Slechte tanden, ontstoken tandvlees, maar trekken kan niet m

Voor vragen over bek, gebit, tandvlees- en kaakaandoeningen bij de kat.
Plaats reactie
Katelijne
Poema
Poema
Berichten: 322
Lid geworden op: 28 jul 2011 09:27

Slechte tanden, ontstoken tandvlees, maar trekken kan niet m

Bericht door Katelijne »

Ik zit hier een beetje met de handen in het haar.

Mijn oudste kater, Osiris, heeft last van ontstoken tandvlees en roodomrande tanden. Hij heeft in totaal nog maar 8 tandjes, want de andere zijn twee jaar geleden getrokken om dezelfde reden. De dierenarts wil de andere nu echter niet meer trekken, want hij vindt Osiris te oud en te zwak om nog onder narcose te gaan. Hij krijgt namelijk al een hele tijd Prilium voor hypertensie, zijn hart klopt veel te snel en hij heeft ook verhoogde schildklierwerking (waarvoor hij Felimazole krijgt). Hij geeft ook regelmatig over (niemand die in meer dan vijf jaar de echte oorzaak hiervan heeft kunnen achterhalen; hij heeft wel megacolon, dus soms zitten zijn darmen te vol en dan moeten we daar ingrijpen) en zijn nieren zijn ook al niet te best meer. Kortom, het is een echt oudje met alle problemen vandien - hij wordt er morgen 16.

Hij heeft echt last van z'n tanden, want ik zie dat hij honger heeft, maar na twee happen stopt hij met eten en dan gaat hij aan het miauwen.
Vorige maand heeft de dierenarts hem pijnstilling ingespoten en toen ging het precies even beter. Ik denk dus dat hij echt last heeft van zijn tanden. Het is altijd al een babbelaar geweest, maar nu kan hij vaak laag en erg luid miauwen. Hij is ook wel doof, dus misschien doet hij dat, omdat hij zichzelf niet meer goed hoort of niet kan horen waar wij zijn (als hij op schoot of bij ons in bed ligt, is hij stil).

Heeft iemand hier nog een middel tegen pijnlijke tanden? Wij zijn gisteren teruggekomen van vakantie en het lijkt dus nu weer erger te zijn dan toen we vertrokken (2,5 weken geleden). Mijn moeder, die hier die tijd gewoond heeft om de poezen te verzorgen, zei ook al dat het de laatste week verergerd was met zijn miauwen. Ik bel morgen sowieso opnieuw naar de da, maar wilde hier toch al even polsen.

Ik vraag me de laatste maanden steeds meer af of zijn tijd niet gekomen is :-( , maar hij heeft wel nog een goede eetlust, hij glanst nog en kan heerlijk spinnen.
Astérix en Obélix (2012) en Juul (01/06/2014)
R.I.P. Azraël*: 20/07/1994 - 24/03/2013 en Osiris*: 01/08/2000 - 09/04/2018
Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2949
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Re: Slechte tanden, ontstoken tandvlees, maar trekken kan ni

Bericht door ErikPhilippus »

Hallo Katelijne,

Ja, ik begrijp je zorgen en de aarzeling om Osiris nog een keer onder narcose te brengen.
Zou even overleggen met Frans Knaake, katten-tandarts. http://www.tandheelkundigdierenarts.nl
Hij kan het wellicht zonder (volledige) narcose voor elkaar krijgen.

Groetjes,
Erik
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001-2019) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016) + Mikki (2020)
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6623
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Slechte tanden, ontstoken tandvlees, maar trekken kan ni

Bericht door Dinky »

Wellicht dat je Osiris wat meer natvoer aangelengd met water kan geven als papje? Dan hoeft hij in ieder geval net te kauwen met zijn tanden maar alleen maar te slobberen.

Ook zou ik zeker een second opinion vragen bij Knaake, veel over gelezen en een echte tandenspecialist voor katten. Ook kan hij wellicht advies geven hoe je de kwaliteit van leven zo goed mogelijk kan houden.

Lastig zulke oudjes met alle kwaaltjes die zo diep in je hart zitten. Sterkte met het maken van de beste keuzes in het belang van Osiris. ..
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album
Cerna

Re: Slechte tanden, ontstoken tandvlees, maar trekken kan ni

Bericht door Cerna »

Stomorgyl werkt goed bij ontstoken tandvlees en dan evt. een milde pijnstilling erbij ivm de slecht-werkende nieren zoals Analgos van de Huisdierendokter.
Ik denk niet dat Frans Knaake nog een oplossing heeft want de enige oplossing die ik destijds voor nierpatientje Noa kreeg, was tand trekken mbv Propofil, maar daarvoor moet het hart wel goed werken.

Enne.........gefeliciteerd met Osiris' 16e verjaardag!
Omnia
Lynx
Lynx
Berichten: 121
Lid geworden op: 06 mei 2016 17:29

Re: Slechte tanden, ontstoken tandvlees, maar trekken kan ni

Bericht door Omnia »

Hoi Katelijne,

Ik heb je een PB tje gestuurd
Plaats reactie