Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële reden

Voor vragen die betrekking hebben op dierenartsen(praktijken), het verschil in prijzen/kosten en voor vragen over dierverzekeringen
Felis
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 dec 2015 16:16

Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële reden

Bericht door Felis »

Goedendag,
Gisteren kwam mij een kwestie ter ore die ik schrijnend vind.
Het betreft een oudere dame ( 70+ ) die al 23 jaar een kat heeft, en nu dreigt de kat van haar afgenomen te worden vanwege de kosten van een operatie.

Dit is het geval:
De poes is 28(!) jaar en hij is altijd gezond geweest. Onlangs echter, kreeg hij een paar ontstekingen aan de tanden, waarvoor hij geopereerd wordt, en een overactieve schildklier, waarvoor hij medicijnen krijgt. De kosten zullen volgens de dierenarts minstens 2000 euro bedragen.
Mevrouw kon dat niet betalen, maar ze wil uiteraard wel dat haar kat beter wordt en heeft dan ook 'advies' van kennissen om het dier 'dan maar af te laten maken' resoluut geweigerd.
De dierenarts suggereerde om de medische kosten door een bepaalde stichting te laten betalen en de kat dan vervolgens door die stichting te laten adopteren.
Uit wanhoop heeft mevrouw daarin toegestemd, omdat ze geen andere optie wist, ook niet wat betreft de kosten.
Maar nu ligt ze wakker van de stress en van verdriet om het dreigende vooruitzicht dat ze haar geliefde kat misschien moet afstaan.

Mevrouw heeft de kat 23 jaar geleden opgevangen, omdat hij door zijn vorige baas verwaarloosd werd. Ze heeft al die tijd goed voor de kat gezorgd en het dier is altijd gezond geweest. Hij ziet er veel jonger uit dan hij is. Poes en bazin wonen sinds al die jaren in een flat op de begane grond, waar de poes elke dag lekker naar buiten kan.
Maar nu vond deze dierenarts het blijkbaar een goed idee dat de mevrouw haar kat zou afstaan.
De dierenarts wilde de mevrouw niet zeggen door welke stichting de medische kosten dan betaald zouden worden en de kat geadopteerd zou worden.
Tegen de mevrouw zegt de dierenarts dingen als "u kunt hem toch niet onderhouden" en dergelijke.
Dan moet de dame zich op de tong bijten, ze kan de kat best onderhouden, en ook is ze boos om de tamelijk betuttelende houding van de dierenarts.
Maar dat zegt ze niet hardop, want vroeger leerde je immers dat je medici niet mocht tegenspreken.
De kat is nu sinds een week in de kliniek, mevrouw mocht hem maar 5 minuten zien, en zowel de kat als zij waren dolgelukkig toen ze elkaar weer zagen.

Naar mijn mening moet je een hoogbejaarde kat die altijd goed verzorgd is door zijn eigenaar, toch niet naar een ander tehuis willen doen; daar is zo'n kat toch te oud voor. Tevens vind ik het wreed om een oudere dame van haar kat te willen scheiden.
Ik vind het jammer dat ik dit van deze kwestie niet wat eerder wist, want ik had hiervoor wel een alternatieve optie geweten.
Het is natuurlijk prachtig dat er stichtingen bestaan die zich bekommeren over het ( ook financiële ) lot van dieren; alle lof daarvoor.
Maar in dit geval zou m.i. veel verdriet bespaard blijven als de dame en haar kat samen kunnen blijven, en de poes de rest van zijn leven in zijn vertrouwde omgeving kan blijven.
Groetjes van het personeel van Olly en You
Gebruikersavatar
Ilone
Tijger
Tijger
Berichten: 2888
Lid geworden op: 13 feb 2010 23:09
Locatie: Dordrecht

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Ilone »

2000 euro voor een OK aan het gebit?!?
Deze DA mag wat mij betreft zijn deuren sluiten, wat een i dioot zeg!
Valt er niet te praten met de stichting? Ik neem aan dat de operatie al is gedaan?
Als 't vrouwtje van huis is, dansen de katten op tafel

Purrz:
Muka(12)-Speedy(12)-Lotje(9)-Nozem(8)-Muis&Muffin(2)-Monchou(1)
*Pluis '03-'14
Felis
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 dec 2015 16:16

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Felis »

Ja, duur hè? Het gaat om 1 ontstoken tand met een abces er onder. Maar de verblijfskosten in de kliniek zitten er ook bij; omdat de poes verzwakt was door die ontsteking hebben ze hem opgenomen. Hij zou vandaag geopereerd worden, als zijn conditie het toe zou laten. De dierenarts heeft nog niet gebeld, dus ws. is de operatie nog niet geschied.
Groetjes van het personeel van Olly en You
Cerna

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Cerna »

Ik vind het eerlijk gezegd een nogal wonderlijk verhaal.
Allereerst de leeftijd van de kat: ik denk dat mevrouw zich vergist
Ten tweede: de kosten van de operatie en het verblijf
Ten derde: een dierenarts die maar even voor mevrouw beslist wat er moet gebeuren. Ik ken zat mensen van in de 70 die nog prima van zich af kunnen praten (in de 70 is tegenwoordig niet oud meer)en wanneer mevrouw de kosten te hoog vindt dan haalt ze de kat op en laat haar behandelen bij een dierenarts die normale prijzen hanteert. En hoe komt die man erbij dat mevrouw haar kat maar moet afstaan, daar gaat hij niet over!

Kortom, kat ophalen, verblijfskosten betalen (kan nooit meer zijn dan 50 euro per dag) en naar een andere dierenarts. Maar eigenlijk vind ik het sowieso veel te riskant om zo'n oude kat nog onder narcose te brengen. Ik denk dat het beter opgelost kan worden met dagelijks een antibioticapilletje en afhankelijk van de schildklierwaarde één of twee maal daags een Felimazolepilletje.

En verder vooral veel vertroetelen en verder geen stress!
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Adriana »

ja, wonderlijk verhaal.. en wat is je vraag precies?
iemand zou samen met de oudere dame flink moeten stampvoeten als het allemaal klopt..
en eerst op een rijtje zetten wat eerst moet en in welke volgorde.
schildklier en gebitsproblemen bij een senior, lijkt me overzichtelijk..
een dergelijke ingreep bij een dierentandarts kost rond euro 400,-
en waarom de kat zo lang opgenomen moet worden is me ook een raadsel.
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5109
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door nellebel »

sorry, misschien te achterdochtig, maar het eerste wat in mij opkomt is dit een vraag om geld voor die oude vrouw. zulke trucs worden vaker uitgehaald met zielige verhalen in de hoop dat me ngeld gaat inzamelen.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Cerna

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Cerna »

Ja Wendy dat dacht ik ook (maar durfde het niet uit te spreken). Topicstarter verzint een zielig verhaal in de hoop dat wij wel over de brug zullen komen want zo'n oude, zielige kat laat je toch niet aan zijn lot over?

Maar misschien klopt het toch en dan is inderdaad de vraag: wat moeten wij met dit verhaal?
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6623
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Dinky »

Waaruit bestaan de kosten van 2000 euro? Want verblijf en gebitsoperatie zijn naar mijn weten niet zo duur?
Ik zou dus in ieder geval van de dierenarts vragen of hij de kostenraming kan overhandigen om de kosten te specificeren? Wat maakt het zo duur?
Ander punt dat gevraagd moet worden aan de dierenarts is om welke stichting het gaat. Vervolgens zou ik in gesprek gaan met deze stichting of de kat in zijn vertrouwde omgeving kan blijven in het kader van zijn gezondheid. Verhuizen naar andere omgeving lijkt mij op zo'n leeftijd onwenselijk.
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 4024
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Anne »

Ik vind dit een ontzettend vaag verhaal, ik geloof er eerlijk gezegd geen barst van
grt Anne, Happy 12 Bella 11 Joep 11 Hobbel 10 Polleke 9 en Pluto 0

rust zacht Nikki Hobbes Bartje Snoesje Destin Casper Hummel Roedi, Pito en Maxi
Felis
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 dec 2015 16:16

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Felis »

Jammer dat een paar mensen meteen van het negatieve uitgaan. Ik zal het maar niet persoonlijk nemen, maar leuk vind ik het niet.

Voor de duidelijkheid:
Aan geld inzamelen doe ik niet en als ik iets zou willen vragen doe ik het wel rechtstreeks, niet op een hypocriete manier.

Volgens mijn info is de kat echt 28 ( vond ik ook wel erg oud, voor de zekerheid zal ik het de dierenarts nog eens navragen). Hij is in de kliniek opgenomen om aan te sterken voor de operatie, het abces in zijn kaak was doorgeschoten naar boven, waardoor hij heel ziek werd en extra verpleging nodig had.
Aangezien ik het hele verhaal hoorde op de dag dat de operatie gepland stond, was er geen tijd om de kat nog elders heen te brengen. Ik denk dat dat ook niet goed was geweest in zijn toestand. Overigens heb ik de dierenartsassistente die avond nog gebeld, zij zei dat de operatie verzet was omdat de kat nog niet sterk genoeg was, ook vertelde ze dat er voor zwakke/oudere katten speciale (veiligere) narcose is.

Niet alle oudere mensen zijn even mondig en/of even goed geïnformeerd. I.m.e. zijn er genoeg die niet zo assertief zijn en niet goed op de hoogte van allerlei regels en rechten, of wier gezondheid dat niet toelaat. In dit geval zag ik het aankomen dat de mw. tegen haar zin de kat zou afstaan als er niets gebeurde. Nu proberen we dus een oplossing te vinden zodat de kat naar huis terug kan keren na de operatie.

Ik heb dit gepost omdat ik me afvroeg of er misschien mensen waren die met dit soort dingen ervaring hebben.
Bedankt voor de goede tips Adriana, en ook goed om te weten wat voor prijzen er voor dierenartsbehandelingen staan.
Ik ga ermee verder.
Groetjes van het personeel van Olly en You
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6286
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Rik »

Neem het de mensen hier niet al te veel kwalijk. Ik denk meer dat het een beetje voortkomt uit het ongeloof dat zoiets voor kan komen. Je zei zelf al in je post dat als je het eerder had geweten dat je wel een andere optie had geweten dus ik zag er geen vraag naar geld in. Maar ik kan me het ongeloof hier wel voorstellen. We zijn hier allemaal kattenliefhebbers die ons eigenlijk niet kunnen voorstellen dat zoiets zou gebeuren. Het lijkt mij inderdaad zaak om zoveel mogelijk duidelijkheid van de dierenarts te krijgen en eventueel, indien nodig, met die stichting in gesprek over het goed afhandelen van deze kwestie. Het lijkt mij ook helemaal niet handig van zo'n stichting dat ze een kat van 28 wegrukken uit een bekende omgeving en nog ergens gaan herplaatsen. Ik kan me eigenlijk ook niet eens voorstellen dat ze een herplaatsing voor elkaar krijgen. En dit ook zeker niet willen als ze weten hoe de situatie in elkaar steekt.

(Als er overigens formeel nog geen afstandsverklaring is afgegeven dan sta je, denk ik, ook nog wel sterker.)
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6623
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Dinky »

Ik vraag mij ook vooral af wat voor stichting zo'n kat nog zou willen herplaatsen. Ik zou verwachten dat ze naar beste optie voor het dier kijken?
Ik kan mij dan voorstellen dat er dan herplaatst zou kunnen worden, maar niet in deze situatie
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 4024
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Anne »

In godsnaam, laat dat beestje van 28 toch waardig inslapen als het allemaal echt waar is. Moet er met zo'n hoogbejaard beest nog zo gezeuld worden? Daar word ik triest van :-|
grt Anne, Happy 12 Bella 11 Joep 11 Hobbel 10 Polleke 9 en Pluto 0

rust zacht Nikki Hobbes Bartje Snoesje Destin Casper Hummel Roedi, Pito en Maxi
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Adriana »

kun je ons puntgewijs en kort informeren wat de stand van zaken nu precies is?
willen best meedenken maar grote lappen tekst en vaag....

want:
is er bloedonderzoek gedaan en wat is naast de algemene waardes de t-4 waarde (schildklier)?
er is een veel goedkoper schildkliermedicijn, carbimazol. bij nood mag een da daarvoor een recept schrijven.
waar is de kat in behandeling? een gespecialiseerde dierentandarts?
die zijn niet veel duurder en de ervaring leert dat ze veel meer ervaring en betere apparatuur hebben..
en waaruit bestaat thans de 'behandeling'..?

en misschien moet mevrouw toch gaan wennen aan het idee dat haar senior kat niet het eeuwige leven heeft..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
Captain Jack Sparrow
Huiskat
Huiskat
Berichten: 33
Lid geworden op: 23 jan 2015 21:54

Re: Dierenarts wil kat van 28 herplaatsen om financiële rede

Bericht door Captain Jack Sparrow »

Ondanks dat ik vind dat dit een kat op deze leeftijd niet meer aangedaan moet worden, is de keuze van de dierenarts niet heel ongewoon.

Als een eigenaar niet voor een dier kan betalen, kan de dierenarts het gevraagde niet uitvoeren. Dan kom je al snel uit op een euthanasie. Als een eigenaar die pertinent niet wil, kan de dierenarts er voor kiezen niets te doen en dier met klachten en al naar huis te sturen, of de eigenaar een afstandsverklaring te laten tekenen en zelf voor de gemaakte kosten opdraaien of inderdaad dmv een samenwerking met een stichting.

Het is logisch dat een eigenaar, die NIET kan betalen, niet een behandeling en operatie gratis krijgt omdat het nu eenmaal zielig is de kat en baasje uit elkaar te halen. Als een DA op die manier gaat werken, zijn ze zo failliet en kunnen deuren sluiten ;) Mensen vergeten soms dat een DA naast dat hij liefde heeft voor dieren, ook gewoon z'n brood moet verdienen.


Als ik deze mevrouw was, zou ik persoonlijk niet kiezen voor het gesleep van een dier, maar voor euthanasie. Maar dat de dierenarts de schuld krijgt van het gesleep vind ik niet eerlijk, want de eigenaresse is verantwoordelijk voor de gemaakte keuzes!
Plaats reactie