Neuskanker kat, gaat achteruit

Voor vragen over niesziekte, astma, longontsteking en andere luchtwegaandoeningen.
Plaats reactie
Tinitje08
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 mei 2023 14:53

Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Tinitje08 »

hallo iedereen,

mijn kat Tini is 16j en 9 maanden. Vorige zomer kreeg ze klachten van eenzijdige neusvloei. Ze is gekend met niesziekte dus aanvankelijk dachten we dat dit de oorzaak was. Antibiotica hielp tijdelijk maar haar klachten bleven terugkomen. Na een verwijzing en een opname in de dierenkliniek, kreeg ze de diagnose adenocarcinoom in de neus. De enige mogelijke behandeling is bestraling, maar dat is enkel in Nederland of Frankrijk beschikbaar (ik woon in België).
De laatste week gaat Tini steeds meer achteruit, ze eet heel weinig en de neusvloei neemt toe. Er drupt nu continu vuil snot uit haar neusgat. De dierenarts heeft twee dagen geleden antibiotica ingespoten, maar dit slaat precies niet meer aan. Ontstekingsremmers en cortisone wou de dierenarts liever niet geven omdat ze pok nierfalen heeft en een hartgeruis. De dierenarts ging nog overleggen met de dierenkliniek voor een lokale inhalatietherapie.

Tini is desondanks heel sterk en levenslustig, ze geniet ook nog van haar kort wandelingetje in de tuin.
Het is echter vreselijk om haar zo te zien achteruitgaan, ik voel me hier heel machteloos bij. Ik ben bang dat ze niet lang meer zal leven. De mogelijke scenario's over haar dood geven me een paniekaanval. Ik probeer me mentaal voor te bereiden maar ik kan me gewoon niet voorstellen dat ze er op een dag niet meer zal zijn. Ik vind niet zo veel steun in mijn omgeving, behalve bij Tinitje zelf natuurlijk.
Ik vermoed dat er hier veel kattenliefhebbers zijn die begrijpen hoe hecht de band met een kat kan zijn. Wie heeft er ook een kat die (ongeneeslijk) ziek is? Wie heeft er een kat verloren? Hoe gaan jullie daarmee om?

Lieve groetjes,
Jasmine
Gebruikersavatar
Miloe
Huiskat
Huiskat
Berichten: 89
Lid geworden op: 09 mei 2023 15:56
Locatie: Groningen

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Miloe »

Wat erg Jasmine van Tini en voor jou. Je vroeg wie soortgelijks ook heeft ervaren. Mijn allerliefste kat Poekie had een tumor in haar hoofd, nog nooit in mijn leven zulke pijnkreten gehoord. Sindsdien is mijn hart gebroken. Dat was 15 jaar geleden. En paar maanden terug is mijn kat Paloenkie aan lymfklierkanker overleden. Was een lijdensweg voor haar. Vergevorderde stadium. Ze at niet en kattenbak bleef dus vaak leeg. Ze had geen levenslust. En geen enkele dierenarts kon ons vertellen wat ze had tot de echo vd buik. En toen was het te laat. De tranen zitten in mijn ogen nu ik dit typ.

Enige tip die ik heb is tijd, lame I know

Heel veel sterkte
Cats choose us; we don't own them.

~ Kristin Cast
Gebruikersavatar
Asse-Poes
Tijger
Tijger
Berichten: 1421
Lid geworden op: 14 sep 2022 20:31
Locatie: Zwolle

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Asse-Poes »

Wat een verdrietige situatie 😢
Is er geen mogelijkheid om Tini in Gent (universiteitskliniek) te laten bestralen?

We weten hier allemaal wel hoe je je nu voelt, de wanhoop, het verdriet en de twijfel wat je nu nog wel of niet kan doen.
Een goede dierenarts, waar je vertrouwen in hebt, is nu heel belangrijk.

https://belcat.be/neuskanker-bij-katten ... handeling/

Ik heb een kat gehad die chemotherapie kreeg en dat was goed te doen. Maar zij was een stuk jonger dan Tini.
Groetjes van Marina, Bellow ♂ (2010) en Clea ♀ (2013)
Tinitje08
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 mei 2023 14:53

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Tinitje08 »

Merci voor de lieve reacties.
Tini gaat ondertussen slechter, ze drinkt nu ook niet meer en kan precies moeilijk ademen door de neus. Het bed ligt vol met bloederig snot, het is niet om aan te zien. Het lijkt erop dat de tumor de overhand krijgt.
Vanavond komt een dierenarts langs aan huis die familie is. Ik vraag ook nog even na ivm die bestraling in Gent maar ik heb niet zo veel hoop meer op dit moment.
Gebruikersavatar
Asse-Poes
Tijger
Tijger
Berichten: 1421
Lid geworden op: 14 sep 2022 20:31
Locatie: Zwolle

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Asse-Poes »

Oef, dat klinkt niet goed 😢
Ik kan je nu alleen maar heel veel sterkte wensen en hopen dat de dierenarts vanavond nog iets voor Tini kan doen.

Je zou een grote handdoek/strandlaken op bed kunnen leggen, liefst met veel kleuren en patronen. Dat is minder confronterend voor jou.
Groetjes van Marina, Bellow ♂ (2010) en Clea ♀ (2013)
Tinitje08
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 mei 2023 14:53

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Tinitje08 »

Merci voor de steun. Het was een zeer stresserend weekend met gelukkig een positieve evolutie.
De dierenarts heeft als laatste redmiddel een spuit cortisone gezet, een vochtinfuus, iets voor de maag, pilletjes antibiotica en mirtazapine om de eetlust op te wekken. Bestraling is voor haar geen optie meer gezien ze zo zwak is.
Het hele weekend heeft tini suf in bed gelegen maar de afscheiding uit de neus is verminderd dus de cortisone lijkt aan te slaan. Gisteren begon ze terug te drinken en 's avonds heeft ze zelfs een likje vlees gegeten en nog even in de tuin geweest. Dus al bij al is de situatie nu positief al hou ik wel mijn hart vast voor wat nog komt.
Gebruikersavatar
Asse-Poes
Tijger
Tijger
Berichten: 1421
Lid geworden op: 14 sep 2022 20:31
Locatie: Zwolle

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Asse-Poes »

Dat is, zeker gezien de situatie van vrijdag, toch een heel goede ontwikkeling!
Ik hoop dat Tini weer wat aansterkt en in ieder geval weer plezier in haar leven krijgt. En daar lijkt het nu wel op 😀
Voor de rest kan je nu niet veel anders dan afwachten.
Sterkte!
Groetjes van Marina, Bellow ♂ (2010) en Clea ♀ (2013)
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5372
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door nellebel »

mijn eerste poes nellie was 12,5 jaar bij ons. zij werd ernstig ziek en heeft een hele lange lijdensweg gehad. (een jaar)ik wist nog niet veel van katten en heb me te lang laten leiden door de dierenarts. die verweet mij vooral dat ik haar verwende. (ze braakte dagelijks heel veel). uiteindelijk bleek zij een tumor in haar maag/ darmen te hebben en door zijn medicatie heeft ze ongelooflijk veel geleden. (bevestigd door de internist die haar uiteindelijk heeft laten inslapen) dit heb ik me lang kwalijk genomen. ik ben overgestapt naar een andere dierenarts en heb mijn verhaal gedaan. die snapte gelukkig dat ik daarna overbezorgd was voor mijn flippie. dat was ons tweede zorgenkindje. zij bleek FELV te hebben. gekregen van haar grote vriendje sjefke die we plotseling moesten inslapen. haar ziekteproces liep ook ruim negen maanden. zeer intensieve zorg. ik ben helaas in 2 jaar tijd 4 katten kwijt geraakt. veel verdriet. maar de band met nellie en flippie blijft anders omdat er zoveel intensieve zorg was, je bouwt zoiets intens op met elkaar, vertrouwen, liefde, en band die niet te beschrijven is. ik had het voor geen goud willen missen hoor, ook al heeft het me ook totaal verscheurt na hun overlijden en kan ik er nog elk moment over janken. ik heb bij flippie goed opgelet dat het voor haar nog een leven moest zijn en niet rekken voor mezelf. dit was vooral voor mijn man heel moeilijk. want als hij in de avond thuiskwam deed ze zo haar best om de oude te zijn voor hem. hij zag niet hoe ze leed overdag. geniet nu van elk moment. pik elke herinnering mee. het doet vreselijk pijn maar is straks ook zoooo dierbaar.
sterkte en dikke knuffel voor jullie samen.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Tinitje08
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 mei 2023 14:53

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Tinitje08 »

Merci nogmaals voor de steun. De band is inderdaad heel intens. Je katje zien afzien is het ergste wat er is. Het geeft zo'n machteloos pijnlijk gevoel.
@Nellebel:
Veel sterkte ook, ik herken veel in wat je zegt. Ik heb lang geleden mijn twee katten op heel jonge leeftijd verloren aan kattenaids, dit was verschrikkelijk.
Neem jezelf niets kwalijk wat Nellie betreft. Je hebt vertrouwd op je dierenarts maar die zitten er heel vaak naast. Ik heb door de jaren heen al veel negatieve ervaringen gehad met dierenartsen. Nog maar 1 echte goeie gehad maar zij is op pensioen helaas. Het heeft nu ook 7 maanden geduurd vooraleer Tini de juiste diagnose kreeg van neuskanker. Gezien haar oude leeftijd en nierlijden wou ik aanvankelijk niet te veel invasieve onderzoeken maar we gingen wel akkoord met verwijzing. De ene specialist verwees door naar een andere en die was er rotsvast van overtuigd dat het een tandabces was en om deze reden zijn we akkoord gegaan om haar te laten opnemen voor een operatie, aangezien er ons gezegd werd dat ze hiermee genezen zou zijn. Ik was zo opgelucht dat ze geholpen kon worden. Voorafgaand moest ze ook nog allerlei onderzoeken ondergaan zoals echo's en blaaspunctie. Tijdens haar opname werden we gebeld dat er niets mis was met haar tand... en hebben ze scans en biopsies genomen. Uiteindelijk hebben we rond de 3000 euro betaald, 2 slapeloze nachten gehad en tini al die stress aangedaan om te horen te krijgen dat het kanker is en er eigenlijk niets aan te doen is.
Tini is op dit moment helaas terug minder goed. Ze kan amper door de neus ademen waardoor ze voortdurend lucht zit te persen door de neus. Het geluidje is vreselijk om aan te horen. Ze ziet er duidelijk van af maar heeft dan dan plots weer momentjes dat ze opleeft. Door de cortisone blijft ze ook nog eten en drinken. Ze is een enorme vechter, het is ongelooflijk. Ze is precies ook aanhankelijker dan ooit en ik probeer inderdaad de goede momentjes samen te koesteren. De beslissing voor euthanasie vind ik echt enorm moeilijk om te nemen. Ik kan dit echt niet...ik hoop dat ze zelf een duidelijk signaal zal geven wanneer het echt niet meer gaat...
Gebruikersavatar
Asse-Poes
Tijger
Tijger
Berichten: 1421
Lid geworden op: 14 sep 2022 20:31
Locatie: Zwolle

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Asse-Poes »

Hoe gaat het nu met Tini?
Groetjes van Marina, Bellow ♂ (2010) en Clea ♀ (2013)
Tinitje08
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 mei 2023 14:53

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Tinitje08 »

@ asse-poes, tot onze verbazing en die van de dierenarts is er een lichte verbetering sinds vorige week😺 Ze krijgt momenteel een hoge dosis cortisone in tabletten waarmee haar neusklachten stabiel zijn en ze een goede eetlust heeft. Hoelang dit gaat blijven duren, weten we niet maar we zijn dankbaar met elke dag dat ze er nog is.
Tinitje08
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 mei 2023 14:53

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Tinitje08 »

Een laatste triestige update over Tini: afgelopen donderdag hebben we de moeilijke keuze gemaakt om haar te laten inslapen. Dankzij de cortisone tabletjes heeft ze nog twee heel goeie maanden gehad tot augustus. Begin augustus was er een plotse achteruitgang, ze at weer veel minder en sliep meer. Ze kwam niet meer naar boven en zocht een plekje in de zetel. Ze kreeg in september steeds meer vuile neusafscheiding, waarvoor we nog eens antibiotica gegeven hebben zonder effect. Twee weken geleden merkten we dat ze pupillen had van verschillende grootte en kneep ze haar ene oogje wat meer toe (aan de kant van de tumor). Ze at heel weinig waardoor ik haar natvoer bijgaf met een spuitje, wat ze heel goed toeliet. Ze was echter veel vermagerd, zwak en kwam de zetel bijna niet meer uit, tenzij om wat te drinken. Bij momenten was het duidelijk dat ze afzag, maar dan kon ze plots weer een opflakkering hebben en echt genieten van een aaitje en kwam ze vragen naar een knuffel. We voelden wel dat ze niet veel reserve meer had en we waren echt bang dat ze een doodsstrijd ging voeren (ze was een echt vechtertje). We besloten de dierenarts te bellen en konden bijna direct gaan... Het ging opeens heel snel. Het was hartverscheurend om haar mee te nemen, ik denk één van de moeilijkste momenten van mijn leven. Bij thuiskomst was de leegte zo ondraaglijk en kreeg ik schuldgevoel en spijt. Nu overheerst veel verdriet.
Om toch te eindigen met iets positief: tegen het onverwachte in, heeft ze dankzij de medicatie toch nog enkele maanden extra gehad en veel kunnen genieten van het zonnetje tijdens de zomer. Het waren heel waardevolle momentjes. Geniet allemaal van jullie katjes en dierbaren, het leven gaat zo snel... Xx Jasmine
Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 4807
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Synemios »

Wat een verdrietig bericht,
Maar wat fijn dat ze toch nog wat extra tijd heeft mogen genieten door jullie goede zorgen.
Heel veel sterkte Jasmine, Rust zacht Tini.
Luna & Lizzy(12) Timmy & Indy & Tommy(7)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!
Gebruikersavatar
Asse-Poes
Tijger
Tijger
Berichten: 1421
Lid geworden op: 14 sep 2022 20:31
Locatie: Zwolle

Re: Neuskanker kat, gaat achteruit

Bericht door Asse-Poes »

Oh dit is een heel verdrietige update 😢
Tini heeft 17 hele mooie jaren bij jullie gehad en jullie hebben alles voor haar gedaan wat mogelijk was. Op een gegeven moment weet en voel je dat je nog maar 1 ding voor haar kan doen. En dat is Tini een waardig afscheid geven.
Wat zal het leeg in huis zijn nu en wat zal je veel verdriet hebben en haar missen.

Koester de mooie momenten die je afgelopen zomer nog met haar hebt gehad.
Heel veel sterkte met dit grote verlies!
Groetjes van Marina, Bellow ♂ (2010) en Clea ♀ (2013)
Plaats reactie