heeft??? Of vertelt die test ons eigenlijk helemaal niets? Want ja, wat heb ik eraan om te weten dat de waarden eventueel verhoogd zijn??

Morgen gaan we naar de dierenarts (tenminste, we proberen morgen een afspraak te regelen), om te kijken of we Bobo naar de regenboog kunnen brengen. Een hele zware beslissing, maar we willen niet wachten tot we zeker weten dat ie pijn heeft. Hij mag geen pijn lijden en we zien em langzaam achteruit gaan. Moeilijk..... We zullen dan ook (weer) info vragen mbt Jadi....

Bedankt voor jullie reactie
Plaats reactie