Kitten blijft bijten

Voor vragen over: krabben aan meubilair en behang, kauwen op electriciteitskabels en andere dingen die je kat niet mag, maar wel doet.
Luxie_the_brit
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 11 mei 2018 16:24

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door Luxie_the_brit » 16 mei 2018 10:31

Bedankt wederom voor jullie reacties!

@castratenkoor: We hebben toevallig 2 kittens gevonden welke in augustus naar hun nieuwe huis mogen. Dat komt ook goed uit i.v.m. vakantie. We willen er zeker in het begin juist veel bij zijn. We gaan direct zaterdag kijken en kennis maken. We nemen er één bij. Hij zal begin augustus komen dan is Lux nog net geen 8 maanden. Ik ga ervan uit dat dit goed moet gaan, daar gaan we in ieder geval onze best voor doen.

Voor Lux staat al een castratie gepland zodra hij 6 maanden is geworden. Dat is volgende maand.

Voor zolang hij nu alleen is ga ik inderdaad meer uitdaging voor hem creëren in huis. Inderdaad een leuke krabton erbij en meerdere spelletjes. Ik ben ook aan het kijken voor een leuke klimmuur. Propjes weggooien doen we regelmatig, hij komt het propje bij ons terugbrengen, dat is erg leuk!

Gebruikersavatar
Siris
Panter
Panter
Berichten: 435
Lid geworden op: 13 mei 2009 17:45
Locatie: Beverwijk

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door Siris » 16 mei 2018 11:05

castratenkoor schreef:
16 mei 2018 07:18
Dat is net zoiets als een kleuter van 4 jaar die een pop wil en die dan pas geven als het kind 14 jaar is. Dat is mosterd na de maaltijd. Juist in die eerste maanden hebben kittens behoefte aan een maatje. Als je wacht tot hij een jaar is heb je kans dat hij zover solo-kat (en gedragsgestoord) is dat hij een kitten de deur uit mept. Misschien kun je overwegen een htk-kitten uit asiel of opvang te halen?

Ik zou sowieso hem laten castreren binnenkort. Dat kan ook al een hoop "agressie" schelen.
Een kat wordt alleen gedragsgestoord als hij te vroeg het nest verlaat
Als een kat goed gesocialiseerd is, dus met 14 weken het nest verlaten (wat vaak is met een goede fokker), is de kans heel groot dat die juist niet gedragsgestoord wordt of een solo-kat wordt. Dat solo-kat heeft met het karakter te maken.

Het is inderdaad leuker als je 2 kittens van ongeveer dezelfde leeftijd hebben, maar 1 jaar is ook nog kitten en moet bij
een goed gesocialiseerde kat pas met 1 jaar een kitten nemen hoeft geen enkel probleem geven. Een kitten bij een wat oudere kat van bv 8 jaar is het inderdaad beter om 2 kittens te gelijk te doen. Vaak zit een oudere kat niet op een druk kitten te wachten.

Dat castreren is een goed plan.
Luxie_the_brit schreef:
14 mei 2018 10:41
Ik had zelf al het vermoeden dat een vriendje voor Lux de beste oplossing was. We hebben hier in eerste instantie bewust niet voor gekozen. Je hoort en leest toch ook veel dat katten solitaire dieren zijn en ook de dierenarts gaf aan dat het geen probleem moest zijn. We wonen (nu nog) op een appartement en ook mede om die reden zijn we in eerste instantie voor 1 kitten gegaan. Om het huis katproof te maken voor 2 kittens leek mij weer een hele andere stap. Delen ze bijvoorbeeld de kattenbak?
Een kat is niet ‘noodzakelijk sociaal’, want hij is voor zijn voortbestaan niet afhankelijk van andere katten. Een kat is sociaal uit keuze en niet alle katten kiezen daarvoor.

Maar ik persoonlijk vind 1 kat geen kat is en zeker niet als je vaak weg bent of binnen leeft, een kattenmaatje is toch leuker dan een mensen maatje of hondenmaatje.

Ik ken die regel ook +1, persoonlijk vind ik het overdreven. Er zijn katten die een bak delen, maar katten willen over het algemeen wat te kiezen hebben. Maar je moet er ook wel de ruimte voor hebben. En ligt ook aan de katten, maar dat weet je pas als je 2 katten hebt. Ik heb 3 katten en ik heb 2 bakken (geen ruimte voor 3 en zeker geen 4 bakken) Ik heb wel
omdat ik Maine Coons heb 2 hele grote bakken, eentje met kap (wel luikje eruit gehaald) en eentje zonder bak.

Dominantie en onderdanigheid bestaat niet bij katten, mensen willen katten onterecht vergelijken met honden, honden hebben een heel ander gedrag dan katten.
Bij katten is het meer ‘hooggeplaatsten’ en ‘ondergeschikten’

Maar goed een kat erbij is een goed plan, maar het is een misvatting dat die bijt omdat die alleen is.
Die van mij deed dit ook en had 2 kattenmaatjes, eentje van zijn eigen leeftijd en eentje die 2 jaar ouder is.
De ene kat is wat speelser (wilder ;-) ) dan de andere kat.

Ik lees in je start bericht veel kat onvriendelijke dingen die je gedaan hebt. Waarschijnlijk onervarenheid :smile:
Een kat kent het concept straffen niet, dus tik op de neus en plantenspuit is echt een no go, kat wordt eerder bang voor je. Beter is om de kat af te leiden, bv een speeltje of andere dingen te gooien (niet naar de kat uiteraard ;-) ) of de kat negeren, dus wegzetten en weglopen van de kat en wat anders doen of een dan een ander speeltje pakken.
een time out zoals bij kinderen heeft ook geen enkele nut bij de kat.

Zie dat het een heel verhaal is geworden :shock: Maar goed succes en veel plezier met je kat :grin:
Groetjes Daniëlle
Noa (17-5-13), Riley (25-1-16)& Marley (4-3-16)
(Fotoalbum)

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9245
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door castratenkoor » 16 mei 2018 15:04

Blij te vernemen dat hij binnenkort een vriendje krijgt. Daar zul je geen spijt van krijgen. Die gaan samen een knusse toekomst tegemoet. Problemen met koppelen verwacht ik niet, 8 maanden en 3-4 maanden zou makkelijk moeten gaan. Hooguit dat de grote in het begin te ruig en te lomp is met spelen. Maar een kitten van 3-4 maanden kan wel wat hebben.

Je kunt wat plekjes creëren waar de kleine wel in kan en de grote niet, zodat de kleine kans heeft even te "ontsnappen". B.v. een kartonnen door met een kleine opening.

Dat komt helemaal goed.
Dinie+8-koppig koor+gerbil Sam
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBob**Mik*
Teun 10 Rik+Bolle+Maks 9 Luuk 6 Teske 5 Douwe 5 Clarie 4

Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2262
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door pinguin » 16 mei 2018 16:58

Wat fijn dat die den vriendje krijgt. Wat je b.v ook zou kunnen doen is kat laten werken voor zijn brokjes gooi eens een hand brokjes door de kamer heen kijk wat er gebeurd.
Hier zijn folie propjes goeie afleiders.

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk

groetjes sproet* 11jr*, snabbel 8jr en Simba 2jr

Gebruikersavatar
Siris
Panter
Panter
Berichten: 435
Lid geworden op: 13 mei 2009 17:45
Locatie: Beverwijk

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door Siris » 20 mei 2018 11:21

Wat leuk echt zo leuk, ik lig hier heel vaak in een deuk hoe Marley en Riley met elkaar spelen
Groetjes Daniëlle
Noa (17-5-13), Riley (25-1-16)& Marley (4-3-16)
(Fotoalbum)

Luxie_the_brit
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 11 mei 2018 16:24

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door Luxie_the_brit » 21 mei 2018 22:13

Bedankt voor de reacties! We zijn zaterdag wezen kijken bij een kitten en waren zoals je eigenlijk al wel kon verwachten direct verliefd op nog zo'n lieverd. Hij komt begin augustus, dan is hij 14 weken oud. Ik hoop dat Lux het helemaal leuk gaat vinden. En natuurlijk dat het kleintje het ook naar zijn zin zal hebben! We kunnen bijna niet meer wachten.

Door een aantal reacties op mijn bericht heb ik ook een aantal nieuwe speeltjes voor Lux aangeschaft. O.a. een speelrails en een catdancer. Vooral die laatste vindt hij super leuk!

Fijn dat er een platform is zoals deze waar de nog wat onervaren kattenliefhebbers van de ervaren kattenliefhebbers kunnen leren!

Gebruikersavatar
RodeKaterHans
Lynx
Lynx
Berichten: 111
Lid geworden op: 18 sep 2017 18:23

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door RodeKaterHans » 21 mei 2018 23:12

Leuk dat Lux een vriendje krijgt! Wordt in het begin misschien even wennen voor hem, maar hij is nog jong dus komt vast goed! (anders misschien ook even mijn andere topic lezen ;-) ik heb er sinds drie weken Bertje bij).

En in de tussentijd extra vaak de krabpaal op en af laten dancen 8-)
Groeten Ella
Hans (2017) & Bertje(2018)
Hans en Bertje

Mosi
Huiskat
Huiskat
Berichten: 17
Lid geworden op: 07 mei 2018 09:46

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door Mosi » 23 mei 2018 18:24

Wat ik bij mijn pleegkittens altijd deed als ze aan het bijten (of trappen) waren was ze een kong kickeroo geven ipv mijn hand/arm. En inderdaad negeren, dus de kong tussen hun pootjes, mijn arm voorzichtig wegtrekken en iets anders gaan doen.
Bij de een duurde het wat langer dan bij de ander voor het kwartje echt viel dat ze voorzichtig moesten spelen als ze met mij wilden spelen.
(Je kan natuurlijk ook zelf een trap-speeltje maken, het hoeft niet perse een kong te zijn, zolang hij maar groot genoeg is om tussen de voorpoten vast te houden terwijl er met de achterpoten tegenaan getrapt wordt)

Gebruikersavatar
bmwpiet
Poema
Poema
Berichten: 316
Lid geworden op: 03 aug 2018 07:23
Locatie: Drechtsteden

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door bmwpiet » 05 aug 2018 09:26

Goed idee, een speelmaatje. Ik heb nog contact met het personeel, waar mijn kitten vandaan komt.
Poekie, mei 2018.

Luxie_the_brit
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 11 mei 2018 16:24

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door Luxie_the_brit » 14 aug 2018 09:36

Hallo allemaal,

Inmiddels is onze tweede kitten thuis en al helemaal gewend aan ons, zijn nieuwe huisje en zijn nieuwe speelmaatje Lux.
Het is inderdaad zoals jullie zeiden, Lux speelt nu met hem en laat mijn armen en benen met rust! :-)
Lux was erg lief tijdens de eerste ontmoeting en was direct heel nieuwsgierig naar zijn nieuwe vriendje. Onze nieuwe kitten (Jax) was zoals we al wel hadden verwacht nog wat bang en het sissen en grommen heeft ongeveer een week geduurd. Jax is inmiddels niet meer bang en daagt nu ook Lux uit om te spelen. Erg leuk!

Wat me wel opvalt is de verandering in Lux. Niet alleen dat hij ons nu niet meer bijt (op een speelse manier) maar hij is verder enorm rustig. Op 12 juni is hij gecastreerd. Komt deze verandering denken jullie door de castratie of door het hebben van een vriendje? Normaal was Lux erg op ons gericht, dat is nu minder, dat begrijp ik. Hij komt me niet meer enthousiast begroeten maar blijft op een afstandje naar me kijken. Hij speelt met Jax maar is verder erg rustig. Wanneer ik hem uitdaag met een speeltje reageert hij nauwelijks, waar hij dit voorheen wel deed. De kleine speelt volop mee maar Lux lijkt niet tot nauwelijks mee te willen doen.

Hij maakt ook vaak een soort van miauwend geluid maar helemaal als miauwen zou ik het niet omschrijven. Het is meer een kort miauwtje met zijn bek gesloten lijkt het wel. Hebben jullie enig idee wat hij hiermee bedoelt? Ik wil mijn lieve kater graag wat beter begrijpen maar dit geluid kan ik maar niet ontrafelen. Hij lijkt gelukkig met zijn vriendje maar de hele enthousiaste, drukke kater is weg. Is dit castratie of aan iets anders te wijten?

Nogmaals bedankt voor jullie goede adviezen. Ze hebben echt gewerkt en we zijn enorm blij met onze tweede kitten. Ook Lux lijkt er erg blij mee te zijn!

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5544
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door Rik » 14 aug 2018 10:37

Katten kunnen na de castratie inderdaad wat rustiger en aanhankelijker worden. Het spelen zou er nog wel moeten zijn maar dat kan dan wel weer met de komst van Jax te maken hebben. Maar misschien is het de manier waarop je hem uitdaagt. Hier spelen mijn twee katten heel verschillend. Als ik een verenstok heb dan gaat Bono afwachtend in een jachtstand liggen maar Yuna komt gelijk aan gesprint om de veren te pakken. Soms is dat lastig omdat Bono op dat moment eigenlijk een stapje terug doet en de drukke Yuna haar gang laat gaan. Dat zou bij Lux misschien ook kunnen zijn. Hoe speelt hij als je Jax even op een andere kamer zet?

Bij mij komen ze me ook minder begroeten als dat ik gewend was van Bowy (mijn vorige kat). Maar als ik op de bank zit en een snoepje voor ze heb dan komen ze van ver al aan gesprint. Dus je zou een routine in kunnen bouwen dat als je binnenkomt dat ze een snoepje krijgen.

Verder is het moeilijk te zeggen wat een kat bedoelt met een kort miauwtje e.d. Daar moet je de hele situatie en kat voor "aflezen". En dat lezen van je kat is al een heel vak apart.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Luxie_the_brit
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 11 mei 2018 16:24

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door Luxie_the_brit » 16 aug 2018 09:57

Bedankt voor je reactie Rik. Een aantal weken na de castratie merkten we inderdaad dat Lux wat aanhankelijker werd, kwam vaker naast ons zitten om uitgebreid geaaid te worden. Sinds de komst van Jax doet hij dit niet meer. Ik dacht dat hij gewoon te druk was met zijn nieuwe speelmaatje maar ik merk steeds meer dat hij gewoon echt veranderd is. Hij loopt weg wanneer ik hem aai, als hij wel even blijft zitten of liggen om lekker geaaid te worden hoor je hem ook niet meer spinnen, waar hij dit voorheen volop deed. Verder lijkt hij vooral ook wat slomer. Met Jax wilt hij lekker spelen maar spelletjes die ik voorheen met hem deed, daar wilt hij niet meer aan mee doen. Gisteren heb ik zoals je aangaf Jax in een andere kamer gezet zodat Lux even volop de aandacht alleen kreeg. Ik heb hem met al zijn favoriete speeltjes proberen uit te dagen maar helaas zonder succes.

Het is zo'n groot verschil met hoe hij voor de komst van Jax was dat ik me toch zorgen maak. Ik merk dat hij Jax erg leuk vindt, hij speelt met hem, wilt bij hem zijn en likt hem schoon maar daarnaast lijkt de enthousiaste, speelse, drukke kater helemaal weg te zijn. Wanneer wij in een andere kamer waren kwam Lux er altijd bij. Nu komt Jax wel maar Lux blijft liever alleen liggen. Jax is ook een enthousiast mannetje, heel vriendelijk en nieuwsgierig. Lux laat hem ook altijd helemaal zijn gang gaan. Als Lux zit te drinken/eten komt Jax erbij en duwt zijn kop onder die van Lux en gaat drinken (of eten) en Lux wacht heel rustig tot hij klaar is. Wilt dit iets zeggen? Is Jax een soort van de "baas" over Lux?

Als Lux gelukkig is vind ik het helemaal geen probleem, maar wat voor mij nu het probleem is, is dat ik het zo lastig vind om te zien of hij echt gelukkig is omdat hij zo enorm anders is geworden. Hij is nog wel steeds erg lief, hij is nooit boos, geeft op een rustige manier aan als hij iets niet fijn vindt (door weg te lopen bijvoorbeeld) maar haalt niet naar ons uit. We mogen hem zoals altijd oppakken en knuffelen. Is het raadzaam hem toch eens na te laten kijken door de dierenarts of ben ik gewoon overbezorgd en is hij nu gewoon veranderd door de castratie en/of komst van Jax?

Gebruikersavatar
KleinDraakje
Poema
Poema
Berichten: 379
Lid geworden op: 02 jan 2018 08:42
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door KleinDraakje » 16 aug 2018 11:34

Na castratie verandert een kat inderdaad. Meestal vind er rond 1 jaar nog een (grote) gedragsverandering plaats. Het is niet ongehoord dat een kitten knuffelig is, na castratie niet meer maar na 1 jaar weer in een knuffelkat verandert.

Je hebt geen andere veranderingen opgemerkt? Onze Rocky was ook wat rustiger, veel slapen en maar af en toe spelen. Terwijl hij vanmorgen heel even aan het worstelen was, hoorde we ineens een tik op de grond en lag er een hoektandje. Hij lijkt nu weer wat actiever te zijn 😊
Je kan bijvoorbeeld even in zijn bekje kijken. Rocky had een week terug nog dubbele hoektanden. Eet en drinkt verder goed? Komt ook nog goed aan in gewicht? Geen veranderingen in plassen/poepen?
- Viv
En de drie bengeltjes
Rocky, Marble & Pebbles 💖

Bekijk ons foto album

Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 4968
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door nellebel » 16 aug 2018 13:07

las hij ook niet meer knort als je hem aait en hij loopt weg zou ik toch overwegen hem na te kijken. na castratie veranderen ze wel, worden meestal rustiger. maar dat hij weg loopt en stopt met knorren vind ik persoonlijk weer een stapje verder gaan. misschien ok voor je eigen gemoedsrust en algehele check up laten doen.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie

Gebruikersavatar
RodeKaterHans
Lynx
Lynx
Berichten: 111
Lid geworden op: 18 sep 2017 18:23

Re: Kitten blijft bijten

Bericht door RodeKaterHans » 16 aug 2018 13:20

ik herken dit wel. Hans werd ook afstandelijker toen Bertje erbij kwam. Ging apart liggen, liep binnen een paar tellen van me weg, dat soort dingen. Ik vond dat ook opvallend (en niet altijd even leuk) en het is moeilijk om er geen menselijke enoties aan te verbinden (zoals: hij neemt het me kwalijk). Ik merkte dat ik er eigenlijk te veel mee bezig was, begon overal op te letten en heb hem overladen met aandacht. Dat werkte niet, dus op een gegeven moment heb ik het los gelaten. Zolang hij goed eet, drinkt, naar de bak gaat en met Bertje speelt is het oké. En nu is hij weer helemaal zichzelf, maar dat heeft wel een paar maanden geduurd. Ik denk dat hij gewoon even z’n draai weer moest vinden. We moesten ineens allemaal onze aandacht verdelen, en ineens ligt er iemand anders in je favoriete mandje. Maar hier kwam het met tijd en geduld goed.

Je hebt hem zo te lezen een enorm plezier gedaan met zn nieuwe huisgenoot. Er is op korte tijd ook best veel voor hem veranderd, dus als hij verder goed gezond lijkt (zie vragen hier boven)zou ik het even op zn beloop laten. En als je je zorgen maakt kun je altijd even naar de dierenarts, dat geeft jou misschien ook rust (en dat is ook wat waard!)
Groeten Ella
Hans (2017) & Bertje(2018)
Hans en Bertje

Plaats reactie