Kitten 14 weken, 2e enting echt nodig?

Voor alle vragen over de jaarlijkse cocktail, andere inentingen, entstoffen en de bijwerkingen van inentingen.
Plaats reactie
eialici
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 nov 2016 21:37

Kitten 14 weken, 2e enting echt nodig?

Bericht door eialici »

Onze kitten heeft met 9 weken de eerste enting kattenziekte/niesziekte gehad.
Hoelang is deze 1e enting geldig en iIs het werkelijk nodig om een 2e enting te laten doen? Ik hoor zoveel enge verhalen die ons eigenlijk doen besluiten het niet te doen.
kansarmedieren
Jaguar
Jaguar
Berichten: 642
Lid geworden op: 11 jun 2011 14:46
Locatie: Eck en Wiel
Contacteer:

Re: Kitten 14 weken, 2e enting echt nodig?

Bericht door kansarmedieren »

Beter van wel het is een boester van de eerste enting zou jammer zijn want dan geeft het niet voldoende bescherming.
Cerna

Re: Kitten 14 weken, 2e enting echt nodig?

Bericht door Cerna »

Ben benieuwd naar die "enge verhalen".
Er zijn katten die een entreactie krijgen (snotteren), maar dat is - bij een gezond kitten - een kwestie van een paar dagen.
Ik laat mijn katten al 30 jaar jaarlijks enten en nog nooit enge verhalen meegemaakt.

De tweede enting had al gegeven moeten worden want er mag max. drie weken zitten tussen de eerste en de tweede enting. Dus snel een afspraak maken.
En de enting over een jaar is ook erg belangrijk!
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9309
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Kitten 14 weken, 2e enting echt nodig?

Bericht door castratenkoor »

Jammer dat je die vraag nu pas gaat stellen. Een boost is bij een kitten echt nodig. En er mag hooguit 4 weken zitten tussen de eerste en tweede enting. Nu moet het kitten dus eigenlijk nog 2 keer geënt.
6-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolle**
Teun '09 Rik+Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 1945
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28

Re: Kitten 14 weken, 2e enting echt nodig?

Bericht door ErikPhilippus »

Na de geboorte hebben kittens een onvoldoende ontwikkeld immuunsysteem en zijn bovendien erg gevoelig voor infecties die door b.v. virussen worden veroorzaakt. Kittens krijgen in de eerste levensweken via de melk antistoffen van hun moeder. De beschermingsduur van deze passieve maternale immuniteit wordt door bepaald door de hoeveelheid antistoffen die de moeder aan hun nakomelingen geeft en de infectiedruk in de omgeving. De vaccinatiestatus van de moeder is dus erg belangrijk!

In de meeste gevallen wordt de eerste vaccinatie op een leeftijd van 9 weken gegeven. Dit geeft voldoende bescherming tegen kattenziekte, maar de eerste vaccinatie tegen niesziekte dient door een tweede inenting geboosterd te worden wil het een stevige en langdurige immuniteit geven. Daarom moet de eerste vaccinatie na 3 weken herhaald worden.

Ik begrijp dat het kitten nu 14 weken is, dus er is 5 weken verlopen sinds de eerste enting. Het kitten is nu dus onvoldoende beschermd tegen niesziekte, en dat is zeker een risico - want hoe jonger een dier een infectie opdoet, hoe ernstiger de ziekte zal verlopen (met soms dodelijke afloop :cry:).

Daarbij is er ook nog een mogelijkheid dat het kitten op 9 weken alleen tegen niesziekte is ingeënt, in de verwachting dat er op 12 weken tegen niesziekte èn kattenziekte wordt gevaccineerd. Dat zou betekenen dat jouw kitten nu dus totaal niet is beschermd tegen kattenziekte....

Ik weet niet of voor niesziekte het boosteren na 5 weken nog zin heeft. Ik zou even met de dierenarts overleggen of dat OK is, of dat er opnieuw 2 x gevaccineerd moet worden met dan een interval van 3 weken.

Inderdaad is vaccinatie op 1-jarige leeftijd belangrijk voor een stevige en langdurige weerstand. Er worden dan een flink aantal 'geheugencellen' gevormd, die de structuur en samenstelling van de entstof onthouden. Alleen als de kat genoeg van deze geheugencellen heeft, is er sprake van immuniteit. Deze cellen hebben echter niet het eeuwige leven - en ze kunnen zich (meestal) wel voortplanten maar het ‘geheugen’ kunnen ze niet doorgeven.

De meningen hoe lang een kat immuun blijft (na de vaccinatie op 1-jarige leeftijd) lopen uiteen, en de laatste wetenschappelijke inzichten geven aan dat jaarlijkse herhaling niet altijd nodig is of zelfs schadelijk kan zijn. Er is overigens een mogelijkheid om te testen of de vaccinatie nog goed werkt door middel van een titerbepaling. Daarmee wordt de hoeveelheid afweerstoffen voor kattenziekte en niesziekte (Calici en Herpes) in het bloed (de titer) bepaald. Hiermee is aangetoond dat sommige katten 7 jaar na een vaccinatie nog immuun zijn.

De noodzakelijke frequentie van vaccineren hangt van diverse factoren af. De kans op besmetting is uiteraard belangrijk (buiten- of binnenkat, meerdere katten samen in huis, etc.), maar ook risico's van de vaccinatie moeten worden meegenomen in de afweging. Een vaccinatie is zeker voor oudere katten toch belastend (hangt ook af waarmee wordt gevaccineerd), en b.v. voor (oudere) nierpatienten af te raden.

Groeten,
Erik
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6806
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Kitten 14 weken, 2e enting echt nodig?

Bericht door Dinky »

Juist de kitten entingen zijn van groot belang (9 weken, 12 weken, 1 jaar). Op 9 weken is er de kans dat de enting nog niet voldoende aanslaat ivm maternale immuniteit, daarom de enting op 12 weken.
Er zijn zelfs verhalen dat na de enting op 1 jaar er levenslange immuniteit zou kunnen zijn maar dat zou je kunnen bekijken door middel van titeren zoals Erik uitlegt hierboven.

Ik ben overigens wel benieuwd over welke nadelige gevolgen van vaccineren je het hebt?
Er wordt nu overigens weer massaal gewaarschuwd voor kattenziekte die vrijwel altijd dodelijk is bij onvoldoende vaccinatie: http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnen ... ttenziekte
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7640
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Kitten 14 weken, 2e enting echt nodig?

Bericht door Rik »

Ik ben eigenlijk ook geen voorstander van jaarlijks enten. Maar wel de 2 entingen op 9 en 12 weken en die op één jaar. Die zijn echt wel van belang. In het kletstopic had ik ook al wat kanttekeningen geplaatst op dat artikel.

De negatieve verhalen over enten zijn ook hoofdzakelijk bijwerkingen op de enting (toch ziek worden daarvan want het zijn ziektekiemen die ze in spuiten) en het later ontwikkelen van tumoren op de injectie-site. Dat is ook de reden waarom enten tegenwoordig niet tussen de schouderbladen meer moet/mag gebeuren maar in de flank, poten of staart. Mocht er zich dan tumoren ontwikkelen op de injectie-site dan kunnen ze die makkelijker verwijderen.

Dus mijn advies is ook om even heel goed te informeren hoe het nu zit met de effectiviteit van de 2e enting op 14 weken (5 weken na de eerste) of dat dit overnieuw moet (2x). Tevens zou ik op één jaar de enting nog laten herhalen en daarna evalueren wat je wilt doen na één jaar.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
eialici
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 nov 2016 21:37

Re: Kitten 14 weken, 2e enting echt nodig?

Bericht door eialici »

Bedankt voor de reacties.
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 1945
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28

Re: Kitten 14 weken, 2e enting echt nodig?

Bericht door ErikPhilippus »

Dit nog ter aanvulling:

Vaccinatie tegen kattenziekte biedt bescherming gedurende minstens 3 jaar. Zelden sterven oudere katten aan kattenziekte, vooral als zij tussen de leeftijd van 16 weken en 1 jaar gevaccineerd zijn geweest met een levend verzwakt vaccin.

In tegenstelling tot oudere katten sterven vele jonge katten aan kattenziekte, omdat zij nooit gevaccineerd zijn geweest, of wel gevaccineerd zijn geweest maar met niet-effectieve vaccins (bijvoorbeeld halve dosis), of de basisinenting niet hebben afgerond met een boosterinenting. Ook wanneer de kat tijdens de vaccinatie ziek is en/of geen goed funktionerend immuunsysteem heeft, kan de bescherming van de vaccinatie aanzienlijk verminderen.

De meningen over het vaccineren met dood of levend verzwakt virus zijn verdeeld. Dood virus materiaal vermenigvuldigt zich uiteraard niet, het maakt de kat ook niet echt ziek. Levend verzwakt virus vermenigvuldigt zich een tijdje in het lichaam en imiteert aldus het ziekte proces beter waardoor de immuun reactie effectiever zou zijn en daarmee een langere bescherming zou geven. Maar de ent reacties zullen heftiger zijn en katten scheiden dan ook echt virus materiaal uit. Anderzijds is het nadeel van dood vaccin dat er vaak ongezonde stoffen aan zijn toegevoegd. De moeder van Dalí en Gaudí heeft destijds een tumor op de entplek tussen de schouderbladen ontwikkeld na injectie met dood vaccin.

Het niesziekte virus kan na enting slapend aanwezig blijven in de kat en soms later zelfs muteren in een niet verzwakte variant. Daarom wordt voor niesziekte bij voorkeur dood virus gebruikt en voor kattenziekte levend verzwakt virus.

De gedachte "baat het niet, dan schaadt het ook niet" lijkt niet op te gaan voor jaarlijkse vaccinatie. Zo heeft een wetenschappelijke studie laten zien dat er een correlatie is tussen veelvuldige vaccinatie en het ontstaan van nierziekte bij katten. En er zijn onderzoeken die wijzen op andere gezondheidsrisico's van vaccinaties, zoals epilepsie, allergieën, auto-immuunziekten en schildklier-aandoeningen. Een goede afweging van de voor- en nadelen van een vaccinatie schema is derhalve geen overbodige luxe.

Ten slotte is net als bij mensen het vaccineren van oudere katten niet zo effectief. Door vermindering van de werking van het immuunsysteem werkt een inenting (zeker met levende entstof) juist bij hen niet zo goed. Ik heb Dalí en Gaudí daarom al zeker 5 jaar niet meer laten inenten, en zeker nu Dalí nierfalen heeft is vaccinatie zowiezo geen optie.

Groet,
Erik
Plaats reactie