Advies gevraagd: Snurkende ademhaling, witte plek op longfoto...

Voor vragen over niesziekte, astma, longontsteking en andere luchtwegaandoeningen.
Plaats reactie
Kannika
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 06 nov 2021 11:44

Advies gevraagd: Snurkende ademhaling, witte plek op longfoto...

Bericht door Kannika »

Goedendag,

mijn kater maakt sinds plm. 2 week snurkende geluiden tijdens het ademen. Het klinkt dus alsof hij luid snurkt, terwijl hij wakker is. Het geluid komt vanuit de longen.
De kater heeft geen koorts, maar voelt zich duidelijk niet lekker ( ademhaling is ook 36-38 p/minuut ).
Het begon met hoesten, nog twee weken daarvoor, dit ging weer over. Er is toen een longfoto gemaakt, hierop was een witte vlek op de long te zien. DA wist niet zeker wat het was. 't Zou een tumor kunnen zijn, maar ook wat anders. Poes heeft toen 2 week antibiotica gehad, maar dit had weinig resultaat.

Ik heb vragen... misschien heeft iemand zicht op dit soort ziektebeeld of verloop... ik zou dankbaar zijn om erover te horen.

-Wat zou hier aan de hand kunnen zijn?
-Zijn er ( evt. natuurlijke ) middelen die kunnen helpen bij deze luchtweg-klachten ? DA wist ( alleen ) van cortison-achtige pufjes, maar poes krijgt al cortison, dus dat is geen optie.
-Zou een homeopaat/holistisch DA bij dit ziektebeeld soelaas kunnen bieden?
Of misschien een andere specialist, longarts bijv?

Vrijdag zijn we naar DA geweest. DA stelde voor, z.s.m. weer een longfoto te laten maken, eventueel direct gevolgd door weer een bloedonderzoek. Ook eventueel een echo van de buik, want die is wat gezwollen ( misschien vocht ).
Maandag heb ik een afspraak.
Nu heb ik daar wat gemengde gevoelens over en weet niet zo goed of ik dat zo snel moet doen.
Vrijdagmiddag heb ik nog kort kunnen bellen met een homeopaat, om te informeren of een consult daar nuttig zou kunnen zijn in deze situatie. Dat zou de eerste keer worden dat ik met een kat naar een homeopaat zou gaan.
De homeopaat was kort van stof, zei alleen maar dat ze de kat eerst moest zien vooraleer een uitspraak te doen, en wilde direct een afspraak maken ( principe-afspraak gemaakt voor over 2 weken ). Wel zei ze dat het momenteel helaas reguliere dierenartsen vaak testen en foto's willen maken, terwijl later blijkt dat dat geen bijdrage heeft geleverd aan de diagnose.
Dat laatste gevoel heb ik dus ook.

Nu zit er een voorgeschiedenis aan de ziekte van mijn kater. In november werd bij hem, middels groot bloedbeeld, pancreatitis en kartklachten geconstateerd. Hij was best ziek en dit moet al langer hebben gespeeld, zonder dat dat heel duidelijk te zien was. Hij heeft toen intensieve behandeling gehad en sindsdien krijgt hij ook veel medicijnen.
Hij krijgt hartmedicatie, dexamethason ( voor de pancreas ), furosemide ( tegen vocht achter/in de longen ) en heeft een maand mirtazipine gehad ( voor de eetlust ).
Daarnaast in het begin vit. B12-injecties, infuus, zonodig extra plas-injecties en dwangvoer. En een paar keer de zuurstofbox.

Het is hierdoor langzaam beter gegaan. Hart en pancreas lijken gestabiliseerd en poes werd beter te pas. Toen , rond de tijd dat hij ging hoesten, is de medicatie bijgesteld: dexamethason verdubbeld ( nu 0,25 mg per dag ) en furosemide tijdelijk verminderd ( nu weer terug naar 60 mg/dag ).
Nu krijgt hij dus weer een terugval en blijken de longen ineens een probleem geworden.

Zo langzamerhand ben ik er eerlijk gezegd ook wel moe van om de poes zo vol te proppen met een batterij chemicaliën en ook om steeds naar DA te klepperen.
DA is ook niet alwetend en lijkt op dit moment ook niet zo goed te weten waar die longklachten nu ineens vandaan komen.
Tevens vraag ik me af of al die chemische stoffen geen extra belasting zijn voor de poes, en of dit niet nog meer klachten kan veroorzaken.

Nu dus een ietwat dubbel gevoel over de komende afspraak. Ik heb het idee dat het ook anders kan, een onderzoek of diagnose, i.p.v. met die röntgen + echo + weer bloedonderzoek, maar kan er niet de vinger op leggen hoe, of bij wie ik dan zou moeten zijn. Ik zou een second opinion bij een dierenziekenhuis of zo kunnen vragen, maar weet niet of die een ander soort behandeling doen; en hoe ook moet ik wel snel weer actie ondernemen.

Dus... ik ben heel benieuwd wat anderen in dit geval zouden doen, of hierover evt. te zeggen hebben.
Bij voorbaat veel dank!
Gebruikersavatar
Zotvanpoezen
Tijger
Tijger
Berichten: 1440
Lid geworden op: 19 sep 2018 16:19
Locatie: Pajottenland /Vlaams Brabant

Re: Advies gevraagd: Snurkende ademhaling, witte plek op longfoto...

Bericht door Zotvanpoezen »

Hallo,
Mijn eerste "eigen" kat Bébé was ook hartpatiënt.
Belangrijkste symptomen waren vermoeidheid, luid snurken, vaak hoesten, vocht in de bostholte.
De medicatie die ik gaf was Vasotop.
Volgens de da ging hij niet oud worden. Maar hij is toch bijna 16 geworden...
viewtopic.php?f=5&t=32802fotoalbum (fotoalbum)

Kopje van Filou (9- 2011), Duvel (4-2012) en Froufrou (7-2015)
Kannika
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 06 nov 2021 11:44

Re: Advies gevraagd: Snurkende ademhaling, witte plek op longfoto...

Bericht door Kannika »

Dankjewel, Zotvanpoezen 🙂. Mijn kat krijgt benazepril voor 't hart ( ... ik las dat dat eigenlijk voor nierklachten is, toch es navragen bij DA hoe dat zit... ). Dat brengt me op het idee om es te praten met DA over evt. verandering van hartmedicatie; ze gaf vorige maand al aan dat er wat 'gegoocheld' moest worden met de medicijnen.
Dat luide snurkgeluid klinkt onrustbarend, vind ik. Het is dan ook toch wel fijn om te horen dat de symptomen overeenkomen met die van jouw kat Bébé en dat hij ondanks z'n klachten een lang ( en ongetwijfeld gelukkig ) leven heeft gehad.
Gebruikersavatar
Zotvanpoezen
Tijger
Tijger
Berichten: 1440
Lid geworden op: 19 sep 2018 16:19
Locatie: Pajottenland /Vlaams Brabant

Re: Advies gevraagd: Snurkende ademhaling, witte plek op longfoto...

Bericht door Zotvanpoezen »

Ik heb nu een andere kat, Filou, met pancreasproblemen. Omdat hij ook voedselovergevoeligheid heeft, kan ik niet eender welk dieetvoer geven.
Met overleg met de da geef ik het gewone (nat)voer dat hij verdraagt, samen met rauwe kippenborst of kalkoenborst zodat hij minder vet zou binnenkrijgen. In dat voer zit ook max 0,2% fosfor omdat hij in het verleden te hoge nierwaarden had en het nierdieet niet verdroeg. Nu weet ik dat het door het hoge vetgehalte hierin kwam.
Om de 2 dagen krijgt hij speciaal dieetvoer waartegen hij wel kan. Ik blijf ook dat oude voer geven (tussen de 5 en 6% vet max., en weinig koolhydraten) zodat hij zijn dieetvoer niet beu zou worden.
De laatste twee bloedonderzoeken waren schitterend :grin:
viewtopic.php?f=5&t=32802fotoalbum (fotoalbum)

Kopje van Filou (9- 2011), Duvel (4-2012) en Froufrou (7-2015)
Kannika
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 06 nov 2021 11:44

Re: Advies gevraagd: Snurkende ademhaling, witte plek op longfoto...

Bericht door Kannika »

Interessant. Mijn kat had weinig eetlust of eet slechts kleine beetjes. DA raadde aan om hem te voeren wat hij maar lekker vindt . Ook schreef ze mirtazipine als eetlustopwekker voor.
Eerst werd de eetlust van mijn kat beter ( ik bied, naast 'gewoon' en hypo-allergeen droogvoer, kleine beetjes natvoer in saus aan en een beetje RC recovery en ook dagelijks gekookte koolvis + nat ). Nu is de eetlust dus weer minder door die longproblemen.

Wat het behandelingsvoorstel van DA betreft , ik blijf er een niet fijn gevoel over houden dat zij die röntgen etc. wil doen en heb het vermoeden dat een deel van die diagnosemethoden overbodig is.
Het liefst had ik dat er gericht naar dit longprobleem werd gekeken en daarop behandeld. Misschien moet ik daarvoor dan toch naar een andere DA.
Plaats reactie