Katten en vogelgriep

Alles over infectieziektes als FIP, FIV, leucose, leukemie, kattenziekte en andere virusinfectieziektes.
Gebruikersavatar
Lotte
Cheetah
Cheetah
Berichten: 959
Lid geworden op: 17 jun 2005 14:11
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Bericht door Lotte »

Even over al die dode merels enzo.
Alleen watervogels en hoenders (kippen, kwartels, kalkoenen e.d.) zijn vatbaar voor het virus.
Dode merels, koolmezen, mussen etc etc hebben dus niks met het virus te maken.

Het virus zit ook niet in de lucht maar wordt verspreid via de ontlasting. Daarom hoeven hokken alleen van de bovenkant afgedekt te worden.
Als niemand je begrijpt, ben je tenminste geen simpele ziel
Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Gebruikersavatar
Admin
Administrator
Administrator
Berichten: 1913
Lid geworden op: 18 mar 2003 01:33
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Bericht door Admin »

Lotte schreef:Even over al die dode merels enzo.
Alleen watervogels en hoenders (kippen, kwartels, kalkoenen e.d.) zijn vatbaar voor het virus. Dode merels, koolmezen, mussen etc etc hebben dus niks met het virus te maken.
Dit is niet helemaal waar, volgens het onderstaande bericht:
Kat kan vogelgriep overdragen
Door Rudi Buis

Woensdag 8 maart 2006 - DEN HAAG – In Duitsland en Oostenrijk zorgt de vondst van het vogelgriepvirus H5N1 in katten voor onrust. Dat verbaast de Rotterdamse viroloog Ab Osterhaus niet. Hij weet al veel langer dat katten met vogelgriep besmet kunnen raken. Net als veel andere dieren.
In zijn laboratorium liet Osterhaus drie katten vlees van besmette kuikens eten. Eén kat overleed, de twee andere werden in een hok met ‘schone’ katten geplaatst. Die raakten ook besmet, dus is het virus overdraagbaar van kat op kat. Dat katachtigen risico lopen bleek ook al in 2004 in Thailand. Daar gingen enkele tijgers en een luipaard dood aan het virus.

Roofdier

Dat het risico voor katten groter is dan voor andere dieren, komt omdat de kat een roofdier is, zegt collega-viroloog Koch van het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole (CIDC) in Lelystad. „Hoeveel virusdeeltjes heb je nodig om een dier te infecteren? Bij een kalkoen of kip ligt dat lager dan bij een zoogdier, maar als een kat van een besmette vogel eet krijgt hij in één keer heel veel virusdeeltjes binnen.“

Of katten het virus ook aan mensen kunnen doorgeven, is onbekend. Het EU-agentschap voor ziektepreventie besloot gisteren uit voorzorg tot een onderzoek.

Watervogels, kalkoenen en kippen zijn veruit het meest gevoelig voor H5N1, vertelt Koch. Maar de lijst met andere vogels die het virus kunnen krijgen groeit met de dag. Kleine vogels, zoals parkieten, mussen en merels, kunnen in het laboratorium worden geïnfecteerd, maar in de natuur zijn ze nog nooit met H5N1 aangetroffen. Wel zijn verhalen bekend over een ‘vinkachtige’ die in Hongkong aan het virus zou zijn doodgegaan. Koch: „In elk geval zijn er geen aanwijzingen dat kleine vogels massaal sterven.

Honden zijn in principe ook vatbaar. In Amerika zijn proeven met hazewindhonden gedaan met de H3N8-variant. De honden raakten besmet. Dus zouden ze ook gevoelig voor H5N1 moeten zijn, al is er nooit één gevonden. Ook niet in Azië en Turkije waar veel straathonden rondlopen.

Varkens

Varkens zijn gevoelig voor het virus. Tijdens de uitbraak in 2003 in Nederland bleken enkele varkens antistoffen tegen het (H7N7-)virus te hebben opgebouwd. Maar het virus zelf is nooit gevonden. Bovendien stonden die varkens op bedrijven met pluimvee en kregen ze kapotte eieren van zieke kippen als voer.

In Amerika heeft H7N7 ooit wel de sprong gemaakt naar een paard, waarna het zich heeft ontwikkeld tot een echt paardenvirus. Daar is inmiddels een vaccin voor. Andere typen zijn nooit bij paarden gevonden. Muizen en ratten zijn daarentegen wel vatbaar voor vogelgriep en kunnen het virus ook doorgeven. Bij konijnen en cavia’s en herkauwers als runderen, schapen en geiten is nog nooit vastgesteld dat ze door influenza’s zijn geïnfecteerd.

Risicofactoren

Het gevaar voor de mens komt van besmette watervogels en kalkoenen en kippen die op grote bedrijven worden gehouden. Zij zijn de grootste risicofactoren om het virus te laten overspringen naar de mens, zeggen virologen. En dan alleen als onzorgvuldig met besmette dieren wordt omgegaan.

Koch wijst erop dat bij een epidemie nog nooit een boer aan het virus is overleden, maar wel mensen die de dieren slachtten.

Koch: „Zelfs van het eten van geïnfecteerde kip word je niet ziek. Als je het vlees maar minimaal drie minuten bakt of kookt.“
-
Gebruikersavatar
sandy
Tijger
Tijger
Berichten: 1758
Lid geworden op: 30 sep 2003 14:04
Contacteer:

Bericht door sandy »

Bah..ik word er gewoon eng van dat ze die katten ziek hebben laten worden alleen om te zien of het overdraagbaar is en ze zelfs dood gaan :-(
Terwijl dat al bekend was vanwege de gevallen in andere landen.
Doen ze bij mensen toch ook niet :evil:
The Older I Get, The More Everyone Can Kiss My Ass.
Gebruikersavatar
Lotte
Cheetah
Cheetah
Berichten: 959
Lid geworden op: 17 jun 2005 14:11
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Bericht door Lotte »

Kleine vogels, zoals parkieten, mussen en merels, kunnen in het laboratorium worden geïnfecteerd, maar in de natuur zijn ze nog nooit met H5N1 aangetroffen.

Dus stress is nog altijd niet nodig.
Als niemand je begrijpt, ben je tenminste geen simpele ziel
Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Gebruikersavatar
Poezebal
Panter
Panter
Berichten: 456
Lid geworden op: 04 jan 2003 17:43
Locatie: ergens in drenthe
Contacteer:

Bericht door Poezebal »

Zei Elize kalm en bedaard :lol:

Ik wist trouwens niet dat ze bewust zieke bij gezonde katten hadden gezet, wat erg!

Ik hoop dat Nederland er geen last van gaat krijgen :???:
Ik ben in vorm :cool:. Rond is toch ook een vorm?
Achter elke traan van verdriet, zit een glimlach van herinnering..
Gebruikersavatar
sKatje
Panter
Panter
Berichten: 411
Lid geworden op: 10 sep 2003 23:07
Locatie: Antwerpen

Bericht door sKatje »

Als het in het labo kan, kan het ook in de natuur hè ;)

Ik vind het persoonlijk behoorlijk normaal dat ze zulke dingen testen op dieren, by the way.

Enfin, ik wacht geduldig af.
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Ab Osterhaus is een autoriteit op dit gebied en werkt hieraan al ruim twee jaar samen met Peter Klaver, die specialist van grote katachtigen is. Er is aan het onderzoek begonnen om de oorzaak (en eventuele gevolgen) van SARS te onderzoeken.
Ik vraag mij af in hoeverre SARS en de vogelgriep met elkaar te maken hebben als dit onderzoek nog steeds loopt.
SARS kwam toen ik contact met hen had, niet voor bij de onderzochte dieren, maar je hoort er opeens niets meer over en dan komt de vogelgriep.

Om duizenden dieren te beschermen, moet je een paar dieren offeren, dat kan helaas niet anders.

Ik ben overigens blij te horen dat de vogels in de dierentuinen geënt zijn, en dat de katachtigen er opgehokt gaan worden. Erg zielig, maar wel verstandig.
janne

vogelziekten vatbaar voor katten

Bericht door janne »

hallo!
Mijn kat gaat geregeld buiten.
Dus heb ik ook wat schrik. :-|
Maar als je ze binnen houd moet hij ook
wat frisse lucht hebben. Moet je dan ook een kattenleiband kopen??
groetjes!! ;-)
Gebruikersavatar
Admin
Administrator
Administrator
Berichten: 1913
Lid geworden op: 18 mar 2003 01:33
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Bericht door Admin »

'Mogelijk vogelgriepvaccin in 2007'

Uitgegeven: 26 juli 2006 11:21

LONDEN - Het Britse farmaciebedrijf GlaxoSmithKline (GSK) denkt volgend jaar een vaccin tegen het ook voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 gereed te hebben voor massaproductie. Die verwachting is gebaseerd op klinisch onderzoek met vierhonderd gezonde vrijwilligers in België, aldus GSK woensdag.

Het onderzochte vaccin bestond uit geïnactiveerde H5N1-virussen in combinatie met een nieuw adjuvans. Dat is een ingrediënt dat het immunologische afweersysteem stimuleert en de reactie op het vaccin vergroot. Uit meting van de aangemaakte antilichamen blijkt dat meer dan 80 procent van de proefpersonen voldoet aan de beschermingscriteria die gelden voor griepvaccins.

Sinds 2003 zijn al 133 mensen aan vogelgriep overleden. GSK verwacht de komende maanden een aanvraag in te kunnen dienen voor toelating van het nieuwe vaccin. Ook andere bedrijven werken aan een H5N1-vaccin, aldus de BBC.

Bron: NU.nl
"We moesten de kinderen helaas wegdoen, omdat onze katten allergisch bleken te zijn."
Gebruikersavatar
Admin
Administrator
Administrator
Berichten: 1913
Lid geworden op: 18 mar 2003 01:33
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Bericht door Admin »

Kans wereldwijde griepepidemie kleiner dan gedacht

Uitgegeven: 3 augustus 2006 16:53
Laatst gewijzigd: 3 augustus 2006 17:21


ATLANTA - De kans op een nieuwe wereldwijde griepepidemie als gevolg van een mutatie van een variant van de vogelgriep is kleiner dan eerder werd gedacht. Deze conclusie trekt het Amerikaanse centrum voor de handhaving en preventie van ziektes (CDC) op basis van eigen onderzoek.
Het gaat om een mutatie van de H5N1-variant van de vogelgriep, die voor vogels dodelijk is. Onderzoekers hebben dit virus in proefdieren proberen te versmelten met een redelijk onschuldig mensengriepvirus. Dat zou een voor mensen dodelijke variant kunnen opleveren. Versmelting blijkt zich op deze manier echter moeilijk voor te doen.

De wetenschappers benadrukken wel dat de dreiging van een wereldwijde pandemie hiermee niet weg is. De vogelgriep kan namelijk ook op andere manieren muteren tot een variant die dodelijk is voor mensen, bijvoorbeeld door een spontane mutatie van H5N1. De genetische kenmerken van het virus veranderen namelijk constant.

Bovendien denken onderzoekers dat de grote epidemieën van 1957 en 1968 toch het gevolg waren van een vermenging van een menselijk griepvirus met de vogelgriep. Bij de enorme griepepidemie van 1918, die wereldwijd miljoenen slachtoffers maakte, gaan wetenschappers er vanuit dat een spontane mutatie van de vogelgriep de oorzaak was.

Azië
Het H5N1-virus woedt de laatste jaren vooral rond in delen van Azië. Naast vogels zijn daar ook tientallen mensen aan de ziekte bezweken. Zij liepen het virus echter op door contact met besmette vogels. Pas als het virus verandert in een vorm waarin mensen elkaar kunnen besmetten, bestaat het gevaar van een pandemie.

Bij de recente besmetting van de vogelgriep in de Gelderse Vallei is overigens geen sprake van de agressieve H5N1-variant. Het gaat hier om een veel mildere H7-soort.
"We moesten de kinderen helaas wegdoen, omdat onze katten allergisch bleken te zijn."
Gesloten